Седми клас 2019/2020 - тема 1

• 34 935
  • 802
  •   1
Отговори
# 435
  • Някъде в Европа...
И в Търново ТОХ или Черпака, както ние му викаме, обира учениците с нисък бал...При нас няма голям избор: ПМГ, ЕГ, Икономическа гимназия, въпросния "Черпака", Бивш Радиотехникум (също много слабо училище), бивш Строителен техникум и 2-3 гимназии (за едната с паралелка ИТ ще се борим - сегашното училище му е и е силно училище, останалите паралелки са по изкуствата)...

Последна редакция: пт, 09 авг 2019, 22:11 от AIR

# 436
  • sofia
На мен въпроса с ориентацията ми е по- труден от самото НВО😀 Иска да си остане в сегашното училище, хубаво му е, чувства се като у дома си. Сега е с математика, има капацитет и бързо усвоява, но е доста лежерен. Не обича да се претоварва и  за училище полага  умерени, да не кажа минимални  усилия. Разчита предимно на наученото в час, което за математическо училище не е най- доброто, а и няма интерес към програмирането.Полага всички усилия само ако е застрашен от ниска оценка. Езици учи много лесно, там сякаш му е по- силната страна. Но си иска сегашното училище, за което ще трябва да положи доста усилия на НВО...В същото време се занимава с музика и там най- много мечтае...но съм му обяснила, че на този етап в нашата страна това няма голяма реализация. Езиково училище с английски за него ще е загуба на време, немски не харесвал. И то май почти нищо не остана ... За това съм си казала, че за където му стигне бала, това ще е най- правилното.

Последна редакция: пт, 09 авг 2019, 22:54 от googlish

# 437
Преди 7-8 г дете в приятелско семейство рече и отсече - отивам в ТОХ..Изкара го с мерак, стажове по хотели, на 19 беше управител на ресторанта в един от големите хотели. Миналата година замина да учи в Англия пак по специалността - мениджмънт в хотелиерството. В момента е хостеса и в някакво кафе сладкарница там ..
Така че понякога децата знаят вътрешно какво искат

# 438
Вчера написах едно писмо до МОН, което е опит да защитим позицията си и отговор на интервюто по Дарик. Пратих го на лично съобщение на журналистката не с цел да се публикува, а за да я питам има ли нещо против да го пратя, тъй като ползвам неин материал. Каза, че няма против. Публикувах го и в затворената ни фб група. Мисля, че ако мон искат диалог, то нека не е през медии. Не ми се ще да стават панаири. Вярвам, че има начин да се разберем човешки. По тази причина няма да го публикувам тук. Не, че е тайна или нещо скандално, но такива са ми разбиранията. В понеделник ще го пратя на мон, пък ако искат да ни чуят и разберат - чудесно, ако не - здраве да е.

# 439
Скрит текст:
Judi, не става въпрос за това какви деца са влезли, а за какви е подходящо. И не съм споменавала за изявени математици. Естествено, че те ще предпочетат МГ. Не говорим за тях. Математици отиват и в ЕГ, ако вземем за пример детето с 500 точки, избрало 1АЕГ.

За различни. Не непременно с настрайка към математика. Затова и математиката им не е с допълнителни часове или на по-високо ниво.
Афинитетът, както писах, е относително нещо и едва ли ще се намери дори при мнозинството ученици в такова училище. Няма и как обективто да се установи, затова всеки може да си твърди, дали го има или не някъде.
ТОХ-овете пък по другите градове събират обикновено ученици с нисък бал, които не са се закачили другаде или искат професия, която отговаря на профила.
Това не е икономика във ВУЗ. Но дори и там също не отиват основно хора с афинитет към математиката точно. Повечето искат да развиват бизнес.

Изненади всякакви Simple Smile. Тази година в София във фризьорското се появи нова професия: "Съдебен служител". Много впечатляващо Simple Smile
...
Какво търси там тази паралелка, не знам, просто някои училища се чудят как да съберат хора.

Вероятно същото каквото офис-мениджър търси в Априловската. Simple Smile

Една от учителките ми обясни за тази година, че гимназията с хуманитарен характер трябвало да предлага поне една професионална паралелка и за да не се дублират с икономическите и останалите из региона, избрали тежкото "Офис-мениджър". С интерес бих разгледала програмата, но до последно я нямаше.
Ама това "фризьорско" си е професионално училище. Интересна професия са му намъкнали, наред с другите. Интересно ми е какво ще учат тия съдебни служители, особено в 11 и 12 клас.

# 440
  • София
googlish, в 7 клас запчват отделно даучат физика, химия,  биология. Обикновено деца с добра математика, харесват и се справят с физиката. Ако стане и при твоето дете така, НПМГ имат паралелка мат + физика , която също е опция.

# 441
Скрит текст:
Скрит текст:
Judi, не става въпрос за това какви деца са влезли, а за какви е подходящо. И не съм споменавала за изявени математици. Естествено, че те ще предпочетат МГ. Не говорим за тях. Математици отиват и в ЕГ, ако вземем за пример детето с 500 точки, избрало 1АЕГ.

За различни. Не непременно с настрайка към математика. Затова и математиката им не е с допълнителни часове или на по-високо ниво.
Афинитетът, както писах, е относително нещо и едва ли ще се намери дори при мнозинството ученици в такова училище. Няма и как обективто да се установи, затова всеки може да си твърди, дали го има или не някъде.
ТОХ-овете пък по другите градове събират обикновено ученици с нисък бал, които не са се закачили другаде или искат професия, която отговаря на профила.
Това не е икономика във ВУЗ. Но дори и там също не отиват основно хора с афинитет към математиката точно. Повечето искат да развиват бизнес.

Изненади всякакви Simple Smile. Тази година в София във фризьорското се появи нова професия: "Съдебен служител". Много впечатляващо Simple Smile
...
Какво търси там тази паралелка, не знам, просто някои училища се чудят как да съберат хора.

Вероятно същото каквото офис-мениджър търси в Априловската. Simple Smile

Една от учителките ми обясни за тази година, че гимназията с хуманитарен характер трябвало да предлага поне една професионална паралелка и за да не се дублират с икономическите и останалите из региона, избрали тежкото "Офис-мениджър". С интерес бих разгледала програмата, но до последно я нямаше.
Ама това "фризьорско" си е професионално училище. Интересна професия са му намъкнали, наред с другите. Интересно ми е какво ще учат тия съдебни служители, особено в 11 и 12 клас.
Трябва? Защо да трябва? Защото се работи в посока на увеличаване на броя на професионалните за сметка на профилираните паралелки. И в математическата СХН е заменена с професионална.
 Гимназията не е с хуманитарен характер. Най-голям брой са паралелките с профил Чужди езици. Хуманитарната паралелка е една и е така от години.
Ако поровиш в сайта на МОН, мисля, че ще намериш типовите учебни планове или поне техни проекти и за офис-мениджъра, и за съдебния служител.

# 442
Обсъждали били какво да правят с хуманитарните паралелки и преценили, че две са много /имаше една БЕЛ и една - История/, една е достатъчна, а другата трябвало да направят професионална, за да предлага училището и такава. Езиковите също не са професионални, също като двете хуманитарни. А гимназията не се води и точно езикова. Езиковите паралелки предлагат само един предмет на езика. Решили са да разнообразят менюнто по този начин. Гледам, че са позапълнили местата за тази професионална. Има едно свободно само.

Цитат
Защото се работи в посока на увеличаване на броя на професионалните за сметка на профилираните паралелки.

Нали МОН-аджии обясняваха, че вече ще има приоритет професионалното обучение, защото много сме я закъсали по този показател. Лично аз предполагам, това вече учителката не ми го е казвала, че има и депеша такава. Да се прави там, където може.

Иначе аз чакам да излезат вече новите програми за профилите, включително и тези, за след 10-ти клас. Това ми е интересно в момента.

# 443
Думата "трябвало" е неразбираема. Какво значи "трябвало да направят професионална"? Няма такова изискване, че да трябва. Може би "решили" другата да е професионална, но "трябвало"...

# 444
"Трябвало" - като дума и форма, е нарочно употребена. Да се отличава от "задължително е". А пък за да се "реши" нещо, си има причина. Трябвало-то се налага по определена причина.
Скрит текст:
Цитирах точно тази дума, тъй като точно тя бе употребена в разговора и аз намирам употребата й точно тук за правилна. Не сме разисквали подробно причините, затова и интерпретацията изрично вече заявих, че е моя. И ми е логично да е така.
Вече писах по-горе - лично аз смятам, че това е част от реализацията на официално обявената политика на МОН:
https://www.mon.bg/bg/2180
"Политика за ориентиране на професионалното образование и обучение към потребностите на пазара на труда и икономиката: прием, учебно съдържание, реализация на завършващите"
"Governance of EU skills anticipation and matching systems:
country review in Bulgaria
Cedefop seminar on “Skills anticipation methods and tools”

В момента и Стратегия има "СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА ПЕРИОДА 2015-2020 г."
Прави се следваща. За следващия период.
https://www.mon.bg/bg/143
Скрит текст:
През последните десетилетия убедеността, че професионалното образование и обучение (ПОО) е ключов фактор за устойчивото социално-икономическо развитие в Европа, нараства. Европейските инициативи в отговор на бързите промени в икономиката и обществото изискват перманентно подобряване на системите за професионално образование и обучение и
 модернизация на базата, така че тези системи да допринесат за
увеличаване на заетостта и социалната интеграция, да дадат възможност на всеки за учене през целия живот и да улеснят достъпа до повишаване на квалификацията, в съответствие
с нуждите на обществото и пазара на труда.
...
4. Привличане на ученици за обучение по професии с придобиване на І и ІІ степен
на професионална квалификация и на ученици с високи училищни постижения за
обучение по високотехнологични професии
 В последните години се забелязва устойчива тенденция към намаляване на броя на
учениците, включени в обучение за придобиване на втора степен на професионална
квалификация по професии, за които има търсене на пазара на труда.
По данни на Националния статистически институт (НСИ) броят на завършилите
професионално образование по професии с втора степен на професионална квалификация
през учебната 2000/2001 г. е 18 198, а през учебната 2013/2014 г. 8 241, т.е. броят на
завършилите е намалял с 54,72%.
В последните години стремежът на ръководствата на училищата да привличат
повече ученици за получаване на по-голям делегиран бюджет доведе до приемането на
ученици с нисък успех в „елитни” училища и от друга страна, до нулев прием по
стратегически важни за страната професии с втора степен на професионална
квалификация."
И т.н.
Стратегията, лично за мен, е интересна.

Последна редакция: сб, 10 авг 2019, 10:07 от Judy

# 445
Оххх, няма значение, с теб май никога няма да се разберем кой какво искал да каже и кой какво разбрал Simple Smile.
Всички сме чели стратегиите на мон. Исках да кажа, че профилираните гимназии не са длъжни да имат и професионални паралелки, това си е тяхно решение. Та те са го решили защото са преценили, че го искат и могат да го предложат, а не защото "трябва" да имат и професионална паралелка.

# 446
                        Не знам "какво трябва" и "какво е задължително",но имам спомен как се получаваше 4 -та степен професионална квалификация при завършване на техникум и като отидеш да те назначат получаваш най-ниската и от там заплащането - също най-ниско.
                       Изобщо не ми харесва този напън за професионално образование ,защото ми писна да слушам работодатели,които пищят,че нямат работници ,а като постъпиш започват да обясняват "как не си си изкарал заплатата".Е,питам аз - как камериерката си изкарва заплатата? Знаете работата и и от тази работа доход не постъпва.Управителят на хотела трябва да "изкара" заплатите на всички служители като осигури гостите на хотела! Този пример давам защото чух израза за неизкараната заплата от устата на наш мастит икономист и работодател.
                      Е, аз не искам да осигурявам бели роби за подобни хора и хич не ми харесва посоката ,в която искат да вкарат децата ни още от 8 клас.Колко безработни има с висше образование и наблюденията ми са ,че в обявите за работа изисквания и задължения към кандидата ,като за космонавт,а заплатата .... повече от мизерна.Та колко ще заплащат на човек със средно образование? Единствената полза ,овладяването на професия,ти дава право да се реализираш извън страната.В Гърция персоналът на хотелите в голямата си част са българи.Сблъсках се с момчета от Варна.Студенти! А да питам защо не работят в БГ? Нали има нужди от кадри и на нашето море! Yum
                     Та МОН има моите уважения и да си пращат собствените деца в професионалните им паралелки.Да,ама няма да стане! Smiling Imp

# 447
Не само има политика, но дори тази година в правилата за планиране и реализиране на приема беше записано следното:
1. Преструктуриране на приема по профили и професии в посока на STEM профили и технически и ИТ професии, съгласно прогнозни целеви стойности за 2019-2020 учебна година на областно ниво (Приложение 1).
2. Повишаване процентното съотношение на приетите ученици в VIII клас в професионални гимназии и паралелки с професионална подготовка – с минимум 2 процентни пункта за учебна година (базова стойност – октомври 2018 г.)

НАГ е просто профилирана гимназия. Не е нито езикова, нито хуманитарна. И не е единствената такава, която тази година замени профилирана паралелка с професионална. Мисълта ми беше, че " трябва" не е защото е задължително според закона или някоя от наредбите, а по други причини. Примерно, за да се запази броят на паралелките в училището. И съм сигурна, че има деца и родители, които не са съвсем наясно каква точно е паралелката офис-мениджър.

# 448
Оххх, няма значение, с теб май никога няма да се разберем кой какво искал да каже и кой какво разбрал Simple Smile.
Всички сме чели стратегиите на мон. Исках да кажа, че профилираните гимназии не са длъжни да имат и професионални паралелки, това си е тяхно решение. Та те са го решили защото са преценили, че го искат и могат да го предложат, а не защото "трябва" да имат и професионална паралелка.

Тук наистина не те разбирам.
Аз нарочно никъде не съм споменама за задължения. Защото трябва да има някъде разписани такива. Никак случайно не бе употребата точно на другия термин - "трябва". Така точно се изрази учителката /тя знае добре какво казва и защо/, което означава, че се налага, но причината не е нормативна. Ако е нормативна е просто - сочим правна норма и толкоз. Но не само правните норми създават необходимост от определен тип поведение. Ill Понякога наложителността не идва от училището. Можеш, ако искаш, да го разбираш като "доброзорно". Мотиваторът може да е например дори не специално указание и препоръка на висшестоящ орган, а финансов - например по-добро финансиране за определена паралелка. В случая - ако е професионална. Пример само  за начин на налагане на идея, без непременно това да се въвежда като нормативно "задължение".
Дадох не случайно и линка към Стратегията - там има и финансов механизъм.
Ясна съм - споделих, какво съм чула от учител и цитирам точно. Като допълвам моята интепретация за причината, ясно подчертавам, че е моя и соча въз основа на какви мотиви смятам така.

Не съм обсъждала до момента лично на мен дали ми допада идеята, стратегията и целта, просто соча факти - има ги и какви са.
Иначе лично аз намирам някои от мотивите и идеите за не съвсем лоши и определено не са нелогични.
...
Да Дидева, и за мен НАГ не е езикова. Но понеже до момента най-малко беше професионална, затова и ми е дори по-странно на пръв поглед /макар и, както вече писах, да намирал и логика, и причина/ откриването на професионална паралелка в нея, отколкото във вече налична професионална гимназия. На втори поглед, с оглед целите на МОН, се явява логично въвеждането на професионална паралелка в такова, точно, училище.
Никой не е твърдял, че по закон е "задължително"  това да се случва. Ако беше така, жената щеше да заяви "Длъжни сме да въведем...". Дори нямаше да го обсъждаме. Просто се съобщава и толкова. Затова и аз се опитвам да намеря реалната причина. И смятам, че е така изложената.

Цитат
И съм сигурна, че има деца и родители, които не са съвсем наясно каква точно е паралелката офис-мениджър.
Естествено, че има. Професиите са доста по трудни за осмисляне май, отколкото просто профил /учебен предмет.
То и за "съдебни служители" едва ли са много наясно родителите какво е то това. Може да си представят секретар-протоколисти и деловодители на гише в съда, за което пет години специализирано обучение, да ме прощават, е излишно. Навремето имаше по СОУ-тата специализирано обучение за секретарки. То си включваше всичко нужно - общо деловодство /не така специализирано, напри. специално за съд/, машинопис, обработка на документи и т.н. И беше като УПК, а по мое време - профил на паралелка в СОУ след осми клас. Това би било по-полезно, отколкото чак толкова строга специализация на "служителя".   

Последна редакция: сб, 10 авг 2019, 10:56 от Judy

# 449
При нас, учениците от хотелиерската паралелка ги пращат да чистят стаите по хотелите.
Много ясно. Те хотелиерите така почват...Joy
За ориентацията да споделя: моята щерка обича “Човекът и природата” (бъдещи химия и биология) и сподели, че иска да стане фармацевт.
Обсъдихме възможността да се учи в паралелки с биология, но в крайна сметка надделява стремежът към езикова: АЕГ или ФЕГ, а на биологията и химията ще наблегнем в горните класове. Ако още иска това, разбира се. Засега е твърда, защото освен интереса към тези предмети, се вълнува и от козметика, а девойките в бели престилки в големите дрогерии показват разни красиви кремчета с медицинска козметика. Stuck Out Tongue Closed Eyes
Някак си така си е навързала нещата, но съм я предупредила, че специалността изисква здраво учене.

Последна редакция: сб, 10 авг 2019, 16:45 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт