Детето не е миниатюрен възрастен, то си има свои собствени характеристики и особености.
Вкусът при децата е много по-различен от този при възрастните. Основните компоненти на вкуса (солено, сладко, кисело и горчиво) са свързани с физико-химичния състав на храните. При децата той се изразява с: “Харесва ми" или "Не ми  харесва”.
Въпреки че човек по природа е всеяден, още от ранно детство се проявяват предпочитанията към определени храни.
Важно е да се отбележи, че сред 20-те най-популярни храни за децата няма зеленчуци, докато от 20-те най-вредни храни те харесват поне 10!
Това обяснява трудностите на майките да разнообразят менюто на децата си.

Вкусът на храните или вкус към храните
Децата не обичат да разнообразяват диетата си. Тази тенденция е още по-изразена при деца със затлъстяване. Да припомним, че делът на децата с наднормено тегло се е увеличил четирикратно през последните 30 години.
Това се дължи най-вече на еднообразната диета,  с подчертан апетит към сладки или висококалорични храни.
Научно доказано е, че храните, богати на въглехидрати, водят до засилена секреция на серотонин. Последният е пряко свързан с временното чувство за щастие и благополучие. Всичко това може да доведе до реални натрапливи неврози при деца с висок психологически риск.
Правилното хранене при децата е от изключително значение, защото то определя в значителна степен разстройствата в зряла възраст.
Повечето храни, които са  популярни сред децата, са с минимално или почти нулево съдържание на витамини, минерали и микроелементи.
А последните са от изключителна важност в периода на изграждане на детския организъм.Не е нужно да се демонизират определени храни, дори ако те са с ниска хранителна стойност.
Ключът към успеха е в разнообразяването на храната.
Трябва да се помогне на децата да се запознаят с повече видове храни, включително плодове и зеленчуци, които те старателно избягват.
 


Детството – важен период от живота
Детството е важен период, който понякога е белязан от различни нарушения и е труден за родителите. През този етап от живота е важно да се осигури добро хранене и подходящи условия за децата. Липсата на апетит или желание да се приемат плодове и зеленчуци, разстройствата в съня, нервността, многократните настинки са ежедневие за повечето родители, които невинаги могат да намерят подходящите отговори.

С грижа за децата френската компания INELDEA създаде PEDIAKID ®  – широка гама от хранителни добавки със 100% натурални активни съставки, които включват: билкови екстракти, витамини и минерали. Всички продукти са създадени в съответствие с френската фармакопея и с най-високите изисквания за качество, ефективност и безопасност!
Не се колебайте редовно да давате на децата качествени хранителни добавки! Почти невъзможно е дори и най-балансираната храна да покрива всички нужди на децата.

Продуктите PEDIAKID ® са хранителни добавки, а не лекарства! Те са създадени, за да се подобри ежедневното благосъстояние на децата. Когато едно дете има по-слаб апетит и спи лошо, но няма друг здравословен проблем, педиатрите често препоръчват сироп за сън PEDIAKID SOMMEIL. Този продукт съдържа билкови екстракти от лайка, лавандула, цветове от портокалово дърво, маточина, глог, риган, манган, магнезий и фосфор.


 
Продуктите на PEDIAKID ® могат да бъдат приемани като профилактика – преди периоди на умора или ниски температури, сезонни промени, училищни занимания. Те могат да се консумират в период от 10 до 30 дни, от най-ранна детска възраст до 15 години и повече. Курсът на прием може да се поднови веднъж на три месеца. В случай на колебание най-добре е да потърсите съвет от Вашия педиатър.ДА на хранителните добавки, но на КАЧЕСТВЕНИТЕ!
Внимателно подбирайте само качествени хранителни добавки!
Обърнете внимание на състава:
•   съдържат ли въглехидрати и от какъв произход
•   има ли алкохол, чиито вредни въздействия са известни
•   известен ли е източникът на билките, витамините и минералите
•   доказани ли са свойствата на активните съставки

Заповядайте в консултативната ни тема, за да зададете своите въпроси към д-р Дренски!

Последна редакция: ср, 05 юни 2019, 17:04 от Редактор***