Нашите орхидеи – тема 26

• 29 697
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
Значи няма да я вадя всеки ден, както се препоръчваше в някои от статиите.
Яд ме е, че е рискова. Има 6 големи листа, от които само едното е поувехнало, другите са много добре. А корените станаха на нищо.

# 571
  • София
Ами доста ангажиращо е това с ежедневното вадене според мен.
Я дай да видим колко дълги корени има?

# 572
Малки са, няма смисъл да снимам - останали са й два здрави корена по 4-5 см. Другите бяха станали на шушулки - абсолютно изсъхнали, кафяви и шумящи... Това също трябва да е станало сега, докато ме нямаше (преди около седмица). Преди това си бяха добре, виждаха се, че са здрави.

П.п. ето една снимка на растението - може би изглежда малко жълто от светкавицата, но за сега няма пожълтяване:
Скрит текст:
Вижда се как е увехнало едното листо.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 12:46 от Petia Kageyama

# 573
  • Мадрид / София
Петя, според мен проблема е в мястото. Може би там където е поставена не е нейното предпочитано място.

# 574
  • София
някой корен докосва ли водата?
Много дебела чаша, не се вижда вътре Simple Smile
Направи така, че поне един корен да докосва водата
Успех!

# 575
Забелязах, че листата омекват, извадих я от саксията, защото преди време имаше проблем с гниене...оказа се, че отново има същия проблем. Как да процедирам?!

# 576
някой корен докосва ли водата?
Много дебела чаша, не се вижда вътре Simple Smile
Направи така, че поне един корен да докосва водата
Успех!
Здравите коренчета вървят настрани - затова избрах по-тясна чаша, за да се посвият и да тръгнат надолу. Но пак не стигат до водата - ако вържа шнур на единия, това достатъчно ли е?

# 577
Моята без нито един корен стоеше така над вода... изкараха 4 коренчета... и изгни заедно със съседните й две, явно гъбичното Sad Лиодорото сега така съм сложила без да докосва водата, ама то и  чуканче няма, камо ли коренче Sad
Сега в офиса едната, която реанимираме на колежка, има (имаше преди месец, не съм я ровила, не знам как е сега) само един корен, другото са жилки... но спряхме гниенето, стои си в кори (над корите по-скоро, стеблото аз го изтеглих нагоре да не гние с корените...) има 4 нови коренчета горе по зелената част на стеблото, а от вчера ново листо пуска...  Значи само изпарената влага й стига за пускане на коренчета Simple Smile

# 578
  • София
Petia Kageyama, твоя воля. При мен номера с изцяло над вода никога не е давал резултат. При peneva явно работи безотказно. Прецени за теб кое е оптималното, пробваш над вода, ако омекнат листата - топиш корените. Ако започнат да почерняват - вдигаш над водата.

hanse, предишният път как спря гниенето? Това е канела, нали? Канелата е много слаб фунгицид, дали не е време за нещо по-силно от аптеката? Най-широко използваният е Топсин.

# 579
Сега сложих канела...предният път изрязах изгнилото.

Petia Kageyama, твоя воля. При мен номера с изцяло над вода никога не е давал резултат. При peneva явно работи безотказно. Прецени за теб кое е оптималното, пробваш над вода, ако омекнат листата - топиш корените. Ако започнат да почерняват - вдигаш над водата.

hanse, предишният път как спря гниенето? Това е канела, нали? Канелата е много слаб фунгицид, дали не е време за нещо по-силно от аптеката? Най-широко използваният е Топсин.

# 580
  • Варна
hanse
Аз виждам, че са наболи коренчета. Остави я 3-4 дни  на сухо и я засади отново. Според мен растението си се възстановява, но това често вадене не е препоръчително.

# 581
hanse
Аз виждам, че са наболи коренчета. Остави я 3-4 дни  на сухо и я засади отново. Според мен растението си се възстановява, но това често вадене не е препоръчително.

Листата омекнаха...въпреки че я поливам. И здравите корени гният.

# 582
  • София
hanse, спри да поливаш известно време

# 583
  • Варна
hanse

Листата омекнаха...въпреки че я поливам. И здравите корени гният.

Да уточним - под здрави корени, предполагам, разбираш старите корени които са вътре в саксията.  Ако е така, то те са си били пътници отдавна, още първият път, когато е имало проблем.  В момента нови корени избиват ли? Колко са на брой? Те гният ли? Активният корен си личи по светлозелената "главичка", тези старите май не са такива точно.
При орхидеите процесите протичат много бавно, щом започват да избиват нови коренчета, означава , че растението се развива. Може би не получава влага достатъчно заради факта, че в саксията няма корени. В такъв случай няма смисъл да поливаш там - започни да се грижиш за новите коренчета (пак казвам, ако ги има наистина) - пръскай ги с разтвор за ускоряване растежа на корените, примерно. Опръсквай и листата. Прави това  САМО СУТРИН! За да има време през деня да се усвои или изпари влагата... И не очаквай резултат в рамките на ден или два - ако коренчетата продължават да си растат, значи просто трябва време... Може да се разделиш с някое листо от по-старите, но това не е кой знае каква драма - други ще се появят.

# 584
  • Мадрид / София
При орхидеите смляна канела се слага само на отрязаното място, което е здраво, на тънък слой. Прави се за да запечати  раната на растението и да не позволява навлизането на микро организми. Един вид го подсушава. Не забравяйте да дезинфекцирате режещия инструмент преди и след рязането.
Вместо канела може да ползвате друг мехлем за третиране на отрязаното място. Но при всички случаи е задължително изчистването до здраво на орхидеята ( независимо от кой вид е).

Общи условия

Активация на акаунт