Как да научим дете да си прави сметката

• 10 285
  • 349
  •   1
Отговори
# 15
Научете го да има фонд "и аз съм човек". Може 50 лева да са, но да са му само за самочувствие и някоя глезотийка или спешна ситуация.

# 16
Бюджетът е приходи и РАЗХОДИ.
Научете го как със същите пари да получава повече.
Почвате с харченето - промоции, намаления. Отидете в неговия град и направете открит урок на място. Не се шегувам. За повечето мъже пазаруването е досадно, влизат в първия магазин и купуват първия артикул, който видят.
После научете го сам да си приготвя 3-4 бързи храни. Младите мъже ядат много и ако е винаги навън, става оле-мале за бюджета.
Не пращайте веднага пари, а след няколко дена.
И ако не помогне, оставете го един месец без допълнителни бонуси. Гладът е добър учител.

И една моя хитринка за спешен фонд от времето, когато бях студентка. Когато имам много пари, скривам от себе си малка сума (примерно за хляб за няколко дена). Случи ми се заради форсмажор да остана буквално на нулата (откраднати лични документи и пари).  Почнах да ровя и намерих скритото. Ами, оцелях.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 23:11 от biborana

# 17
  • София
На мен пък най- първо ми направи впечатление размерът на издръжката. Хилядарка за сам човек само за храна и лични нужди. Че то и работещите възрастни с образование и опит толкова харчат, като махнеш ипотеки, наеми, режийни, лекарства и спестявания.
Разглезили сте го, затова не му се получава с парите.

# 18
biborana, имах състудент, който живееше само на стипендия. Часовете ни бяха така, че не можеше да се работи, пробва нощна работа, на пък тогава нямаше как да спи и да ходи на лекции. Последната седмица не му стигаха парите и караше на  фотосинтеза и приятели, които го подхранваха. Но така и не се научи да си управлява средствата така, че да му стигат за цял месец. Само двамата бяхме на една гола стипендия, моята дори беше по-малка, но пък аз не пуша, за разлика от него  и се справях с наличното.

# 19
Дъщеря ми е по-малка и живее с нас. Т.е. по-фаталните моменти са да кажем, когато е на лагер. Тя ми е обяснявала как си разпределя парите. Например, ако съм й дала 300 лв, 100 си ги отделя и си казва,  че не трябва да ги харчи. Останалите пари ги дели на броя дни. Ако й остават по 20лв на ден, първите дни се старае да не харчи всичките.  Така в последните дни винаги има пари за подаръци и да си купи нещо за спомен. До сега винаги е връщала половината от дадените пари, като си спазва тази схема. Ходи по лагери от 1 клас.

# 20
  • София
Браво. Получих дежа ву. И аз винаги връщах пари от лагери и екскурзии.

# 21
Мама Ру,
мъжете са по-трудна работа. И аз имах състудент, пращаха му достатъчно пари техните, дори много повече от моята издръжка. Но на него му стигаха най-много за седмица. И след това 3,5 седмици глад. Идваше ми на гости 2-3 пъти седмично и винаги го хранех с каквото имам. Свали много килограми. През ваканцията разбрах от майка му, че все ме хвалел каква добра готвачка съм и то на едно котлонче. По-вкусна картофена яхния не бил ял. Sweat SmileДа бе, да. Виждах го, че не е ял с дни и затова му е вкусно. Но... той беше на 16 г. (не е грешка, завършил е руско училище, а те учеха 10 класа), а аз на 18 г.  - ясно е колко съм можела да готвя.

# 22
Дъщеря ми вероятно е на същата възраст. Студентка, но в нашия град. Получава по банкова сметка 500 лв. месечно, която за човек, който не плаща квартира и разходи за дома, е достатъчна, според мен. Работи, защото не й стигала. Това си е нейн проблем. Има кола, която поддържа сама. От ученичка не ни е искала допълнително пари извън определените.

# 23
Нашето семейство имаме проблем с порасналия ни син, който учи в друг град. Превеждаме му сума пари на две седмици. Горе долу минималната работна заплата само за храна и лични нужди на месец. Опитва се да се вмества, горе-долу 2 месеца нямахме издънка, и миналия понеделник решил от 500 лв да изхарчи за 1 ден 130 лв. за карта за плуване и не разбрах още какво. Съответно имаме съмнение, че парите, които са до неделя са свършили още днес. Тази седмица ще пътуват с колегите до Турция и ще преведем пари в петък, т.е няма да лъсне проблема много. Но как се проучва човек да си спазва бюджета. Примерно как се очаква да реагираме, ако в сряда са му свършили парите до петък и се обади да иска. Тази сага е от 1 година и половина вече. Все едно и също.
Оставете го това момче да се научи да живее! Да взема решения и да носи последиците от тях. Синът ви е голям мъж и трябва да се научи сам.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 23:22 от Di Soleil

# 24
  • София
Чак пък по- трудно. Специални ли са, какво?
Мъжете ядат повече, но и по- евтини неща като цяло.
Картофи, ориз, паста, кюфтета набиват с удоволствие.

# 25
Ако извънредният разход е за нещо добро, както в случая - спорт и можем да си го позволим финансово, не бих го смятала към графа "храна и лични нужди" и бих попълнила сумата. Ако не ни е по силите, след първия такъв случай ще помоля да съгласува с нас плановете си занапред, за да обсъдим имаме ли възможност, дали да се отложи за известно време или да си го осигури със собствен доход.

Когато бях студентка работех, но родителите ми действаха на този принцип, така смятаха за правилно. Сега, като родител на студентка, мисля по същия начин.

# 26
Оставете го най-накрая без пари този вашия златен син!

младежите имат нужда от доста храна, плюс разходи за спорт, хигиена, козметика и някакви развлечения все пак
Не го разбирам този довод. Ами родителите нямат ли нужда? На героя му плащат наема и сметките, а тази минимална заплата, която споменава авторката, е за храна и кефчета. Като не му стига за храна, да ограничи кефчетата.

Приучването към правене на сметка не става със захранване на сметката всеки път като писне.

# 27
Ако следващия месец поиска да отиде с колегите си до Амстердам, пак ли ще му дадете пари?
Явно знае, че няма да му откажете и нито ще търси работа, нито ще си прави сметката.
От страх да не залитне към бързи кредити...Трябва малко по-хард с момчетата.

# 28
Нито бих дала повече пари, нито по-рано.
Проблемът дали и кога ще ходи на екскурзия си е негов. Ако иска да се прибере вкъщи - може и на стоп.
Казвам го като човек, който 4 години го издържаха в чужбина.
Страх от бърз кредит - ами, прекъсва, почва работа и си го изплаща. Нищо няма да му стане да види как се изкарват пари и да знае, че тези на мама и на тате не са негови и да не им прави сметка.

# 29
Ама какво дете, оправете си заглавието. Пълнолетен човек. Кажете му, че отсега нататък трябва да се оправя с определения бюджет, и си дръжте на думата. По-добре късно, отколкото никога.

Общи условия

Активация на акаунт