МОН - промените продължават (3)

• 51 010
  • 746
  •   1
Отговори
# 180
Под това, че не ги оставят да работят, имам предвид реда, при който работят. А те родителските намеси са последствие от този ред. Доколкото знам, да ме поправят учителите тук, и двойки не могат като хората да напишат, защото това става ангажимент за тях. В стремежа да се запази всеки ученик и дисциплина не може да се наложи като хората. Често повече време звероукротяват, вместо да преподават. Отделно те са другата жертва, след децата, на все по-омазаните учебни програми и учебници.

Разбира се, има екземпляри и сред тях. И ние срещнахме, но това е във всяка професия.

# 181
Имам няколко близки приятелки, които са учители в различните степени. Всички те са искали и искат да преподават. Това, което споделят е, че бумащината от година на година става все повече, особено за тези, които са и класни ръководители. Заровили са се в документи. Реално повече време отделят да пишат и обработват разни хартийки, таблици и прочие, отколкото да си подготвят уроците.
Като знам какво количество бумаги за попълване и подписване  пристига при мен като родител за една учебна година, не мога и да си представя какво би било умножено по 30.

# 182
Имам няколко близки приятелки, които са учители в различните степени. Всички те са искали и искат да преподават. Това, което споделят е, че бумащината от година на година става все повече, особено за тези, които са и класни ръководители. Заровили са се в документи. Реално повече време отделят да пишат и обработват разни хартийки, таблици и прочие, отколкото да си подготвят уроците.
Като знам какво количество бумаги за попълване и подписване  пристига при мен като родител за една учебна година, не мога и да си представя какво би било умножено по 30.
                   То да беше по 30! Пише се на няколко места едно и също.Нещо,като лавина и всяка година не се намалява ,а нараства.

# 183
  • Майничка
... Доколкото знам, да ме поправят учителите тук, и двойки не могат като хората да напишат, защото това става ангажимент за тях. ...

Не ангажиментът е проблем, а едностранния такъв. Пример за ситуация - хлапето наредило 3 двойки, пускам доклад, директорът пуска заповед, определя 10 допълнителни учебни часа консултация. Естествено, извън редовните учебни часове. Информирам ученик и родител и  се почва  "Ама той/тя от от 3 е на тренировка/английски/рожден ден..." (в по-долните класове). В по-горните - "Тогава не мога, на урок по... / на кормуване съм". И влизаме в параграф 22 - аз съм длъжна да проведа тези часове, теоретично ученикът е длъжен да присъства, родителят уж е задължен да осигури присъствието, логично е да присъства, за да си навакса пропуските, ако не копнее да си дава парите за частни уроци, ама за това как точно да се случи това присъствие процедура липсва.
Пък после анализирам срочни и годишни резултати и замествам в причините "безхаберие" с "липса на мотивация", с ясното съзнание, че после ще трябва да си смуча от пръстите мерки за мотивация.

# 184
Gargamela, това съм чувала и аз. Да пишете двойка е като да санкционирате себе си, а не неучещия и неподготвен ученик. И сякаш е измислено целенасочено така.

# 185
Пък после анализирам срочни и годишни резултати и замествам в причините "безхаберие" с "липса на мотивация", с ясното съзнание, че после ще трябва да си смуча от пръстите мерки за мотивация.

Основната разлика между добро ЧУ (и учителите в него) и държавното училище - начина, средствата и ефективността на мотивирането...
Същата е разликата между читав учител и калпав такъв. (не нападам Гаргамела)

# 186
Ежко, би ли бил така добър да  не пренасяш постоянните си сравнения частно срещу държавно и тук? Темата е за нещо съвсем различно.

# 187
Това от кога е?
Преди няколко години ми се случи при наредени много двойки от всяко дете в класа, да търсим няколко пъти учителя за консултация, в определените часове за това. Нямаше го. Реакцията на зам. директор( за съжаление след остричък тон от родител, не след запитване от децата и изобщо не от страна на учителя и училището)- зам. директор присъства в няколко учебни часа. Нямаше никаква санкция към учителя за нищо- нито за двойките, нито за непроведените консултации, нито за нищо. Единствено децата бяха оформени набързо с някакви набързо скалъпени оценки, да се "кротна" родителите...което не беше най-важното...
От тази учебна година- училища само с електронен дневник- по някои предмети цяла година нито една оценка. Нито една...
Вероятно като навсякъде, съвестните учители отнасят много работа, а на други не им пука и просто нищо не им правят...така са и родителите вероятно...

# 188
  • Русе
 И аз съм с други наблюдения. В нашето училище(анлийска езикова) двойките се ръсят като за световно на килограм. Редовно оставят на изпит. За консултации през учебната година ги няма твърде. Електронният дневник не се попълва от някои учители, че даже и в бележника не му беше нанесена една оценка за годината.

# 189
При нас електронният дневник поне се попълва много стриктно. Дето се вика, само да кихне и аз научавам на момента.
Иначе за двойките, учители са ми споделяли точно това, което пише Гаргамела, което не пречи и при нас да пишат доволно количество двойки. Сетне сигурно изписват една кофа мастило за мерките, които са взели, за да мотивират децата. На последните пък, в голям част от случаите, хич и не им пука.

# 190
  • Русе
Че не са се стреснали толкоз чак тийновете, не са. Но все пак да насвяткаш над 80% двойки на цял випуск на контролно и то неведнъж, не е много нормално.Или пък над 90% двойки и тройки. И не е , да не са учили и да се готвили.

# 191
Тоест системата явно има някакви заложени механизми, но при явно неизпълнение от страна на ученик, учител или родител...не се случва нищо? Или може да се случи по преценка на директор, в зависимост от настроение, дефицитност на преподавателя и дали си в приятелския кръг.

# 192
Тоест системата явно има някакви заложени механизми, но при явно неизпълнение от страна на ученик, учител или родител...не се случва нищо? Или може да се случи по преценка на директор, в зависимост от настроение, дефицитност на преподавателя и дали си в приятелския кръг.

Това беше брутално. Head Band

"Промените продължават" от заглавието вече ми звучи страшничко. Weary

# 193
  • Майничка
От 20.10.2017г.- Наредбата за приобщаващо образование

Чл. 27. (1) Общата подкрепа за личностно развитие в училището за целите на превенцията на обучителните затруднения се изразява във включване на отделни ученици в дейности, като:
1. допълнително обучение по отделен учебен предмет с акцент върху обучението по български език, включително ограмотяване на ученици, за които българският език не е майчин;
2. консултации по учебни предмети, които се провеждат извън редовните учебни часове;
3. логопедична работа.
(2) Допълнителното обучение по чл. 27, ал. 1, т. 1 е насочено към ученици:
1. за които българският език не е майчин, или
2. които имат системни пропуски по даден учебен предмет, изразяващи се в годишна оценка слаб (2), или не са постигнали очакваните резултати, заложени като прагова стойност за успешност при национално външно оценяване, както и за ученици, които напредват при обучението по даден учебен предмет;
3. които срещат затруднения, индикирани чрез срочна оценка слаб (2) или три последователни текущи оценки слаб (2);

При нас правилникът включва допълнителни консултации не само по БЕЛ и си го спазваме. И на изпит оставяме (е, не много често).

Ежко, по темата за ЧУ- България не е само София. У наше село ЧУ в най-добрия случай са ... бутикови, да кажем. Не заради таксата.

Да кажем, че механизмът е най-приложим спрямо преподавателя, а при другите участници, особено при родителя, е по-скоро пожелателен. Иначе уж в споменатата наредба са цитирани ДАЗД и социалните като крайна инстанция, но, както ни каза тяхна представителка на едно обучение, докато коментирахме казус: "Не е лошо да ни информирате, за да си вържете гащите, не че имаме особен механизъм за въздействие..."

# 194
(2) Допълнителното обучение по чл. 27, ал. 1, т. 1 е насочено към ученици:
1. за които българският език не е майчин, или
2. които имат системни пропуски по даден учебен предмет, изразяващи се в годишна оценка слаб (2), или не са постигнали очакваните резултати, заложени като прагова стойност за успешност при национално външно оценяване, както и за ученици, които напредват при обучението по даден учебен предмет;
3. които срещат затруднения, индикирани чрез срочна оценка слаб (2) или три последователни текущи оценки слаб (2);

Ха сега, за тези с под 16 т. на НВО (приемам това като праг, тъй като в статистиките по училища, нашето РУО отчиташе брой ученици под 16 т.), ще предложат ли допълнително обучение?
Ако да, с полиция ли ще ги викат или ще им се молят и ще дават плод?
Това за лятото ли е предвидено или за големите междучасия на следващата година?

Иначе наредбата е много "изпипана" - уж по чл. 27, ал. 1, т.1. (където се говори за обучението по български), а т.2. говори за "даден учебен предмет".Dizzy Face

Последна редакция: чт, 18 юли 2019, 12:06 от solnichka

Общи условия

Активация на акаунт