Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Методът Щарк

 • 6 634
 • 74
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 335
Здравейте,
досега не съм попадала на тема относно цезерово сечение по метода Щарк и по-точно кои лекари в София работят по този метод.
В няколко теми на конкретни болници се коментираше темата и реших да пусна отделна тема, за да съберем на едно място, лекарите които извършват секцио по този метод, за да мога да се ориентират бъдещите майки и по този критерий.
Нека съберем на едно място лекарите, които работят по този метод. Моля пишете Вашия личен опит и конкретни лекари, които са потвърдили, че работят така, както и ако имате друга по-глобална информация относно това дали цели болници работя тпо този метод или само конкретни професионалисти.

Информация за метода на Щарк:
Разрезът по метода на Щарк се прави малко по-високо - три пръста над симфизата (срамната кост). Това дава възможност за някои предимства. При разреза се попада на място, където разстоянието между правите мускули е много рехаво и те се сепарират (разделят) ръчно. Това е изключително атравматично. Наблюдавано отстрани изглежда неестетично, но всъщност е щадящо за тъканите, тъй като не се разкъсват съдове, не се прекъсват нерви и възстановяването е доста по-бързо. При метода на Щарк се шият много по-малко пластове - матка с продължителен конец, фасцията (тънка съединителнотъканна обвивка на мускула, която придържа мускулите към костите) на мускулите и кожата. Последната се шие с три конеца - два от тях се свалят още на третия ден, а последният - на петия, когато майката се изписва от родилното отделение. По метода на Пфаненщил се свалят на 7-ия ден, т.е. жената си отива вкъщи и отново трябва да идва за сваляне на конците, което понякога е въпрос на много усилия.

ПРЕДИМСТВА

 - Работи се максимално атравматично.

 - Използват се много по-малко инструменти.

 - Тъканите се отпрепарират ръчно, което щади организма на жената. Това позволява по-бързо и по-безпроблемно възстановяване след излизане от упойка.

 - Методът е по-бърз и операцията е по-кратка.

 - По време на операцията има много по-малка кръвозагуба.

 - Усложненията са по-малки, защото колкото по-кратка е една операция, толкова по-малък е рискът от инфекция след раждането.

- Тъп начин на отпрепариране на тъканите.

 - По-безболезнен следоперативен период. Основната причина за болката е перитонеумът (ципа, която обвива коремните органи и матката). Тя е изпълнена с много нервни окончания. Когато се разреже и после зашие, независимо че се използват високопрофесионални шевове, винаги се получава едно дразнене на нервните окончания в перитонеума и това води до болка. Тук не се шие перитонеум - той зараства сам.

 - При метода на Щарк се шият много по-малко пластове.

 - Белегът от операцията е съвършено права линия.

Последна редакция: чт, 11 юли 2019, 13:35 от Desert^girl

# 1
 • Мнения: 5 063
Нито Щарк, нито някой друг метод, ами, ако можете, идете да родите по естествен начин. Това е моето мнение.

# 2
 • Мнения: 1 335
Аз вече съм имала едно секцио, тъй че явно не съм могла да родя естествено, но въпросът  в темата не е това.

# 3
 • Мнения: 7 523
Включвам се да следя, защото при евентуална втора бременност ми се иска да ме оперират така. За съжаление при мен се наложи спешно секцио и не можах изобщо да реагирам, чак в последствие разбрах, че съществува този много по-щадящ за родилката, метод. Темата е много полезна, надявам се да споделят повече жени опита си.

# 4
 • Мнения: 2 124
Няма начин в тема за секцио да не се появи "супер майка", която да апелирара    "да родите по естествен начин. "

Който не се интересува от темата да не я чете и не дава непоискани съвети.

# 5
 • Мнения: 572
Доста ме заинтригува този метод и специално ще се свържа с доктор Димитров от Свети Лазар, за да разбера дали го прилага.
Относно дали след секцио може да се роди естествено, смятам че е напълно възможно, стига да искаш.

# 6
 • Мнения: 1 335
Моля ви нека не се разводнява темата със съвети и обсъждане относно естественото раждане. Идеята и е да имаме повече информация относно това, къде се практикува у нас конкретния хирургически метод.
В целия форум е пълно с теми и като цяло в интернет пространството относно ВБАК и идеята за естественото раждане.
Нека се придържаме към темата, за да е полезна за тези, които се интересуват.

# 7
 • Мнения: 1 548
По принцип вероятно ще раждам естествено, но се записвам да следя. Знаете ли в Токуда кой метод прилагат? По-специално Анна Богданова?

# 8
 • Мнения: 572
Изключително много ме заинтригува и мен този метод. Странното е, че не се говори много за него в публичното пространство. Но сигурно вече мнозина лекари да са се обучили на него и да го прилагат.

# 9
 • Мнения: 1 093
Оперирана съм по този метод, но не в Бг. Ще следя с интерес.

# 10
 • Мнения: 572
Оперирана съм по този метод, но не в Бг. Ще следя с интерес.

Къде Ви оперираха? Можете ли да споделите?

# 11
 • Мнения: 1 093
Оперирана съм по този метод, но не в Бг. Ще следя с интерес.

Къде Ви оперираха? Можете ли да споделите?
В Норвегия ме оперираха. Спешно секцио.
Ако някой го интересува, мога да разкажа за самата операция и периода, след нея.

# 12
 • Мнения: 7 523
Моля те, разкажи тук повече. Споделеният ти опит ще е от полза за много жени.

# 13
 • Мнения: 1 093
Копирам мнението си от една друга тема. Simple Smile
Здравей, отново!
Истината е, че аз нищо не съм избирала, защото секциото ми беше спешно.
Родих в държавна болница в Норвегия, и предполагам си запозната, как е навън в повечето страни.
Ако няма медицински причини за секцио, раждаш нормално.
Разлика според мен има, и то огромна, поне от това което са ми разказвали близки приятелки, които също са раждали секцио.
Че съм оперирана по този метод, разбрах на 5-тия час, след операцията, когата една сестра ми донесе табла със сандвичи и сок и ми каза “яж!”. Стана ми странно, защото знам, че в България се захранва с кисело мялко, бискити. Нещо леко и то, след 12 часа, ако не и повече.
Тогава сестрата ми обясни за метода, и че няма проблем да се храня, толкова рано след операцията.
Веднага, след като ме зашиха, ме качиха в интензивно, къде ми даваха да пия мнооого вода. Не знам, колко се води и интензивно, защото след като ме качиха в стаята, доведоха бебчето и мъжа ми. Там изкарахме 4 часа под наблюдение, докато ме пусне упойката, след което вече ни качиха в нашата стая.
На 6-тия час ме раздвижиха.
Единственото, което усетих при ставането от леглото е, все едно корема ми се изсипва надолу. Това беше най-неприятното чувство, ако мога така да го определя. После закрачих смело и от тогава не съм спирала. Никаки болки и неразположения не съм имала.
“Зашиха” ме с аграфи. Може да погледнеш в интернет. Изглждат страшно, но всъщност са много щадящи. Представляват скоби, които придържат кожата, защото външния ми разрез беше лепен. Махнаха ги на 10-тия ден.
След раздвижването ми казаха, че трябва да вляза да взема душ, за да могат да ми сменят превръзката. Горе-долу на 8-мия час се случи това.
Аз лично съм много доволна.
Изобщо не разбрах, че съм оперирана.
Денят, след операцията имах посещение от физиотерапевт, който ми обясни, кои тъкани са срязани, какви упражнения да правя, как да се пазя, но толкова бях развълнувана и нямах търпени да се върна при бебчето, че честно казано нищо не запомних.😁
Та, ако имаш възможност да бъдеш оперирана по този метод, не се колебай.
Успех!

# 14
 • Варна
 • Мнения: 1 558
Здравейте,

аз съм оперирана по метода Щарк в Майчин дом Варна от д-р Евгения Георгиева, вторият оператор беше мъжът и: д-р Боян Георгиев, те вече работят и двамата в АГ Варна, ще продължават и там да оперират по този метод.
Белегът ми е точно като в описанието, изключително бързо се възстанових, раздвижиха ме на 6 час, относно храненето ме чакаха да отделя газ, стандартна практика мисля при коремни операции. Болката беше като при силен менструален цикъл(предполагам по-скоро от контракциите на матката), един ден след операцията ме болеше леко само при първоначално ставане от леглото след по-дълго лежане. Нямах външни конци. Като цяло изключително щадяща операция беше в моя случай. В една тема няколко пъти мнения написа д-р Георгиев по повод този метод. Копирам:
"Има научни статии, които сравняват различни критерии по отношение на техниката на отваряне на коремната стена и при Цезарово сечение: по Пфаненщил, Коен, Щарк, Пелоси. Няма да изпадам в подробности, но според заключенията при Щарк и Пелоси има значително по-малко усложнения и по-бързо възстановяване при равни други условия. Аз лично работя като ползвам комбинация от Щарк и Пелоси."
"А и аз вече не оперирам класически Щарк. Има модифициран Щарк, има Пелоси и т.н. Медицината се развива, трябва да се чете."
 "Първото секцио по Щарк в МД направихме с д-р Георгиева на 30.06.2013г. Техниката на секциото и кожният интрадермален шев нямат връзка. Шевът, при който "няма конци за вадене" го заимствах по спомен от френски пластичен хирург главно заради пациентките, които не са от Варна. Така им спестявам още едно идване на 7-8 постоперативен ден за сваляне на конеца. Така, че кожният разрез е шит с конец, а не лепен. Засега."

Общи условия

Активация на акаунт