Как да научим дете да си прави сметката

• 10 292
  • 349
  •   1
Отговори
# 45
Видях мнения, че щом е за спорт, то едва ли не е простено да нарушиш бюджета си. Ами не, не е.
Правиш джогинг, коремни преси, лицеви опори и си купуваш едни евтини гирички, които да ползваш години наред. Когато бюджетът ти позволява карта за нещо си - тогава я купуваш.

Изумявам се от родители, които сменят памперсите на 20 годишните си "бебенца". Правите им много лоша услуга. Закопавате ги! До такава степен, че спират да мислят и да се развиват.
А финансовата култура започва да се възпитава още от 1ви клас. Категорично не правим децата си по-щастливи, като задоволяваме всяка прищявка...

# 46
  • София
По-скоро, понеже си уж разумен възрастен човек, преценяваш дали да си купиш картата и после да си свиеш другите разходи за сметка на добрата кауза или да намериш алтернатива, но спестявайки си парите. Не искаш от мама да ти запълва дупките в бюджета. Или от бързите кредити.

Прост пример. Имаме възможност, но със съпруга ми сме принципно против скъпите телефони и не бихме купили такъв на децата ни. Третата ни дъщеря (абитуриентка) държи да има накакъв айфон не знам коя версия, когато замине да студентства. Нов. ОК. Пести от джобни, миналото лято работи в един плажен бар до морското ни жилище, поработва и сега (в момента няма много време, заради наближаващите матури, но в почивните дни раздава листовки и гледа почасово децата на наши познати). Вече е събрала сумата (беше изхарчила част от нея за друго и после пак я навакса) и каза, че държи да си го купи след излизане на резултатите от матурите. Един вид да се самонагради.

# 47
  • Пловдив
Да не се лъжем, наистина е до темперамент, вроден нрав, не само до възпитание. Но какъвто и да е вродено на маминия младеж, крайно време е да бъде оставен сам да се оправя. Срамота е да не може.
Може да се случи във всяко семейство. И аз бих се притеснявала, ако синът ми ме лъже или взема бързи кредити, но начинът да бъде променен не е чрез угаждане. Днес няма да излъже или няма да вземе кредит, защото няма нужда, утре в друга ситуация пак ще го направи. Освен ако не му покривате разходите цял живот.

# 48
Тук всички са много категорични, но животът е шарен. Не е 100% задължително студентът да работи. Моята дъщеря не е работила като студентка, защото смятахме, че има друга работа. Не, че не е изкарвала много повече пари само за два месеца стаж, отколкото повечето работещи студенти. Но точно за да може да го прави бяхме решили, че да плащаме всичко е инвестиция в бъдещето и, а не глезене. А то май даже и не и беше позволено да работи. И сега инвестицията се изплаща многократно. Тоест стратегията нито е била грешна, нито е разглезила детето. И аз не съм работила като студентка, макар да съм изкарвала някакви пари с различни неща.

# 49
  • София
След като не работи, следва да се съобразява с отпуснатото от родителите, а не да иска още и да живее с убеждението, че те ще угодят на всяко желание.

# 50
  • Пловдив
Ама и аз не съм работила като студентка и всичко ми плащаха нашите. Не съм се глезила така.

Иначе сигурно на всички децата ни могат да изкарат за два месеца повече от другите за цяла година. Wink
Може би и маминият син ще може един ден да печели добре - това не оправдава поведението му. Изнудването на родителите не е необходимо условие за успешното следване. Но пък е израз на неприятна черта на характера.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 10:21 от Магдена

# 51
Разбира се, че има специалности, по време на които не може (или няма смисъл) да се работи допълнително. Но тогава студентът се разпростира с това, което родителите му могат да си позволят, не им извива ръцете, не ги поставя в ситуация "пращате или ще взема бърз кредит", и не си позволява луксове.

# 52
  • София
За 2 месеца нищо не може да се изкара. Особено от студент или ученик. Но пък може да се подпомогне младият човек в някои негови "глезотии".

# 53
Видях мнения, че щом е за спорт, то едва ли не е простено да нарушиш бюджета си. Ами не, не е.
Правиш джогинг, коремни преси, лицеви опори и си купуваш едни евтини гирички, които да ползваш години наред. Когато бюджетът ти позволява карта за нещо си - тогава я купуваш.

Изумявам се от родители, които сменят памперсите на 20 годишните си "бебенца". Правите им много лоша услуга. Закопавате ги! До такава степен, че спират да мислят и да се развиват.
А финансовата култура започва да се възпитава още от 1ви клас. Категорично не правим децата си по-щастливи, като задоволяваме всяка прищявка...

Много ми е странно и на мен. Макар че за 1000 лева издръжка само за храна и лични нужди може да си позволи 130 лева да отдели, но това е екстра. За студенти винаги е имало опции за безплатен спорт, задължителен плюс допълнителни часове. Аз съм ходила на плуване безплатно. Е, нямаше екстри като сауна, джакузи и пр., но беше безплатно, ако си си го избрал като спорт.

# 54
Боже ама какво обсъждате още? Пращат му пари и го следят като … нямам думи просто. Ма то си е негова работа дали ще изхарчи на един ден половината и после ще яде хляб до следващия превод.
Това е толкова сбъркано. И моля участниците да спрете да използвате “приучвам”. Приучва се малкото дете да ходи на тоалетна.
Съжалявам, че си правите толкова тревоги, но поведението и отношението на този мъж  отговаря напълно на поведението и отношението на вас като родители. Започнете от себе си и оставете мъжа да живее.

# 55
Старата тема от март 2024:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1638285

Спрете да дондуркате младежа. Още миналата година сте пуснали тема, че иска кола, че състудентите му имат повече пари от него и само ходят по заведения и екскурзии и какво да правите. Отговорите явно не са ви харесали, щом сега пускате тема.
В прав текст му обяснявате, че вие такъв стандарт нямате и ако не иска да работи, трябва да се свие в издръжката, която му плащате в момента.
Самата вие не сте сигурна, дали парите са отишли за карта за плувен басейн или за забавления, защото и преди ви е въртял номера - няма пари за билет за влака, забравил си бдж-картата и т.н. извинения.
Помислете и докога ще му плащате масрафа. Сега като студент не му стигат парите, а като започне работа и пак профуква всичко, пак ли ще додавате?

# 56
  • София
Ама оставяте го без пари, да се оправя! Няма да умре от глад и студ. Ще му дойде акъла в главата.
Моята дъщеря взима пари на седмица. Предният път изхарчи всички за козметика. Този път я гледам, започна да си прави сметката - даде ми малко за храна, похарчи малко, остави си някой лев да има...

# 57
  • В полите на Пирин планина
Големият ми син е студент в София, а преди това учеше там от 9-ти клас. От тази година работи, но миналата се е оправял с това, което сме му давали за седмицата. Разходи за наем и консумативи, карти за градски транспорт и билети за автобуса плащахме отделно.

Студентът може да се храни на обяд в студентски стол, където е евтино и приемливо като качество. Моят син си прави сандвичи на малка скаричка или някакви аламинути на котлон - примерно омлет с 4-5 яйца и шунка, сирене... Или спагети със сос. Не е нужно винаги да се яде навън.
Смятала съм по 20 лева на ден за храна + 50 лева за други разходи.
Като се прибира му готвя нещо удобно за пренасяне, за да има храна за 2-3 дни примерно и така да му останат повече пари за харчене.

# 58
  • София
Като чета темата, вечно ще давам линк към нея, като заговорим за самостоятелност и живеене у родители. Grinning

И аз не съм работила през по- голямата част от студентството, а през половината съм живяла при родители. Не са ми превеждали по карта никога. Яли сме една манджа, както и преди това (икономия от мащабите), а не отделно да ям по заведения. 
240лв стипендия за отличен успех и 150-200лв от преводи, които правех чат- пат.
С тия 400 лв и храна съм взимала за вкъщи нееенократно, за всички, и съм я готвила, и на бар съм ходила, и дрехи съм си взимала, и гримове, и съм си спестявала, и за лаптоп сама си събрах и си го купих, преди да замина. Че и няколко хубави парфюма си взех още тогава. Изобщо, уж живеещи отделно, но много разглезени ми звучат повечето. И наистина, тази година ми се наложи да ходя няколко пъти до района на Студентски - барове, ресторантчета, коли, намацани момичета, момченца с вейпове и тесни дънки. Последното нещо, за което са отишли, е да учат. А маминка и тати им зареждат картите.

# 59
  • София
Вие хем искате да го научите да си прави сметката, хем като на малко дете му следите всеки разход. Оставете го и като не му стигнат парите един-два пъти ще се научи. Защо учи в друг град изобщо като не го оставяте да бъде самостоятелен?

Общи условия

Активация на акаунт