Разпределяне на разходите при живеене заедно

• 18 108
  • 526
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Доскоро и аз бях твърдо за това, че щом двама души са заедно и са семейство, няма какво да се брои кой, какво и колко е дал. Напоследък обаче се нагледах на толкова грозни картинки и как хора, влагали себе си и парите си без колебание в друг човек, връзката си или чуждия имот, с мисълта, че е в името на общото благо, накрая се оказаха с пръст в уста, грубо казано, та започвам да разбирам и подкрепям привържениците на "любовта си е любов, ама сиренето е с пари"... Затова вече мисля, че щом жената осигурява дома, редно е мъжът да поеме поне режийните изцяло. Той пак няма да участва равнопоставено, ако тя изплаща кредит, но все пак няма и да лежи съвсем на нейн гръб.  
Съветът да се обсъди финансовата страна на съжителството е разумен. Не е нужно да се иска наем, сключва договор или поставят ултиматуми, но да се сондират нагласите на половинката и изяснят очакванията е задължително.
При болднатото пак мъжа е прецакан. Режийните включва основно вода, ток, отопление, ТВ, интернет, разходи по МПС /ако го ползват и двамата/, храна, препарати и др. общи консумативи. Телефоните, дрехите, козметиката и т.н. може да са отделно. Перо лекари и лекарства също е отделно и може да е еднолично. Та горепосочените режийни, особено зимата може да надхвърлят месечната вноска по ипотеката. Ако след време се разделят - той остава "на голите бани", а тя с N% изплатен кредит. Найс, а? Затова най-добре като искат да живеят заедно - да си купят заедно и да си го плащат заедно - тогава няма да има тва е мойто ама тва е твойто  - плащай си го. Така както им е сега, след 30г. или колкото е ипотеката, тя ще е с +1 ап., а той с нищо, защото няма да имат финансовата възможност през тези години да закупят още едно общо жилище, което заедно да плащат и да са заедно в ипотеката му и в НА, иначе и двамата могат да вкарват по Хлв. на месец /една и съща сума от двамата/ - единия за ипотека, другия за разходите. Ако мъжът плаща 100% от режийните, то все едно плаща неговите 50% режийни + наем за това, че е под покрива й. За съквартиранти ми е ок, ама за семейство - не. Ако имат дете детската стая към "наемната" площ ли се приспада или към собствената на притежателя на НА? Да знам как се смята?

# 301
  • Варна
Ако се разделят следва "Войната на семейство Роуз".
Авторката поясни , че са млада двойка, заедно от 1 г. Тепърва ще градят отношения и ще се проявяват позитиви и пасиви в характерите . Нека да опита, не губи материално , само илюзии .

# 302
Колко илюзии да губи тепърва със серийно забравящ кеша мъж?
Има хора-забравани, има и граница на естественото забравяне - отвъд нея вече са оправдания и използвачество.

# 303
  • София
Редовно забравящия кеш, не се споменава дали пък не компенсира с примерно подаръци или екскурзии, които да плаща на 100%? Може пък да има баланс на харчовете някак си. Иначе е грозно "все да си забравя кеш-а".  С такъв няма смисъл да се излиза дори за единия секс само.

# 304
Афродита, не си права. Под режийни по едно жилище обикновено се разбира ток, вода, отопление и евентуално тв. Каквито и да са сметките по тях, дори и с допълнителните пари през зимата за отопление, в никакъв случай не надхвърлят една месечна вноска по кредит. Храната, дрехите, лекарствата, телефоните и колите всеки си плаща обикновено сам. Или заедно като пазаруват храна в магазина. Така че не го жали толкова придошлия в чуждото жилище. При традиционния наем около 600 лв + всички останали пари, които така или иначе човек плаща всеки месец, отивайки наготово в чуждото жилище и отпадането на наема от разходите, просто няма как да му излезе по-скъпо!

# 305
Аз не разбрах, пък ми е много любопитно, сексуалните услуги как ще се калкулират и кой точно ще ги плаща?
Тя на него, той на нея или двамата ще си делят 50:50?

# 306
  • София
Е храната как се дели, ако приемем че нямат 100% еднакъв вкус? Примерно той паста /тук визирам спагети и всичките им производни, кус кус, макарони и всякакви такива изделия/ не яде? Или единия е веган? Или само месо не яде? Или тестяно не яде? Делят си на 2 сметката от касовата бележка на която има само храна и за двамата, а всичко останало всеки плаща отделно или как? А щом се дели сметката на 2, после порциите мерят ли се на кухненската везна дали са еднакви грамове? Щот принципно мъжете хапват по-големи порции и така с делене на 2 ще ощетят гаджето си? Bowtie И тук ида въпроса - трудът за самото сготвяне заплаща ли се по пазарни цени на този, който е запретнал ръкави да готви? Иначе ще е ощетен - безплана/безплатен готвач/ка. Ми тъй де, като отидете на ресторант, в цената влизат и разходи за заплати на персонала. Вкъщи как се уреждат такива цепеници? BowtieBowtie

# 307
Един път забравен кеш..Иди-дойди..Преглъща се някак.
Но при втори случай,плащам си моята консумация,показвам прелестния си гръб,и трето виждане просто няма да има!
Тръгнал на среща с мен,пък "неподготвен" ..Я марш в канавката!

Аз не разбрах, пък ми е много любопитно, сексуалните услуги как ще се калкулират и кой точно ще ги плаща?
Тя на него, той на нея или двамата ще си делят 50:50?
И като го закъсат,ще си дават на заем като във вица..Joy

# 308
  • София
Кой е вицът?

Сори за спама Mask

# 309
Жена казала на мъжа си:
- От днес минавам на пазарна икономика - правя всичко за пари: да сготвя - 50 лева, да измия - 50 лева, секс - 100 лева.
Легнали си вечерта и мъжът казал:
- Хайде да правим секс.
- 100 лева. - отвърнала съпругата.
Мъжът се пребъркал и имал само 70 лева. Жената казала:
- Не стигат.
Заспали. По едно време мъжът се събудил и видял жената да рови в чантата си.
- Какво търсиш? - попитал той.
- Ами да ти дам 30 лева назаем...

# 310
Хайде стига сте си играли на остроумие и вие!
Значи според вас е ок жената да плаща кредита по апартамента си + половина от всички останали големи разходи, а готованчо мъж да се натресе с дрешките и чехличките си там и да плаща и той само половината ток, вода и тец, щото видиш ли, ако се случи да си тръгне, ще остане без нищо и ще се е бил минал. Горкичкият той!
И после се чудим защо мъжете все повече и все по-големи мухльовци стават и нито искат, нито могат да поемат отговорност за нищо. Ами ние сами си ги правим такива!

# 311
Готованчо не се сеща сам да предложи да се изнесат. Дори тя да му поиска пари, тоя мач е свирен. Това се мъчим да кажем на имотните госпожици. Не да подаряват, не да се продават, не да тестват... А че изборът им на партньор смърди.

# 312
Значи според вас е ок...

Според мен е ОК те сами да си решават на каква основа ще градят съжителството си и как ще си разпределят разходите. Не е наша работа да ръсим акъл, нищо че поне половината от нас са настоящи или бъдещи свекърви.  Laughing

# 313
Не е наша, ама тя пита нас! Като пита, ние отговаряме Simple Smile Пък тя ще си решава сама, естествено.

Гал, аз доколкото разбрах от предните страници, той още не е баш "готованчо", тъй като още не са се събрали да живеят заедно и не са обсъдили никакви подробности около въпросното събиране. Момичето просто се чуди как да подходи, което е и правилно - да се чуди и обмисля всички варианти предварително. Момчето може нещо съвсем различно да предложи.

# 314
И аз питам съвсем сериозно въпроса със секса как ще го решават? Защото, ако ще ѝ плаща наем, някак си нещата отиват на бизнес отношения, а не е добра идея да смесваш секс и бизнес. И изобщо, не одобрявам наемодател да спи с наемателя си, както и работодател с подчинен.
Затова питам, не от просто любопитство. Ама аз съм стара чанта, не ги разбирам тези модерни интимни бизнес отношения.

Общи условия

Активация на акаунт