МОН - промените продължават (3)

• 51 670
  • 746
  •   1
Отговори
# 570
  • София
И аз се постарах да изгледам интервюто, даже два пъти се постарах. И мнението ми точно се покрива с това на sanaka.

Едно от нещата, които разбрах е, че профилиращите предмети ще зависи от условията в конкретното училище. Финансови, кадрови и "според визията на училището". И сега се питам 3-ти и 4- ти профилиращ предмет отделно ли ще се избират или ще са групирани от училището?

Как хубаво си задаваше въпросите журналистката и как господинът нищо съществено не можа да разясни. Жалко!

# 571
Ако правилно съм разбрала Дидева, то има чл. в Наредбата за финансиране, според който класовете не могат да се делят за часовете по профили. И ако някое училище реши да си улесни работата с профилирането, то безпроблемно може да се опре на този член и изобщо да не се занимава с интересите на децата. Според мен вариантите, за да е всичко нормативно спазено са няколко:
1. МОН си гласува промяна на този член и добавя разделянето на класа и по профил;
2. Класовете се разформироват и формират наново в 11 клас, съобразно профилите (където това е възможно).
3. Класовете имат профили (3 и 4) според решение на ПС или според желанието на масата.
Естествено, вариант 1 е най-добър, но малко ме съмнява да се случи. Вероятно някои училища просто ще си затворят очите за този член (ако го знаят) и ще делят децата по профили, което е в интерес на учениците.

# 572
  • София
Яна, и това най-вероятно, ще се решава от училището. Иначе..., не ми се смятат комбинациите, за клас от 26 човека, по колко начина могат да си комбинират профилите. Joy
А аз друго съм се замислила. Има ли смисъл да се избира профилиращ предмет от тези, които така или ииначе ще се изучават по ООП в 11 и 12 клас?
То зависи от целите, но си мисля, не се ли ограничават бъдещите избори на детето?
Дидева ми даде доста сериозна антитеза, но аз си го мисля...

# 573
Слънчевата, питаш дали има смисъл да имаш профил БЕЛ, ЧЕ или мат за 3ти или 4ти, така ли? Ако е това, то да, има смисъл. Ако си в ЕГ, защо да не избереш 3ти профил мат, ако ти се учи инженерна специалност примерно?

# 574
Обсъждаше се преди време, че профилирането по математика ще даде материал, много нужен за тези, които искат да учат в чужбина (сравняваше се с това което учат в Германия). Като гледам обаче заложените ниски летви за чуждия език, ако са такива и за другите предмети, то профилирането ще се окаже само лишаване от изучаване на различни предмети. В най-тежкото профилиране, профил БЕЛ за 8 часа отгоре какво ще учат - в дебрите на филологията ли ще влизат, или ще разкостват произведенията до последната дума? Какво ще правиш, ако не си насочен натам, а си принуден на тези +8 БЕЛ?

# 575
  • Русе
В най-тежкото профилиране, профил БЕЛ за 8 часа отгоре какво ще учат - в дебрите на филологията ли ще влизат, или ще разкостват произведенията до последната дума? Какво ще правиш, ако не си насочен натам, а си принуден на тези +8 БЕЛ?

Това ще учат - https://mon.bg/upload/18548/profil-BEL.pdf
Познава трите аспекта на общуването – лингвистичен, психолингвистичен и социален.
Търси връзката между речевите особености и социалната характеристика на говорещия.
Познава значението на понятието езикова ситуация.
Оценява мястото на българския език в контекста на европейското езиково многообразие.
И други разни теории, които се чудят как да се напаснат на практиките.

# 576
Разгледах на диагонал. Много ми е чуждо това. Въпросът е дали тези +4 (да не са +8) ще разширят културата на детето и ще са полезни независимо какво ще прави след това или са загуба на време.

# 577
  • Пловдив
4 часа са си 4 часа. Питайте който и да е учител дали според него 4 часа отгоре по предмета му са губене на време. Едва ли има такъв. Amber, така цитирани отделно от целия учебен план, тези думи увисват и наистина звучат като някаква алабалистика, но не значи, че няма смисъл от профилирането.
Няма спор, че училите математика (или каквото и да е) като профил ще са по-подготвени от другите.

Според мен вариантите, за да е всичко нормативно спазено са няколко:
1. МОН си гласува промяна на този член и добавя разделянето на класа и по профил;
2. Класовете се разформироват и формират наново в 11 клас, съобразно профилите (където това е възможно).
3. Класовете имат профили (3 и 4) според решение на ПС или според желанието на масата.
Първите два варианта ми изглеждат невъзможни за съжаление. До профилирането на първите по новата програма остават няколко месеца, не знам дали има смисъл сега да се пишат имейли до МОН и да се повдига въпросът, та всичко да се задвижи, че и резултат да има. За набор 2004 може да стане нещо.

# 578
Спливитет, "губене на време" няма предвид подценяване на предмета. И всяко знание е ценно. Въпросът е за профилиране при положение, че не си насочен към филологическите науки.
Иначе същият въпрос стои за тези, които нямат да продължат с инженерни и природни науки. Какво да я правят тая математика отгоре в добро количество. Наистина 4 часа са си 4 часа, макар, пак да кажа, заложените цели при чуждите езици, показват че може и да се обезмислят 4 часа.

# 579
  • София
Въпрос отново за профилирането, но в друг аспект: Казаха ни на родителската среща, че всеки профилиращ предмет ще се изучава в общо 5 модула на година /някои модули само първи срок, други - само втори, а има и модули, които ще се изучават и през двата срока/. Всеки модул ще е със своя оценка, но без тези оценки да бъдат нанасяни като срочни, а профилиращият предмет ще е само с една обща годишна оценка, формирана като средноаритметично от петте модула от двата срока. Става дума за АК и не разбрах дали е конкретно тяхно решение или изискване по наредба на МОН /предполагам второто/?

# 580
  • Пловдив
По наредба на МОН е. И аз го четох и беше доста сложно. За едното ще има само срочни, пък за другото само една обща годишна, средноаритметична от срочните. Нещо подобно.

# 581
  • София
Тогава поправителните изпити на отделни модули ли ще са или на целия предмет? Simple Smile

Срочни оценки ще има по задължителните и избираемите предмети, а годишни - по задължителните, избираемите и профилиращите предмети.

Отделните модули по даден профилиращ предмет може да се преподават от различни учители.

Десетокласниците ги чака интересна учебна година догодина.

Последна редакция: пт, 03 яну 2020, 11:34 от Prizma

# 582
Съветът в такива случаи не беше ли "отпусни се назад и се наслаждавай" ?

# 583
  • София
Слънчевата, питаш дали има смисъл да имаш профил БЕЛ, ЧЕ или мат за 3ти или 4ти, така ли? Ако е това, то да, има смисъл. Ако си в ЕГ, защо да не избереш 3ти профил мат, ако ти се учи инженерна специалност примерно?
Защото, при три профилиращи, два от които на нац.ниво са ИТ и информатика, за инж.специалност навън трябва физика и математика, "изучавани последните 4 срока." . Математиката, профи или не, ще бъде изучавана, защо да не избере физика?
Той няма предпочитания към някой от двата предмета, харесва ги и двата и се справя добре...
Дидева е права, че като нищо чуждите унита могат да въведат изискване за профилираща мат, защото нашата ООП е далече от тяхната, освен това си е риск.... Абе, четох един ден по разни сайтове на университети, главата ме заболя, а измислих един куп глупости, освен това Smirk

# 584

Математиката, профи или не, ще бъде изучавана, защо да не избере физика?

Суетнята тук е във връзка с това ще имаш ли някакъв избор въобще.

Общи условия

Активация на акаунт