Нашите орхидеи – тема 26

• 29 699
  • 736
  •   1
Отговори
# 555

Защо Орхидеята ми съхне ( само цветоносите) иначе си изглежда добре?

# 556
За пореден път: Това са цветоноси, които след прецъфтяването отмират. Растението изглежда здраво, ще пусне нови цветоноси Hands V
ПП: На мястото на падналите цветове виждам, че е синьо. Да си знаеш, че ако е била със сини цветове, следващия път ще е с бели, тези са били оцветени изкуствено Simple Smile

# 557
Знам , знам , че така падат цветоносите , но на предишните ми орхидеи не се появяваха нови пъпки изведнъж да изсъхнат а просто постепенно ! Знам , че ще са бели за съжаление Sad ама пак ще си е красива!

# 558
  • Мадрид / София
Ако е имало цветове и са прецъфтели - това си е в реда на нещата и би трябвало да отрежеш с ножица цветоноса. След време ще изкара нов. Иначе растението се вижда здраво.
Проблем би било ако изсъхне преди да са се отворили цветовете.

# 559
Здравейте, знаете ли как мога да я спася? Проблемът е от гниене, премахнал съм дунапренената гъба и отстраних гниещите корени. Цветовете се затвориха и клюмват, големите листа се сбръчкаха. По съвет пробвах да я държа във вода с разтворен витамин В12, но нямаше никакво видимо подобрение.

# 560
  • София
Здравейте, знаете ли как мога да я спася? Проблемът е от гниене, премахнал съм дунапренената гъба и отстраних гниещите корени. Цветовете се затвориха и клюмват, големите листа се сбръчкаха. По съвет пробвах да я държа във вода с разтворен витамин В12, но нямаше никакво видимо подобрение.[/img][/img][/img]
Няма качена снимка

# 561
  • Бургас
Здравейте, знаете ли как мога да я спася? Проблемът е от гниене, премахнал съм дунапренената гъба и отстраних гниещите корени. Цветовете се затвориха и клюмват, големите листа се сбръчкаха. По съвет пробвах да я държа във вода с разтворен витамин В12, но нямаше никакво видимо подобрение.

Има, но е омотала таговете Wink Цитирам поста с видими снимки.

# 562
Засушаваш, мажеш с паста топсин, след 5-6 дни слагаш над вода, в никакъв случай не накисната... Режеш цветоноса, че да й останат силички да оздраве и да пусне коренче, клюмналите цветове освен да опадат, друго няма да се случи. Дано успееш да възстановиш цветето Hands V

# 563
  • Варна
hanse, при гниене най-добре да се третира с препарат (топсин, канела), след като гниенето бъде спряно, тогава да се предприемат действия по възстановяване на растението. Аз дори бих я оставила на сухо 5-6 дни, няма да й навреди.
Най-добре да се отреже цветоноса, за да не дърпа от силата на орхидеята (и без това са прецъфтяли цветовете) и способът не е "във" вода, а "НАД" вода - т.е. само едно от коренчетата леко да докосва водата, а не цялото растение.

Момичета, помагайте и вие с гниенето, че може да има други детайли, които не са ми известни Simple Smile

# 564
Отрязах цветоносите... така ли да я оставя, след като я обработя с канела.

# 565
  • Мадрид / София
На предната страница дадох видео и описах как се процедира при гниене.
- изрязва се до здраво
- третира се здравото място с дезинфектант
- оставя се с много малко поливки 2 седмици
Режещия инструмент трябва да се дезинфекцира преди и след нанипулацията
- наистина отрежи цветоноса за да не отслабва силата на орхидеята.
Постави я на хладно.

# 566
На предната страница дадох видео и описах как се процедира при гниене.
- изрязва се до здраво
- третира се здравото място с дезинфектант
- оставя се с много малко поливки 2 седмици
Режещия инструмент трябва да се дезинфекцира преди и след нанипулацията
- наистина отрежи цветоноса за да не отслабва силата на орхидеята.
Постави я на хладно.

Благодаря, ще го направя!

# 567
Аз изгубих една орхидея - тази, която беше започнала да гние. Сега видях, че съседната е останала почти без корени и ми се искаше да я отглеждам над вода, за да й пораснат нови.
Прочетох какво пишеше напред в темата. Орхидеята все още не гние и има листа, просто няма корени.
Сега отново отворих различни статии за рехабилитацията на орхидеи над вода и забелязах едно важно несъответствие - на много места пише просто орхидеята да се остави над водата и тя да се сменя от време на време. На едно-две места прочетох, че орхидеята трябва да стои само 6 часа на ден над вода, а останалото време да съхне (без кори)?
Кое е вярното, вие как процедирате?

# 568
  • София
при мен винаги има вода. И понеже не я сменям редовно, се изпарява и пак става засушаване. Доливам когато се сетя. А ако коренчетата са много къси, опъвам кончета, които да са потопени:

Същото растение около година по-късно (точно преди да го посадя в кори):

# 569
  • Варна
Моят опит за съжаление все още не е достатъчно еднозначен, за да мога да си направя съответните изводи.
Три са орхидеите, които съм пробвала на водно, и трите по един и същи начин - над водата в пластмасова чаша с пробити дупки отстрани, едното коренче само опира леко.
Първата, която се опитах да съживя, загина. Втората пусна корени и сега вече е в кори, трудно, но продължава да живее, пуска корени и листа; третата все още (от 2 месеца сигурно) дреме във водата без да е мръднала.....
А де..?
Grinning

Общи условия

Активация на акаунт