Нашите орхидеи – тема 26

• 29 720
  • 736
  •   1
Отговори
# 495

За съжаление аз не успявам да изкарам такива корени невредими от саксията... А щом има толкова много корени, се предполага, че липсата на тези няма да се отрази съществено на растението. Бих третирала с топсин против гниене и след пресаждането известно време без поливка за да се предотврати загниване на наранените места.
BЕЩИЦА аз си мислех след като извадя цветето, да го почистя и да го засадя в нови кори и субстрат.?

# 496
  • Мадрид / София
Вчера гледах едно-две видеа за поливането на орхидеите и изрично казват, че се прави основна грешка да се кисне саксията във вода или се полива цялото растение (като втора основна грешка). Казаха, че се пръска ситно сустрата до момента, в който започне да излиза водата от дупките отдолу на саксията.
Кога се полива? - Вкарвате два пръста между саксията и сустрата и ако е много сухо тогава е момента да се полее отново. Ако усетите, че е влажно - по-добре изчакайте да засъхне.
По-добре е да липсва вода отколкото да е мокро.
И когато се отреже корен, клон или стъбло на отрязаното място се слага смляна канела. Тя е натурален лек за да не се развият инфекции по растенията (важи за всички растения). Също така и помага за образуването на корени при дървесните видове растения. Това от няколко места го чух и го пробвах и действа. Специално за орхидеите се слага когато се отрежат корените при загниване за да предпази здравата част да не загние. Нанася се един тънък слой канела, а излишъка се издухва (отстранява).

Добавям видео как се приготвя в домашни условия тор за цъфтене на орхидеи. Използват се кори на банани и пудра захар (обикновена ако няма пудра).
Корите трябва да са потъмнели, може да се понамачкат за да потъмнеят по-бързо.
Нарязват се на ивички до 1см широки и се слагат в тиган, намазан с олио за да не залепнат. Пекът се 10 мин, след което се стриват в чопър или хаванче ако нямате уред под ръка. Тъй като все още са едри парченцата се връщат в тигана за още печене. Целта е да могат да се стрият на прах. Стритите кори могат да се съхраняват в кутийка до 1г.
За приготвянето на тора- на 2 ч. л. стрити кори се слага 1ч.л. пудра захар (или обикновена). И се слага така приготвената смес по края на саксията. На 0,250 л саксия се слага 1ч.л. тор разпределена по целия диаметър на саксията.
https://youtu.be/WIwGaVsxhtI

Последна редакция: пт, 02 авг 2019, 13:05 от Angela61

# 497
  • Варна
За съжаление аз не успявам да изкарам такива корени невредими от саксията... А щом има толкова много корени, се предполага, че липсата на тези няма да се отрази съществено на растението. Бих третирала с топсин против гниене и след пресаждането известно време без поливка за да се предотврати загниване на наранените места.
BЕЩИЦА аз си мислех след като извадя цветето, да го почистя и да го засадя в нови кори и субстрат.?
Чудесно, но рискът от гниене си остава и трябва да се предотврати.

# 498
Angela61,
Не се обръщам лично към теб, а коментирам съдържанието, вкл. преразказаното, на клипчетата.

Относно поливането:
Твърдя с абсолютна увереност, че поливането с накисване не е грешка. Има много начини за поливане на орхидеите, сред които да избираме на базата на група фактори. Няма универсално грешно или правилно, а подходящо или неподходящо за конкретния случай.

Относно канелата:
Съгласна съм, с известни уговорки, макар че не я ползвам.

Относно торовете/добавките от банани/водорасли/чесън и т.н.:
Харесва ми идеята, че са натурални, домашно приготвени - модерно е напоследък. Лично аз обаче не бих губила време и усилия с това. Продават се безкрайно много продукти за орхидеи, които са лесни и удобни. Ама да приемем тук, че съм мързелива, т.е. енергоспестяваща Joy

# 499
  • Мадрид / София
Поливането с накисване се прави при екстремни ситуации на засушаване. Разликата от накисване и дъждовидно поливане на субстрата са в количествата поета вода. При накисването водата е в пъти повече и не е необходима толкова тъй като малко видове орхидеи толерират голямото количество вода. Издържат повече на суша отколкото на повишена влажност на сустрата. В природата орхидеите живеят върху дърветата и корените синтезират и приемат влага от въздуха, не са в почва заровени. Така че има смисъл в твърдението да се полива дъждовидно сустрата, както обясних по-горе.
Който иска да пробва. Аз съм една от желаещите.

# 500
То в джунглата като вали, мокри само горната част на субстрата, нали? Пък и там е контролирана едрината на корите и сместването с листа/торф и съответно просъхването навътре Simple Smile А и нашите хибридни орхидеи имат толкова общо с дивите си посестрими, колкото пинчера или болонката с вълка Hands V

При пръскане на горната част на корите (до протичане) се пръска многократно и се мокри много стеблото и долната част на листата до стеблото, което се избягва точно при накисване и откъдето започват повечето гниенета Hands V Да не говорим колко ще отмалее ръката от пръскане на корите на повече от 3 растения  Simple Smile  точно с пръскане уморих първите си 2 орхидеи преди години - листата почнаха да се сгърчват и да вехнат, аз още по-усърдно пръсках... и растението просто се прекърши през гнилото стебло...

ПП: "Вкарвате два пръста между саксията и сустрата" Аз това в никоя саксия не мога да го направя, освен ако не съм прехвърлила току що някоя в твърде голям размер саксия... Аз гледам за запотяване и цвят на корените... а и вече свиквам къде колко поливане искат Simple Smile
По тези клипчета всяка болна орхидея се възстановява чудотворно, но аз повече вярвам на собствения си опит и на хора с опит с дългогодишно гледане за идентифициране на заболяване и за варианти за лечение и... пробвам и се уча...
Сега пробвам вкъщи с проточно поливане... да не се накисват твърде много корите, но и да не се мокри никоя друга част на растението освен корени... В офиса кисна по 15-30мин, ако забравя някоя... ама те са в много малки саксийки и бързо (седмица) изсъхва субстрата. Корените се виждат и мога да преценя кога са жадни...

# 501
Angela61,
Ама разбира се! Чрез опита си учим и разбираме кое е най-доброто за нас и цветята ни.
Аз ще продължа да поливам с накисване, както години наред, защото целта ми е по-рядко поливане, свобода и "неслугуване" на китки.

# 502
  • Мадрид / София
Пенчева, ако не може да си вкараш пръста/тите може да се пробва с клечка (както при кексовете примерно), но внимателно да не се повредят корените. Гледа се цвета на пръчицата за влага.
В природата орхидеите са на клони под короната на дърветата, така че пряк дъжд не ги полива, а са капки вода процедени от листата на дърветата. Всички специалисти са на мнение, че е важна влагата на въздуха (60-80%) и да не се бърка с влагата на сустрата, тоест колкото по-влажен е въздуха, толкова по-малко са поливките. Но да се избягва влагата на банята, която е прекалена.
И хората си имат пръскалки и не карат на ръчно пръскане. И за да не се мокри растението накрайника е с малък диаметър, така че струята е малка. Пък ако се намокри, с кухненска попивателна хартия се попива водата от растението.
То обяснението е по-дълго отколкото самата манипулация.

# 503
Няма нужда да споря, аз споделих как са при мен, всеки да си полива както иска...
Скрит текст:

"капки вода процедени от листата на дърветата" пак мокрят колкото всякакви други капки вода Rolling Eyes
А това за клечката... ами тя ще се намокри само ако са току що поливани (киснати) отхидеите, все пак те не стоят в кашава смес, а в твърди кори, които не отделят вода само като се тръкне клечката по тях...  Rolling Eyes
Накрайника е с малък диаметър за да се докара аериране/разпрашаване на водата... и не виждам как ще се насочи да не пръска настрани, освен да се бодне накрайника вътре в корите...

Hands V Стига толкова, всеки да полива съгласно които клипчета му пасват на натурела и на влажността/осветеността на помещението Hands V

# 504
  • Мадрид / София
Нали и аз това казвам, че всеки да си прецени сам. Споделих видяно и прочетено и смятам че имат смисъл.
Няма смисъл да се спори.

# 505
На мен най би ми отговаряло на натюрела отглеждането на открито, по дървета или на някакви конструкции, което виждаме по снимки от топли, екзотични места. Но уви, в Алпите няма да ми се получи Joy Joy

# 506
  • Варна
Да вляза и аз в темата с поливането, като привърженик на авангардните технологии JoyJoyJoy

Действително, с пръскане сигурно е най-добрият вариант - доколкото знам в оранжериите практикуват основно този начин.
Хубавото на този метод е, че се осигурява оптимално близко до естественото поливане.
Недостатък обаче е фактът, че за да бъде ефективно, трябва да се създаде и подходящата среда - температура, влажност на въздуха и т.н. Ясно е, че в домашни условия това е доста трудно....аз лично не бих искала да живея в оранжерийни условия (въпреки че високата влажност влияе благотворно на кожата Smiley) В другия случай ще трябва да се полагат изключително много грижи - субстратът просъхва много бързо и особено през лятото означава поливане всеки ден - който може да си го позволи - ОК. А накисването на субстрата позволява влагата да се задържа достатъчно дълго, за да поддържа растението.
При мен пък се налага едновременно и двата варианта да прилагам в момента в тези жеги Smiley Иначе няма съвсем да мога да им насмогна на поливането.

Белината в момента само ме е яд, че май я скопосах.... Беше тръгнала да вади цветонос, наедряха пъпките и аз така се зарадвах, че от зор да се я засуша я полях... и цветовете спряха Sad Прочетох, че може би е по-добре да се засушават по-скоро през периода на формиране на пъпките и веднага източих водата от контейнера (тя е обърната с главата надолу)... Та да видим, дали ще и видя цвета........ Rolling Eyes

# 507
  • Мадрид / София
Пробвай да я сложиш на по-светло. Казват, че светлината действа подканящо за цъфтене. Но да не е пряка сл. светлина.

Това за Алпите ми хареса! 😁

# 508
Коментирам написаното от Анжела

Първо. Ние отглеждаме хибриди. Единствено и само хибриди. Нека не сравняваме далееееечните прародители с хибридите. Те са култивирани за домашна култура.

Второ. Нека не се бърка повишената влажност на въздуха с опръскването. Опръскването не докарва повишена въздушна влажност а влага. Това са две коренно различни неща.

Трето - хибридите или домашната култура са създадени така, е да позволяват много голяма свобода в отглеждането. Има ограничения, биват допускани грешки, но те касаят основно зимните и тъмните периоди. В топлите и светлите периоди отглеждането позволява Голяма свобода и прощава доста грешки.

Последно - аз имам собствен, личен опит в рамките на 13 години и съм си направила извод че видеа правят хора които все още не знаят колко много всъщност не знаят за домашното отглеждане на фаленопсисите, щом си позволяват да съветват с такава категоричност. Орхидеите могат да се отглеждат по много и разнообразни начини, зависещи от хибрида, условията и предпочитанията на собственика. Това са три различни фактора които дават огромно количество вариации. Затова за правилно и грешно с категоричност не може да се настоява. Затова когато се дава съвет се снема една доста обширна анамнеза и спрямо нея се дава предположение или повод за размисъл. Всеки си прави извод, извлича най-ценното, прилага и според резултата или запазва или променя
Условията.

# 509
  • Мадрид / София
Само ще коментирам първа и втора точки:
1 - Хибриди или не навсякъде казват, че начина им на отглеждане наподобява характерните условия за вида. Тоест съобразяваш се с влага, светлина, топлина и се стремиш да ги наподобиш до колкото е възможно.
2 - И аз го споменах, че влагата на въздуха не е влагата на субстрата. Две различни неща са.
От тук насетне как ще процедираш си е твоя работа.
А хората, които прочетох са хора занимаващи се с отглеждане на растения в спец центрове и преди публикуването на написаното е минало през щателна проверка от други специалисти.
Уважавам опита ти, но позволи и други да знаят и да имат опита с орхидеите. Не слагам себе си в това число. Не е добре да влизаме в канони, тъй като всички живеем в различни среди и това налага различен подход към дадено растение (важи за всички растения, независимо от вида им).

Общи условия

Активация на акаунт