Как да научим дете да си прави сметката

• 10 281
  • 349
  •   1
Отговори
Нашето семейство имаме проблем с порасналия ни син, който учи в друг град. Превеждаме му сума пари на две седмици. Горе долу минималната работна заплата само за храна и лични нужди на месец. Опитва се да се вмества, горе-долу 2 месеца нямахме издънка, и миналия понеделник решил от 500 лв да изхарчи за 1 ден 130 лв. за карта за плуване и не разбрах още какво. Съответно имаме съмнение, че парите, които са до неделя са свършили още днес. Тази седмица ще пътуват с колегите до Турция и ще преведем пари в петък, т.е няма да лъсне проблема много. Но как се проучва човек да си спазва бюджета. Примерно как се очаква да реагираме, ако в сряда са му свършили парите до петък и се обади да иска. Тази сага е от 1 година и половина вече. Все едно и също.

# 1
Ако става въпрос за студент, да се хваща на работа и да си покрива недостига. Карта за спорт не е нещо лошо по принцип. От 500 лева са му останали 370, които ако разпредели правилно може и да му стигнат за 14 дни, просто ще разполага с 10 лева по-малко. Но очевидно, младежът разчита, че вие ще преведете отново пари и ще покриете недостига.
Не, че е пример за подражание, но си спомням, че Наско Сираков си беше пратил дъщерите на 13-14 години в Испания. И разказаха с Илияна Раева как първият месец не им стигнали парите, доста рано свършили. Те, съответно изпратили още. На втория месец пак, макар и с по-малко, пак изпратили. На третия месец не изпратили. На четвъртия им стигнали вече.

# 2
  • София
Най- добре се приучават, когато оставите последиците да паднат върху него. Ако остане 2-3 пъти без пари, другия път ще мисли.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 22:51 от The Catcher in the Rye

# 3
  • Бургас
Ами при сегашните цени посочената сума не е особено голяма, младежите имат нужда от доста храна, плюс разходи за спорт, хигиена, козметика и някакви развлечения все пак, а и няколко месеца се е вмествал в бюджета, така че не е съвсем зле положението, аз винаги финансирам с някоя допълнителна сума в такива случаи, с времето всеки се научава да си прави сметката

# 4
Картата не може да се купи на вноски, така че макар да е крупен единичен разход е оправдан такъв. Може да му дадете малко повече пари за сметка ма следващия транш. Но за мен тази покупка не е издънка.

# 5
Може би ще си отговорите на тоя въпрос, като се сетите как се е справял с финансите си като ученик. Имахте ли проблеми с начина, по който си е харчил джобните, имал ли е такива?
Говорите ли как според Вас е най-разумно да се разпределят? Например  - да си отдели една част за непредвидени разходи, една част за храна, друга  - за забавления, трета - за дрехи и т.н. Давате ли му съвети да пазарува на промоция, да си планира покупките на храна, да балансира скъпи и нескъши забавления? 
Примерът който дадохте с тия 130 лв. не може да е показателен, защото картата за плуване е разход целия месец, може и храна за седмицата да си е купил, или термо чаша, за да си носи чай/кафе на занятия.

И най-вече - като остане без пари, ще се научи да си разпределя парите по-добре или да си намери работа.

Обяснете му и рисковете от бързоте кредити, да не залитне натам

# 6
  • София
Похвално е, че младежът ще спортува.
Сега е добре и да почне да работи, за да си дойдат нещата на мястото.
Иначе аз съм привърженичка на далеч по-ранното финансово приучаване.
В конкретния случай щях да го поздравя за спортния дух и нямаше да пратя допълнително пари, стига да не трябват за нещо спешно. Щях да го оставя да си преразпредели оставащите и да се опита да се справи с тях.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 22:02 от Fever Ray

# 7
Като беше ученик нямахме проблеми. Подозирам, че вероятно е позадлъжнял от миналата седмица. Беше в Хасково на гости и бяха ходили насам натам. Тогава не поиска. Не сме съвсем сигурни, че са свършили, обаче голям зор да му пратим бързичко парите за Истанбул да ги сменя. Правим се на разсеяни утре да кара както намери. Направи ми лошо впечатление и че си беше позабравил картата за намаление за БДЖ, съответно плати отгоре за превоза. На скромния му бюджет доста фриволно поведение.

# 8
  • София
Картата не може да се купи на вноски, така че макар да е крупен единичен разход е оправдан такъв. Може да му дадете малко повече пари за сметка ма следващия транш. Но за мен тази покупка не е издънка.
Точно това си помислих и аз.
Освен това не става въпрос за някакви глупости, а за спорт - нещо положително. През останалото време нещата са под контрол... Не виждам никакъв проблем тук. Момчето се държи съвсем разумно.

# 9
  • Melmak
А като ученик как беше?

Мисля, че финансовото възпитание започва много преди университета.

Дали е излъгал за картата? Може да е казал така и да е похарчил за друго. Всъщност това няма как да го знаете. Аз бих го оставила 1-2 пъти без да му пращам още пари. Трябва да се научи. Млад мъж е, нищо няма да му стане.

# 10
С гладуване се учи.

# 11
Мен ме научиха много лесно, като ми казаха - повече пари нямаме, оправяй се. Седях два-три месеца на маргарин, кренвирши, хляб и надежда и на четвъртия вече си правих сметката. По-специфични разходи, като този с картата например, ги плащаха родителите ми, с идеята да не ги профукам за нещо друго.

# 12
Ами просто не пращате. Както се казва във всеизвестната приказка :" неволята учи". Докато му пращате над определения бюджет , няма да се научи. Ако иска повече пари, да се хваща да работи.
И аз имам студент в друг град. Превеждаме му два пъти в месеца определената сума и това е. Като сумата, която пращаме изобщо не е голяма. Покрива само базисни неща. Той взема и стипендия и се оправя. Ако иска екстри, трябва да работи и сам да си ги подсигури.

# 13
  • София
Пълнолетен човек било, пък аз се надявах за деца да чета.
Като не му стигат парите на младежа - да си търси работа, за да добавя към джобните. Щом има време за екскурзии, и за работа ще се намери.
 Но ако си знае че няма драма и мама ще прати, няма много стимул да си прави сметката.

# 14
Да, и ние така разсъждаваме. Само на тая схема с отказа явно ме притеснява да не залитне към бърз кредит. Иначе той си има приятели. Няма да го оставят гладен. Това ме крепи 😀 Добре ще държим фронта. Решихме само за билет за прибиране да дадем или и за това да не давам. Какво ви е мнението? Срам ме е да си призная, но веднъж ми звъни и вика не ми стига 1 лев за влака и викам айде стига. Щото се е случвало да лъже, а нашия си направил сметката, че билета е 5,50, ма му поискали за запазеното място. Всъщност ме притеснява, че су правеше сметката, а сега нещо се е разлигавил и си харчи. Явно пак ще трябва да втвърдяваме позицията.

Общи условия

Активация на акаунт