Носене на бебето в слинг и ергономична раница - 11

 • 17 443
 • 198
 •   1
Отговори
 • На края на вселената!
 • Мнения: 2 826
"Равномерно разпределяне на натоварването при носене, при което тежестта и натискът са много по-малки в сравнение с други начини на носене на бебето (кенгуру например) – можете да носите бебето си дълго без болки в гърба и кръста; Ръцете ви са напълно свободни, а бебето се чувства комфортно сгушено във вас – така можете да вършите ежедневните си задължения и да обръщате необходимото внимание на другите деца в семейството си; Спокойна атмосфера в семейството ви – носените бебета са много по-спокойни и плачат по-малко, а когато бебето е спокойно, спокойна е и мама; Възможност за дискретно кърмене – в слинга можете да накърмите бебето си навсякъде, дори и в движение без околните да забележат; Слингът ви позволява да продължите обичайния си начин на живот и след раждането на бебето – можете да отидете навсякъде с бебето и да вършите с лекота ежедневните си задължения, защото слингът ви дава мобилност и две свободни ръце;
Предимства за бебето при носене в слинг:
Скрит текст:
Носените бебета са по-спокойни и плачат по-малко. Бебето в утробата е свикнало да бъде до мама. То има нужда да усеща присъствието й, топлината й, да чува как бие сърцето й, да се поклаща с нейния ритъм… за бебето майчината прегръдка не е каприз, а основна потребност – за да расте здраво и да се чувства спокойно и обичано. В слинга бебето е плътно до мама без да бъде в тежест за нея. Носените бебета са по-контактни и адаптивни. В слинга майка и бебе водят активен начин на живот – сгушено в мама бебето има възможността свободно да наблюдава света от високо, да се среща с хора, да вижда и изучава нови места, предмети, ситуации, като същевременно се чувства сигурно и защитено в майчината прегръдка; От медицинска гледна точка положенията на носене на бебето в слинг са естествените физиологични положения на бебето и то може да бъде носено в слинга от самото си раждане. Слингът помага за профилактика на дисплазията на тазобедрената става при новородени, както и спомага за правилното развитие на мускулатурата и вестибуларния апарат на бебето. Носенето в слинг се препоръчва при недоносени бебета, както и при деца, които наддават трудно на тегло – животът на бебето в близост до мама повишава  сукателния рефлекс и цялостния тонус на бебето; Носенето на бебето благоприятства емоционалното и интелектуално развитие на бебето.
Медицинско обоснование на носенето в слинг:
Скрит текст:
Когато вдигаме децата си те инстинктивно разтварят крачета и ги сгъват с коленцата навън като жабчета (крачетата са сгънати на 100 градуса навън и на около 40 градуса в коленете). Това е оптималната поза, в която главичката на тазобедрената става заема идеално положение. Това е позата на детските крачета в слинг. Освен това гръбнакът на децата физиологично е леко извит във формата на С и не бива насилствено да бъде изправян. В слингът гръбнакът на бебето е в естественото си положение. Изброените по-горе факти, заедно с хватателния рефлекс, характерен за новородените, говорят за това, че бебетата просто са създадени така, че да бъдат носени."
ЗАЩО КЕНГУРУТО НЕ Е ДОБРО ЗА БЕБЕТО ВИ?
От медицинска гледна точка носенето в кенгуру и особено продължителното носене е вредно за гръбнака и седалището на бебето, тъй като в кенгуруто цялата тежест на бебето пада върху неукрепналия му гръбнак и седалището, а крачетата му оставят да висят без опора. Продължително носене в такава поза е нездравословно! За родителя тежестта при носене в кенгуру пада върху раменете и тежестта на бебето се усеща болезнено в раменете, особено при продължително носене. Кенгуруто увисва върху раменете на носещия на своите презрамки, които дори да са подплатени, започват да се впиват и да оказват неприятен натиск. Източник: babysling-bg. com
Предишни теми: 1 , 2, 3, 4, 5, 6, 7 8, 9, 10

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 19:54 от bubanka

# 1
 • София
 • Мнения: 8 684
Aз писах на Kalei и тя каза друг да поеме пускането на темата, тъй че няма проблем Relieved
Може да се добавят към българските агазини Слинготека и Слингомания. Те имат библиотеки, но имат онлайн и физически магазини.

Последна редакция: ср, 28 дек 2022, 16:31 от Дези.

# 2
 • Мнения: 1 103
Здравейте, доста импулсивно купих тази бебешка раница

После се зачудих дали изобщо е подходяща, ама след дъжд качулка. Пише, че може да се използва от новородено. Не бързам да я използвам, но ако може да ме посъветвате кога мога спокойно да го сложа в нея. Каквито и да е било мнения и съвети ще ми бъдат полезни.

# 3
 • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
 • Мнения: 3 683
Не е ергономична тази "носилка" със сигурност.
Дали ще изберете да я използавте или да я върнете - Вие преценете.

На първа страничка на темата има доста информация - хвърлете едно око..

Широко разпростарнениете марки за бебешки стоки не се класират в идеята и изпълнението на ергономични носилки - раници, слингове, хибридни носилки...

# 4
 • Мнения: 1 103
Установих, че не е най-подходящият вариант. Но не мога да я върна, защото съм я купувала преди повече от три месеца, просто онзи ден се прибрахме от болницата и започнах да доразопаковам. Не ми изглежда подходяща за новородено при всички положения, не си представям главата как ще стои правилно. Въпросът е кога мога да я използвам безопасно.

# 5
 • София
 • Мнения: 8 684
Проблемът с нея е, че е с умалена платка- т.е. умалява бързо, не е за голямо бебе. Същевременно не е подходяща за новородено и съвсем малко бебе. Т.е. ще се носи някакво малко време.
Регулира ли и се платката? Имам предвид на колана да има копчета/велкро, което да свива или разширава парчето плат, което стои под дупето и нагоре по гърба на бебето?
Ако се регулира, може би е ок за след 3.5-4 месеца.
Иначе, за новородено най-доброти е слинг- еластичен или тъкан. Еластичните са супер лесни за връзване. Най-честа грешка е да се върже хлабаво, а трябва да е доста стегнато, но всичко друго е супер лесно.
От първия месец, над 52/53см може да си позволите хибридна раница. Нарочат се така, защото съчетават раница и слинг. Има такива на различни марки.
След 3.5 месеца може да се носи в регулируема- трзи, на които ширината/височината на платката се регулурат.
Според това какво си вземете има различни комбинации.
Ако ди вземете еластичен слинг сега, с него може да носите до 6-7кг на бебето. Това обикновено е 3-4 месец, т.е. след него да застъпите със Сайбекса(ако се регулира) или друга регулируема раница.
Друг вариант е да изчакате първия месец и да си вземете хибридна.
Ергобейби Ембрейс е такава, например. Тя е до 70см на бебето и много родители след нея си взимат раница размер Standart. Tula имат такива, Boba...те са за деца над 80см.
Има и хибридни раници, които са над месец(52/53см) , но не само до 70см, както Ембрейс, а за доста по-голямо дете.

Може да отидете при консултант по бебеносене, заедно със сайбекса и той да ви обясни кога е подходящо да се ползва и как оптимално да си носите в него. Това е работа на консултантите по бебеносене- освен да препоръчат "идеалния" вариант, да помогнат на родителя да носи безопасно и адекватно и в носилката, която той си има или може да си позволи финансово, дори да е кенгуру.

# 6
 • Мнения: 1 103
Дези, много благодаря за отговора!
Платката се регулира, има разделение на нея за новородено, но ме притеснява позицията на главата. Аз не бързам да го нося в нея. Според упътването е подходяща за новородено.
Ще си взема слинг за сега. Притеснява ме дали ще се справя с връзването.
Ще потърся консултант при всички положения. Искам да съм сигурна, че всичко е наред Blush
Има ли значение какъв слинг ще взема? Виждам, че ценовия диапазон е доста голям.

Последна редакция: сб, 07 яну 2023, 20:08 от petrova17

# 7
 • София
 • Мнения: 8 684
Хубаво е да се разтяга на две посоки-на дължина и ширина. Това, ако е еластичен. Ако се чудиш между конкретни, сложи линкове тук и ще ти помогнем. Caboo също ти е вариант, но съм чувала, че на някои хора им ръбят халките.
Мисля, че Цвети от Вълшебен възел даваше безплатни еластични.
Тук в този пост има изображения с полезна информация, както и какви услуги и варианти за наем предлага https://www.facebook.com/BibliotekaZaSlingoveBG/posts/pfbid02jJ3 … __tn__=%2CO%2CP-R

# 8
 • Мнения: 771
Здравейте, писала съм и преди, но днес най после стигнахме до консултант и ми възникна нов въпрос. Консултантката ми каза, че Ергобейби имали много фейкове, реплики и т.н, а аз точно обмислях да поръчам раничка от olx (има такива, за които пишат, че са нови и дори с етикет на доста приемливи цени). Та въпросът ми е как всъщност мога да разбера една раница дали е фалшива или истинска?

# 9
 • Мнения: X
Пуснете снимка тук, може да успеем да я разконспирираме Simple Smile

# 10
 • Мнения: 771
Ще поставя направо линкове, защото снимките са доста, а вариантите ми са няколко.
Всъщност все още не съм решила дали да е Адапт или Омни Брииз, доколкото разбрах разликата е само в “гледането напред”, а не съм сигурна дали изобщо ще я слагам така.
Май се отказах и от Омни 360, защото ми обясниха, че имало някаква две твърди отпред, които не били толкова удобни 🤷🏻♀
Може да ме посъветвате и вие, тъй като съм малко пред дилема Simple Smile

1.  https://m.olx.bg/d/ad/ergonomichna-ranichka-ergobaby-omni-breeze … eason=observed_ad

2. https://m.olx.bg/d/ad/ergobaby-omni-360-breeze-originalna-ergono … eason=observed_ad

3. https://m.olx.bg/d/ad/ergonomichna-ranitsa-ergobaby-omni-breeze- … eason=observed_ad (Тази обаче ми идва малко скъпичка на фона на останалите)

4. https://m.olx.bg/d/ad/ergonomichna-ranitsa-ergobaby-adapt-CID139 … eason=observed_ad

# 11
 • Мнения: 369
Втора ръка Ергобейби бих взела, само ако има платежен документ. За мен той е доказателство за произход. Тези многото разцветки, внесени от САЩ - мммм, не 😃
За опцията гледане напред - аз не мисля, че е особенно ергономична, по-малките бебета/деца се стимулират ненужно така и не бих носила по този начин.
 Последната показана обява има фактура от Сгушени. От показаните варианти бих се спряла на нея, категорично  👌🏽

# 12
 • Мнения: X
От посочените номер 4 изглежда истинска. 2 и 3 са някакви смески от снимки от интернет и снимка на раница от далече, по-скоро не. За 1 не знам. Аз имам Адапт, удобна ми е. Този модел Омни на снимка ми изглежда нещо много изрязан, но може само така да изглежда, трябва да се пробва как стои.

# 13
 • Мнения: 216
Здравейте, моля за мнение - подариха ми следния слинг - https://dundio.com/babylonia-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3-%D1% … D0%B8%D0%BD%D0%B3

Става ли за 1месечно бебе?

# 14
 • Мнения: 2 511
Става, но платът видях, че е памучен и най-вероятно ще натежи като поотрасне малко бебето. На мен ринговете така или иначе не ми бяха удобни заради несиметричното натоварване, но са лесни, бързи за слагане и компактни.

Общи условия

Активация на акаунт