Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кралски работи и клюки - юли 2019

 • 140 344
 • 3 315
 •   1
Отговори
 • Мнения: 8 397
Владетел(и)ките на кралските сърца или с други думи … Кралските метреси

Мразени, обичани, от модели за подражание и възхвала до оплювани от народа …
кралските метреси в английския кралски двор, винаги са вълнували обществото и съвременниците си.

Кралете, без данни да са имали метреси, се броят на пръстите на едната ръка.
Нека вдигнем завесата и разгледаме дамите, пленили кралските сърца и умове …

На снимките ги слагам в следния ред:
Ляво: съпруга(и)  -  Център: Краля  -  Дясно: метреса(и)

ХЕНРИ II
Скрит текст:
Съпруга:
Елеонор Аквитанска (Елеонор първо е съпруга на френския крал Луи VІІ и кралица на Франция(бракът е анулиран, защото Кралицата се оказва твърде „шавлива“ и изневерява на Краля със…собствения си вуйчо).
Два месеца и половина след анулирането на първия брак става съпруга на английския крал Хенри II и съответно кралица на Англия. Сама пише писмо до Хенри II и му предлага брак. (Оправна жена, не си губи времето)

Метресa:
Розамунд Клифърд – Розамунд е израснала в двореца Клифърд и е получила своето образование в манастир. Легендите гласят, че Кралят наредил да се изгради сложен градински лабиринт (от растения) в Уудсток, където се криел със своята любима. Розамунд Клифърд е смятана за най-красивата жена на 12ти век. Била е вдъхновение за множество балади, стихове, истории и картини. Първата кралска метреса в английската история. 😉

ЕДУАРД II

Скрит текст:
Съпруга:
Изабела Френска – Изабела е обещана на съпруга си още като бебе. Омъжва се за него на 12г възраст.

Метреси:
Хю Диспенсър и Пиър Гейвстън – точно така – мъже. Кралят е бил гей и не го е криел. Въпреки че със съпругата му имат няколко деца по задължение, любовта на Крал Едуард II си остава собствения му пол. Интересни скандали можете да прочетете ТУК.

ЕДУАРД III

Скрит текст:
Съпруга:
Филипа д‘Авен – Радена във Фландрия (дн.Франция). Ражда на Краля 14 деца, известна е със своята благост и мъдрост и Няколко пъти управлява Англия като регент на съпруга си, докато той е зает с войната на континента.

Метреса:
Алис Перърс – Лейди Перърс е любовница на Краля, още докато съпругата му е жива, но връзката им става публична едва след смъртта на Кралицата. Първият съпруг на Алис е бил бижутер. Тя е една от малкото кралски любовници, които не са били добре приети от останалите аристократи и народа.

РИЧАРД II

Скрит текст:
Съпруги:
Анна Люксембургска-Бохемска – омъжва се за 15 годишния английски крал, когато самата тя е на 16 години. Нямат деца. Умира на 28г от чума.

Изабел дьо Валоа – на 6г (шест) е омъжена за овдовелия английски крал. На 9г вече е вдовица, а на 19г умира при раждането на единственото си дете.

Метрес:
Робърт Де Вер, Херцог на Ирландия. Мдааа и това кралско сърце е туптяло с цветовете на дъгата. 😉

ЕДУАРД IV

Скрит текст:
Съпруга:
Елизабет Уудвил – произхожда от аристокрация „средна класа“. Бракът с Краля е втори за нея.

Метреси:
Едуард IV  е имал множество метреси, но най-известна остава:
Джейн Шор – докато е любовница на Краля, животът й е съвсем „обикновен“. Проблемите й започват след смъртта на Краля, когато е обвинена в заговор, публично наказана и унижена и пратена в затвора. Успява да омае адвоката си, който я измъква от затвора, омъжва се за него и имат 1 дъщеря.

ХЕНРИ VII

Скрит текст:
Крал Хенри VII (бащата на най-известния английски коцкар – Хенри Осми) се славел с любовта към своята Кралица. Няма данни да е имал любовници.

ХЕНРИ VIII

Скрит текст:
За разлика от своя баща, Хенри Осми е известен със „слаб ангел“. Шест съпруги и десетки любовници. И той, и съпругите му са изключително известни в нашата тема, затова ще сложа инфо и снимки само на любовниците:

Джейн Попинкорт (не намирам портрет) – французойка, преподавателка по френски език на сестрите на Хенри. Известна със свободния си нрав. Придворна дама на първата съпруга на Хенри – Катерина Аргонска.Интересен факт е, че при раздялата си с Хенри Осми е получила 100 паунда подарък от него.
(Ще се радвам някоя от вас да ми помогне да разберем 100 тогавашни паунда на колко днешни се равняват… сигурно на няколко милиона!?!?)


Елизабет Блънт – имат син – Хенри ФитзРой, единственият син от любовница, който Кралят е признал официално. Въпреки, че имат дългогодишна афера, Хенри „уволнява“ Елизабет от длъжност „метреса“ малко след раждането на сина им.

Мери Болейн (първа на колажа по-долу) – правилно предположихте – сестра на Ан Болейн. Известна с разпуснатия си нрав. Говори се, че имат две общи деца, но децата носят името на съпруга на Мери. Чрез Мери се запознава с бъдещата си съпруга Ан Болейн.

Мери Шелдън (в дясно на колажа) – Метреса на Краля по време на брака му с Ан Болейн. Мери е определяна като високограмотна, талантлива и красива. Мери е била около 15 годишна, когато става любовница на Краля. Връзката им е кратка. След 6 месеца и покрусена от смъртта на баща си, Мери решава да постъпи в манастир. По-късно се омъжва 2 пъти.

ДЖЕЙМС IV И I

Скрит текст:
Съпруга:
Ана Датска - Анна Датска се венчава за Джеймс I в 1589, като му ражда три деца, които доживяват до зрялост, между които и бъдещия крал Чарлз I. Използвайки шотландските закони, тя печели попечителството над най-големия им син Хенри след раздялата ѝ с Джеймс. в Англия, Анна насочва усилията си към покровителството на изкуствата и си съгражда дворец (Куинс Хаус), включващ един от най-богатите културни салони в Европа.

Метреси(тук отново ще направим сериозен ляв завой):
Есме Стюърд. Херцог на Ленъкс (първи на колажа, след Краля) – Запознават се, когато Кралят е на 13г, а Стюърд на 37.

Ан Лайън, графиня Кингхорн – за нея се говори, че е била метреса, след написването на стихове (от самия Крал), озаглавени "A Dreame on his Mistres My Ladie Glammis".

Робърт Кар, 1ви граф на Самърсет(4ти портрет, втори след краля) - Робърт Кар чупи кракът си по време на рицарски двубой, на който присъства и Кралят. Крал Джеймс на мига се влюбва в младия мъж, започва да му помага и да се грижи за възстановяване на здравето на Кар.

Джордж Вилърс, Херцог на Бъкингам(последен на колажа) - Джордж Вилиърс произхожда от неособено богат аристократичен род в графство Лестършър. През 1614 г. е представен на крал Джеймс I, който веднага е привлечен страстно от младия дворянин. Увлечението на краля е използвано от придворните за интрига срещу доскорошния фаворит граф Съмърсет. През 1615 г. графът е обвинен в убийство, арестуван и екзекутиран. През това време Вилиърс е произведен в рицар; получава титлите виконт Вилиърс (1616), граф Бъкингам (1617), маркиз (1618) и накрая херцог Бъкингам (1623). Постепенно Бъкингам получава множество други звания: щалмайстер, върховен съдия, лорд-стюард на Уестминстър и лорд-адмирал на Англия (1619). В края на управлението на Джеймс I, Бъкингам е вече ръководител на правителството. След смъртта на Джеймс I през 1625 г. на трона се възкачва Чарлс I. При него Бъкингам запазва влиянието си, но управлението на херцога предизвиква критиката на парламентарна опозиция, която го обявява за главен виновник за кралския произвол в страната и неуспешната външна политика. На 23 август 1628 г. бившият военен Джон Фелтън влиза в апартамента на Бъкингам и го убива с удар с нож в гърдите.

ЧАРЛС II

Скрит текст:
Мислите, че Хенри Осми и бил коцкар? Запознайте се с най-големият женкар сред английските владетели – Чарлс II.

Съпруга:
Катарина де Браганса - Бракът на английския крал с португалската инфанта не е посрещнат добре от английската общественост поради католическата вяра на младоженката, която дори не е коронясана като кралица. Катарина среща големи трудности при преодоляването на езиковата бариера, изневерите на съпруга си и честите конфликти между англикани и католици. С времето обаче нейното благоприличие, лоялност и привързаност към Чарлз II променят отношението на обществото към нея.
Катарина обаче не успява да роди на краля деца, въпреки няколкото си бременности, завършили с аборт. Поради това кралицата се чувства неудобно, като се има предвид, че кралят продължава да се сдобива с незаконни деца(над 40) от своите любовници.

Метреси:
Част от списъка му са: Елизабет Килигрю, Луси Уолтър, Джейн Робъртс, Катрин Педжи, Уинифред Уелс, Барбара Вилие, Мери Дейвис, Нел Гуин, Луис де Керуай, Хортензе Манчини, г-жа Найт, Мери Багот и Елизабет, графиня Килдер.
(На колажа са трите описани по-долу по ред.)

Нел Гуин - Елиънър Гуин е една от най-ранните английски актриси, получила високо признание, дългогодишна любовница на крал Чарлз II.
Наречена „красивата умна Нел“ от Самюъл Пийпс, тя е приемана за жив образ на духа на Възрожденска Англия и хората започват да я смятат за народна героиня, заради нейната история, подобна на тази на Пепеляшка.
Елизабет Хоу, първата английска актриса, казва, че Нел е „най-известната ренесансова актриса на всички времена, притежаваща изключителен комичен талант.“ Нел ражда двама синове от Чарлс – Чарлс Беауклърк и Джеймс Беауклърк. Чарлс става първи граф на Бърфорд, а след това херцог на Св. Албънс.

Барбара Палмър, Херцогиня на Кливлънд, графиня Кастълмайн – висока, сладострастна блондинка, с алабастрова кожа, виолетови очи и сластни устни. Така описват историците Барбара. Любовница е на Краля в продължение на над 40 години. Влиянието й в Двора било толкова голямо, че била наричната „Некоронованата Кралица“.

Луис де Керуайл, Херцогиня на Портсмунт - Луис, наричана още „Херцогинята с детското лице“, освен любовница на Краля била и достатъчнно умна да направи Кралицата своя първа приятелка. За разлика от предшественичките си, Луис се отнасяла с изключително уважение към съпругата на Краля.
Освен любовница на Краля, Луис била и …. Любовница на Ан Палмър (дъщеря на Чарлс Втори от Барбара Палмър)

ДЖЕЙМС II

Скрит текст:
Съпруги:
Ана Хайд, Херцогиня на Йорк – Ана е била „любовница“ на Краля, преди да му стане съпруга. Слагам кавички, защото той не е имал друга съпруга преди нея.
Мери от Модена – благочестива италианска принцеса, римокатоличка

Метреса:
Имал е около 11 метреси, най-известната от които е:
Арабела Чърчил – дъщеря на сър Уинстън Чърчил и пра-роднина на известния министър със същото име - Уинстън Чърчил. Арабела била изключително слаба и грозна според тогавашните стандарти. Бъзикали Краля, че си падал по „кожа и кости“. Заедно са 10 години и са имали 4 деца.

ДЖОРДЖ I

Скрит текст:
Съпруга:
София Доротеа – развеждат се 20 години преди Джордж Първи да стане Крал. Имат 2 деца

Метреса:
Мелузин вон дер Шуленбург – Дългогодишна любовница на Краля. Носила прякорите „Плашилото“ и „Гъската“

ДЖОРДЖ II

Скрит текст:
Съпруга:
Каролина фон Бранденбург – немска принцеса. Имат 8  деца с Краля

Метреса:
Хенриета Хауърд, графина Съфолк – Джордж Втори бил изключително влюбен в съпругата си и не намирал за необходимо да поддържа повече от една любовница.
Хенриета е известна повече със своята интелигентност и острумие, отколкото с красота. Дори е приемана за откровено грозна по тогавашни стандарти. Била е почти глуха.
Интересен факт е, че Кралицата също много харесвала Хенриета и се радвала на компанията й.

ДЖОРДЖ IV

Скрит текст:
Съпруга:
Каролин Брунсуик – женена е за Краля около година. Причината е слухове, че има любовник. Мести се в Италия и губи правата над дъщеря си.

Метреса:
Мария ФитзХърбърт – Дългогодишна любовница на Краля. През 1785 г. те тайно сключват брак, който е невалиден по английското гражданско право, защото бащата на Джордж IV, крал Джордж III, не е дал съгласието си за това. Тя е била католичка и ако бракът е одобрен и валиден, Джордж би загубил мястото си в наследствената линия, тъй като законът забранява на католиците и съпрузите на католиците да станат монарси. Въпреки това, Крлаят и Мария дълги години си живели на съпружески начала.

Но само да не си помислите, че Кралят й е бил верен. Няма такова нещо. Дългият му списък от официални любовници включва: Mary Robinson, Frances Twysden, Grace Elliott, Isabella Seymour-Conway, Marchioness of Hertford and Elizabeth Conyngham, Marchioness Conyngham и други.

УИЛЯМ  IV

Скрит текст:
Съпруга:
Аделаида фон Сакс-Майнинген – Принцеса от незначителна немска област. Уреден брак, тъй като Краля няма законни наследници. Малко преди брака, Уилям пише следното до най-големия си син: „Тя е обречена… бедно скъпо невинно младо създание… да бъде моя съпруга." Разликата им е 27 години.

Метреса:
Доротея Джордан – актриса и куртизантка, но пък хубава и остроумна. Имат 10 деца.

КРАЛИЦА ВИКТОРИЯ

Скрит текст:
Съпруг:
Принц Алберт Сакс-Кобург-Гота - Той се жени на 20-годишна възраст за първата си братовчедка, кралица Виктория. Двамата имат девет деца. В началото на брака той няма никаква власт и никакви отговорности, но постепенно Виктория му се доверява и му поверява образователната реформа, прекратяването на робството, и много други задачи в областта на изкуството, науката, както и контрола на двореца.

Метреси:
Въпреки, че няма еднозначно мнение дали са били крайно интимни с Кралицата, за двама мъже се знае, че са били изключително близки с Нейно Височество. И двамата след смъртта на съпруга й.

Джон Браун – шотландец, слуга в замъка Балморал. Джон Браун ставаа добър приятел и подкрепя кралицата след смъртта на съпруга й Алберт. Виктория го обсипва с подаръци и му дава два медала „Верен слуга“ и медал „Предана служба“.
Дъщерите на кралицата подмятат, че Браун е "любовникът на мама". Едуард Стенли, 15-ия граф на Дерби, пише в дневника си, че Браун и Виктория спят в съседни стаи, което е "противно на етикета и благоприличието".

Абдул Карим – индийски сервитьор. За „любовната им история“ може да прочетете ТУК. Интересно е.

ЕДУАРД VII

Скрит текст:
Съпруга:
Александра от Дания - В публичното пространство, Александра се държи достойно и чаровно, в личния живот е весела и забавна. Изключително социална за времето си – практикува пързаляне с кънки на лед, експерт е в конната езда и лова. Социалният й живот, с който не се разделя дори след раждането на първото си дете, й носи много „търкания“ със свекървата – Кралица Виктория.

Метреси:
Алис Кепел – За Кепел казват, че е превърнала Краля в щастлив човек. Дискретността й я прави любимка на Кралица Александра и тя е изключително толерантна към връзката им. Кепел била още високо интелигентна, добър събеседник, с бизнес и политически нюх.
Алис Кепел е пра баба на Камила, съпругата на Чарлз.

Публичният му списък с любовници включва още: френска актриса, Хортензе Шнайдер, Джулия Баручи, Сюзън Пелам-Клинтън, Лили Лангтри, Дейзи Гревил, графинята на Уоруик, Агнес Кейзер и други

Едуард VIII и Чарлс, принцът на Уелс
Уолис Симпсън, Даяна, Камила – мисля да не описвам, защото историята ни е до болка позната.

*****

Хенри VII, Едуард VI (поради ранната си смърт), Елизабет I (тя е избрала да остане девствена до смъртта си) Джордж V, Джордж VI, Елизабет II и втория престолонаследник(към днешна дата) Уилям Кеймбриджки са монарсите без известни публични метреси.

Камила, херцогиня на Корнуел, е първата метреса легално омъжена за бъдещ крал и с реални шансове за бъдеща кралица(консорт). Единствена пречка ще бъде, ако действащият монарх надживее престолонаследника.
Чарлз е първият бъдещ монарх с втори брак по личен избор.   
Уилям е първият бъдещ монарх с първи брак по личен избор.
И двамата с непотомствени аристократки, без титли.

# 1
 • Мнения: 8 397
Моля, смело ме поправяйте, ако видите някъде грешки или неточности. Превеждах от Уикипедия.

# 2
 • Мнения: 2 009
Благодаря много за темата!
Прочетох всичко на един дъх, беше ми изключително интересно.
Положила си много труд за превод и сортиране на информацията, както и за колажите! Адмирации!
Flowers TulipFlowers TulipFlowers Tulip

# 3
 • Down south
 • Мнения: 5 303
Моля, смело ме поправяйте, ако видите някъде грешки или неточности. Превеждах от Уикипедия.

Адмирации!
За труда, отделеното време и видното желание!

От предната част на темата, Мегън не ми хареса в тази рокля, цвета не и правеше комплимент, а токата на колана беше някак не намясто.
Да, тъмен цвят, вероятно стеснява силуета, но когато е съчетан с тъмна кожа, нещата стават малко по-различни и очевидно не толкова атрактивни.

Последна редакция: пн, 01 юли 2019, 05:21 от Daylily

# 4
 • Мнения: 1 393
Уау! Огромен труд за първия пост, благодаря! Flowers Hibiscus

Първо да кажа, че покрай темата "навлизам" толкоз дълбоко в света на английската аристокрация. Simple Smile Имената на кралете са ужасни - повтарят се и с по едно "първи", "втори", "осми" отзад, само ме дообъркват Satisfied

Направиха ми впечатление едната "блага" кралица, която родила 14 деца (!) на краля (дори на портрета си е бременна) и онзи беден, но хитър любовник на един от кралете, който от аристократ от семейство с незавидно положение е получил толкоз много титли, че става граф накрая.
Иначе, по-обобщено - виждам, че любовниците на кралете често са си от аристокрацията, едва в по-близко време се споменават и актриси.
Ако се сетя нещо, ще добавя...

Благодаря отново за интересната информация Simple Smile

# 5
 • Някъде там
 • Мнения: 8 851
Страхотен първи пост.
Благодаря за отделеното време и труда който си положила!
Първата метреса не изглежда толкова красива на снимката,но тогава са имали други представи за красота.
Продължавам да чета,любопитна е много информацията.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 12 736
На мен всички ми се виждат много грозни, явно времената се менят, вкусовете - също. Единствено приемлива ми се струва Алис Кепел, но тя е почти съвременничка.

Благодаря за темата  bouquet

# 7
 • Мнения: 6 340
Nature SparklesIce Queen*, благодаря за темата и интересното начало!! Hands Ok Hand

Скрит текст:
..потвърждение за грозните любовници и преди и сега Joy

# 8
 • Мнения: 2 414
Чудесно начало на темата, благодаря Flowers Four Leaf Clover

Общо взето жена на краля не си е работа...

# 9
 • Мнения: 1 941
Тези с метресите от мъжки пол доста ме изненадаха.
Благода ти за темата Ice Queen, много интересно Blush

# 10
 • Мнения: 25 822
Страхотно начало. Изчетох на един дъх и почти нищо не запомних. Толкова много имена, че свят ми се зави.

# 11
 • Мнения: 2 130
Много интересно! По- късно ще прочета и статиите от препратките. Дам, да си кралица ще се окаже, че хич не е готино...

# 12
 • Мнения: 24 351
Благодаря много за темата!
Интересна информация.

# 13
 • Майничка
 • Мнения: 9 083
Ice Queen, благодаря за темата и адмирации за положения труд! bouquet

Само ще добавя, че позицията "кралска любовница/любовник" си е било сериозно кариерно израстване и източник на просперитет за цялата фамилия, така че много често всички ресурси на рода са били впрягани, за да бъде подходящо представена кандидат-фаворитката . А веднъж одобрена, зорът да задържи позицията си е бил десеторен. Laughing

# 14
 • Някъде там
 • Мнения: 8 851
Сега се замислих,дали Филип е изневерявал на баба?Има ли такава информация,защото не съм чела?

Общи условия

Активация на акаунт