И пак за изневярата...

• 26 435
  • 862
  •   1
Отговори
# 510
Скрит текст:
Ааа,, в индивидуализма няма нищо лошо. За съжаление, точно хора, самоопределящи се като кооперативни, адаптивни и нам кви още, най-трудно се вписват в екип или други форми на социума.
И това го твърдиш, защото....?
Адаптивността и кооперативността не пречат на егоцентризма.

Обаче егоцентризмът пречи на адаптивността и кооперативността. Егоцентрикът е неадекватен щото живее с нереален образ, измислен и такива са му и изборите и действията и контактите с хората  и всичко. Неадекватни. Независимо как се самоопределя.

Не мисля така. Човек може да е много егоцентричен и същевременно много интелигентен, с напълно реалистична преценка за хората. И да бъде адаптивен към конкретната ситуация, а също и кооперативен - когато му изнася и с когото му изнася. Докогато му изнася.

# 511
Алеха, защо изхождаш от себе си, кой е казал че ти си егоцентрик? Его-центрикът е далеч от реалността защото е центриран около егото си, а егото това е сбор от мисли и представи в които той вярва, които нямат нищо общо с истинският него. От там насетне произлизат и всичките му заблуди. От друга страна това което наричат егоизъм е центриране около реални и ясни потребности, не измислени. Потребности, които могат да бъдат удовлетворени. Егоцентрикът живее с мнения. Мнения за себе си и за другите. Егоистът има потребности и ги удовлетворява, мненията не са му важни и може да е напълно доволен и без тях. За егоцентрикът може да се каже, че във вода гази - жаден ходи. Егоистът ако има вода ще пие и ще е доволен. Толкоз по тая тема, че е бездънна..

# 512
Скрит текст:
Ааа,, в индивидуализма няма нищо лошо. За съжаление, точно хора, самоопределящи се като кооперативни, адаптивни и нам кви още, най-трудно се вписват в екип или други форми на социума.
И това го твърдиш, защото....?
Адаптивността и кооперативността не пречат на егоцентризма.

Обаче егоцентризмът пречи на адаптивността и кооперативността. Егоцентрикът е неадекватен щото живее с нереален образ, измислен и такива са му и изборите и действията и контактите с хората  и всичко. Неадекватни. Независимо как се самоопределя.

Не мисля така. Човек може да е много егоцентричен и същевременно много интелигентен, с напълно реалистична преценка за хората. И да бъде адаптивен към конкретната ситуация, а също и кооперативен - когато му изнася и с когото му изнася. Докогато му изнася.

Оо да, интелигентен да. Адаптивен и кооперативен - може да го играе такъв за определен период от време защото рано или късно всичко лъсва ..просто като го подоближиш повече и нещата стават ясни, че това е просто роля, театър и след това вече никой не го взема на сериозно.

Последна редакция: вт, 13 авг 2019, 22:24 от pandorina

# 513
Егоцентрикът няма реалистична преценка нито за себе си, нито за хората, обаче е убеден в обратното.
Куца ти ситуативното мислене, Сапфире, компенсираш с псевдоморал.

# 514
  • Sofia
Според мен егоцентризмът е превъзходната степен на егоизма. Т.е. егоцентрикът е егоист по дефиниция, само че по-краен в представите, очакванията и изискванията си.   Смятам, че има патологичнен генезис по линия на градацията на натурално иманентния в човешката природа егоизъм  , към крайната му форма - егоцентризъм. Възможните лечения за мен са преживяване на катарзис , като алтернатива -  прием на халюциногенни субстанции, които да освободят аз-а от оковите на егото , другото , което ми идва на ум са духовни практитки свързани с  всеотдайно прегръщане на някоя религия( което много трудно би могло да стане-  ей така от само себе си) , както и евентуално среща със смъртта отблизо.

Последна редакция: вт, 13 авг 2019, 23:03 от docspace

# 515

Куца ти ситуативното мислене, Сапфире, компенсираш с псевдоморал.
Благодаря за личната квалификация, но отново, не помня да съм ти я искала. Да не говорим, че нито е по темата, нито ме вълнува, макар че явно интересът ти към личността ми е непреодолим (което по-скоро ме отблъсква, отколкото ласкае). И аз имам мнение за твоя морал, но не ти го съобщавам.

Пандорина, в ежедневните ситуации, които не опират до близост и интимност, не е необходимо да доближаваме никого, нито пък е от значение истинската същност - и театърът си продължава.
Затова егоцентриците могат да са много успешни кариерно, но им куцат личните връзки.
Егоцентризмът за мен е болестно състояние, резултат или от биологичен дефицит, или от преживяна травма.

# 516
Егоцентриците са емоционални паразити, също така, с опити за пробив в уж служебните или неангажиращи отношения.
Ей ти и патологичната ефективност на емпатията, Catcher. 
Поздрави Wink

# 517
Франсоаз е намерила идеалния, както стана ясно, въпросът е той какво е получил?

Нищо на квадрат.

Франсоаз и Сапфира, абе громите ли, громите ли, ехааа, хем да се похвалите с късмет, хем да громите нещастниците прелюбодейци, които крадат от времето за семейството в прелюбодеяние. Аз да попитам, а вие като крадете от времето за семейството във висене в бг мама не си ощетявате семейството, нали? Едната даже и от данъците ни краде, пък другата трайно безработна. Всичко е ясно, хората са лоши прелюбодейци, крадци на щастие и с лоши съпрузи (без този на Франсоаз), оттам излизат калпави поколения (без убавците на Франсоаз) и тя и сапфир громят ли громят лошите. Ей, добре че сте вие двете, даже се чудя дали не сте първообраз на дева Мария.

# 518
На мъжете не им стана много приято от истината, но това е положението. Аз като жена вече с големи деца, ще кажа че съм се съобразявала достатъчно с всички. Децата са ми възпитани и отговорни, така че съдете си отстрани колкото си пожелаете. Благодарна съм, че имах шанса да срещна човек, с когото изпитвам неща, които даже и на 20 не са ми се случвали.

Защо да ни е неприятно, всеки има право да живее живота си, както си го разбира. Ако нещо не редно за мен си е мой проблем, за друг може да е съвсем в реда на нещата, тези „другарски съдилища” им мина времето. В много неща претърпяхме развитие като начин на мислене, жалко че някои хора са си там където си бяха и преди 30 години. Не визирам изневери (по принцип са неприемливи), а соченето с пръст и наказания пред строя. Човек трябва да живее, както той се чувства добре.

# 519
Разбира се. Проблемът е когато той се чувства добре, но с поведението си наранява и залъгва свои близки. Ако открито си живее както иска, няма тайни и всичко ще мине. Но лъжите и скатаването са противни. Някой да ти се е доверил, а ти да си живееш зад гърба му по кофти за него начин. Ама нали ти си се чувстваш добре, какво ти пука.

# 520
  • София
Един от любимите ми романи.

# 521
Не само че не им пука, ами всички останали са длъжни да им ръкопляскат на майсторлъка в мишкуването и лъготенето. Който не ръкопляска, значи е сухар, фосил и нищо не разбира от истинския живот.

Ако изневерите бяха нещо редно, защо ги криете? От какво ви е страх? Или ви е срам?
Аз се радвам, че не се налага да лъжа никого за нищо. Изключително лек и приятен живот е това.

# 522
Не съм лъгала. Директно му казах - не те искам. Не спря да се връща, да се моли. Защо - вече го е направил преди това. Спести и това.

Аз не тъп щраус. Не спрях да ... драпам. За истински отношения. Успях. Разбрах. Доста преди мен се е бил отказал. Години обвиняваше и вменяваше вина, скандалджийка си имал вкъщи. Такива са.

Последна редакция: ср, 14 авг 2019, 01:15 от Анонимен

# 523
Моят изневеряващ казва 'Все тая'. Всеки да си го преведе ... на неговия си език.

А можеше наистина да е забавно. И за някои всъщност е.

# 524
Не съм лъгала. Директно му казах - не те искам. Не спря да се връща, да се моли. Защо - вече го е направил преди това. Спести и това.

Аз не тъп щраус. Не спрях да ... драпам. За истински отношения. Успях. Разбрах. Доста преди мен се е бил отказал. Години обвиняваше и вменяваше вина, скандалджийка си имал вкъщи. Такива са.

О, това е класика в жанра: въобразяваш си, истеричка си, луда си...ми не, просто и да лъжат могат толкова, колкото и да обичат (друг, освен себе си). Но защо лъжат? От какво ги е страх/срам? Нали е прекрасно, звездно и вълшебно? Особено голяма забава настава, когато нещата лъснат на показ. Ето, и Пенка Хубавицата не се натиска на тая забава - страх я е да не й дръпнат килимчето под краката.

Последна редакция: ср, 14 авг 2019, 01:15 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт