Подарък за кръстници

• 2 955
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте
Скоро ще правим Кръщене на малкото ни момиченце . Нуждаем се от съвет - какъв подарък бихте подарили на кръстниците. ? И ако Вие сте кръстници на какъв подарък бихте се зарадвали?
Нашите кръстници си имат всичко и това прави изборът на подарък “мисия невъзможна”.
Подаръци от сорта на спален комплект, чаши, сервизи, вилици, лъжици, икона - отпадат като вариант.

# 1
Според мен точно иконата е най сполучливият подарък.Осветена икона.

# 2
  • Добрич
Когато правихме кръщение на големия ми син (Иван),старите,силно религиозни баби,а и свещеник ми казаха да подаря икона.Тъй като детето е Иван,иконата да е  на светеца покровител-Свети Иван Рилски Чудотворец.

# 3
Ммм..Не точно..
Аз например,не приемам никакви амулети,икони(особено пък "осветени")...
Зависи от човека

# 4
Щом не искаш икони, сервизи...вземи ваучер за подарък от някой магазин.

# 5
  • Най-красивата страна
Подарете им екскурзия или почивка.

# 6
  • София
Ммм..Не точно..
Аз например,не приемам никакви амулети,икони(особено пък "осветени")...
Зависи от човека

Тогава надали би приела и кръстница да си, защото иконите и осветяването (не в кавички) са част от православието. Негов символ. Вероятно и кръста го приемаш като амулет, а кръщенето като суеверие.

По темата - осветена икона е първото, което се подарява по канон на кръстника.
Нашите 4 деца са кръстени, аз съм била 3 пъти кръстница, съпругът ми - веднъж.
Подаръкът за кръстника трябва да са по-скоро символични спомени, които да напомнят на кръстника за кръщенето.
За кръщенетата на всичките ни деца сме подарявали на кръстниците по една осветена икона, символизираща приемането на вярата. Децата ни носят имена на цветя, затова подарената икона неизменно беше "Посрещане на Исус Христос в Йерусалим". Кръсниците са различни, но и иконите не са били еднакви, а различни варианти.
Първата ни дъщеря е кръстена от нашия кум. Подарихме на семейството на кумовете ни луксозен кристален сервиз за вино, комплект за вино и селекция от няколко хубави вина.
Втората дъщеря беше кръстена от кумата ни. Отново подарихме семеен подарък, който първоначално обсъдихме с тях. Кошница за пикник с цялото оборудване вътре в нея, защото те са къмпингари.
Третата дъщеря я кръсти моя близка приятелка и за нея направихме личен подарък от комплакт сребърни бижута и кошница с лакомства за семейството й.
Най-малкият ни син го кръсти етърва ми. Много сме близки с тяхното семейство. Имаме общ бизнес. Знаехме, че те планират една конкретна почивка, но все не им оставаше време за нея. Подарихме им ваучер за тази почивка, а ние поехме работата им, докато ги няма.
Когато съпругът ми беше кръстник на детето на едните ни кумци, получи риза, вратовръзка, ръкавели и игла. За децата ни бяха предвидили шоколади и настолна семейна игра. За цялото семейство имаше икона "Вяра, Надежда, Любов и майка им София".
Трите пъти, когато аз кръщавах получих различни неща. Първия път ми подариха парфюм, брошка и икона. Втория път получих хубава кожена чанта, ръчно рисуван шал и икона. Третия път - юбилейна монета с Богородица и ваучер за любим мой магазин.
През август предстои съпругът ми да кръсти детето на другите ни кумци. Били сме кумове 3 пъти. Вече ни питаха какъв подарък искаме и предложението им е ваучер на определена от любимата ни туристическа агенция, а ние само ще си доплатим за избрано от нас пътуване. Икона съм убедена, че ще има, защото знаят, че ги харесваме и кота символ на вярата, и като изящно изкуство.

# 7
  • София/Севлиево
Ние на нашите нищо не сме им подарявали на кръщенето на малкия...Никой не ни е казвал,че трябва.Сестра ми също не е правила подаръци на кръстницата на племенничките.

# 8
Не знам откога е тази традиция. По-рано не се подаряваше нищо на кръстниците, само те даряваха на кръщелника.
Кръстник на децата ми е близка приятелка, не сме се уговаряли за подаръци освен традиционните от кръстницата за децата и църквата.
По мое желание осветих заедно с тези на децата златно колие с кръстче и за нейната дъщеря, като спомен от кръщенето.

# 9
  • София
Вероятно зависи от традициите в семейството. От моите баби и прабаби знам, че се подарява подарък на кръстника, а на кръщелника се прави задължително обличане "от-до" + подаръци и осветено златно кръстче.
Аз съм кръстена преди 44 г. и са подарявали подаръци на кръстницата ми, които тя и досега пази. За първи път аз бях кръстница преди повече от 25 г. Още не бях семейна. Първото ни дете е кръстено преди почти 18 г. Последното - преди 3.

# 10
Леле..
От един пост с два реда,последва цял чаршаф с вяроятности и предположения,навързани с убийствена логика..Joy
За протокола,била съм и кръстница на дете и кума

# 11
  • София
"Чаршафът" е към авторката и отговаря на нейния въпрос.

Към теб беше само предположението, че не си православна, щом не приемаш символите на вярата, но това са твоите лични убеждения.

# 12
"Чаршафът" е към авторката и отговаря на нейния въпрос.

Към теб беше само предположението, че не си православна, щом не приемаш символите на вярата, но това са твоите лични убеждения.

Иконите и амулетите не са символ на вярата..
Предполагам,че изповядваш Спагетеното Чудовище и за това бъркаш нещата..

# 13
  • София
Препоръчвам ти да потърсиш в мрежата "За смисъла на иконите", ако имаш интерес.
Нека не влизаме в диалог, за да не изместваме темата на авторката.

# 14
Препоръчвам ти да потърсиш в мрежата "За смисъла на иконите", ако имаш интерес.
Нека не влизаме в диалог, за да не изместваме темата на авторката.

Ами мерси,ама не съм молила за препоръки.
За да не желая да притежавам икони,значи си имам своите мотиви и съображения.

Общи условия

Активация на акаунт