Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 17

• 37 842
  • 764
  •   1
Отговори
# 405
  • Sofia
MAMA GALQ,какво рибено масло взимаш?
Днес гледах едно клипче за това ,че е много полезно за ставни и артритни проблеми и искам да започна и аз да го приемам.

# 406
да и аз първо това проверих - половите хормони , щитовидна жлеза и т.н
Бяха си в норма
И Мазнини се старая да приемам - Сутрин  кафето с кокосово масло
През деня пия рибено

мисля че и тук дявола е детайла и може да не е само във въглехидратите , но при мен има такава зависимост и това е факт
Скрит текст:
С ниско съдържание на въглехидрати диета може да предизвика нередовен менструален цикли или аменорея при някои жени
https://allhealth.pro/bg/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0 … -womens-hormones/
В тази статия НВХ и нискокалоричните диети са в един кюп, което не е коректно.

Ниските нива на лептин , хормон произведен от мастните клетки (това е хормон който казва на мозъка, че има достатъчно енергия от поетата храна и трябва да преустановим хранене), е друг потенциална причина за аменорея и нередовна менструация. Данните сочат, че жените се нуждаят от определено ниво на лептин за поддържане на нормален менструален функция( 9 , 10 ).

Тук се говори по-скоро за проблем с аменорея при недостатъчно хранене, при хора с поднормено тегло, защото при ниски нива на лептин, гладът е подтиснат, което води до прием на прекалено малко калории, от там риск от поднормено тегло. Нищо не казват за хората с нормално или наднормено тегло и проблем с ниски нива на лептин. При жени с наднормено тегло, много по-често нивата на лептин са високи - ака увеличено чувство на глад въпреки наличието на голами количества запас от енергия под формата на мастна тъкан.

Референциите сочат към извадка от две изследвания
В 9 се говори за връзката между грелин-лептин (двата хормона отговорни за чувството на глад и ситост и отношението им към репродуктивните функции при млекопитаещи, без подробности, защото няма достъп до самото изследване.
В 10 се говори за двете крайности прекалено ниски кг и затлъстяване и връзката им с репродукцията, за връзката между лептин и намалена фертилност и нарушена енергийна хомеостаза както и за връзката лептин и поликистоза на яйчниците.

Никъде не се споменават въглехидрати, поне не и в извадките. Лично аз нямам достъп до пълните изследвания.

Ниски ВХ трябва да са съчетани с високи мазнини, а не просто ниски ВХ, което би довело до прекалено нисък калориен прием спрямо разхода на енергия.
Мисля, че там е ключа от палатката. Интензивното физическо натоварване предизвиква стрес, комбиниран с недостатъчен прием на калории, води до проблем. Особено при недостатъчен прием на мазнини и холестерол, който е прекурсор за производство на хормони.

Въпреки това, доказателства за аменорея на диети с малко въглехидрати е оскъдна. Изследванията, които докладват аменорея като страничен ефект обикновено се извършват само при жените след преобладаващо ниско съдържание на въглехидрати диета за дълъг период от време ( 11 ).
Референцията тук води до изрезка от ревю, в което се казва че кетогенната диета се е използвала за лечение на деца с епилепсия, при които няма ефект от медикаментозно лечение, че диетата е станала популярна в последнине 15 години и т.н и няма и думучка за аменорая или нарушен хормонален баланс.

Едно проучване, последвано от 20 тийнейджърки на кетогенна (много ниско съдържание на въглехидрати диета) диета в продължение на 6 месеца. 45% опит менструални проблеми и 6 опит аменорея ( 12 ).

Референцията тук води до абстракт от изследване проведено върху тинейджърки на кетогенна диета, от които 45% съобщават за проблеми с цикъла, но никъде няма описание на параметрите на диетата, а самото проучване е правено по телефона като пациентите сами са рапотували за ефектите. Никъде не става ясно колко мазнини, ВХ и протеини са приемали. Въобще изсмукано от пръстите или недостатъчна информация.
В заключение от това изследване се казва, че кетогенната диета е добре толерирана и ефикасна за подрастващи с епилепсия както и за генералната популация от деца.
Няма думичка за хормони, нито пък има данни за брой тинейджърки с аменорея.

Вероятно надолу ще има още несъответствия и референциите няма да казват точно това което пише в текста. С две думи  почти никаква съществена информация.

Надявам се да съм била полезна.

# 407
  • Пловдив
MAMA GALQ,какво рибено масло взимаш?
Днес гледах едно клипче за това ,че е много полезно за ставни и артритни проблеми и искам да започна и аз да го приемам.
https://www.iherb.com/pr/Now-Foods-Omega-3-180-EPA-120-DHA-200-Softgels/323

Миоки - дявола се крие в детайлите , затова всеки да се самоследи и внимава кое как му действа

Но Понякога се налага между двете бели да се избира по малката
Няма да подхващам темата, че и щитовидната жлеза си иска въглехидрати
Въобще спирам с твърденията , че стриктното орязване на въглехидрати понякога може да е нож с две остриета
Всеки сам да си прецени 

# 408
MAMA GALQ, въобще не споря, че при теб прекалено ниските нива на ВХ са довели до проблем, просто казвам, че е възможно и други фактори да са изиграли роля, за да се стигне до там.
А също да успокоя хора, които искат да орежат ВХ но се притесняват, че това може да доведе до проблем с менструацията, че нещата не са толкова прости и връзката не е директна. 
Това е целта на всичкото това писане, не да омаловажа твоите наблюдения или резултати.

# 409
Здравейте на  всички. От  известно  време  чета  темата   с  интерес , но  понеже  съм  нова  и  не  съм  в  течение  на  всичко,  което  касае  ИР  ще  помоля
 за  помощ .Понеже  от  няколко  месеца  имам доста  оплаквания  и  се  въртя  в  един  омагьосан  кръг  и   не  мога  да  си  обясня  , какво  става  с   организма  ми. Чувствам  се  много  отпаднала  и  нямам  сили  за  нищо, въпреки  че  работата  ми  не  е  тежка , работя  на бюро  по  цял ден . Вечер  не  мога  да  спя  нормално ,  като  се  събуждам   много  често  да  посещавам  тоалетната по  малка нужда, изпотявам  се  прекалено  много.Постоянно  усещам  ,че  стомаха  ми  стърже  и  трябва  нещо  да  хапна.По  принцип  не  съм  пълна,  килограмите  ми  са  даже  под  норма- 175 см. - 60 кг. Ходих  преди известно  време  на  ендокринолог и  ми  каза че изследванията  са
 хубави.В  момента  не  мога  да  си  намеря  изследванията  за да  Ви  ги  покажа. Каня  се  другата  седмица  да  си  пусна  изследвания за ИР без натоварване  в  една  лаборатория ,  но  понеже  ЛЛ  го  няма  и  медицинската  сестра  ми  даде  направление  за  кръвната  захар  и  гликирания хемоглобин , а  за  инсулина каза  нямало  такова  изследване. Не  знам , как  да  обесня  за  какво  става  въпрос.Питам  се  да  не  би   инсулина  да  не се   заплаща  от ЗК  и  затова  да  не  знае.И  ако  може  да  ме  посъветвате  , какви други   изследвания  бих  могла  да  си  пусна  за не да  ходя  няколко  пъти.Благодаря Ви  предварително  и  ме  извинете  за  дългия  пост.

Последна редакция: пт, 05 юли 2019, 15:28 от неза

# 410
Инсулина не се плаща от Касата.

# 411
  • Варна
Около 20 лв е инсулина в лабораторията. Ако правиш обременяване и ти пуснат и инсулин е 3х20 - 60 лв.

# 412
От години си взимам ваучери от сайт за колективно пазаруване, специализиран в медицински услуги, ваучери за изследвания. Ако имате лаборатория на Кандиларов в града, може да потърсиш. Обременяването излиза 15-20 лв. по-малко. Иначе само инсулин във въпросната лаборатория с ваучер се връзва 12.90 лв.

# 413
Позволено ли е да де хапва черен шоколад над 70% какао?

# 414
  • пак там
Момичета-кокичета, какво пиете през лятото? Освен вода и кафе? Някакви плодови варианти, силно разредени? Айрян? Нищо друго без захар не ми хрумва, а водата започна да ми втръсва...

# 415
  • Sofia
Понякога в бутилката вода си слагам пакетче чай по избор,става много приятна и ароматизирана.
Донесоха ми едни чайчета с ориенталски привкус и тях ги пия така.Плодовите също са вкусни,мента,зелен.

# 416
  • Варна
Само вода и кафе, на мен не ми омръзват.

# 417
Момичета-кокичета, какво пиете през лятото? Освен вода и кафе? Някакви плодови варианти, силно разредени? Айрян? Нищо друго без захар не ми хрумва, а водата започна да ми втръсва...

Слагай си във водата парче зелен лимон (лайм) и няколко листа прясна мента. Heart Eyes

# 418
  • пак там
Виж, за чайове не се бях сетила! Добър вариант, благодаря!

PURE, благодаря, ще си купя и мента, да видим.

# 419
Аз от време на време си позволявам чаша-две сухо бяло вино или шампанско. Но това е с уговорката, че не пия метформин. Иначе пия вода, чай - на Ahmad зелените на страхотни и охладени, кафе, газирана вода. В последната понякога - веднъж-два пъти на месец, слагам по капачка концентриран сироп от малини, ягоди, боровинки. Те са със стевия.

Общи условия

Активация на акаунт