Осми клас 2019/2020 Щастлив и смел полет на младите птици!

• 52 105
  • 726
  •   1
Отговори
# 615
Трябва да се направи така, че училищата да не задържат оригиналите при тях докато трае кандидатстването. Да се покаже оригинал при подаване на документите - да, но примерно не както сега става в НПМГ - оригиналните свидетелства са застопорени там до края на месец август.
На теория е направено.
Чл. 50. (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2017 г., в сила от 15.09.2017 г.) Удостоверенията, свидетелствата, дипломите, справките, служебните бележки, ученическите лични карти, бележниците за кореспонденция, ученическите книжки и другите индивидуални документи, както и техните дубликати се съхраняват от лицето, на което са издадени.
На практика даже РУО иска представяне на оригиналите на свидетелствата при отчитане на записаните след приключване на трето класиране.
Едва ли ще е проблем да приемат копия, като изискват оригинала за сверка, или дори сами да си правят копие на оригинала. Изискването за оригинал на свидетелството е, за да се докаже, че ученикът не е записан никъде. Все пак става дума за запълване на паралелките до максималния брой ученици. Предполагам си представяте какво ще стане, ако се позволи кандидатстване на вече записани ученици. Въртележката далеч ще надхвърли това, което се случва в момента.
Едва ли е трудно на подобни документи да се осигури защита срещу копиране, за ученическите книжки ( които са на път да отпаднат Simple Smile ) например има изискване за холограмен стикер.

# 616
На мен ми се струва абсурдно в съвременния свят ... да си играем с хартия... и 4-то и 5-то трябва да са електронни и тогава системата простичко ще си прави всичко... не си се записал, отказал си се ... автоматично светва мястото... и е видно за всички потребители на системата... и със сигурност е семпло за изпълнение,  но по очевидни причини, няма воля

# 617
Русалке, там е работата, че вече СЪМ сигурна, че някои точно този номер са направили, така както съм сигурна, че ЕВасилев ни отвори очите за този вариант, както анелим13 писа, за да не се мъчим да разшифроваме повече. Присъствала съм на негови лекции и знам, че той има много свежо чувство за хумор; и за миг не бих се осъмнила, че ни подтиква към нерегламентирани действия Дори не мога да изрека думата като фран— ИЗМАМА. По-скоро ни се чуди как още не сме намерили сами отговора на всичките ни неясни сценарии ...

# 618
  • София
Ако са представени копия и това може да се докаже, то нека декласират тези участници в надпреварата!
Защото и моето дете може би е имало шансове да отиде на най-желаното от него място, но е играло по правилата!

# 619
anelim13, Дидева по-рано конкретизира - класиранията са 3.
Всичко след 3 е допълване на свободни места в паралелки на всяко училище. И е негова организацията.

Дидева, и аз търсих холограма поне, някои сини очи, уви  Mr. Green

# 620
Хахах, Евгений Василев разплете възела Sweat Smile колко просто било! А ние тук си блъскаме главите и сверяваме номера Laughing доста глупаво се почувствах!
Измама си е отвсякъде, спор няма. И то каква прекрасна измама - позволена от системата (след като не може да се различи оригинал от добро цветно копие), не подлежи на санкция и съответно напълно безрискова.

# 621
  • София
На мен ми се стори опит за шега това с цветното копие. На кой му е на ума в началото на кампанията, когато има дипломата при себе си, да прави цветни копия, наподобяващи оригинала, с цел да ги ползва впоследствие. Значи тярбва да си доста наясно какво може да последва Confounded

Всъщност, Ани, оригиналите са при родителя и детето докато не се запише някъде, така че са си на разположение и след 1во, и съответно 2ро класиране, когато вече си бил наясно "какво може да последва", за да можеш си направиш съответното "оригинално копие".
Аз разбрах поста на Евгени Васлилев  като вариант за трик, от който някои родители са се възползвали, може би.  На мен не ми е хрумнало да правя подобни копия. Замислих се сега след поста му, дали ако бях направила, бих се възползвала от тях, защото определено тегленето на оригинал ме спря, а и не само мен.

Но все пак не мисля, че участвалите в класирането на СМГ масово са се възползвали от този вариант. Иначе подалите биха били много повече от 9.
Както знаете в 1 АЕГ, където се кандидатстваше с копия, само за ден-два бяха подадени 80.

Последна редакция: пн, 12 авг 2019, 19:21 от jenap

# 622
Напротив, Изида, всичко е идеално измислено, показваме псевдооригинал, копират го, нищо не личи на копието и собственикът на "оригинала" си го прибира. Хем са искали оригинали, хем са ги получили, хем не могат да ги дадат за проверка. Нищо не може да се докаже.

Разбирам те, Русалке, но ако се кандидатсва само с копия тази измама изобщо няма да съществува. Не разбирам изначално искането за оставянето на оригинално свидетелство при кандидатстване.
                  Аз,пък изобщо не мога да разбера системата записване-отписване! Всички методи за прецакване на системата няма да съществуват,ако и в трето и в четвърто класиране се използва метода на второ.Доволните се записват,а недоволните подават заявление за продължаване на касирането по заявените още в началото желани паралелки.След трето класиране може да се даде опция "промяна на желанията",защото местата вече са много малко и трябва да се съобразиш с това.
                 По този начин се избягва - получаване на информация от познат в конкретно у-ще за бала на подалите документи за свободните бройки.
                                                                  - изключва на 100 % представяне на фалшифицирани документи.
                                                                  - спестява нервите и тичането на родители за отписване,подаване и т.н.
                 Не мога да осмисля ЗАЩО трябваше на второ да се запишеш,а след това при обявени доста места да тичаш като луд,да включиш цялата фамилия да изчислява шансовете ,да прави анализ на движението на балове и т.н.И не на последно място да си скубеш косите ,че не си рискувал.Като е можело да подадеш заявление за участие в трето класиране и....чисто и прозрачно.

# 623
Какво има да и се доказва на измамата! Хронологията показва измамниците. Ако си участвал в четвърто класиране в училище Х, където са искали оригинали, и по същото време си си бил записан в училище У (всичко това се установява абсолютно лесно), всичко е ясно.

# 624
  • София
Всеки  е свободен да възприема както иска написаното. Свежа шега, отваряне на очите по мъжки, подкана за бъдещи випуски... Остава си нередно, особено когато вече мачът е свирен. Най-малкото, защото остава горчив привкус у "баламите", които не са събрали смелост да изтеглят истински оригинали и да  се борят за по-желано от детето им училище - дете, което вероятно има повече точки бал от приетото с "оригинал". Ако трябва да се отварят очи за трикове, подават се сигнали, където трябва, не се обяснява схемата във форум.

Солничка, да, и кой ще се заеме с тази проверка?

# 625
Ако училището имаше достъп до базата, преди класиране чекват статуса, и ако е записан, не класират ученика.

# 626
Мисля си, че ако задължат училищата, когато приемат документи за 3то и 4то класиране, да правят справка в системата дали детето е записано в друго училище, всичко би било много просто и ясно. В системата си записан- не може да участваш в 3то и 4то класиране, каквото и да носиш като документ. Не вярвам да е чак такъв проблем отписването да се отразява в някакъв приличен срок от 1-2 часа примерно.
русалка Hands Thumbsup

# 627
Русалка, Маркарян Wink

А по-сериозно жалба от родител би трябвало да предизвика проверка. Става въпрос за неголям брой деца и ако училищата имат сносно деловодство, не е философия. Въпросът е, че няма воля за това.

# 628
Аз също мисля, че постът на г-н Василев беше намигване и то към пустата система. Има начин да е усъвършенствана. Не мога да повярвам, че няма начин, когато лице А занесе оригинал на диплома в едно училище, секретарката да не може да влезе в системата, да въведе номера на дипломата и да й изпише дали детето е записано или не.

# 629
  • София
Потресаваща е лекотата , с която приемаме подобни възможности/предложения!
Кой и какво ще спечели от всичко това - доказваме, че едни 100 човека предлагат, обсъждат и приемата правила, които да дадат равни възможности на всички деца, и после 10000 родителя, къде с "помощ", къде без, се опитват да ги разбият. Получава се, очевидно, но дали е редно, дали е нужно?!?
На кого помагаме - на детето си, което ще расте с чувството, че е влязло по "втория" начин, на другите деца, които ще се депресират, защото са се разминали с желано място докато високобаловите деца (или родителите им) не могат да изберат в коя точно желана гимназия да се позиционират? Защото за мен е странно да скачаш от НЕГ в СМГ и от АЕГ в Испанската. Не ми се вярва, че толкова много деца рязко са променили посоката на желанията си. Това ми прилича на желанието да "пласираш" високия бал на детето си в най-желаното ОТ ДРУГИТЕ училище, да не се "минеш".
Дано не изглежда постът ми като следствие на "гроздето е кисело". Не е така. Детето ми искаше да влезе с биология и химия в НПМГ. Видя, че балът няма да й стигне и отиде в друго училище със същия профил. Не е искала да е в АЕГ, нито дори в НПМГ в математическите профили.
Та, ако 3 класиране можеше да стане онлайн с преподреждане на желанията, а след него - по решение на директорите на училищата с допълнителни критерии, освен бала, нямаше толкова много родители да се въртят като пате в кълчища и да изкупуват успокоителните на близки и далечни аптеки.

Последна редакция: пн, 12 авг 2019, 18:56 от Fair Lady

Общи условия

Активация на акаунт