Бързи здравословни въпроси и отговори – 22

• 30 036
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
Ами, няма какво да преценява. Тези показатели винаги се пускат и тълкуват заедно. Точно защото по само 2 от тях не може категорично да се види състоянието на жлезата.
TAT и MAT са антитела, а не хормони. Ако са завишени, това показва, че налице е автоимунен процес.
Съветвам те да не слушаш сляпо лекарските съвети, защото в много случаи са неадекватни, а сама да проучиш и да се грижиш за здравето си, тъй като никой няма да го направи, вместо теб. Peace

# 181
Да ви попитам има ли начин да се установи срастване след операция (имам в предвид вътрешната страна на разреза)? Има ли някой да пати от такова нещо?

При мен се очертава подобен проблем от секцио и искам да чуя повече мнения.

# 182
Здравейте група Simple Smile
От близо две години имам проблем с ужасен косопад. Опитах с всякакви шампоани,маски,витамини - нищо не помага.
Посещавала съм дерматолози без ефект от лечението им,затова сега мисля да посетя трихолог! Можете ли да ми препоръчате някой в София?

# 183
vici75, с ЯМР дали няма да се видят? Само предполагам.

Wendy*, а ендокринолог посещавала ли си? Това е първото, което бих направила, ако имах косопад.

# 184
Вики, аз имам много сраствания след зле извършена операция на апандисит и последвала втора.
Просто ми е като топка там.

# 185
Да посещавала съм. Казаха ми че имам две малки възелчета не било нищо. Хормоните са добре. Само ТАТ е леко завишен.

# 186
Моите сраствания с нищо не са гледани. Пратиха ме на нагревки, защото ме болеше от смях, закашляне - около половин година след секциото започнаха оплакванията. Там на физиотерапията казаха, че със сигурност имам такива, но се почудиха с какво могат да ги видят лекарите...както и да е, да чукам на дърво, след процедурите (януари) съм си добре ✌

# 187
Само ТАТ е леко завишен.

Ами, това си е Хашимото.
Много пъти сме писали, че дори стойностите на хормоните да попадат в референтните граници, пак може да не са оптимални. И е много възможно точно оттам да идва косопадът.
Естествено, може да има десетки други причини, но и тази не бива да бъде пренебрегвана, особено при вече започнал автоимунен процес.

# 188
Ами, няма какво да преценява. Тези показатели винаги се пускат и тълкуват заедно. Точно защото по само 2 от тях не може категорично да се види състоянието на жлезата.
TAT и MAT са антитела, а не хормони. Ако са завишени, това показва, че налице е автоимунен процес.
Съветвам те да не слушаш сляпо лекарските съвети, защото в много случаи са неадекватни, а сама да проучиш и да се грижиш за здравето си, тъй като никой няма да го направи, вместо теб. Peace
  Доктора каза ,че нямам автоимунно заболяване още на ехографа като ме гледа. За косопада специално отидох пък и заради кистата на яйчника ,която ми откри АГ. Според мен нещо не съм наред с половите хормони

# 189
Доктора каза ,че нямам автоимунно заболяване още на ехографа като ме гледа.

Това изказване не е коректно от медицинска гледна точка, защото е възможно автоимунното (Хашимото) да не е прогресирало дотам, че да нанесе поражения върху структурата на жлезата, но въпреки това - TAT и MAT да са завишени. Т.е. от един елементарен преглед с ехограф, наличието на автоимунно изобщо не може да бъде изключено категорично. По-важни са стойностите на хормоните и антителата.
Немалко жени в темата за Хашимото са на този хал.
Но... както вече казах, всеки преценява сам за себе си. Дали да се самообразова по здравните въпроси, които го касаят, или дословно да следва лекарските предписания на един конкретен медик.

# 190
Благодаря за отговорите отностно срастванията. Питам защото от 2 месеца съм с някакво досадно чувство около пикочния мехур. Като напрежение и лека болка ту в дясно, ту към центъра под пъпа. Ходих на гинеколог, всичко ми било наред там. И цитонамазка правих. Наред и там. Усъмниха се в цистит. Правихме разширено изследване на урина. Всичко наред. Казаха дай цистоскопия. Айде и това ми правиха и там нищо не се видя. И на края казаха, ами сигурно срастване от секциото. Трябва да отваряме. Ехеее, викам що не ви бях дала да ме отворите. И сега се чудя какво да правя. МНого ми лази по нервите това неразположение и не знам към какъв доктор да се обърна. Имам правена и колоноскопия. Така че и от там не очаквам нещо.

# 191
Бъбреци ?

# 192
 И за това миалих, но уж нямам оплаквания там, но знае ли човек. А пикучен мехур на какво друго се гледа? Има ли смисъл от видеозон или друго? Или цистоскопията в най-меродавно?

Също за бъбреци пак ли на уролог се ходи?

# 193
Вики, видеозонът няма да покаже нещо ново, цистоскопията е най-точна.
Даже при мен се виждат разни уплътнения, точно от страстванията.
Но защо да те отварят? Всяка операция е предпоставка за нови сраствания.

# 194
Здравейте,
Тотално смазана, изтощена, отпаднала, едва гледаща съм от страшно много време. Не знам какво става с мен, но честна дума едва се държа. Дори сън или просто почивка не ми помагат изобщо.
Моля Ви кажете какво да опитам, за да се съвзема. Личния лекар съм го посещавала много пъти и не смятал, че съм болна, но само аз знам. Парцал е меко казано, чувствам се ааааааадски смазана.

Общи условия

Активация на акаунт