Осми клас 2019/2020 Щастлив и смел полет на младите птици!

• 52 136
  • 726
  •   1
Отговори
# 390
А също си мисля , че е твърде вероятно някое от децата на 4 то в СМГ  да се отпише от НЕГ- как ще се запълни неговата бройка.... не ни стана ясно в очакване сме на следващата седмица... (три дни след края на приема в СМГ Simple Smile )

# 391
Maria 77, мисля, че по-скоро това е феноменът - "не ме засяга, да става, каквото ще". Обзалагам се, че за дамите, на които им е безразлична единствената дата на НВО, то просто е в миналото за тях в личен план. Не виждам друго обяснение. Не мисля, че има трезвомислещ човек, за когото настоящият вариант с една дата да е ок.

# 392
  • София
На Веси патето, в тези 4  освен надпланови близнаци може да има  и сирак (в предишен набор е имало, не знам по какъв точно ред се приемат те, но пак са  някаква форма на надпланов прием), както и деца влезли с абсолютно равни показатели на всички стъпки (сбор от двете НВО, сбор от балообразуващи оценки от дипломата, средноаритметична оценка от 8-те предмета от дипломата... Баш в гимназиите с висок бал това е възможно, понеже има немалко хора с пълни шестици от основните училища. Съдя по това колко много осмокласници взимаха стипендия в НЕГ въпреки гадните критерии на гимназията за успех >= 5,75.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 18:52 от пенсионирана русалка

# 393
  • софия
Maria 77, мисля, че по-скоро това е феноменът - "не ме засяга, да става, каквото ще". Обзалагам се, че за дамите, на които им е безразлична единствената дата на НВО, то просто е в миналото за тях в личен план. Не виждам друго обяснение. Не мисля, че има трезвомислещ човек, за когото настоящият вариант с една дата да е ок.
Дъщеря ми е за десети клас вече , т.е НВО-то 7 клас е минало и от гледната точка на пубер в най-блестяща фаза  "едната дата за 7 клас е пълна идиотщина". За всичко друго има втори шанс според нея и според всеки трезвомислещ човек. Иска да учи ветеринарна медицина. Като не стане първи път, ще стане втората година, третата. Много важно.....Зависи от мотивацията.Но НВО 7 клас ти определя средата в най-решавашите години.

# 394
РУО София: Реализиране на дейностите по прием на ученици в VIII клас

http://www.ruo-sofia-grad.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0% … D0%BB%D0%B0%D1%81

# 395
  • В средата на времето
А какъв е най-ниския бал за момчета и съответно момичета за НЕГ...

Първо класиране: Ж. - 471, М. - 458,5
Второ класиране: Ж. - 466,5, М. - 455
Трето класиране: Ж. - , М. - 453,5
Четвърто класиране: Ж. - , М. - 442,5

Иначе приетите деца по Наредба 10 са 3 близнака и едно дете по чл. 95, ал. 1 и ал. 2.

# 396
Към мамите на бъдещите седмокласници - изпратили ли сте писмото, за което пишете тук? Как да ви подкрепим?
Абсолютно съм "за" по въпроса за двете дати. Свободно явяване, който желае, без нужда от представяне на медицински бележки. Кандидатстване с по-високата оценка за явилите се и на двете дати.
И, да се повторя от преди почти два месеца, струва ми се, че е добре между двете дати да има повече време. Явно това няма как да стане при сега действащите наредби, но от някои състояния трудно може да се излезе за 20тина дни. Представям си счупена ръка (не дай си Боже) - ами няма как за по-малко от месец да заздравее и да се раздвижи, а сигурно и повече време трябва.
Изобщо за такива случаи може би трябва да се помисли и за други варианти, освен вторите дати - например допълнителни трети дати през юли само за децата, които не са имали обективна възможност да се явят на някоя от предните две. Те със сигурност няма да са много и да трябва за тях да се прави кой знае колко мащабна организация. И тези деца да могат да се включат на трето класиране, примерно. Биха имали много по-малко места за избор, разбира се, но, както видяхме, възможности има и на 3то и на 4то класиране. А и все пак няма да им се налага да кандидатстват с 0 точки от НВО.
Просто си разсъждавам, сигурно има много варианти и всеки от тях си има плюсове и минуси. Но сега действащият има толкова много слаби места, че на всички, мисля, е ясно, че трябва да се промени. Това НВО е прекалено важно за да се оставят нещата така, както са към момента. И много се радвам, че има активни хора, които не само се тюхкат, а действат Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus

# 397
  • София
Добро утро, днес трябва да излезе списъка от класирането на 31-во. Стискам палци на децата кандидатствали там (прибираха оригиналните им свидетелства) сагата им най-накрая да свърши. Hug Бяха обявили 6 свободни места в 4 паралелки, без квоти.

# 398
Да, пратихме писмото. Имаме и отговор. Ето - https://darikradio.bg/roditeli-predlagat-da-ima-dopalnitelni-dat … ebo#parent=search

# 399
Много неадекватна реакция от страна на МОН! Ще пращате ли още писма?

# 400
Към мамите на бъдещите седмокласници - изпратили ли сте писмото, за което пишете тук? Как да ви подкрепим?
Писмото, което пратихме е по повод общественото обсъждане на графика за следващата учебна година. Това обществено обсъждане още не е приключило. От сайта на МОН: Бележки, становища и предложения по проектите на Заповедите могат да бъдат изпращани към дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ на e-mail: m.maneva@mon.bg  и a.tringov@mon.bg  до 22.08.2019 включително.
Т.е. още събират мнения, който желае може да им пише. За мен интервюто в Дарик, както и това по Нова не е отговор и продължавам да тая надежди за разум у институциите.
Скрит текст:
Това е съдържанието на писмото:
ДО
Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
Г-ЖА М. МАНЕВА
гл. експерт „Математика“ към МОН
Г-Н А. ТРИНГОВ
гл. експерт „Български език и литература“ към МОН

ОТНОСНО: Проект на Заповед за определяне на дати за провеждане на националното външно оценяване (НВО) в 4. клас, в 7. клас и в 10. Клас; график на дейностите за организацията, провеждането и оценяването на изпитите от НВО и график на дейностите по приемане на ученици в неспециализирани училища за учебната 2019-2020 година съгласно Наредба № 10 от 01.09.2016 г. след завършено основно образование

Уважаеми г-н Министър,
Уважаема г-жо Манева,
Уважаеми г-н Трингов,

В проект за промяна на Наредба №11 чл.49 (4) се дава възможност НВО да бъдат провеждани не по-рано от три седмици преди края на съответната учебна година и предложените от Вас дати за НВО 7. клас са съобразени с това предложение. При така предложените дати се дава възможност да се определят допълнителни дати за НВО по БЕЛ и математика за 7.клас (например 22.06.2020г. и 24.06.2020г.), с което ще гарантирате възможност на учениците от седми клас, които поради заболяване или други форсмажорни обстоятелства няма да могат да се явят на НВО на 09.06.2020г. и/или на 11.06.2020г. Така те ще имат равен шанс за достъп до качествено образование.
Това искане е обусловено от станалите известни не един и два случая на деца, които не са успели да се явят поради здравословни причини или други форсмажорни обстоятелства. Обяснението на експертите от МОН, че тези деца имат право да участват в класиранията и с нула точки на НВО (т.е. с максимални 100 точки, колкото могат да получат от оценките от свидетелството за завършено основно образование) е абсолютно неприемливо, тъй като това не е реалното ниво на деца, готвили се по 1-2 години за външните оценявания, а липсата на резервни дати им отнема възможността да го покажат. НВО в 7. клас е входен изпит в образователната ни система, при който, ако детето е в невъзможност да се яви, то няма втори шанс. Това категорично дискриминира тези деца и проваля възможността им да попаднат на място, съответстващо на знанията и интересите им.

На двете допълнителни дати може да се организира провеждане на НВО в 7. клас само в едно училище (например начално, в което няма да има образователен процес на посочените дати) за всеки регион от страната, тъй като на тези дати ще се явят само ученици, които наистина са били в невъзможност да се явят на датите 09.06.2020г. и/или 11.06.2020г. Никое дете не би предпочело явяване не в своето училище или не сред свои съученици, както и не би удължило умишлено притесненията си с още две седмици. Вярвам, че МОН може да състави два равносилни по трудност изпитни материала. Времето за оценяване на изпитните работи може да се промени от 12-23.06.2020г. на 12-26.06.2020г., а резултатите да бъдат обявени до 28.06.2020г. или други, каквито прецените за реални.

Благодаря за отделеното време. Надявам се МОН да преразгледа позицията си и да подсигури допълнителни дати, така че всички ученици от седми клас да могат да се явят на НВО.

С уважение:

# 401
Когато непосредствено след тазгодишните дати, шестокласните майки изготвиха писмо, което разпращахме до различни институции, ми направи впечатление, че най-адекватен и ангажиран отговор получих от омбудсмана. Дали не може в тази посока да продължим?

# 402
  • В средата на времето
maria77bg, писмото, което си публикувала ли трябва да разпращаме?

allba_a, как се развиха нещата с твоя проблем? Ходи ли до училището вчера и какво ти казаха?

# 403
  • София
И, да се повторя от преди почти два месеца, струва ми се, че е добре между двете дати да има повече време. Явно това няма как да стане при сега действащите наредби, но от някои състояния трудно може да се излезе за 20тина дни. Представям си счупена ръка (не дай си Боже) - ами няма как за по-малко от месец да заздравее и да се раздвижи, а сигурно и повече време трябва.
Синът ми си счупи палеца на дясната ръка, почти месец преди външното оценяване в 4-ти клас. Свалиха му гипса в деня преди теста, два дни по-рано. Излязохме от ситуацията отлично, но колко нерви ми костваше, аз си знам. Представям си вариант, поставяне на гипс преди матурите. Scream Наистина, крайно време е в МОН да помислят за алтернативен вариант по медицински показания.

# 404
Скрит текст:
Когато непосредствено след тазгодишните дати, шестокласните майки изготвиха писмо, което разпращахме до различни институции, ми направи впечатление, че най-адекватен и ангажиран отговор получих от омбудсмана. Дали не може в тази посока да продължим?

Всъщност само тя отговори. В резюме: писала е на МОН, да обърнат внимание на казуса. КЗД поиска реален случай и не изказа становище по въпроса има или няма дискриминация. А от МОН повече от месец нямаме отговор на писмото, което беше с подобно съдържание на това за графика, но без предложението с конкретните дати.
Izida, ние това писмо пратихме, всеки от личния си мейл, не е организирана подписка.
Не искам някой да ме разбере погрешно, аз не агитирам никого за изпращането на писмо, както и неговото съдържание е въпрос на личен избор и разбиране. По време на обществено обсъждане всеки може да изпрати каквито доводи прецени, че са значими и реализируеми.
Много благодаря за подкрепата и разбирането!

Общи условия

Активация на акаунт