Кралски работи и клюки - август 2019г

• 86 431
  • 1 519
  •   1
Отговори
# 1 395
И аз си харесвам повече ММ, но не отричам, че има чар.

На мене са ми по-интересни историческите аспекти, правилата и т.н. на кралските дворове.
Интересно ми е защо принц Филип е Маунтбатън. Пише, че е взел фамилията на майка си, но тя е Батенберг -  принцеса Виктория Алис Елизабет Юлия Мари Батенберг.
Също много ми е интересно, след Елизабет II, дали династията ще се смени на Маунтбатън ( Батенберг). Нали такива са правилата. Както след кралица Виктория, династията се сменя по мъжка линия и става Сакс-Кобург Гота, но я преименуват на Уиндзор, явно да има английско звучене и да не си личи силно немската кръв.

Някой знае ли нещо повече по тези 2 въпроса?

# 1 396
Уиндзор се е наложило и звучи британско, не виждам защо да го сменят на нещо друго.
Защо е Моунтбатен и аз не знам.😀

# 1 397
  • Русе, у дома
Някой знае ли нещо повече по тези 2 въпроса?
Малко инфо тук:
https://debati.bg/kak-vsashtnost-se-kazvat-chlenovete-na-kralskoto-semeystvo/
и тук:
https://www.168chasa.bg/article/7454398

# 1 398
Сега се поразтърсих за фамилията на Филип и намерих това:
"Born Prince Philip of Greece, on his British naturalisation he adopted the surname of his ambitious uncle Louis Mountbatten, who believed it would endear his foreign-sounding nephew to the British nation. Mountbatten itself was an anglicised version of the German Battenberg, Philip's mother's family name."
Накратко: чичото на Филип се е казвал Луи Моунтбатен. А тази фамилия е английската версия на Батенберг. Идеята е била принца да бъде посрещнат добре от британците и затова е приел английско звучаща фамилия.😀

# 1 399
  • Чужбина
Искаш да кажеш, че Блеър подхвърли навремето за референдум и Брекзит, без, преди това, да се е "посъветвал" с Баба и нейните "съветници"?
Камерън или Блеър... 🤔

Мери, разбира се, че Камерън. Не знам, защо съм написала Блеър. Мислила съм си за него сигурно.

Къде бърка тоя красив принц?

Татяна е прекрасна!

А Нейно Величество Маргарете ме кефи максимално:

Последна редакция: чт, 29 авг 2019, 14:10 от Eleonora_27

# 1 400
Маунтбатън е английски превод на Батенберг / планината Батън

# 1 401
Това с фамилиите на Филип е интересно, благодаря за информацията, не съм го знаела. 🙃

# 1 402
Уиндзор се е наложило и звучи британско, не виждам защо да го сменят на нещо друго.
Защо е Моунтбатен и аз не знам.😀

Някъде бях чела, че когато на престола се възкачи жена ( както е сега), това слага край на династията, а от нейните наследници започва нова династия - на бащата на децата, престолонаследници. Затова династията Уиндзор трябва да приключи с Елизабет II и новата династия да е Маунтбатън, по името на принц Филип.
Ето тук за кралица Виктория https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F

Цитат
Виктория е последният монарх от Хановерската династия, нейният наследник Едуард VII е вече от династията на баща си Сакс-Кобург и Гота (по-късно преименувала се на Уиндзорска).

То и на Батенберг са им понижили ранга, че баща им сключил морганатичен брак. Трябвало е да са фон Хесен-Дармщат. Та принц Филип трябваше да е по майчина линия фон Хесен-Дармщат.  А всъщност защо носи фамилията по майчина линия? Защото се е отказал от гръцките и датските титли ли?

Цитат
от Уики, за  Александър Батенберг:
Втори син на германския принц Александър фон Хесен-Дармщат (1823 – 1888) от морганатичния му брак с полската графиня Юлия фон Хауке (1825 – 1895), руска придворна дама. Потомците им се наричат „фон Батенберг“ (по името на едно владение в Хесен), защото цар Александър II, женен за сестрата на принц Александър фон Хесен-Дармщад, е бил против този морганатичен брак.
-------------
През 1886 г. Александър моли в Берлин за ръката на пруската принцеса Виктория, но канцлерът Бисмарк се обявява против. Няколко години след абдикацията князът заболява. Той получава окончателен отказ от Берлин и пет години преди смъртта си влиза в морганатичен брак с актрисата от Дармщатския театър Йохана Лойзингер (* 18 април 1865; † 20 юли 1951). Заради това е принуден да приеме по-ниската титла граф Хартенау. Александър и Йохана имат син и дъщеря:[11]
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0% … D1%81%D0%BA%D0%B8

Та в тази връзка, Уйлям и Хари също сключиха морганатични бракове, нали са немски потомци, защо не ги понижиха. Simple Smile

Последна редакция: чт, 29 авг 2019, 14:15 от Diorela

# 1 403
  • Чужбина
Някъде бях чела, че когато на престола се възкачи жена ( както е сега), това слага край на династията, а от нейните наследници започва нова династия - на бащата на децата, престолонаследници. Затова династията Уиндзор трябва да приключи с Елизабет II и новата династия да е Маунтбатън, по името на принц Филип.
Ето тук за кралица Виктория https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F
Не съм чела за това. Династия принципно означава от един род / кръвна линия / родословие. Синоним на династия е Дом (House of ... Borgia, Medici, etc.)

Може би е свързано със самата дефиниция на вида наследяване. А принципно има различни системи за наследяване.

Браво, много хубаво обърна темата, Диорела Hug

# 1 404
  • София
Маунтбатън е английската версия на Батенберг, която семейството на Филип ползва.
Няма да се смени името на династията, защото официалното име на членове на семейството е Маунтбатън-Уиндзор.
Оттук https://www.royal.uk/royal-family-name
The Royal Family name of Windsor was confirmed by The Queen after her accession in 1952. However, in 1960, The Queen and The Duke of Edinburgh decided that they would like their own direct descendants to be distinguished from the rest of the Royal Family (without changing the name of the Royal House), as Windsor is the surname used by all the male and unmarried female descendants of George V.

# 1 405

Където и всеки обикновен просяк!!! ... Simple Smile

# 1 406

В първия момент ми заприлича на Рания. Дали не са правени при един хирург? Laughing

# 1 407
Помислих си същото.

# 1 408
  • Чужбина
На мене Рания и Летисия винаги са ми приличали една на друга. Даже понякога съм се притеснявала да не ги объркам.

Може и да не е един и същ. Те просто работят стандартно.

# 1 409
И на мен Рания и Летисия винаги си ми приличали една на друга - дори имаше един период преди да започна да пиша в тази тема да ги бъркам двете по снимки.

Общи условия

Активация на акаунт