Медицина в чужбина

 • 2 705
 • 12
 •   1
Отговори
 • Мнения: 35
Здравейте! Тази година кандидатствам медицина, на 19 години съм. Голям проблем ми е фактът, че в България изискват заучаване на учебниците по биология дума по дума, дори при тестовите формати. Разбирам материала, знам го, интересен ми е, но зубренето не е по моята част. Искам да Ви попитам дали имате информация за обучението по медицина на английски език в чужбина? Няма значение къде- в ЕС, Малта, дори за образование в Русия няма проблем. Медицината е мечта, призвание. Няма да се отказвам ако не ме приемат тази година, ще се готвя просто още една година, но въпросът ми е в това, че искам някакъв резервен план. Знам, че вероятно повечето срокове са минали или са към края си, но ще се радвам на някакви отзиви, предложения. Благодаря Ви предварително, приятна вечер!

# 1
 • Наблизо
 • Мнения: 6 384
Единственият ти вариант медицина в чужбина ,за който знам,е Германия,Австрия,Франция и Белгия.На немски за първите две,френски и холандски и френски.
Знам че във Великобритания не приемат медицина с наша диплома,в Холандия си е на холандски и там е много трудно.
За Малта,Италия и Испания нямам представа.
Имаш вариант Румъния и Украйна,там си е като при нас и се учи на английски.

# 2
 • Мнения: 333
Мисля, че и в Унгария няколко университета предлагат обучение на английски. Но провери информацията, защото говоря само по спомени.

# 3
 • Мнения: 981
Аз мисля че по време на цялото обучение по медицина ще има много, много зубрене. Как ще научиш анатомия без зубрене? Във Варна според мен е по-лесно да влезеш и също там където няма възпроизвеждане на темата. В биологията има термини, които трябва да се научат наизуст.  Като направиш няколко примерни теста, нещата се повтарят и няма как да не ги запомниш. За ЕС нямам представа, знам, че в Германия чакат 6 години за прием. Ако парите не са ти проблем, пробвай в Harvard medical school, най-доброто от най-добрите.

# 4
 • София
 • Мнения: 8 044
Чуждият език трябва да ти е на много високо ниво, за да запишеш медицина на него. И пак в началото ще е голям зор.
Концентрирай се върху български университети, в чужбина няма да ти е по-лесно.

# 5
 • Мнения: 35
Здравейте! Благодаря Ви за бързите отговори! Tiina, напълно осъзнавам, че има зубрене, но разликата е, че там не ти го искат дума по дума със запетаята, както е на КСК в МУ-София например.

# 6
 • Мнения: 7 492
Медицината е едно голямо зубрене. Това няма как да се промени. В чужбина ще ти бъде многократно по- трудно.

# 7
 • София
 • Мнения: 39 151
В Германия има квоти.
Тук е пълно с чужденци в МУ, които не са успели да влязат в Европа и ОК, така че ще ти е доста трудно да пробиеш натам.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 3 249
Mariana19 Български студенти заминават да учат медицина предимно в Германия и Австрия, но разбира се, трябва немски на ниво C1 и отлична диплома като за начало. Прием в UK за медицина мисля, че не е възможно за завършили в България, макар че преди време четох някъде за един приет българин, но това е голямо изключение.
В университета в Прага например има обучение на английски по медицина. В момента там има голям интерес от англичани, поради по-ниските такси за следване.
Имай предвид обаче, че обучение на английски  е много скъпо, ако все пак те приемат. За UK e някъде 13000 GBP на година, в неанглийско говоряща страна (например Унгария, Чехия, България) е около 7000-8000 Е на година. Провери в Швеция как е.
За сравнение - в Германия семестриалната такса е 260-280 Е. Там няма обаче обучение на английски.

Съветът ми към теб е да кандидатстваш в България. Ако може паралелно да учиш немски по време на следването, след завършване ще може да кандидатстваш за специализация в Германия.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 5 157
Интересно как се учи анатомия с "разбиране".... Иначе тук в МУ-Пловдив изпитът е тест. За чужбина нямам информация.

# 10
 • Мнения: X
Mariana19 Български студенти заминават да учат медицина предимно в Германия и Австрия, но разбира се, трябва немски на ниво C1 и отлична диплома като за начало. Прием в UK за медицина мисля, че не е възможно за завършили в България, макар че преди време четох някъде за един приет българин, но това е голямо изключение.
В университета в Прага например има обучение на английски по медицина. В момента там има голям интерес от англичани, поради по-ниските такси за следване.
Имай предвид обаче, че обучение на английски  е много скъпо, ако все пак те приемат. За UK e някъде 13000 GBP на година, в неанглийско говоряща страна (например Унгария, Чехия, България) е около 7000-8000 Е на година. Провери в Швеция как е.
За сравнение - в Германия семестриалната такса е 260-280 Е. Там няма обаче обучение на английски.

Съветът ми към теб е да кандидатстваш в България. Ако може паралелно да учиш немски по време на следването, след завършване ще може да кандидатстваш за специализация в Германия.

Подкрепям. Но вариантът да учи немски, докато следва медицина, ми се струва нереален, той би изисквал много зубрене, особено ако започва от 0. А момичето бяга от зубренето, според самата нея.
Ако проблемът са входните изпити и зубренето за тях, не знам дали не е възможно да учи в България на английски и да си плаща като чуждестранен студент, стига да има парите за това. Които, както вече написаха преди мен, са от порядъка на 6-8 К евро на година такса. Те нашите МУ от тези такси процъфтяват, затова и предлагат такова обучение.  Наскоро ми се наложи да ходя в МУ Пловдив, ами то българска реч не чух там, пълно е с гърци и англоговорящи.
Като цяло, навсякъде в чужбина, където езикът не е английски, за да ти е безплатно или почти, трябва да учиш на местния език и има тежки входни изпити (Германия е изключение за момента , но и там вървят към изпити). За Великобритания знам, че не приемат нашите дипломи, а и таксата е висока, а и има Брекзит и не се знае финансирането как ще е след него. За Малта не знам нищо.
Гърците, понеже им е трудно да си вземат входните изпити в техните МУ, които са безплатни (нищо, че знаят гръцки перфектно, просто конкуренцията е голяма), затова са съгласни да плащат и да учат тук.

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 09:57 от Анонимен

# 11
 • Мнения: 9 038
зависи къде искаш да работиш след като завършиш.
Ако завършиш в БГ, ще си работиш в БГ. Но,  ако завършиш в чужбина, може да се уредиш в страната, в която си учил.
И аз  съм против зубренето с точност до запетайката. В края на краищата защо студентът да не може да го каже със свои думи. Според мен поради голяма конкуренция това се е наложило, разграничават кандидатите, когато е казано като в учебника, няма как да им вземат някоя стотна. И кандидатите зубкат. От друга страна медицината е свързана с обработна на точно такава информация и ако на теб ти е трудно да запомняш голями пасажи информация, после ще ти е трудно и по време на следването. Но пък като станеш лекар, няма да ти е трудно, там ще трябва да се бориш с друг вид учене, практиката. И няма вече наизустяване. Наизустена информация, обаче, може да ти помогне много при лечението на пациентите.

# 12
 • Мнения: 43
Великобритания - както някой вече тук каза - почти е невъзможно някой да бъде приет в техен университет медицина.
Холандия, Дания, Швеция, Финландия - медицината при тях си е на техните езици, вижда ми се невъзможно кандидат-студент да научи примерно шведски паралелно с подготовката за изпити, които сами по себе си не са леки.
Германия и Австрия - трудно, но не невъзможно, естествено е на немски език.
Русия - медицината е на много добро ниво,  може да се кандидатства със стипендия, която покрива таксите и тогава излиза много изгодно.
Чехия, Полша, Унгария - както някой друг беше споменал, техните медицински университети също са разработили програми на английски език, таксите са малко солени за бг студенти - към 8000-10000 евро, но пък в Чехия и Полша може да се учи безплатно на техните езици... съответно си има нулеви години, в които може да научиш само езика и след това да учиш в университет. Ако някой се интересува повече за тази възможност, може да ми пише лс.

Общи условия

Активация на акаунт