Всеки родител иска детето му да расте здраво и щастливо и полага големи усилия за това.
Една важна част от грижата за новороденото се състои в това да подходим правилно при поддръжката на бебешката коса и скалп, тъй като те имат своите специфики.
Много родители са развълнувани от въпроси от типа дали бебето ще има коса, какъв цвят ще е и дали ще се запази той във времето, дали да я подстригват, за да се сгъсти, или не, как да мият правилно главичката на бебето и безброй други.

Косата на бебетата се образува още в майчината утроба, а към момента на раждането си повечето мъници имат лек мъх по главата.
Голяма роля в това колко коса ще има вашето бебе играят гените. Ако вие и вашият партньор имате гъста и здрава коса, много е вероятно тя да бъде унаследена и от детето ви.
При бебетата, които се раждат с повече коса, във времето се наблюдава оголване на скалпа, тъй като първоначалната косичка започва да пада. След това започва образуването на нова коса. При някои новородени косата не пада равномерно, а първо там, където например главичката на бебето се трие във възглавничката за сън. Този процес по опадане на първоначалната коса не повлиява на гъстотата на косата в по-късна възраст и затова изобщо не бива да ви притеснява.

Както споменахме, гените са едно от най-важните условия за растежа и гъстотата на косата, така че повечето педиатри отхвърлят идеята, че подстригването или дори обръсването на бебешката глава може да накара косата да расте повече и по-нагъсто. Ако все пак бебето има много коса, хубаво е да подрязвате внимателно с ножичка стърчащите кичури, за да не му пречат и да не му влизат в очите.

Цветът на бебешката коса обикновено е доста светъл при раждането и в повечето случаи се променя с порастването на бебето. Най-често след няколко месеца косичката потъмнява, тъй като тъмният ген е доминантен. В много редки случаи се наблюдава обратното – косата да изсветлее във времето. Все пак имайте предвид, че окончателният цвят на детската коса се установява в периода между първата и третата година, така че ще трябва да се заредите с търпение, за да разберете истинския цвят.

Много е важно да превърнете грижата за косата и скалпа в позитивно преживяване за вашето дете, за да може процесът по измиване да протича без сълзи и страх от водата.
За да почистите най-нежно и ефикасно бебешката главичка, препоръчваме ви да използвате козметика, която е специално създадена за бебета. Често детският скалп е много деликатен и раздразнителен, затова е важно продуктът да бъде лек и нежен като чиста вода.

Ако използвате правилния продукт, след внимателно измиване без излишно търкане от ваша страна, косичката ще бъде чиста и мека, а скалпът ще запази естествения си pH баланс.
Изберете такива продукти, които са създадени съвместно с дерматолози и педиатри, защото това ви гарантира безопасност при употреба. Също така обърнете внимание на това да бъдат хипоалергенни и клинично тествани.
Имайте предвид, че косата на бебето не трябва да бъде премивана и не е наложително да я почиствате повече от два пъти седмично, за да не изсушите излишно скалпа и самата коса.
Старайте се да не попада пяна в очите на мъника, защото дори и при употреба на най-нежен шампоан, сапунът в очите със сигурност не е приятно изживяване. Ако това все пак се случи, то измийте задължително с топла вода.
За да превърнете миенето на косичката в успокояващо изживяване, изберете формули с билки като лайката и лавандулата. Те ще допринесат с приятния си аромат за усмивката на вашето бебе.

Сушенето на косата трябва да изключва всякаква сила и търкане, защото бебешката кожа е много по-тънка от тази на възрастните и лесно може да бъде наранена при натиск. Просто подсушете внимателно с мека кърпа или със сешоар, пуснат на най-ниска температура.

Независимо дали вашето бебе има руса, кестенява, или рижа коса, дали тя е права, или къдрава, дали е гъста, или не, превърнете грижата за косата и скалпа в радост за него!
Не забравяйте, че грижите, които полагате днес, ще ви се отплатят във времето и детската коса ще расте все по-хубава и здрава занапред!
А при срещата с душа и шампоана на детското лице ще има усмивки вместо сълзи!

Последна редакция: чт, 11 юли 2019, 14:24 от Pедактop