Интериорен и екстериорен стил по аматьорски - тема 62

• 54 413
  • 756
  •   1
Отговори
# 735
Намери си дърводелец, работещ масив. Той ще има машините и уменията да ти направи предния борд на арката. Онова между ръбовете не е проблем - кеф ти шперплат, кеф ти огъваем МДФ (с фурнир или без) ще стане.

# 736
  • София
Не открих подходяща тема и ще питам тук. Как може да се облекат ръбовете на свод с някакви лайстни, ъглови профили или друго? Непрекъснато се късаха тапетите по ъглите, после се изтъркваше боята. Уж никой не се търка нарочно по стените, но явно от непрекъснатото минаване остават следи. Ако някой нещо подскаже, ще съм много благодарна. В магазините не ми помогнаха особено. Това е въпросният свод:

Скрит текст:

Изобщо има ли начин? Предлагах на ММ с дървени ъгли прави до където е възможно и после с малки парчета по окръглената част. Нямало да стане......Или цялата арка да се облече в рамка, а не само по ъглите/ръбовете? Искаше ми се нещо по-лесно и по-просто, което бихме могли сами да направим, че с майстори не ми се занимава, а и времето ни притиска, в момента правим освежителен ремонт, но, ако се наложи и майстор ще се търси. Все се надявах да намеря нещо ПВЦ, МДФ или друго и само да го монтираме, но не попадам на такива профили.

Аз за горе-долу същата цел в събота купих едни профили за външни ъгли на Prestige, серия Mardom Decor - полиуретанови са, огъват се, лепят се по ръба с монтажно лепило и се боядисват  с латекс. Бройката е към 35 лв за 2,40 м., продават ги в магазина на Pervazite.com в Младост.
Скрит текст:
ей така изглеждат:

# 737
  • Norge

….. Искаше ми се нещо по-лесно и по-просто, което бихме могли сами да направим,....

Трансформиране на арката в правоъгълен отвор.  Blush Blush Hug

Лабрексче, преди години тези арки са се продавали тук като цялостен комплект облицовка.
Сега, дори в това изобилие на дърво при мен, подмяната на лицевата извита лайсна, е почти невъзможно. Е, ако човек не разполага със свои машини, време, умение и желание, разбира се.

Та хората или изрязват излишното и им остава правоъгълен отвор, или изцяло ги отстраняват.
Последното не е опция при вас, но аз наистина бих се замислила за първия вариант.

# 738
До колкото разбрах при нея проблемът  не е горе в самата арка, а  под нея в правата част по ръбовете? И ако завърши някак самите ръбове то при арката остава незавършено. Поне така разбрах аз, ама може и да съм изкуфяла от тримесечния ремонт който влачим Flushed

# 739
МДФ има за огъване, ама едва ли го огъват на място в апартамента. И дърво се огъва, гледах по телевизията, но отново не е на място.
На мен ми харесва  арката на Лабрекс в този вид, дано да успееда я "облече" по някакъв сравнително лесен (и не скъп) начин

# 740
Скрит текст:
МДФ има за огъване, ама едва ли го огъват на място в апартамента. И дърво се огъва, гледах по телевизията, но отново не е на място.
На мен ми харесва  арката на Лабрекс в този вид, дано да успееда я "облече" по някакъв сравнително лесен (и не скъп) начин

man_darin_ka, както казват от твоите уста в божиите уши! Simple Smile А дано, че не стига дето майстор нямам, нищо не намирам по магазините, ами ММ и той контра. Не че ми пречи и така да си остане, толкова години е стояла, ами заради ръбчетата, дето ги отъркват и разрошват тапетите на тях ми се щеше да ги "облека" с нещо гъвкаво, дето се извива лесно и да е все пак донякъде красотно. ММ е малко прав като ми казва, че не знам какво искам. То знам, ами не знам как да го постигна. Та затова и тук питах, акъл да ми поналеете в главата. Simple Smile Ще го мисля, търся и надявам се да стане. Peace

nelka.nelka, Зори, bouquet Hug bouquet

# 741
Ако не се иска цялостно решение, а само защита на вертикалните ръбчета, става елементарно с каквото искаш - дърво, метал, пластмаса. Ще върши работа да пази точно там, където се търка от  минаващи хора, но няма да е цялостно. Не е непременно грозно и ъглови профилис е продават във всеки строителен хипермаркет.

# 742
Черна станция, точно на нещо такова се надявах, не на сложно цялостно обличане. Поне в магазините в нашия град, в които ходих, нищо не ми показаха консултантите. Или аз не съм обяснила добре какво търся, или съм попаднала на такива, дето не са наясно. Така наивно си мислех, че не може да няма някакви ъглови профилчета, които да се огънат по ръба от единия край нагоре и до другия. Преди години сложихме на странични ръбове, не толкова с цел предпазване, а заради "доброто" строителство, криви бяха. Та затова реших, че и на свода ще стане с някакви подобни. Проблем се оказа огъването. Ето един такъв профил върху кривия ръб на стената в коридора:

Скрит текст:

# 743
Така наивно си мислех, че не може да няма някакви ъглови профилчета, които да се огънат по ръба от единия край нагоре и до другия. Преди години сложихме на странични ръбове, не толкова с цел предпазване, а заради "доброто" строителство, криви бяха. Та затова реших, че и на свода ще стане с някакви подобни. Проблем се оказа огъването.

За последен път казвам - вертикални профили може да сложите без проблем (като на снимката). Но тези профили не могат да се огъват. Ако не ти е ясно защо не могат, направи си едно винкелче от сгънат картон и се опитай да го извиеш в дъга. Ако искаш нещо по дъгата - трябва специална изработка по мярка от дърводелец. Или металджия.

# 744
Да, Черна станция, това го разбрах, ясно е, че не става с огъването при тях, а с полиуретанови? Все още на живо не съм  виждала такива, като намеря малко време, ще пообиколя пак по магазините, не съм сигурна дали изобщо ще ги има, но ще проверя.

# 745
С никакви не става, опитай с хартиени, както ти казах, и ще видиш ЗАЩО.
Ако дъгата ти е с радиус 0,5 метра, то дължината на хоризонталното рамо на винкела ще бъде п*r или 1,57 метра. Ако страната на винкела е 3 см то дължината на дъгата по края на вертикалното рамо ще бъде 1.66 см.
Т.е. 9 см повече. За да огънеш така ъглов профил трябва или едното му рамо да може да се разтегли с около 6%, без това да наруши вида му, или другото да се смачка с толкова пак без да си наруши вида. Ей затова не става, не заради материала на профила.

# 746
Направо ме срази с тия изчисления! Май ще ми се изпари меракът да "обличам" ръбове......Ще видя как ще ми изглежда с профили само на вертикалната част и, ако не ми хареса, ще си остане както е. Пък след време, ако попадна на дърводелец, може цял балтон да ми скрои. Не ми се щеше нещо солидно да правим, защото не е сигурно, че ще останем в тоя апартамент, имахме някакви мечти, но засега сме в него, пък и не се знае....
Черна станция, bouquet

# 747
Да, Черна станция, това го разбрах, ясно е, че не става с огъването при тях, а с полиуретанови? Все още на живо не съм  виждала такива, като намеря малко време, ще пообиколя пак по магазините, не съм сигурна дали изобщо ще ги има, но ще проверя.

Лабрекс, най-елементарното решение на проблема, което бих приложила аз - лакирай ръбовете с безцветен лак, след като боядисате. Simple Smile Просто ти трябва един предпазен слой върху ръбовете. Идеята с маркуча, която предложих също е елементарна. Срязан безцветен маркуч залепен по цялата периферия. Ще се получи като рамка.

# 748
labrex,
ако е само за ъглите, то PVC перваз за врати.
В частта, където има дъга, то от нелицевата страна се изрязват триъгълничета с макетен нож.
Скрит текст:
Огъване с помощта на пистолет с топъл въздух.
Лепене с монтажно лепило, което е на основа смола.

# 749

В частта, където има дъга, то от нелицевата страна се изрязват триъгълничета с макетен нож.

Така ще стане, стига да и харесва така накъсано. За мен обаче това изпълнение, ако не се скрие с друго нещо, би било неприемливо.

Общи условия

Активация на акаунт