Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема X

• 18 251
  • 750
  •   1
Отговори
# 300
  • България
Първо за понятието извънземни. Как с ги представяте? непременно хуманоиди?  и сто на сто - добронамерни?а не допускате ли че може да са като насекоми (пчели)  с организиран колективен разум, които избиват всичко живо на тяхната планета, което е различно от тях, просто като самозащита?

втори въпрос - какво е мнението в за мутантите тип "Х-мен" и за владеенето на свръхчовешки способности - левитация, телекинеза,  телепортация, свръхскорост, нечупливи кости...аз съм "за" категорично
1. Не си ги представям хуманоиди, нито добронамерени.
Може да не са на въглеродна основа, може даже и да са нематериални.
2. За мен това е еволюция. Дали побутната от нас самите или по естествен път, очаквам да се развием в тази посока.

# 301
Не по първия въпрос.
И за второто- вероятно напреднала физика, наука, нищо повече. Дали квантова, дали нещо друго.

# 302
1.Извънземните може да са всякакви. Гледала съм Пришълецът, така че не смятам, че е задължително да са добронамерени. За мен лично ще е най-неприятно, ако са насекомоподобни - примерно гигантски хлебарки, като онази в Мъже в черно 1.

2.Харесвам мутантите. Харесваше ми в първите филми за Х мен, когато казваха, че те ще са следващото ниво в еволюционната верига. Мразя как извъртат нещата в по-късните филми, в които мутантите са на изчезване. Исках всички хора да станат мутанти.
Ако сте чели една манга - Моята академия за герои (има и аниме; по принцип я чета, но съм изостанала и ми е прекалено детска, не ми е любима), там всички хора имат някаква способност и някои се обучават за герои. Естествено, някои способности са нищожни, докато други са страхотни. И има малцинство без никакви способности, което се дискриминира.
Та, значи - точно така си представях бъдещето на света на Х мен, а не някакви драми от типа на Логан (добър филм, но не ми хареса накъде отиват нещата).

# 303
да, извънземните може да са всякакви. Обожавам  любимият си български фантаст Павел Вежинов и "Един есенен ден по шосето"
Скрит текст:

И освен това — продължи непознатият — не бива да приписвате на всяко съзнание качествата на човешкото земно съзнание. Би могло да има и такова съзнание, което да се разминава с вашето земно съзнание просто без да ви забелязва или без да ви обръща внимание. Или пък да ви забелязва, но да не лежите по пътя на неговите цели. Нима вие забелязвате мравките, които пъплят из вашата градина, макар да знаете, че са живи същества? И нима се стараете с нещо да им помогнете в тяхното съществуване?

Но те нямат съзнание!

— Кой ви каза
?… Това не е толкова сигурно, колкото вие си мислите. А може би е по-съвършено от вашето от гледна точка на това, което вие човеците наричате развитие. Освен това вие говорите за съзнанието изобщо, в космически мащаб, без да сте в състояние да ми покажете едно негово трайно и общо качество. Би могло да се допусне например, че най-същественото качество на съзнанието е неговата нетрайност. Или пък неговото самоунищожение на определени етапи на развитието му. Така че отпада и вашето основно твърдение за неговото безкрайно усъвършенстване в огромните периоди от време.
 Да, наистина, прав сте — отвърнах аз смутено. — Макар че самият факт на вашето присъствие не говори в полза на такива доводи.

Сега аз не говоря за фактите, а за вашата логика.
........„
незапно една спасителна мисъл мина през ума ми:

— Тогава помогнете поне на моя приятел!…
.....„
Дори не помня как съм пристигнал до санаториума. Почуках на бялата врата на доктор Веселинов и влязох, без да дочакам отговор. Както винаги, лекарят седеше на своето обикновено място с рентгеновите снимки в ръка. Той гледаше право към мен, лицето му бе смаяно.

— Стана нещо невероятно! — каза той с глас, който едва разпознах.

Почувствувах как огромно облекчение се разля като чужда кръв в жилите ми.

— Тъй ли? А какво именно?

— Вашият приятел оздравя.............„

Веднага го забелязах — стоеше прав край един от декоративните храсти и държеше в ръка нещо беличко, съвсем прилично на птиче яйце. Той го разглеждаше съсредоточено, от време на време нещо човъркаше с нокът.

— Какво правиш там? — извиках му аз от прозореца.

Той трепна и се обърна. Лицето му съвсем не приличаше на онова, което бях оставил преди няколко дни.

— Нищо — отвърна той смутено.

Какво държиш в ръцете си?

— Охлюв…

— Веднага да го оставиш на мястото му
— казах аз раздразнено. — Чуваш ли?
чел съм доста книги и знам, че на  Марс може да има някакви насекоми и те пак ще са извънземни. Пък и самото понятие е доста глупаво, защото земните жители например са извънмарсианци.
масово обаче се втълпява представата за хуманоиди - дори и във филмите. Вижте Лигата на Справедливостта и вижте Марсианеца. - една глава, две ръце, дра крака

по въпроса за мутантите - доколкото роботите са  една изкуствена нова раса (още една причина да съм против) то мутантите са естествено продължение на човешката еволоция. Освен това ако всички хора станат мутанти, никой не би могъл да надделее над друг, защото на принципа "камък-ножица-хартия", Свръхбързият ще губи от силният в директен сблъсък и ще го побеждава ако го омаломощава с удари от далечно разстояние. Всеки ще развие супер-качество което ще му позволи да съществува при определени условия, но като цяло човечеството ще отиде напред.

Впрочем военните и сега се правят опити - с осъдени престъпници като в Терминатор- Спасение.
Най-симпатична ми бяха първите два филма за Х-мен, след това нещата тръгнаха в доста глупава посока.

Последна редакция: нд, 18 авг 2019, 13:53 от Лорд Сняг

# 304
Не е глупаво понятието - говорим за същества, които живеят извън Земята - извънземни. В английския по-често ги наричат направо "чужденци" - буквален превод.

И за децата, заченати чрез инвитро процедура преди години се говореше, че са изкуствено създадени (даже Църквата се противопоставяше). Това няма никакво значение.

# 305
като става дума - като цяло съм против ин витрото,  освен в редки изключения (някои жени просто не могат да имат деца или поне не с определени мъже) - нарушава се естествения ход на еволюцията, можеш да подбираш гените на детето и да създаваш "перфектни" деца, а от това до създаването на "перфектната" армия от клонинги има само една крачка.
филми като "Гатака" и Стар Уърс 3 прекрасно онагледяват моите страхове.
Винаги ще съм "за" естественият ход на еволюция и "против" изкуствено създадените мозъци и организми
не бих имал нищо против, ако утре някой от вас почне да левитира,  защото просто с времето се е сдобил с допълнителна способност, благодарение на това че живее в определени условия
Но твърдо съм против да създаде клонинги  или разумен изкуствен интелект, без да има някаква сериозна необходимост от това. Играем си с природата. Като човек който е приел биологията за свое хоби, не мога да приема нищо извън еволюционната верига за нормално.

П.С. думата чужденци, винаги ми се е струвала много по-подходяща. А най-точно е инопланетяни.
Глупаво е, защото Земята я наричаме Земя ние, но  не знаем дали марсианците сами наричат планетата си Марс. Оiвен това земя с малка буква е равно на Твърд, чака че марсианците могат да считат също, че са на Земята,  а ние сме извънземни, щом не сме от тяхната земя.
Да не говорим, че - вероятно -  съществуват много измерение. Ако посетим Земята от друго измерение пак ли ще сме земляни или ще сме извънземни за нейните жители?

Последна редакция: нд, 18 авг 2019, 15:56 от Лорд Сняг

# 306
Ти може да си против каквото решиш, това не го прави правилно или грешно, това е твоята гледна точка.
Същото и със Земята. Това е българското наименование - извънземен е българска дума, инопланетянин е съставена от две чуждици. Но ти можеш да използваш която дума ти харесва, това не я прави по-правилна от останалите.
Когато нещо каца на Марс терминът е примарсяване (сериозна съм), когато каца на Луната - прилуняване и т.н. Това е нещо официално прието и не е субективно мнение.

Последна редакция: нд, 18 авг 2019, 16:58 от Petia Kageyama

# 307
Вероятността извънземните да са хуманоиди е много малка. А във филмите често ги представят така.

# 308
  • Чужбина
Вероятността извънземните да са хуманоиди е много малка. А във филмите често ги представят така.
Защо мислиш така?

Не се заяждам, просто продължавам дискусията.

# 309
@Ели, Ами защото е така.  (извинявам се че отговарям на въпроса вместо Skybye, но също поддържам това мнение)
Нека погледнем който и да е филм - извънземните има два крака, две ръце, една глава. Хищникът с всичките му продължения - хуманоид. Пришълецът  -хуманоиден рептитъл,  Пришълечът 4, направо си беше човек. Бойно поле земя - хуманоид . А за Стар Трек и Стар Уърс - да не говорим.
Супергърл - всички извънземни изглеждат като хора. Да, има случаи и като Хлебарката в МIB, ама са рядкост.Впрочем ето "На гости на третата планета" - уж извънземните са насекоми но ги представят като хора. Масово се внушава, че извънземните са хуманоиди - извънредно неправилно. В най-лошия случай са симбиоти.

Това се прави съвсем преднамерено, защото през от 60-те  до 90 години на миналия век Студената войни разгръща напредварата между двата блока, създават нови секретни военни обекти, погрешно смятани за НЛО-та. често са отвличани хора за тестове. За Военните е по-удобно те да бъдат смятани за НЛО-та и насаждат представата за хуманоидите. Затова сега се чудят как да се оправдаят, че не откриват хуманоиден живот във Вселената.

Петя, може би не бях ясен. Терминът примарсяване е офицален - според кого? според марсианците ли? опитай се да видиш гледната точка на извънземните, другото е ала-бала.  жителите на Марс може дори да не наричат планетата си Марс, а това е от значение. Ако се срещнеш с тях насила ли ще ги убеждаваш, че са Марсиянци? Коренните жители на Америка не се наричали индинаци, а ацтеки, маи, толтеки и т.н., индианци не е самоназвание. Днес насила убеждаваме циганите, че са роми, когато сами се наричат цигани.
Впрочем дори да говорим за примарсяване, това не решава проблема дали ние не сме  извънземни за хората от друга планета. Те могат да считата Марс за своя земя (земята е преди всичко пръст, на второ място - територия) и за това сами да си кръстили Марс  - Земята. Какво правим тогава - земляни от Земя 1 и от Земя 2?
пришълци е по-ясен термин, той предполага, че някой ти идва на гости, без да си го канил и може да се използва двупосочно.
Иноплатяни значи че някой идва от друго планета.

Последна редакция: нд, 18 авг 2019, 17:40 от Лорд Сняг

# 310
  • Чужбина
Определено е имало конспирация с "извънземни" по време на Студената война.

Но защо си мислите, че извънземните няма да са хуманоиди?

Поради каква причина мислите така, след като ДНК-то на Земята не се знае, откъде е дошло?

# 311
Защо мислиш така?

Не се заяждам, просто продължавам дискусията.
То и на Земята са много малко хуманоидите в сравнение с всички останали животни. Растенията и гъбите дори не са в тази сметка. Картинката е схематична от еволюционна гледна точка. Видовото разнообразие не е включено, но само членестоногите (като тип) са над милион и половина вида към момента. За справка гръбначните (също тип) са около седемдесет хиляди.

# 312
Просто ако не са хуманоиди, едва ли ще успеем да контактуваме и те ще имат интерес или ние към тях. Вероятно повечето не са хуманоиди, но пък ние няма как да знаем за тях Simple Smile

# 313
Определено е имало конспирация с "извънземни" по време на Студената война.

Но защо си мислите, че извънземните няма да са хуманоиди?

Поради каква причина мислите така, след като ДНК-то на Земята не се знае, откъде е дошло?

не мисля на сто процентово, че няма да са хуманоиди. Само го предполагам. Причина - сложността на живота.
Струва ми се невероятно в една глактика да се се зародят два съвършено еднакви типа живот. Това е биологическата причина.

А историческата - ако се зародят два вида живот на  сходно равнище интелект, започват война един с друг и този който е по-напред унищожава напълно по-назадничавия. Цялата история го доказва.

Внушенията които се правят  чрез медиите, масово - не говоря за изключенията - са в посока хуманоиди

За ДНК на Земята и ранните видове има добри теории откъде е дошло, астрономията доста напредна, макар още много да може да се желае

https://www.actualno.com/interest/njama-choveshko-dnk-v-genoma-n … -news_665821.html
https://technews.bg/article-73826.html

Последна редакция: нд, 18 авг 2019, 17:52 от Лорд Сняг

# 314
Хуманоидите може да са малко, но моделът "гръбнак, 4 крайника и една глава" е изключително разпространен. 

Общи условия

Активация на акаунт