Разпределяне на разходите при живеене заедно

• 18 192
  • 526
  •   1
Отговори
# 105
Само теоритично...ако апартамента беше без ипотека, щеше ли да му искаш наем на мъжа ти? И колко пари би бил? Спрямо пазарната цена или? Simple Smile

# 106
Само теоритично...ако апартамента беше без ипотека, щеше ли да му искаш наем на мъжа ти? И колко пари би бил? Спрямо пазарната цена или? Simple Smile
По-скоро може да се пита, ако бяха под наем. Т.е. да сравняваме със случай, в който нейните доходи отиват за осигуряване на покрив, а не когато той не изяжда заплатата ѝ.

# 107
Ако бяхме под наем, щяхме да си поделяме разходите по равно. За мен едно съжителство не трябва да пада повече върху плещите на единия или другия. Казвам го от гледната точка на 25- годишна жена във почти едногодишна връзка, а не на многогодишна връзка, в която целите, визиите и плановете са синхронизирани перфектно.

# 108
  • Тра-ла-ла
Както писах в началото, той ми е казвал, че би искал да живее с мен, когато ми изтече текущият договор за наем.
Аха. До 2020г някой си месец въобще няма намерение да живее с теб и под наем заедно? А новият ти апартамент изведнъж ще го стимулира за голяма крачка напред? Smile

# 109
Ако бяхме под наем, щяхме да си поделяме разходите по равно.
Именно. Затова ми се струва логично, ако единият дава от доходите си 400-600 лева, примерно за покрив, независимо дали е ипотека или наем, другият да поеме подобна част за други нужди.
Но пак казвам, много е условно това. В повечето случаи хората са с един бюджет и просто от него се покриват разходите.
Дори да се разделят някога, не мисля, че трябва да се чувства прецакан. Под наем при непознат човек месечните му разходи за наем и консумативи биха били същите или по-големи.

Както писах в началото, той ми е казвал, че би искал да живее с мен, когато ми изтече текущият договор за наем.
И защо не иска да живее с теб сега? Какво общо има някакъв договор с вашите отношения?

# 110
Ако бяхме под наем, щяхме да си поделяме разходите по равно.
Именно. Затова ми се струва логично, ако единият дава от доходите си 400-600 лева, примерно за покрив, независимо дали е ипотека или наем, другият да поеме подобна част за други нужди.
Но пак казвам, много е условно това. В повечето случаи хората са с един бюджет и просто от него се покриват разходите.
Дори да се разделят някога, не мисля, че трябва да се чувства прецакан. Под наем при непознат човек месечните му разходи за наем и консумативи биха били същите или по-големи.

И защо не иска да живее с теб сега? Какво общо има някакъв договор с вашите отношения?

Сега живея в апартамент със съквартирантки, в който бих искала да остана докато не ремонтирам новия апартамент. Идеята за това да поживеем заедно под наем докато се направи това е окей, но просто за момента инвестирам всичко в жилището. Не бих могла за 6 месеца да се преместя на ново място, покривайки едновременно нов наем който би бил по-висок със сигурност (а и локацията ми е важна), ипотека, ремонтни дейности и пр. 😬

# 111
Какво значение има как е при другите. Всички са различни - различни хора, различни доходи, различен етап на връзката, различни разбирания и т.н.
Аз разбирам, че искаш да го накараш наема, който би плащал другаде, да ти го дава на теб? Считаш, че така е честно, защото ако бяхте под наем бихте си делили наема. Но евентуално ако нещата се задълбочат, до кога смяташ да ти дава "наем"?

Хмм, до сега не съм чувала да се прави това в двойки събрали се уж за семейство.

# 112
  • София
Повдигни темата за живеенето заедно от 2020. Като се унесе в разговора колко яко ще е просто да си остави чехличките пред вратата, му кажи, че смяташ да го флипнеш и от разликата + негови събрани средства да купувате общо. По реакцията му ще познаеш какво е отношениети му към теб.

Аз лично, четейки те, оставам с представата, че не си интересчийка, готованка или мързелана, което рязко контрастира на идеята за наем. Това ми говори, че този човек е показал доста ясно, че не може да му се има доверие, но още не си го извадила от подсъзнанието си.

От друга страна, не бих искала някой да ми покрива всички разходи, защото самата аз няма да искам да издържам някого от- до, а той да си изплаща ипотечката.

Последна редакция: ср, 26 юни 2019, 19:11 от The Catcher in the Rye

# 113
Сега живея в апартамент със съквартирантки, в който бих искала да остана докато не ремонтирам новия апартамент.
Имаш ли собствена стая?
А той?

# 114
Ще ти кажа аз какво бих направила на мястото на приятеля ти.
Нямаме брак. Бих плащала всички сметки. Бих оставила ипотеката и довършителните разходи по жилището изцяло на теб. Съображенията са, че това не е мое жилище. Защо да наливам в самото жилище тогава? То е на твое име, не е общ разход, не сме го купували двамата. Но ток, вода - си вървят, независимо къде съм.
Само че аз съм жена. Честно казано, вече не искам да играя филма 'на гости на гаджето съм и той ми е осигурил покрив'. Щото съм го играла и аз съм излизала виновна и сметкаджийка.
Затова - или се купува общо в брак и се грижите за него заедно, или всеки си поема личните разходи, за които не е питал другия.
Не виждам нищо сметкаджийско в притеснението как ще се развие финансовият аспект. Не сте деца, наясно сте, че всичко е с пари.
Между другото, приятелят ти нещо не ме кефи.

# 115
  • София
Затова към живеене заедно се пристъпва при сериозни планове. Не че си застрахован, но това чук малко там, чук малко другаде е опасна крива и скапва дори неангажиращите отношения. Щото ето какво става- те са си почти никакви, заедно са от година, нямат планове за съвместен живот (планът включва не само заявление, а разбивка на бюджета, времеви рамки, както и опити за повишаване на приходите обикновено), делят си сметките почти точно и вече има "проблеми" с имуществото и очакванията.
Всеки да си знае неговото и когато вече решат наистина да са заедно и да градят семейство, тогава вече има много повече опции, отколкото пресмятане на това кой какво влага.

# 116
  • Пловдив
Щото ето какво става- те са си почти никакви, заедно са от година, нямат планове за съвместен живот (планът включва не само заявление, а разбивка на бюджета, времеви рамки, както и опити за повишаване на приходите обикновено), делят си сметките почти точно и вече има "проблеми" с имуществото и очакванията.
Леле, че аз се ожених при по-слабо планиране. Като се замисля - без планиране, на гол ентусиазъм само.

# 117
Сега живея в апартамент със съквартирантки, в който бих искала да остана докато не ремонтирам новия апартамент.
Имаш ли собствена стая?
А той?

Да, и двамата сме с отделни стаи.

Като цяло, аз не приемам ситуацията за проблем. Не е нещо, което трябва да се реши сега, на момента.

И да, хората са различни, просто понякога е по-лесно да си свериш часовника. Въпросите, съветите, критиката ме карат да си събера хаотичните мисли и да отсея какво наистина е важно, какво искам да повдигна като въпроси. 

# 118
  • София
Щото си била в изгодната позиция.

# 119
Авторке, нещо ми е странно.
И двамата живеете със съквартиранти. Толкова ли ще ви скочи наемът, ако се отделите двамата под наем в едно жилище?
При на пръв поглед равна изходна позиция единият да си кюта под наем, докато другият вече е на финалната обиколка и си чака ключа от собственото жилище - това не вещае нищо добро. А ако човекът с жилището е жената, съвсем не е ок. За ипотеката и от майчинските ли ще заделяш (ако въобще приятелят ги поеме инициатива за семейство, разбира се)?

Последна редакция: ср, 26 юни 2019, 23:59 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт