Според статистиката 30% от населението на Европа страда от алергии. Конкретно от хранителни алергии са засегнати около 6%. Ако майката има някаква алергия, 40% е рискът за бъдещото ѝ дете.

Хранителният режим на бременната жена влияе, но само до известна степен, върху евентуални алергични състояния на бебето. Видът на раждането – естествено или секцио, също може да има връзка с бъдещи алергии на детето. Децата, които се раждат по естествен начин, са по-малко предразположени.

Начинът на хранене на бебето също има значение. Препоръчва се кърмене през първите 6 месеца, като това е минималният срок. Т.е. колкото по-дълго кърмим, толкова по-добре ще се развие чревният микробиом на детето.

Кога започва профилактиката? Какво можем да направим, за да намалим влиянието на вредните фактори върху ДНК на бебето? Кои са най-силните алергени, кога да ги въведем? Как да различим алергичните реакции от обикновените нежелани реакции към определени храни? Отговори на тези и други въпроси ще откриете в лекцията на д-р Златко Димитров на Академия за родители:Д-р Златко Димитров е завършил Медицина през 2003 г.в Медицински факултет на Тракийски университет, гр. Стара Загора. Започва работа като педиатър в Детско отделение на МБАЛ, гр. Гълъбово през 2003 г. От 2005 г. е специализант и по-късно асистент в Клиниката по детски болести на Университетска болница гр. Стара Загора. През 2010 г. придобива специалност по детски болести. От 2010 г. до септември 2013 г. специализира в Клиниката по алергология и астма на Александровска болница, където придобива специалност по Клинична алергология. В настоящия момент е част от екипа на Клиниката по детски болести на Токуда болница София.
Професионалните интереси на д-р Димитров са в областта на респираторната алергия – алергичен ринит, бронхиална астма, функционално изследване на дишането, бронхо-провокационни проби, кожно-алергично тестуване, съвременна диагностика на хранителна алергия.

Д-р Димитров е член на Българския лекарски съюз, Българското дружество по алергология, Европейската академия по алергология и клинична имунология, Европейското респираторно дружество. Автор и съавтор на редица публикации в национални и европейски научни издания.

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 16:47 от Редактор*