ДЕВЕТИ КЛАС 2019/2020 - Реформаторски експеримент на МОН - втора серия

• 47 371
  • 761
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Ето, уцелих "родната" тема. Че преди малко по грешка публикувах тукашните си мисли в Дискусионната.

С две думи, спомних си с добро колко хубаво беше тук миналата година. И сега е чудесно, но тогава поставихме завидно добро начало.

Към днешна дата още чакаме ваканцията. Още се надлъгват в училище, разбирайте оформяне тече. Още изходни, проекти, задачи. Задачи има вече и за ваканцията, само ваканцията я няма.

И моята глава я веят планински и морски ветрове, но сесията е в разгара си. Стискаме зъби, ще доживеем!

# 136
  • София
Yana, представям си какво недоумение си възпроизвела там, особено ако си казала, колко хубаво е било миналата година! Joy
При нас оформянето върви бавно, гладко и без напрягане. Под "при нас" имам предвид при младежа, чувам и други, различни мнения от родители на съгимназисти.
За летни задачи и аз подочух нещо. Роптаеше, срещу иначе любимата госпожа по АЕ, списъци някакви щяла да им подготвя. По информатика май нещо им готвят... Мрънкаше снощи, че цяло лято трябвало да учи, понеже му подметнах и идеята на Манжелка, за преговор. Laughing
Барем 1 седмица да разгледа, не да чете задълбочено, старите учебници.
Абе, да се оправя! Вече знаят какво са избрали и какво ги чака! Nerd

Аз все се каня да подхвана темата...
Дайте да споделим, какво се случи през тази 1 година, струваше ли си всичко , промениха ли се интересите на децата, намериха ли средата и успяха ли да се впишат? Изобщо, една равносметка да направим за заешката година..., м?

# 137
  • София
Аз се намъквам при вас, ако нямате против и да ми простите нахалството😊
Мама на седмокласничка съм, но нещо не ми идва “рефрен” за драмите в настоящата седмокласна , тук при вас е тоооолкова уютно и спокойно, и винаги с щипка хумор Relaxed

Да знаете с интерес ви следя и до момента, тъй като сте най-свежия набор откакто форума вирее.
Скедваме ви по петите и следите са още топли. Wink

Слънчева е писала за равносметка в края на годината, тъй като и пред нас е кръстопът ще е много полезно за идните поколния😬

# 138
  • София
Хайде, Слънчева, хващам се на хорото. Ето равносметката: една година не стигна на дъщеря ми да се потопи изцяло в гимназиалния живот. В защита ще кажа, че осмите класове са в една смяна с 5,6,7 и нямат досег с гимназистите.

Харесва математиката и учителя си. Справя се, не изостава. Има приятелски кръг, не е изолирана. Успехът ще го докара. Но още не са се претопили. Не са един колектив. Разделени са. Отделните групи не контактуват много.

Училището най-вероятно е много по-добро от доста гимназии, но все още не е "родното" училище. Родното училище със страхотните учители и любимия клас остана сгушено в Лозенец и сега е уютен дом за други деца. Тук все още е студено.

Дали си заслужава голямата борба за влизане? Най-вероятно да, ще теглим чертата след година, две, три...

# 139
И аз се извинявам за нахлуването в темата. Smile

Да знаете с интерес ви следя и до момента, тъй като сте най-свежия набор откакто форума вирее.
Оппа, тук можем да поспорим.Sweat Smile
Чела ли си отчетните теми на набор 1995? Знайш ли къв купон беше?
Форумски срещи на живо /не тука да ми пият виртуално бЕло Satisfied /от по 30 мами, все "откачени". Ех, какви времена бяха.

Иначе Звездице леко ти съчувствам/ Smiley / и в същото време ти се радвам за избора, който ще/бихте имали.
Истината е, че никога предварително няма как да знаеш дали той е правилният.
Той/изборът е според интересите, природните заложби и желания на дете/родител.
Успех! Flowers Hibiscus

# 140
  • София
И аз се извинявам за нахлуването в темата. Smile

Оппа, тук можем да поспорим.Sweat Smile
Чела ли си отчетните теми на набор 1995? Знайш ли къв купон беше?
Форумски срещи на живо /не тука да ми пият виртуално бЕло Satisfied /от по 30 мами, все "откачени". Ех, какви времена бяха.

Иначе Звездице леко ти съчувствам/ Smiley / и в същото време ти се радвам за избора, който ще/бихте имали.
Истината е, че никога предварително няма как да знаеш дали той е правилният.
Той/изборът е според интересите, природните заложби и желания на дете/родител.
Успех! Flowers Hibiscus
Ех Фран благодаря за милите думи🤗
Набор 1995 наистина не съм го следила , но добре, от съвременниците ми, така да кажа, този набор държи приз.🏆
А за изборите... изборите са мноооого тежки, еле пък за родител🤗 До скоро си пожелавах избори, а сега се чудя какво ще правя с тях 😂😂😂
Замълчавам 😬че темата не е за това а за философския форум (а дали има такъв🧐)

П.с. Яна, направо ме приземяваш, благодаря за откровеността🤗

# 141
  • Sofiа
Ще се разпиша и аз с равносметката:
Тази година за пръв път от няколко години насам имам щастливо и спокойно дете.
Мисля, че той се чуства на място в училището си. Харесва почти всичките си учители, а някои обожава.
Имат си разделение между съучениците ( popular, wannabe & nerds), като той се самоопределя към нърдовете. Въпреки разделението съм щастлива, че в неговото обкръжение има доста деца, с които се сближи и прекарват много време заедно. Оооо, и нърдовете хич не са това което бяха в моите спомени....
Успеха му ще е накъде около 5.50 с най-отайващо представяне по химия с 4 зо края на годината и нищо по-различно от 6 по английски и програмиране.
Ами, това е! До тук добре. След 4 до 10 години ще знаем със сигурност, дали изборът ни е бил правилен!

# 142
  • София
Хах, Yana, с това щях да започна първо и аз! Младежът харесва класа си, добри деца са, но корените си останаха до Славейковата градинка. Най-близкият кръг приятели, все още са старите. Търсят се, събират се, влияят си... Досега нито веднъж не е "измел" Парадайз с новия клас. И аз го отдавам на това, че самият набор е разделен в гимназията, половина осми класове са в една смяна, другата половина-в друга. А може и в нашите да е причината! Smirk
От училището, нямам от какво да се оплача, за сега! Но и от детето не се оплаквам!
В това училище трябва да искаш да учиш и да знаеш за какво си там, за да ти се случат нещата. За сега се случва. Притеснявам се от 9 клас и се надявам, че точно в това училище има учители, които да направят науката интересна. В НПМГ никой не ги кара да учат зорлем, наистина има академичност. Та, ако ма моето не му е интересно, ще спи... Ако продължи с ентусиазма, както досега, надявам се, че ще го бъде! Joy
За големите равносметки е много рано, след 3 години...., опс 4 (алексова Wink), но идеята ми беше да споделим вълнения и притеснения.
П.П. За промяната на интересите, аз да се изкажа, де...
При моето момче се появи нездрав интерес към НЕ. От есента иска да ходи в Гьоте. Когато чух за пръв път, бях в потрес! Подозирам, че пак влиянието е от стария клас, от който 100 човека са в НЕГ... Head Band

Последна редакция: чт, 20 юни 2019, 22:25 от Слънчевата

# 143
  • Варна
Айде и аз с равносметката. Добра година беше. Класът е хубав, намери приятели, даже по АЕ намери какво да учи Simple Smile. Също както при Слънчева, витае академичен дух - никой не те кара да учиш насила, но пък за отлична оценка летвата е висока, по всичко, даже по музика и физическо. Научи се да пише реферати, да систематизира информация в по-академичен вид, стана много по-осъзнат в много отношения, но и за първи път получи оценки различни от 5 и 6, тъкмо защото контролните по всичко винаги са без предупреждение и върху целия материал. Оправи ги, разбира се, но и разбра, че и философията, и музиката са важни Simple Smile. Радва ме обаче, че осъзна, че не оценката е приоритет, а знанието и общата култура, които остават, защото както той казва, всичко е свързано на верижка. Притеснява ме само, че все още няма конкретна идея какво иска да прави с бъдещето си,  профилирането чука на вратата, а той си е избрал профил математика по причина, че най-му допада и му оставял възможност за повече избор в 12 клас. Не че аз на 14 знаех какво искам да работя, но от него очаквам конкретика Simple Smile.

Ваканцията все още е далеко, имали още изходни, освен това чака да го изпитат по математика, че на една 20 минутка изненадващо се изложи с тройка (първата в живота му и макар, че я отпразнувахме със сладолед, това видимо травмира самочувствието му) и си развали шестицата, та дано му дадат шанс да се поправи. Ако не успее, ще остане с петици по мат и физическо, за останалото няма изненади, шестици. Иначе чака юли да си починел, почетял и отидел на екскурзията из Европа с класа си Simple Smile.

Последна редакция: чт, 20 юни 2019, 22:27 от Manzhelka

# 144
  • В светлината на слънцето
И аз да се включа с равносметката. Първо и много важно - имам щастливо, спокойно и искащо да върви нагоре дете. Те също учат с 5, 6 и 7 клас, догодина ще са с гимназията. Но в края на годината са си все така единен и сплотен клас като в началото. Няма делене на групи. На една вълна са и дано така остане и занапред. Намери си чудесни приятелки. Отива с удоволствие на училище.
Както казах и преди - преобрази се и по отношение на ученето. Не се примирява с незнанието, стреми се да надгражда постоянно. Сама заяви, че лятото ще учи здраво, за да е още по-напред. И съм убедена, че ще го направи. Нещо, което изобщо не съм си представяла, че може да се случи, изхождайки от лежерността на 7 и безхаберието на 6 клас. Все още ги оформят, така че не знам как ще завърши - може би с две петици само. Дори по страшния немски (такъв беше в началото за нея) напоследък е само с 6 и постоянни похвали и от двете учителки. А за нея си беше сериозен челен сблъсък този език.
Вече изобщо не съжалява за пропуснатия шанс с френската гимназия, защото това се оказа нейното място. Съдбата си е знаела явно работата. Но пък оня ден взе да ме разпитва пак за френския, за правопис, произношение. Върти й се някаква идея да го учи като трети език след 10 клас. Има време.
Преди известно време разглеждаше вариантите за следване. Може би все още търси своето място. На този етап обаче смятам, че наистина попадна на своето място. И силно се надявам хубавата атмосфера и среда да се съхранят и в следващите години.
Малко дълго се получи, но помните през какви драми и терзания минахме миналата година.

# 145
  • София
Помним, Лулу, помним!
Много се радвам, да чуя всичко това за девойката! Спомням си, как ти казвах, че на такова дете, няма кой да му ореже крилата! Hug

А къде е Vihrogonche? Цяла година не се е появявала. Как ли е при тях? Надявам се, че младежът й се чувства добре!

# 146
  • София
Да потвърдя думите на Фран Simple Smile Техният набор е железен, даже приемаха на срещите си и нас, представителките на следващия, а ние се чувствахме буквално богопомазани от оказаната чест Heart. Те за мен поставиха началото на истинската помощ на седмокласно ниво във форума - качваха ни пробни, публикуваха дати за такива, споделяха опита си, успокояваха ни и ни приземяваха като тръгвахме да откачаме като опитни зайчета с това НВО, споделяха наблюденията на децата си от училищата Х, У и Z.  И на всичкото отгоре бяха забавни. И верно не пиеха бЕло виртуално и индивидуално, а заедно, регулярно и съвсем реално, при това не се ограничаваха само до този цвят и вид на напитките, с една идея по-креативни бяха в избора на течности, срещаха се в заведения, бърбореха заедно с часове, запълваха маси с по +20-25 души, снимаха сe, разменяха си подаръци за Коледа на лотариен принцип, подаръците и те бяха майтапчийски, до ден днешен някои от тях, вече с  доста пораснали деца, пътуват заедно по света (черпя инфо от фейсбук акаунтите им).
Не се сърдете, разбира се, че и вие сте гооооолеми екземпляри, при които винаги човек се чувства добре( и оттук познавам страхотни дами лично, те си знаят кои са Heart), но първенството в цялост е за упоменатия набор Simple Smile

Последна редакция: пт, 21 юни 2019, 09:24 от пенсионирана русалка

# 147
И аз в кюпа с доволните майки с доволни деца. Simple Smile
Наборката попадна на чудесна класна, хубав клас със задружни деца, бързо си намери най-добра приятелка, учи с желание, ходят на театър с класа, доволна е от учителите като цяло, локацията й е удобна.

Радвам се, че сама видя, че положеният труд преди НВО си е заслужавал, дано е добър пример за по-малката си сестра, която съвсем я веят ветровете и догодина ме чака пак НВО, но трябва да намеря начин да съм мноооооооооооого над нещата. Stuck Out Tongue Winking Eye Stuck Out Tongue Winking Eye

# 148
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Да се включа и аз с равносметка за изминалата година.  Simple Smile

Като начало и най-важно - довлни сме, детето си попадна на мястото.
Прървия срок беше малко объркан и му беше времето за адаптация в новата среда, което си пролича и в успеха му по някои предмети. Беше и времето на опознаване със съучениците и намирането на тези, с които ще са си по-близки. Намерил си е средата в новото училище, но поддържа връзка и с приятелите от старото (най-вече с най-добрата му приятелка, с която са от предучилищна заедно). Самото училище е малко, само гимназия е, всички са целодневно с доста разчупена програма, обстановката е артистична, децата и те, изобщо типично училище по изкуства. Simple Smile
 И ако в началото на годината младежът все още не знаеше какво иска да прави, сега е твърд, че иска да се занимава с рисуване, като все повече задобрява в компютърната графика, дизайн и т.н. Затова и този срок успехът му значително се повиши от предния.
 Имат и велика учителка по математика, която преподава така, че дори моето е започнало да я разбира и е повишило успеха си по предмета, което е цяло чудо! Иначе, младежът ми си е все така мързелив и непукист, но някак има напредък.
 Та, така. И ние случихме на училище, а това което мен най-много радва е, че там се учи, хем наблягат на специалните предмети, хем държат и на общообразователните, като в същото време цялата обстанова и усещане в училището е като за свобода и спокойствие, отглеждат си ги децата, имат индивидуално отношение, абе - едно малко бижу е това училище.  Laughing

# 149
  • София
Слънчева, хубава ти е идеята, но малко останахме редовно пишещите, та да видим колко мнения ще се съберат. Не само Вихрогонче, но и Валенцето се загуби, Чоко...

Русалка, и ние не пием само виртуално, но в по-малки групи. И с вида и цвета на напитките не се ограничаваме, но бЕлото стана нарицателно в седмокласната ни тема, придоби дълбока символика, че чак и се унаследи Wink Не съм чела темите на набор 95 /тогава изобщо не четях форума/, но от тези които съм чела - от набор 99 нагоре - нашата е неповторима. Като цялостно настроение и атмосфера, като бисери, хумор, от изпитите нататък - направо кърти. Joy

Слънчева, равносметка викаш. Вписа се чудесно, бързо си намери нови приятели в училището, като те не се изчерпват с класа и дори с випуска. Приятелската група от старото училище се запази, прекрасни деца има там и продължават да се виждат редовно /повечето от тях са в АК/. Но привлече и новите, та се получи смесена АК-Испанската компания. Simple Smile Класът е толкова задружен, колкото трябва и е нормално да бъде - има групички, но те са по-скоро по интереси, по емоционална зрялост, ако щеш. Но няма противопоставяне и конфликти, организират се за общи проекти, за всеки рожден ден събират пари за рожденика и му купуват торта, комуникират в групата, застават си зад гърба /напр. ако някой прави презентация на проект и учителят се чуди как да го оцени, дружно заявяват, че много им е харесало Wink / Както в живота - от множеството хора, които срещаш, някои веднага ти стават приятели, други - добри познати, а с трети отначалото ти е ясно, че не са от твоята кръвна група и просто поддържаш нормална комуникация. Хубав клас, с хубави взаимоотношения. Тя се чувства щастлива там и нито за миг не е съжалила за избора си /знаете какъв избор трябваше да направи/.
Училището определено има атмосфера и дух на общност. Учи се /въпреки че, ако гледаш моята, не може да се разбере/ , има сериозни изисквания, дисциплината е на високо ниво, но някак си има усещане за свобода и разчупеност, не само в комуникацията с учителите, а и изобщо /напр. дрескода е много по-свободен, отколкото беше във 2АЕГ/.
Учителите по всички основни предмети са на ниво /тази година - БЕЛ, МАТ и испански/. Учителите от старото училище поставиха много висока летва, така че трудно може да припадне по някой /двете класни в периода 1-3 клас и 4-7, продължават да са най-любимите/, но и тези са чудесни професионалисти.
Електронният дневник се попълва ежедневно и безмилостно Joy - оценки, отсъствия, информация за всякакви събития. Класната отговаря своевременно на всички въпроси. Бележка за извиняване на отсъствия по семейни причини също пращам чрез дневника. Сайтът се поддържа и се обновява с нова информация /бяха първите, които публикуваха информация за представянето на зрелостниците си на ДЗИ/. Организацията им определено е на ниво.
С две думи /ох, хич не ми се отдава с "две думи" Joy /, равносметката ми от изминалия 8-ми клас е: щастливо дете и доволна майка. Дано да продължи така и занапред.

Оформянето е в разгара си, но ако трябва да сме пунктуални, нормативно определеният срок за оформяне започва от днес. Wink Оформена е само по ИИ, но нещата са ясни почти по всичко, освен по БЕЛ - там сме на кантар, а още няма резултат от класното /или поне аз не знам Joy Учителката по БЕЛ е единствената, която внася оценките в дневника с известно закъснение/

Последна редакция: пт, 21 юни 2019, 20:01 от sanaka

Общи условия

Активация на акаунт