Проблем с майка ми, заради прибирането в България

• 5 788
  • 177
  •   1
Отговори
# 45
  • София

Ще й навреди, разбира се. Организационно не е лесно, а и ще загуби поне година училище. Отделно не е сигурно, че ще мине приравнителните. Не се знае баща й дали е способен да поддържа необходимата дисциплина. Напълно е възможно да й се иска да отиде да живее с него точно защото е по-"хлабав" от майка й. Тя твърди, че с жената на баща си се разбират добре, но това е за кратко през ваканциите. Едва ли ще е пак толкова добре, когато се наложи бащата постоянно да покрива разходите й и да й отделя необходимото внимание.

Много по-смислено ми се струва да се открият корените на нейното недоволство и да се направи нещо за туширането му. Според мен тя се е вкопчила в идеята за връщането в България като удавник за сламка и гледа на това като на някаква панацея, която ще й реши всичките проблеми. Само че проблемите обикновено са в самия човек, и където и да иде, той си ги носи със себе си.

Много момичета на 15 страдат неистово поради ред причини - истински или въображаеми проблеми с външността, липса на одобрение в средата, неизпълнени желания, несподелена любов. Хормоните кипят, човек често сам не разбира себе си. Просто тя е намерила "причина", която да фокусира страданието й.
Момичето е в немско училище в Германия вече 6 години и а, дано успее да издържи приравнителните след подгответо!
Освен това, тя пише че за тези 6 години не е могла да се адаптира. Пише, че всяка ваканция си е в България, че брат ѝ е живял в Германия половин година- заедно са живели и са се разбирали прекрасно.
Пише, че баща ѝ е с приятелката си от 10 години и се познават много добре, и се разбират много добре.
Накратко- момичето вече 6 години знае какво иска и дори е проучила как да продължи тук и ученето, и живота си.
Много фриволно е заключението, че просто едните хормони я тика към връщането.
За мен, щом толкова години иска да се прибере, трябва да бъде уважено желанието ѝ, а не да се игнорира.

# 46
  • София
Да, бе, проучила. Хайде сега да уточни коя точно немска гимназия вече я е приела и какви документи са ѝ  поискали да предостави.

# 47
  • София
Голяма злоба, голямо нещо, само защото момичето иска да се върне в България. Mr. Green
Защо ли не се учудвам на реакцията?

# 48
  • София
Реализъм, каква злоба, на кой му пука за някакво анонимно 15-годишно, но както вече написах, "момичето" не е дошло във форума за да научи нещо, а само някой да го потупа по рамото.

Твоята реакция също не ни учудва.

# 49
Неслучайно до 18 години се водят непълнолетни и родителите имат задължението да вземат решения.

# 50
  • Linz
А до 18 трябва да са се научили да поемат отговорности и да носят последствията от решенията си, защото възрастен не се става за 1 ден.
Тя трябва да е наясно с минусите на прибирането й и ако продължава да иска да се върне, ще трябва да се примири ако не й хареса. Децата се учат от проба-грешка, а не защото родителят е казал.

# 51
Родителите вземат решението, да. Но на 15 години те имат право да поискат смяна на попечителството, имат право и да бъдат изслушани в съда при кого от двамата родители искат да живеят, а съдът да уважи тяхното желание. Немско училище, което няма да й даде възможност да следва. Коя от вас го иска за детето си, да остане и без средно образование? Коя от вас не се е борила и натискала детето да влезе във възможно най-доброто училище? Родителите са имали договорка момичето да се върне при баща си, а сега когато уговореното трябва да се изпълни майката бие отбой и изнудва емоционално. А това е ужасно. Само който е бил жертва на емоционално изнудване от близък човек ще го разбере обаче. За останалите е "какво толкова" и "детски капризи". Наистина ли ще държите толкова на вашето си, ако виждате, че детето ви не е щастливо/ е нещастно/ страда от това? Да обичаш някого не означава ли и да си готов да се пожертваш - твоя комфорт, твоето щастие, твоето спокойствие в името на това детето ти да е добре. Що за майчина любов е това "Ако го направиш забрави за мен и сестра си"?

# 52
Неслучайно до 18 години се водят непълнолетни и родителите имат задължението да вземат решения.

Това е ясно, но не е въпрос по темата. Това е обсъдено и не е на дневен ред.
Както вече писах, аналогични случаи само аз знам лично няколко броя, 5 -6, от последните десетина години.

# 53
  • София
Реализъм, каква злоба, на кой му пука за някакво анонимно 15-годишно, но както вече написах, "момичето" не е дошло във форума за да научи нещо, а само някой да го потупа по рамото.

Твоята реакция също не ни учудва.

Ами, като не ВИ пука, защо скачате и го захапвате?
Или, ако е да го изпратиш при чужди хора зад океана е нормално, но да се върне при баща си и брат си в България не е, та ВАС не ВИ учудва реакцията ми?
Всъщност, колко сте ВИЕ? Mr. Green

# 54
АбсурТ, то и аз искам всички читави българи да си дойдат тук, защото е по- хубаво, но в тази тема не е това темата.
Вярно, че е имало съгласуване, но решението на авторката ми се струва емоционално, а не - рационално. Що пък да не се изучи в Германия и да не си дойде тогава като един специалист.

Много искам в такива теми да разбера какво ще бъде точно след една година мнението и.
И след пет искам Confused

# 55
Немската образователна система не е като българската. Там само най-добрите продължават в гимназии, след които могат да следват в университет. Останалите се насочват към професионални училища, след които не могат да продължат образованието си нагоре. Ако се върне на 20 години в България с такава диплома и без средно образование по нашите стандарти какво ще работи? И ако остане в Германия какво развитие я чака? Ами ако момичето иска да е медицинска сестра, архитект, икономист, адвокат, а там системата я праща в училище за ... сладкари или шивачки да речем? Пак ли ще е най-доброто за нея? Нека си завърши тук средното образование и после да кандидатства където иска по света. Или да пътува, да работи...

# 56
Чистосърдечно си признавам, че това не го знаех.
Немската образователна система е скапана, така ли. Flushed

# 57
За тях не е. Така се отсяват децата и се насочват. Тези, които имат потенциал учат в гимназии, след които могат да продължат висше. Ако не греша има и два типа професионални училища. Едните са като нашите техникуми. Не знам след тях продължават ли нагоре, но има и едни, които са си чисто  работнически. Децата получават професионална квалификация, но не и средно образование и не могат да следват в университет.

# 58
Тъпо е да отсяваш 12-13годишни деца (или на колкото там ги отсяват). И много дискриминационно. Винаги съм се чудела на тази тяхна система.

# 59

Общи условия

Активация на акаунт