Нашите орхидеи – тема 26

• 29 704
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
Мултифлора са с разклонени цветоноси с по-ситни цветове, обикновено до към 40см става височината (при закрепен прав цветонос разбира се) Simple Smile
Скрит текст:
Например това

# 541
  • Видин
Много ви благодаря! Много сте мили!
Радвам им се и успяват и да ме разсеят от мрачни мисли последния месец.
Тези са ми цъфтящите, останалите спят.

Пенева, моят папагал беше по-жълт, но цветът избледня с времето.
Хайде и твоя да пусне листенце, за да се успокоиш. Иначе много се радвам за Каодата, дано се размине.
Мултифлорите са приказка, за мен!
Дано я има, когато решиш да купуваш.

Angela61, няма нищо, само уточних. Аз имам само едно мини, за сега. Вади ново листо, уж е добре.

Mimkish, стискам ти палци да успееш да ги спасиш! Много е трудно, но все пак човек трябва да опитва и да се учи.

# 542
  • Бургас
Къдрокоска вън на балкона ли ги държиш орхидеите или само за снимка? Защото видях час от тях на вътрешен перваз.
Моята тераса е южна и от 15ч. до момента не се стои на вън яко препича не смея да оставя на вън орхидея.

# 543
  • Видин
maya_76, само за снимка Blush
Същото е при мен - южна тераса, пече цял ден и е горещо доста.

# 544
  • София
Къдрокоске, прекрасна градинка имаш, да кажа и аз! Heart Eyes
Въпросът ми е, при положение, че така хубаво са нацъфтели сега, това значи ли, че зимата не цъфтят? Т.е. твоите растения се "обучени" да правят цветоси пролетта и лятото да се радваш на цъфтеж?

# 545
  • Видин
a.n.d.r.e, благодаря ти!
Днес ще се засрамя, толкова много спамя в темата. Blush
Моите и есента започват да изкарват цветоноси, не всички, но тези, които са ми най-цъфтеливи вадят по 2 цветоноса отново. Но проблемът е, че съхнат пъпките. Дори не успявам да видя цвят, правят пъпки и съхнат преди да се отворят. Какво ли не опитах и не става. Ще видим тази зима как ще бъде.

Срам, не срам, ще покажа и другата градина, снимката е от юни. Сега петуниите не са така фотогенични Joy
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 05 авг 2019, 21:28 от Къдрокоска

# 546
_re_ge  Heart EyesHeart EyesHeart Eyes
Уникална милтония! Дано ти цъфти ПОНЕ така и занапред!
Знаеш ли кое ми направи впечатление - тази камбрия зад милтонията също ти е цъфнала (не й знам името - тази с кафевите цветове). Аз имам същата - при мен цъфтя в края на март, обаче. Сега  тепърва пуска нови прирасти..... Та се зачудих - кога й е в крайна сметка периода на цъфтеж? Thinking

Това е колманара Джанфъл монарх, рядко непретенциозно и цъфтеливо цвете. Един от първите ми успешни опити със симпоидални орхидеи. При мен цъфти целогодишно. Както е започнала от януари така и продължава да вади изДънки и да цъфти от тях с по два цветоноса. При симпоидалните хибриди новата булба цъфти като узрее, а ако има подходящи условия става целогодишно. Най-важно е да не се дели. Колкото по-богато на булби е растението, толкова по-обилно цъфти. При мен за сега максимумът е два едновременни цветоноса, но последователно ги пуска изхранва и цъфва и така се прелива от цъфтеж в цъфтеж.

# 547
Привет, специалисти! Първо искам да кажа, че точно колкото ужасно много харесвам цветя, толкова и не ми върви в отглеждането им. Чета, спазвам, питам понякога в цветарски магазини и накрая умират. Най-големият ми провал са 3 загинали кактуса. Но преди 10ина дни се хвърлих в дълбокото с една мини орхидея от Лидл. Гледах я да изглежда добре /не, че ми е разбирала главата.../. Вкъщи я позиционирах на тоалетката до прозореца. Сутрин там огрява слънце, но имам пердета, така че не я пече директно. Поливала съм я веднъж една седмица след като я взех като пуснах чешмата над саксийката, задържах да поеме хубаво, после отцедих старателно и върнах в мъничката керамична кашпа, с която я купих. В средата на миналата седмица облепихме прозорците с черен найлон заради ремонт на терасата. Не знам дали има връзка, но дръжките на пъпките не изглеждат свежи. Преместих я в другия край на апартамента, където пече следобед, близо до прозорец, отново без директна слънчева светлина. Пускам снимка, за да кажете какво мислите - ще живее ли, или ще мре и тя горката... Тези въздушни коренчета си изглеждаха така и при купуването. Не съм торила, не съм пръскала с пулверизатор. Моя приятелка каза, че това с пъпките е нормално при преместване на ново място. Дали пък не сгреших, като смених стаята? Примем критики и съвети [

# 548
Имам абсолютно същата орхидея, но от Кауфланд. Имаше много пъпки, обаче само една се отвори, а другите изсъхнаха за около седмица. Според мен, твоите също са безвъзвратно повехнали, няма да се възстановят.
Затова пък, след като прецъфтя, й пораснаха две нови листа, което би трябвало да означава, че е здрава.

# 549
  • София
много хубаво растение, на мен ми изглежда напълно здраво.
винаги имам по някоя загубена пъпка при новозакупени. за мен е нормално.
Има вода по листата, това не е добре, защото ако попадне в розетката (мястото, от където излизат листата) може да доведе до гниене.

Последна редакция: вт, 06 авг 2019, 12:29 от a.n.d.r.e

# 550
Имам абсолютно същата орхидея, но от Кауфланд. Имаше много пъпки, обаче само една се отвори, а другите изсъхнаха за около седмица. Според мен, твоите също са безвъзвратно повехнали, няма да се възстановят.
Затова пък, след като прецъфтя, й пораснаха две нови листа, което би трябвало да означава, че е здрава.

А трябва ли да махна изсъхналите пъпки и ако да, как?

# 551
Те сами ще си паднат, предполагам, че няма проблем да се отрежат с ножичка, но е все едно.

# 552
  • София
пречат ли ви?
те като изсъхнат още малко сами ще си окапят.
Иначе се реже дръжката на самото цветче, в случая пъпка. Цветоноса (пръчката, на която са всички цветчета) се оставя, евентуално да пусне удължение.

# 553
Много ви благодаря, момичета! Няма да пипам, ще я гледам с любов и се надявам да се получи : ) Ако се затруднявам, пак ще ви задавам въпроси, защото сте много бързи, точни и готини!

# 554
  • Мадрид / София
Може би е в период на адаптация, период който е стресов за растенията.

Пускам едно видео за лекуване на заболели орхидеи.
Обясняват, че този вид заболяване е причинено от бактерии, които навлизат при нараняване на орхидеята или при някакво стресово състояние. Казват, че бактериите са много агресивни и за много кратко време унищожават растението. Манипулациите са следните:
- дезинфекция на ножицата чрез нагряване
- дълбоко изрязване на засегнатите части до здраво
- третиране на раната ( мястото, което остава след изрязването) с дезинфекционен препарат и намаляване на поливките за 2 седмици
- измиване хубаво на ръцете
- отново дезинфекциране на ножицата
И видеото:
https://youtu.be/HTpTvRJF8ic

Общи условия

Активация на акаунт