Сицилия - 3

• 56 990
  • 763
  •   1
Отговори
# 465
Eeee, това обобщение "на изток не" изобщо пък не е вярно.
Още повече, че там е и резервата Вендикари.
Всъщност на изток  има уникални плажове. Ние на урбанизирани плажувахме в Лидо ди Ното. А Елоро е топ плаж без урбанизация. Наоколо има още доста подобни.

# 466
И кои са тези забележителности в Палермо, та чак не сте ги познали?
Нещо хубаво видяхте ли? Фонтана Претория, Куатро канти, Катедралата, Ла Марторана, Сан Каталдо, Театро Массимо, Капела Палатина, Катедралата в Монреале?
Покрай мръсните пазари някоя красива църква? Примерно Chiesa del Gesù, близо до Mercato Ballaro. Първо разлеждаш грозният пазар и после си оправяш вкуса с нещо от 16 век.
Да мръсно е в Палермо, но всеки вижда това, което иска - едни хубаво, други лошо. Не случайно или го обичаш или го мразиш.

# 467
Ако и в България се наложи този терор с разделното събиране, бъдете сигурни, че ще заминем Сицилия😂
Не мислете, че ей така за голям кеф си хвърлят боклуците между селата.

# 468
Там фирмите по чистота яко ги дерат, и хората са се видяли в чудо, от това е доколкото знам, иначе и в Германия се изхвърля разделно и няма никъде боклуци да се търкалят по улиците

# 469
За изтока споделих какво ми казаха местни, изхождам оттам, че знаят по-добре от нас, след като все пак си живеят там. Течението и ветровете са непредсказуеми и мръсотията се разнася. Може би има и хубави места. Всеки сам си избира къде да се къпе, ако искате може и направо пред рафинерията да се пуснете.
Всеки си има и вкус и претенции, на мен мизерията и мръсотията не ми бяха ок - било е хубаво някога в Палермо, но не е поддържано и следователно е тръгнало да запада. И девет дола кладенеца вода да извадите в оправдания за боклука и уринирането по улицата навсякъде, няма оправдание - все пак си живеят там и си е за тях в крайна сметка. Малко ми е смешно разделното събиране, че да сме много еко, и после хвърлянето извън града на цели чували. Там и ще си останат, язък за хубавата природа. Не е до фирми, а до манталитет. И десет разделения да си измислят, пак ще се хвърля по улиците, през прозореца, по плажовете и т.н. Примерът за Германия ми хареса. Била съм и на други места в Италия, където направо съм се влюбвала, но там не е имало такова нещо. Не виждам смисъл от нападки, всеки с мнението си. Аз бих искала да ги знам тези подробности преди да буукна ваканцията, за да направя информиран избор, затова и писах тук.

# 470
Има много информация за Палермо, дори и само темите да прочете тук човек му става ясно за какво става въпрос.
Не вярвам да не сте прочели предварително. Или дойдохте само приятелски да ни информирате да не ходим там, защото на Вас не ви харесва? , Никой не Ви напада, но и не е длъжен да е съгласен с Вас.
Колкото до уринирането, предполаам в някой палат живеете,но  и тук тази дейност се върши доста, пък и боклуци има доста, но нямаме милиони туристи годишно.

# 471
За изтока споделих какво ми казаха местни, изхождам оттам, че знаят по-добре от нас, след като все пак си живеят там. Течението и ветровете са непредсказуеми и мръсотията се разнася. Може би има и хубави места. Всеки сам си избира къде да се къпе, ако искате може и направо пред рафинерията да се пуснете.
Всеки си има и вкус и претенции, на мен мизерията и мръсотията не ми бяха ок - било е хубаво някога в Палермо, но не е поддържано и следователно е тръгнало да запада. И девет дола кладенеца вода да извадите в оправдания за боклука и уринирането по улицата навсякъде, няма оправдание - все пак си живеят там и си е за тях в крайна сметка. Малко ми е смешно разделното събиране, че да сме много еко, и после хвърлянето извън града на цели чували. Там и ще си останат, язък за хубавата природа. Не е до фирми, а до манталитет. И десет разделения да си измислят, пак ще се хвърля по улиците, през прозореца, по плажовете и т.н. Примерът за Германия ми хареса. Била съм и на други места в Италия, където направо съм се влюбвала, но там не е имало такова нещо. Не виждам смисъл от нападки, всеки с мнението си. Аз бих искала да ги знам тези подробности преди да буукна ваканцията, за да направя информиран избор, затова и писах тук.

Ама каква рафинерия, какви 5 лева? По същата логика не трябва по цялото наше крайбрежие да се пускаме, защото в Бургас има рафинерия.
Дали изобщо отворихте карта и видяхте за какво ви говоря? За природни резервати говоря. А на Лидо ди Ното водата беше кристална. Както и на дивите плажове в резервата.

Сицилия от десетилетия има проблем с боклука. Тръгнали са да го решават, но не съвсем успешно до момента. Катания за мен е грозна с малки изключения, но в Палермо има старшно много неща, които да се видят. Това са типични средиземноморски (южни италиански) градове, с поолющени фасади, боклук и хаос. За мен пък пазара беше невероятна смесица от миризми, вкусове и звуци. И в крайна сметка, акот това не е вашето остават другите 98% от целия остров, които са много различни от тези два града.

# 472
Аз в Черно море не влизам по подобни причини, но това не виждам как на вас ви пречи да си ходите в Бургас и околие. Мисля, че подчертах, че всеки сам си разбира и избира, не знам какво се възпалявате излишно за моето мнение. Аз съм от по-притеснителните и явно не допрочетохте в желанието си да се заяждате, но написах гореспоменатото, за да може и останалите по-притеснителни да са информирани. Аз лично доста щях да се стресирам, ако бях влизала във водата и след това разберях, особено като се има предвид, че ние спахме доста близко. И пет резервата да има, не ме интересува, когато ми го каже дори местен - бих се спряла.

Относно рафинериите и замърсяването, че след малко ще ме обвините и че си измислям 😂:
Скрит текст:
https://e360.yale.edu/features/in-sicily-a-plague-of-cancer-over … oil-refinery-town

https://amp.theguardian.com/world/2017/dec/01/sicilians-take-aim … ens-birth-defects

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34132216/

За местността около Джела: "Italy’s biggest oil firm is accused of polluting an area where experts found more toxic substance than water in the sea."

И във връзка с избирателното ви четене, аз все пак споменавам, че е имало и прекрасни места, които си заслужават.

# 473
Аз в Черно море не влизам по подобни причини, но това не виждам как на вас ви пречи да си ходите в Бургас и околие. Мисля, че подчертах, че всеки сам си разбира и избира, не знам какво се възпалявате излишно за моето мнение. Аз съм от по-притеснителните и явно не допрочетохте в желанието си да се заяждате, но написах гореспоменатото, за да може и останалите по-притеснителни да са информирани. Аз лично доста щях да се стресирам, ако бях влизала във водата и след това разберях, особено като се има предвид, че ние спахме доста близко. И пет резервата да има, не ме интересува, когато ми го каже дори местен - бих се спряла.

Относно рафинериите и замърсяването, че след малко ще ме обвините и че си измислям 😂:
Скрит текст:
https://e360.yale.edu/features/in-sicily-a-plague-of-cancer-over … oil-refinery-town

https://amp.theguardian.com/world/2017/dec/01/sicilians-take-aim … ens-birth-defects

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34132216/

За местността около Джела: "Italy’s biggest oil firm is accused of polluting an area where experts found more toxic substance than water in the sea."

Аз не се "възпалявам", а ви казвам да не се фиксирате чак пък толкова и да отворите една карта все пак. Местен може да ви каже, че и марсианци са кацали в Лидо ди Ното. И?
И последно за коя част на Сицилия говорим? Източно крайбрежие или южното?
Защото Джела е на южното крайбрежие, но пък вие отрязахте никъде на изток да не се къпем в морето?

Дали сега да не ви допритесня още, като ви кажа, че сте се къпала в едно от най-замърсените морета в Света:

https://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%92%D0%B … .116894_at.1.html

# 474
Аз благодаря на Зlena за мнението. Не е лошо да се чуят различни гледни точки. Чувала съм от приятелка извън форума подобни впечатления. Някой ден, когато дойде редът на Сицилия да я посетя, предпочитам да знам какво да очаквам. Дори и да преувеличава, което аз не мога да преценя без лични впечатления, разбрах общата идея. В тази връзка, за да не съм тотално офтопик, бих искала да питам дали Сицилия е много по-различна от Северна Италия като манталитет, култура, кухня? Сицилианците чувстват ли се италианци?

# 475
Е, ако слушате подобни мнения изобщо няма да пристъпите до това:

https://goo.gl/maps/66Hu6RrsLD6EUjAq9

или това:

https://goo.gl/maps/z7SEv6KRxJqjGYBRA

или пък това:

https://goo.gl/maps/r5BjScWvgWvfx3Zi6

То не е до различното мнение, а до достоверност на "една жена каза".

В южна Италия - Кампания, Базиликата, Пулия, Сицилия са много различни от севера. По селски, няма толкова индустрия, хората са съвсем друг тип и между другото южняците на север ги смятат за селяци.

Последна редакция: нд, 31 юли 2022, 22:55 от Fancy

# 476
По тая логика всички тук сме ЕЖК.

# 477

Е, аз все пак говоря от личен опит по тези места и плажове, а не казвам: "местните ми казаха, че целия изток е мръсен"....
Но щом го считате за ЕЖК, просто не питате ЕЖК за мнение и опит. ОК?

# 478
Аз не разбрах, потребителката харесала ли е нещо в Палермо и Катания или само е вървяла по улиците като санитарен инспектор?
Не ги знам какви се чувстват сицилианците, но определено са най-любезните и отзивчиви хора, които аз съм срещала.Бях направо очарована от желанието да помогнат.

# 479

Е, аз все пак говоря от личен опит по тези места и плажове, а не казвам: "местните ми казаха, че целия изток е мръсен"....
Но щом го считате за ЕЖК, просто не питате ЕЖК за мнение и опит. ОК?
Fancy, пиша тук за последен път, защото това е поредната бгмама тема, опорочена от междупотребителски нападки. Пак казвам, на мен ми беше полезно онова мнение. Аз все пак мога да преценя на коя част от мнението да се доверя. Потребителката лично е била свидетел на боклуците и миризмите, и това ли е ЕЖК? Ще питам когато и където искам. В случая приеми, че теб лично не те питам за абсолютно нищо, и игнорирай, ако някога ме засечеш. Аман от хора, които не зачитат чуждото мнение и държат винаги да се изкажат последни!

Винаги съм се включвала конструктивно и съм се старала да бъда полезна по темите, които коментирам. Обиколила съм голяма част от Северна Италия, и наистина щеше да ми е интересно да чуя за разликите с юга, но вече ще си търся други източници на информация.

Общи условия

Активация на акаунт