Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема X

• 17 972
  • 750
  •   1
Отговори
# 510
принципно от елфи, до елфи има разлика.

Има светли елфи
има тъмни/мрачни елфи
а има и разни пиксита и  по-дребни събратя на елфите, които обичат да си правят злобни шеги с хората.
феи

произходът им е общо, доколкото всички маймуни имат общ прародител, но са различни "клонове" от едно голямо семейство.
Впрочем и за произхда може да се спори. Според някои елфите произхождат от вампири, а според други - от паднали ангели.

На елфите и феите в  ирландските и скандинавските митове често има се приписва способността да омагьосват чрез песни и танци, т.е. те са вариант на нашите русалки и самодиви.

# 511
То е само една книга. Авторката уж пише продължение (няма нужда от такова - по-скоро е разклонение), обаче е бавна като Джордж Мартин и едва ли ще го напише скоро.
https://chitanka.info/text/4963-dzhonatan-strejndzh-i-mistyr-norel

Книгата е много приятно ретро, на места доста мрачна. Но не съм сигурна, че е от типа, който харесваш.
Има мини сериал от 2015г. https://www.imdb.com/title/tt2548418/

# 512
Сега да пиша малко по-подробно за Carnival Row. Не е по книга, а е сценарий за филм, адаптиран за сериал.
В историята има Pixie, Puck и още няколко други вида приказни същества.
За мен има  расизъм и бежански проблем, защото тук бежанците, които са приказните същества, се опитват да се наместят в обществото на хората, но хората самите ги отхвърлят и ги ползват само черна работа. Има един богат  от тях, който се намества в богаташки квартал и предизвиква буря от възмущения.
Бях писала, че е крими - определено е такова, на моменти напомня на the Alienist като обстановка, но не е толкова мрачен. Ефектите са прилично добри, музиката ми напомня леко на ГоТ, даже мислех, че е същия композитор, но не е. Костюмите са добре, декорите също ги бива.
Има интрига във взаимоотношенията на главните герои, но ми се струва, че нещата са плоскоскроени, дано ме изненадат.
Кара Делевайн леко издиша като актриса, а Орландо Блум играе добре.
Интересно ми е защо е сниман от американски екип, но почти изцяло с британски актьори.

# 513
  • Вестерос
Като цяло хареса ли ти?

# 514
Като цяло хареса ли ти?
Да, хареса ми, защото искам да го изгледам и да видя как ще се развият събитията и характерите.
Да отбележа, че ме кефят Джаред Харис и Индира Варма.

# 515
  • Чужбина
Аууу, Индира е страхотна. Трябва да взема да погледна.

# 516
относно Carnival Row, ако се абстрахираме от крилата и рогата т.е.феите и рогатите , си е едно преразказване на бежанската криза, през погледа на бежанците
няма нищо свръхестествено или поне мистично а аз си падам по такива

извинете че се намесих в ,,разговора,,

# 517
Не обичам като правят парарели със сегашната политическа обстановка. Няма да го гледам, поне за сега.
Нямам нищо против емигрантите (даже им съчувствам - пожелавам на тези, които са отговорни за войната, да им се върне), стига да не трябва да им давам нещо. Това включва и жизнено пространство. Просто не съм дашна.

# 518
  • Somewhere far away
Не обичам като правят парарели със сегашната политическа обстановка. .
+1.
За съжаление все повече и повече сериали и филми правят тези паралели и така губят много потенциялни зрители и фенове.  Един по начало хубав интересен филм/сериал  се разваля като непрекъснато се опитват да са полит коректни и какви ли не подобни глупости. жалко.

# 519
  • България
Но защо мигрантите са феи, защо да не са тролове. Това го писах преди време, още когато прочетох новини за сериала. Ядосах се, че пипат вече и любимия ми жанр. Пропагандата върви на всички нива.
Кога ли ще пресолят яхнията. Май не само българите спим, а всички по-светло зелени Grin. Но и аз се примирих вече.
 Ще си гледам старите сериали, искам истинска фантастика и фентъзи без промиване на мозъци.
Изчетох си фентъзи трилогията и ще започвам Андромеда.
Гледала съм го само по ТВ и съм сигурна, че имам изпуснати серии. А и съм го позабравила вече.
В Джонатан Стрейндж и мистър Норел също са такива. Има минисериал - препоръчвам го, въпреки че книгата е по-хубава Simple Smile
На този отдавна му се каня, но четох някъде, че е прекъснат без финал. Така ли е?

# 520
  • Чужбина
Според мен, основният проблем при полит.коректните сериали е, че отвращават хората, т.е. имат точно обратния ефект на уж обявения.

Изключително интересен феномен.

Да сте чули някой да се оплаква от Морфей в Матрицата? А да сте чули някой да се оплаква от Дензъл Уошингтън някъде?

Не, нали? Защото те са там заради уникалния си талант. И всички ги обичат. На никой не му минава през ума, какъв, аджеба, им е цветът на кожата.

Същото се отнася за Морган Фрийман.

# 521
Мигрантите по начало си приличат на крехки феи Simple Smile По-добре да не коментирам повече, че ще създам компромат...

Сериалът за Джонатан Стрейндж е завършен, просто не свършва с хепи енд. Краят не е и негативен; има някои тъжни неща.
Подобен е на финала на книгата, който се различава основно по тоналността(но събитията са горе-долу същите). Не мога да го обясня без спойлери.
Може би някои хора си мислят, че не е завършен, защото авторката пише още една книга. Тя обаче, не пише продължение за тези персонажи, а разклонение с напълно отделен сюжет. Доколкото четох в нета - там главен герой ще е един от страничните персонажи - Чайлдърмас.

# 522
Не обичам като правят парарели със сегашната политическа обстановка. Няма да го гледам, поне за сега.
Нямам нищо против емигрантите (даже им съчувствам - пожелавам на тези, които са отговорни за войната, да им се върне), стига да не трябва да им давам нещо. Това включва и жизнено пространство. Просто не съм дашна.
Те паралелите са неизбежни, въпреки че сценария е писан доста преди последната бежанска криза в Европа.
Общо взето не ни натрапват много, но е част от историята, защото е имало война и територията на Съществата бива окупирана и те са тормозени и убивани, затова търсят възможност за бягство.
Не искам да защитавам сериала по никакъв начин, но това втренчване точно в тези детайли на сериалите просто проваля цялото удоволствие.

# 523
eстествено, когато един актьор е добър няма значение цветът на кожата. Кефил съм се максимално на Морган Фрийман в "Да возиш мис Дейзи," "момиче за милион долара" и"Целувката на паяка", кефил съм се на Чоу Юн Фет в "Анна и Кралят" и "Брониран монах", и на Дензъл Уошингътън - в "Тренировъчен ден". Обаче като ми казват, че на всяка цена актьорът трябва да е черен, когато в книгата е бял е дразнещо. А като изберат неподходящ актьор, само за да е черен - още повече. Има и талантливи цветнокожи, но напоследнък сякаш подбират с кастинг именно неталантливите

нямам нищо против политкоректността, но като е политкоректност - да е политкоректност. Внушават ни, че трябва да има черен Орфей, но ако бял изиграе Мандела или Мартин Лутър Кинг, ще подскочат.

# 524
Две новини, които се отнасят за по-далечното бъдеще и още не са окончателни:
https://fullcirclecinema.com/2019/09/12/marvel-studios-professor-x-magneto-poc/
Марвел ще правят бъдещите филми за Х мен (до сега се правеха от различно студио - Фокс). Всичко ще е различно и за да се отграничат от предшествениците си, Професор Х И Магнето ще бъдат с променена раса (вероятно афроамериканци).
Simple Smile
Уолвърин ("Върколака") може да бъде с променена раса - това също е слух за сега, но режисьорът на бъдещите филми е изразил желание да наеме тъмнокож актьор.
Освен това, една от шефките на студията неотдавна заяви в интервю, че не харесва заглавието Х мен, защото съдържа думата "мен" (превежда се като хора и като мъже - сега е модерно да се мразят мъжете). Така че може да си кръстят франчайза Х пипъл. Joy

Аз не мисля да гледам повече тези филми. Не заради промените, просто от известно време не ги харесвам. Този с Апокалипсис беше зле, не съм гледала филма със Софи Търнър и нямам намерение, въпреки че харесвам Джеймс Макавой и Фасбендър. С нови актьори пък интересът ми пада под нулата. Wink

Общи условия

Активация на акаунт