МОН - промените продължават (3)

• 50 998
  • 746
  •   1
Отговори
# 150
  • Майничка
...От следващата година НВО 7 клас и 10  клас  може да се проведат на едни и същи дати.

Би било добре, иначе ще се губи цяла учебна седмица (с ДЗИ).

# 151
  • Ямбол
Дано НВО в 7 клас да е до 10 юни, та до началото на юли да е излязло първо класиране, макар че пак ще има да се чака за издаване на свидетелствата.

# 152
Дано НВО в 7 клас да е до 10 юни, та до началото на юли да е излязло първо класиране, макар че пак ще има да се чака за издаване на свидетелствата.
Това значи промяна на Наредба 11. Едва ли ще стане. Ние и за резервни дати се молим, но нямаме отговор на МОН все още.
А и както си писала, няма да имат оценки и отново ще е чакане за първо класиране и няма как да е до началото на юли.

# 153
Сетих се и друго, тъй като следя събитието от появата му в медиите.
Как това:

кореспондира с идеята, изказана от г-н Стаматов в интервю(та) и присъстваща в няколко медийни материала, свързани с въпросното предложение:
„Изпитите трябва да бъдат сведени изцяло към края на учебната година, през последните две седмици, за да може дотогава да има ефективен учебен процес“, каза той. ( не е нужно да давам линк, достатъчно е да се копира част от изречението в търсачката)
Както впрочем е по сега действащата наредба.

# 154
                   То,не само това,не кореспондира! Изобщо много сме зле и с кореспонденцията ,и с четенето с разбиране,а май и с писането! Все "по-блестящи" идеи ,чиято цел е основно да изнервят деца ,учители и родители,а резултат - 0 от всичките /без/действия!

# 155
Принципно не виждам нищо лошо да има идеи и те да бъдат публични, за да може да сме информирани. В случая е кофти идеята, защото нейната цел е да се оправи финансовото състояние и на учителите по общообразователните предмети. Иначе в писмото се казват и верни неща и неосъществими неща.
Не мисля, че някой има идея да изнервя деца. А и не мисля, че някое дете се изнервя от предложения за промяна в образованието. Децата ги товарят основно родителите им, но това е друга тема. Не съм видяла нито един изнервен учител от идеи за промяна. Повечето от тях не се интересуват особено от промените и препредават на родителите каквото са разбрали на ПС (естествено има и изключения, но са мнооого малко). Основно родителите са изнервени, но пък огромна част от тях просто си мрънкат и имат претенции без да имат нужните познания.
За мен разковничето за некачественото образование е именно ниското заплащане на учителите. Но решението не е редно да е в частни школи по всички предмети за подготовка за НВО.

# 156
  • На морето!
С тези предложени изменения /да не дава Господ да видят одобрение някога/ се цели на хранилката на кандидат-гимназистите да се наредят и останалите учители. Не стига, че вкараха материала от 5ти до 7ми клас и вече децата масово са на уроци още от 5ти, ами сега и всички предмети. Ай сиктир от МОН-ските тъпотии! Побъркаха ни! Да се заемат с висшето образование с хилядите филиали и факултети във всяка област и да оставят учениците на мира.
Започвам да пиша мейли против тази глупост.

# 157
  • гр.Варна
И аз сега прочетох в профила му по- стари публикации по темата. Нямат общо тези предложения с негови интервюта и публикации от срещи  с директори.

# 158
Аз пък съм "ЗА" НВО да е на материала 5-7 клас, както го промениха. Нали затова е основно образование? Трябва да знаят само материала от 7ми клас ли? Защо децата да трябва да ходят на школи, защо не си учат сами уроците вкъщи след училище? Дори и нещо да е предадено лошо, нали имат учебници, имат сборници: сядат и си решават няколко задачи или си решават някой тест от помагало по бел. Защо трябва да ходят на школа и учител от школата да им каже: решете всичко до 20-та задача от едикоя си страница, а не седнат сами да го направят? Сборниците имат отговори, ако нещо се затрудняват питат учителя си в училище и едва ли някой ще ги върне. Ако и тогава не става, то тогава разбирам търсенето на външна помощ.
Не може за всяко нещо МОН да ни е виновен. Имат си много трески, но е нелепо да сме недоволни, че от децата ни се иска да учат и да знаят.

# 159
В случая е кофти идеята, защото нейната цел е да се оправи финансовото състояние и на учителите по общообразователните предмети.
Целта си е съвсем похвална, защото...
За мен разковничето за некачественото образование е именно ниското заплащане на учителите.
но идеята как да се реализира (с губене на времето на учениците) е кофти наистина.

Но решението не е редно да е в частни школи по всички предмети за подготовка за НВО.
Решението на коя задача? Ако задачата е едновременното решаване на проблема с изхранването на учителите с извънбюджетни средства и затъпяването на електората...

# 160

За мен разковничето за некачественото образование е именно ниското заплащане на учителите. Но решението не е редно да е в частни школи по всички предмети за подготовка за НВО.
                  А за мен не е там! Познавам съсловието много добре и мога да кажа,че 100 пъти по-високо да е заплащането някои учители просто не са за там!Мисля,че всеки веднага може да си спомни поне 5,които за нищо не стават.Това за съжаление е истината.Ако един човек реши да стане учител само поради високо заплащане мислите ли,че наистина ще бъде добър?

# 161
В случая е кофти идеята, защото нейната цел е да се оправи финансовото състояние и на учителите по общообразователните предмети.
Целта си е съвсем похвална, защото...
За мен разковничето за некачественото образование е именно ниското заплащане на учителите.
но идеята как да се реализира (с губене на времето на учениците) е кофти наистина.

Но решението не е редно да е в частни школи по всички предмети за подготовка за НВО.
Решението на коя задача? Ако задачата е едновременното решаване на проблема с изхранването на учителите с извънбюджетни средства и затъпяването на електората...
Ежко, горе-долу правилно си ме разбрал. Според мен с тази идея се опитват да вдигнат заплащането на всички учители, но не от бюджета, а от родителите, като основното им заплащане стане от частни школи. Това е много кофти идея. Както си писал свързана е със загуба на много време (и на деца, и на учители). Ако заплатите на учителите станат високи, то тогава на тях дали ще им се предава в школи и в събота? Не, ще си вършат съвестно работата от понеделник до петък. Другото: учителската професия ще стане привлекателна, ще има конкуренция и ще имаме по-добри учители.

# 162
  • Майничка
Не съм убедена, че в момента учителската професия е неатрактивна основно заради заплащането. Напротив, в последните години доста млади (и не толкова) хора се ориентират към нея точно заради парите и се отказват заради натоварването.

# 163
Ако заплатите на учителите станат високи, то тогава на тях дали ще им се предава в школи и в събота?

Aber naturlich! Simple Smile

... в последните години доста млади (и не толкова) хора се ориентират към нея точно заради парите ...
Grinning

# 164
Не съм убедена, че в момента учителската професия е неатрактивна основно заради заплащането. Напротив, в последните години доста млади (и не толкова) хора се ориентират към нея точно заради парите и се отказват заради натоварването.
Заплатата на учителите не е ли е около 1000 лв? Колко да е добра тази заплата, особено ако човек живее в София? Вярно, че имат огромни ваканции, половин работен ден, много обучения и разни бонуси, но търпят огромен стрес, отговорност, шум и разправии с невъзпитани деца и още по-невъзпитани родители.

Общи условия

Активация на акаунт