Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата... - 3

• 63 269
  • 787
  •   1
Отговори
# 465
За доброто усвояване на Д е нужна мазнина и холестерол, а за правилното отвеждане на калция където трябва - в костите, не в меките тъкани е нужен вит.К2. Него взимаш ли го?

Съветът ми е да си провериш калция. Често проблемът не е липсата му, а неправилното му отлагане където не трябва.
Потърси си инфо за взаимодействието между Д, К2 и калций и магнезий. Има доста изписано в нета.

# 466
За доброто усвояване на Д е нужна мазнина и холестерол, а за правилното отвеждане на калция където трябва - в костите, не в меките тъкани е нужен вит.К2. Него взимаш ли го?

Съветът ми е да си провериш калция. Често проблемът не е липсата му, а неправилното му отлагане където не трябва.
Потърси си инфо за взаимодействието между Д, К2 и калций и магнезий. Има доста изписано в нета.

Ако се приема 10000 витамин Д Вигантол при доказан дефицит какви трябва да са като доза посочените други ?
Установени са, калций , магнезий в норма .

# 467
Аз взимах по 10 капки  от К2 с концентрация 100 микрограма известно време, но го спрях и заложих на храненето. Добре е да се набляга на храни съдържащи витамина като меки сирена бри и гауда, яйца, краве масло, ферментирали храни. Те ще подпомагат и усвояването на Д а и са естествен източник на витамина, не синтетичен.

# 468
  • Столичанин ама не в повече :D
По съвет на ендокринолог вит Д се пие вечер преди лягане - към 22-23ч, като се приемат и две таблетки калции. Пия два пъти седмично - сряда и събота (двете С) по 10 000UI + 2т 600мг калций
Това не е добре идея, калций се приема само при доказана остеопороза, защото може да образува шипове и не, не е нужен калций за по-добро усвояване на витамин д, а точно обратното витамин д спомага за по-добро усвояване на калция, освен това витамин д обикновено се пие до 16 часа, тъй като има ободряващ ефект, и по-важното е хубаво да се следва естествения биологичен ритъм на тялото, а слънцето е най-ефективно за произвеждане на витамин д от тялото именно в следобедните часове, а не вечер в 22 часа.
Аз поне година ще пия Дто, след дефицита , който излезна със стойност 16. Но правих профилактично изследване за костната плътност и излезна, че имам остеопения, начално намаляване на костната плътност. Казаха ми да пия и калции освен Д, но мисля първо да го изследвам. Лекарят каза, че изтъняването на костната плътност може да е от недостига на Д, както и проблемните зъби също.
В твоя случай е добре да го вдигнеш над 40 ng/ml, и чак след това да преценяваш в зависимост от нивата на калция дали да приемаш, освен това е по-добре да наблегнеш на естествен калций, който се усвоява както трябва. Освен това обърни внимание на храненето, когато средата е по-кисела организма отделя калциеви йони от костите за да се алкализира (именно заради това в страните, където се консумират най-много млечни има най-много случаи на остеопороза).

# 469

В твоя случай е добре да го вдигнеш над 40 ng/ml, и чак след това да преценяваш в зависимост от нивата на калция дали да приемаш, освен това е по-добре да наблегнеш на естествен калций, който се усвоява както трябва. Освен това обърни внимание на храненето, когато средата е по-кисела организма отделя калциеви йони от костите за да се алкализира (именно заради това в страните, където се консумират най-много млечни има най-много случаи на остеопороза).

Консумирам много млечни, наистина, основно кисело мляко, сирене и главно кашкавал. Но, мислех, че в тях има калций ?
Д го бях вдигнала до 40, но за половин година пак спадна, явно трябва да го приемам непрекъснато.

# 470
Имам хипотероидизъм, приемът на Л-тироксин доказано извлича калция от костите, та се търси комплексен ефект. К2 приемах за 3м
Въпреки високата доза вит Д - ободряващ ефект нямам, спя си като бебе от 23 до 6:30!

# 471

Консумирам много млечни, наистина, основно кисело мляко, сирене и главно кашкавал. Но, мислех, че в тях има калций ?
Д го бях вдигнала до 40, но за половин година пак спадна, явно трябва да го приемам непрекъснато.
Ами при калция е важно не само какво количество влиза, но и какво количество излиза, в случая с млечните, при техния прием, количеството, което организма изтегля от костите за тяхната обработка, е по-голямо от това, което би могъл да извлече от тях, за млечни все пак по-добрия вариант са козите и овчите продукти, също може да добавиш в храненето си тофу, конопено и сусамено семе, а най-лесно усвоимият калций в природата (над 90%) се съдържа в яйчените черупки, така, че можеш да обърнеш внимание и на тях (но все пак с повишено внимание защото предозирането с калций изобщо не е безопасно нещо).

# 472

Ами при калция е важно не само какво количество влиза, но и какво количество излиза, в случая с млечните, при техния прием, количеството, което организма изтегля от костите за тяхната обработка, е по-голямо от това, което би могъл да извлече от тях, за млечни все пак по-добрия вариант са козите и овчите продукти, също може да добавиш в храненето си тофу, конопено и сусамено семе, а най-лесно усвоимият калций в природата (над 90%) се съдържа в яйчените черупки, така, че можеш да обърнеш внимание и на тях (но все пак с повишено внимание защото предозирането с калций изобщо не е безопасно нещо).
Много благодаря за обяснението. Определено ще избегна добавките за калцият поне. Консумирам овче сирене, по малко краве кашкавал и до две-три кофички кисело мляко на седмица. Ще взема конопоно и сусамено семе. Тахан сусамов пълнозърнест дали става?

# 473
Да, но по-добрия вариант е сурово семе.

# 474
  • София
А магнезий взимате ли? Вече не помня къде четох, че е хубаво да се взима за по-добро усвояване на вит. Д. Аз досега не съм, но нещо напоследък ми се случва да се будя с ледени крака и цялата съм като скована, все едно съм се стегнала цялата, включително и лицето, много е неприятно Disappointed

# 475
Сусаменото семе нямаше ли някакъв дневен лимит за консумация от сорта на 1 или 2 суп. лъжици? Или се бъркам?

# 476
Здравейте!
Извинявам се предварително, ако въпросът ми не е за тук!
Резултатът ми от изследване на вит. Д Total е 20 ng/ml (>30). Започнах прием по 5 капки вигантол (20 000 IU/ ml- на 40 капки) на ден след по-мазно хранене. От около седмица обаче ги увеличих на по 10 на ден и сега се чудя дали няма да предозирам. Моля за мнението ви- по колко капки на ден да взимам според вас?

# 477
  • Sofia
Добре е. Няма да се предозира.

# 478
Благодаря за отговора! Значи продължавам по 10 на ден.

# 479
  • София
Ако 5 дни не съм приемала витамина и пусна изследване, доколкото резултата ще бъде компроментиран? Извинявам се , но търсих информация и не можах да намеря нищо конкретно

Общи условия

Активация на акаунт