Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 17

  • 37 842
  • 764
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 7 856
Натка, какво имаш предвид ноу фрост хладилник? Ако е от тези с вентилаторите, те много изсушават, а за да зрее добре мръвката, трябва да е около70% влажността. В такъв случай може би е добре да се опиташ да сложиш някаква скаричка в отделението за плодове и зеленчуци, за да диша мръвката. Тя и изсушена ще се яде, ще стане много по-бързо, но отвън ще е засъхнала, вътре мокра и сурова. И най-важното - няма да се е развила ферментацията, която е най-важна при тази технология. Месо може да си изсушите и в уредите за сушене на плодове и зеленчуци, но това няма да е естествено ферментирал сурово-сушен колбас.

Аз не казвам, че 30 грама захар са ужас, ама не виждам защо да ги слагам, като в рецептите ,които са ми дали за колбаси няма захар, а още повече, че се получават и без нея...
Алина, не съм казала, че не може без захар. Стават, особено ако са бързо изсушени  при ниска температурна влажност. Но в този вариант са по-скоро сушено месо, а не сурово-сушени ФЕРМЕНТИРАЛИ колбаси.

Някога конските ти суджуци да са изглеждали така, както на снимката? За пояснение, това не е боя, не е брашно или подобна гадория, а благородна бяла плесен. За да я захвана (няма я в никой от нашенските колбаси), изръсих  преди няколко години двуцифрена сума за миниатюрно парче испански саламчее, което изхвърлих, защото имаше за мене вкус на граниво, въпреки че беше в оригинална опаковка и в срок на годност. Но си захванах гадинката и в хладилника си имам бурканче с мои обелки, от които я възобновявам.
За тези, които се интересуват от истински продукти и вкусове, потърсете "благородна бяла плесен по колбасите".

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 23:46 от Недоволна

# 496
  • Мнения: 1 780
Недоволна, прбвах рецептата ти преди месец, филето стана супер. ММ остана доволен. Забравих да сложа захар ,но пак си стана

# 497
  • Мнения: 13 473
Благодаря Недоволна  bouquet

А месото може ли да мине някаква термична обработка предварително?
Също хладилника не е ли по-опасно място за съхнене, отколкото ако виси някъде в тензух?
За бактериите в хладилника четох доста след като майка ми бе приета във Военна болница в инфекциозно отделение с неясни симптоми и съмнение за зараза с листерия от хладилник. На практика тя умираше и лекарите ни обясниха, че листерия е бактерия, вирееща в хладилника след зараза от яйца или зеленчуци и при зараза смъртността е 20%. Теста си го платихме ние и чакахме седмица. Слава на Бога не бе това, но пък хипохондричната ми душица разбра, че трябва повече да се внимава с хладилника.
Тази информация не я пиша за да споря или омаловажавам труда на някого, а за да ви кажа какво съм преживяла/прочела. Ако ви послужи и решите да вземете марки - послужи. Всеки си преценява!
Благодаря още веднъж!  bouquet

# 498
  • пак там
  • Мнения: 2 892
Елора, хайде да се успокоим, а?

Цитат
Тази седмица на работа бях свидетел да се подменя/удължава срок на годност на два продукта.

Благодаря!

Не ми е приятно да ме обиждат. Адски ми е неприятно.

# 499
  • Мнения: 24 830
Недоволна, точно това имам предвид - хладилникът работи с циркулиращ постоянно студен въздух и всичко изсъхва вътре, ако не е покрито. Затова питах твоят такъв ли е или нормален, да се ориентирам горе-долу ако реша да пробвам.
Разводнихме малко темата с тия сушени мръвки обаче, май на лични да бях разпитвала за това. Ще го мисля, нещо не ме радва идеята открита сурова мръвка при зеленчуците ми, може и да ме откаже това.

# 500
  • Мнения: 40 718


Елора - аз отдавна не купувам месо от хипермаркети, просто не става за ядене. За късмет си имам квартална месарница и само от нея пазарувам. Само с нашенско месо и зареждат всеки ден. Дори не се дразня на опашките всяка вечер. Колкото до мерака ми - дресирана съм от дете, че трябва да се прави зимнина (това от времето, когато строяхме социализма 😊). Отделно пак по Татово време бях на студентска бригада в консервна фабрика. От тогава не мога да хапна готова консерва. Но всяка есен фризерът е пълен, както и мазето с туршии, лютеница и други вкусотии.
Чревоугодник съм и нямам проблеми да вися часове да приготвя нещо вкусно и качествено. Дори с жертване на почивен ден или недоспиване през нощта.


Ми нямах време да чакам. Иначе си купувам от там месо.
Ох, помня на баба луканките и суджуците. И котката ги помни  Joy
Сега и да купиш най-скъпата луканка, няма да има такъв вкус.
Но дали е слагала захар, не знам.
Съхнеше на терасата.

Елора, хайде да се успокоим, а?

Цитат
Тази седмица на работа бях свидетел да се подменя/удължава срок на годност на два продукта.

Благодаря!

Не ми е приятно да ме обиждат. Адски ми е неприятно.


Абе успокой се ти, аз съм си спокойна  Laughing
Ти рипаш.И то до такава степен, че пак ми пъхаш думи, които не съм казала.
А да съм писала, че аз съм участвала. Правиш ли разлика между това да видиш и да го правиш? Айде пак прочети. Или просто спри, че става смешно вече.
Същото като да ти кажат устно, че се слагат перушини, кости и кожа и да ти покажат видео как се прави са две различни неща. Второто не е ЕЖК, ако ме разбираш.
Нали се сещаш, че един такъв клип си е чисто доказателство.



Мога да ти кажа че за много неща които съдържат захар не знаеш 🤣

Ауу, сериозно ли. Ние тук сме много прости и не знаем нищичко и чакаме инфо от тебе.
Като ти е наред всичко, защо си в тази тема.
Темата е за хора с ИР. Ако не знаеш какво е, проучи.
Грозно е да предлагаш на хора с ИР да ядат захар.
Хора с ИР могат да ядат захар, чак след като положат конски усилия да нормализират стойностите си. И такива съвети въвеждат в заблуждение.
Ти си яж, не ни пречиш грам.

# 501
  • Мнения: 7 856
Дорис, термична обработка при сурово сушени ферментирали колбаси не може - те вече ще са в друга група колбаси.
Аз през зимата  правя по-голямо количество в студена стая, но с овлажнител за контрол на въздушната влажност и температура, която трябва да е под 12, макс. 15 градуса.
Лятото на 30 и в тензух - и да няма гнусни огромни ларви на месарките, най-вероятно ще имате вмирисано отровно месо... Не съм сигурна, не искам да пробвам.
Между другото, хладилникът ми е с антибактериално покритие.

# 502
  • Мнения: X
Да предлагаш на алкохолик лечение с алкохол, пък бил той и Био... Simple Smile  Ма кВо знам аз, може нова медицина да е измислена. Simple Smile

# 503
  • София
  • Мнения: 11 993
Момичета, като отворихте темата за шунката, да попитам  - пробвали ли сте продуктите на Баба Венда
Скрит текст:
Да не правя реклама - https://www.facebook.com/sudjuci/
.
Взимал съм веднъж от тях, шунката беше много вкусна, но и доста солена. Твърдят, че е солена, тъй като не слагали други консерванти, освен сол. За захар не съм питал, тъй като нали се разбрахме, че захарта я изяждат гадинките и би трябвало в шунки и всякакви мезета да има 0 захар.

# 504
  • Мнения: 1 501
Назад в темата четох, че се обсъжда обременяването с глюкоза, че било тежко изследване. Явно не е чак толкова тежко, защото по време на бременността ми правих 4 пъти обременяване за 9 месеца по препоръка на следящия ме АГ. И много настояваха да следят как  ми се развива ИР. Та щом при бременни е ок да се напарави толкова пъти, значи не е чак толкова страшно.

# 505
  • Мнения: 40 718
Супер. Значи не е страшно да си ядем сладкото всеки ден Grinning

# 506
  • Варна
  • Мнения: 38 489
Ама така кажете бе, аз защо тогаз бягам от шоколада като дявола от тамян...

# 507
  • Мнения: 13 473
Момичета, като отворихте темата за шунката, да попитам  - пробвали ли сте продуктите на Баба Венда
Скрит текст:
Да не правя реклама - https://www.facebook.com/sudjuci/
.
Взимал съм веднъж от тях, шунката беше много вкусна, но и доста солена. Твърдят, че е солена, тъй като не слагали други консерванти, освен сол. За захар не съм питал, тъй като нали се разбрахме, че захарта я изяждат гадинките и би трябвало в шунки и всякакви мезета да има 0 захар.

Много благодаря, че сподели. Ще ги пробвам, че с моето алегично дете все се чудя каво да му давам.

Недоволна, мерси още веднъж за споделения опит  bouquet

Мили дами, не съм най-редовния член на темата, но напоследък ми прави впечатление, че малко трудно се приемат чужди и различни мнения. Нека си имаме уважението един на друг и да продължим да обменяме информация без колективни и лични нападки. Надали на някой му се е вдигнала кръвната захар при прочитане на думите "шоколад" и "захар" или пък да са му ги набутали в устата. 

# 508
  • Мнения: 18 539
Не, но някои хора, които не са наясно като прочетат, че може да ядат кокосова захар и колко е полезна, ще си набият автогол и после ще обясняват как диетата не работи.

# 509
  • София
  • Мнения: 4 877
Не, но някои хора, които не са наясно като прочетат, че може да ядат кокосова захар и колко е полезна, ще си набият автогол и после ще обясняват как диетата не работи.

Мисля, че всички в темата знаят какво могат и какво не могат да ядат.
С изключение на потребителката, която през 2 поста пита: А захарта позволена ли е? А фурмите позволени ли са?

Назад в темата четох, че се обсъжда обременяването с глюкоза, че било тежко изследване. Явно не е чак толкова тежко, защото по време на бременността ми правих 4 пъти обременяване за 9 месеца по препоръка на следящия ме АГ. И много настояваха да следят как  ми се развива ИР. Та щом при бременни е ок да се напарави толкова пъти, значи не е чак толкова страшно.

Това че малоумен лекар те е карал 4 пъти да правиш обременяване не значи, че е ок и че не е страшно.
И от какъв зор те е карал да правиш обременяване след като се знае, че си с ир и единственото, което трябва да следиш е какво ядеш?

Общи условия

Активация на акаунт