Гръбначни изкривявания - сколиоза и кифоза! 2

• 104 765
  • 824
  •   1
Отговори
# 510
  • Бургас
Аз се чух преди месец с него, каза ми, че в момента се обучават кадри и когато дойде момента за моя час вече ще се обучени и ще може да ме прехвърли при тях.

Само да дойде часът ще споделя. Simple Smile

Школите, ако мога така да ги нарека, за обучение на Шрот терапевти, са две. Това, че от “школата” на Чонгов няма обучени кадри в Пловдив, не значи, че там няма такива от другата “школа”. Простете, но спекилурането с гръбначните изкривявания и пресилената реклама в последно време ми идва малко в повече.
Заповядайте списък с Шрот терапевтите в България.
https://www.scoliosis-rehabilitation.com/department/bulgaria/page/2/

# 511
Извинявайте, но кой спекулира?!? Аз съм решила да се доверя на др Чонгов и това, което ще ми препоръча той, всеки е свободен да се лекува както и където иска или пък изобщо да не се лекува. Аз споделям какво той ми е казал и определено няма да си избера специалист по списък и снимка, а само с конкретна препоръка.

# 512
Не става въпрос на реклама, но при дъщеря ми 6 м упражнения без редовен контрол й костваха 10 градуса отгоре и от лек дефект стигна до корсет, при положение, че година и половина преди това не беше вдигнала и градус. Ако смятате, че носенето на корсет от тийнейджър в резултат на неглижирана терапия е нещо, което е добър резултат, добре. Да не говорим за самия корсет- 2 Мин преглед, никакви обяснения, просто платете и друго няма значение.

# 513
  • София
Не разбирам от материята, но от личен опит - упражненията, които Чонгов даде, бяха много различни от тези в Сколио центъра. Тези от Сколио центъра и аз не бих ги правила без надзор. Може би са различни Шрот школи? При Чонгов е SEAS или нещо подобно.

# 514
  • Бургас
Fiffy, не ме разбирайте погрешно, не Ви упреквам в нищо, нямам предвид, че Вие спекулирате. Това го правят почти всички, които имат претенции да носят титли пред имената си. С чиста съвест мога да кажа, че всеки, който предлага лечение било то с Шрот, фасциален масаж, остеопатия и други подобни модерни бабини деветини, на хора с изкривяване над 50 градуса или с кифосколиоза, гледа само личната облага и нищо друго. Не знам кой Ви е насочил към тази терапия, не визирам конкретно към Боби Чонгов, но е несериозно да Ви залъгва, че тя ще помогне. На това ме е яд. Че всичко е пари и губене времето на пациента. След една определена възраст, ако състоянието не застрашава другите органи и не налага оперативна намеса, може да се мисли само за облекчаване на дискомфорта и болките. Лек пилатес  за подобряване на стойката или йога биха били много по-подходящи от Шрот. В заключение ще кажа, че при нас Шрот само влоши нещата, а не е като да не сме ходили при хвалени и известни имена. И загубихме 2 ценни години, за пари не говоря. Желая Ви успех, когото и да изберете!
П.П. Пишете, че имате поставена диагноза, но така и не посочихте каква е тя.

# 515
Mного грубо да се отнема надеждата на хората!
Споделете си опита но без вменяване на безнадежност! Опитът е важен но не е единствената възможност!
Всеки случай и живот е индивидуален.

# 516
  • Бургас
Mного грубо да се отнема надеждата на хората!
Споделете си опита но без вменяване на безнадежност! Опитът е важен но не е единствената възможност!
Всеки случай и живот е индивидуален.

Права сте, прекалих, за което искрено се извинявам. Не искам да отнемам ничия надежда, вярвам, че тя наистина умира последна! Но все пак трябва да се знае и другата страна на нещата, нали?

# 517
Бях се зарекла да не пиша вече в тази тема но не се сдържах. Като знам колко сълзи съм изплакала заради съдбата и отношението на някои лекари ми идва вповече в тема за подкрепа да прочета поста Ви.
Всеки си преценява как да си харчи парите, времето и надеждата.
Аз бих казала къде да инвестира пари, време и надежда при нашата ситуация, защото от самото начало ни е ясно, че изкривяванията са трудна работа и няма гаранции.
Бъдете здрави!

# 518
  • София
Чонгов е изключително отговорен. Бяхме при него за 12 градуса сколиоза, далеч от нужда за корсет. Макар че упражненията, които назначи, доведоха до видимо подобрение, той в нито един момент не изключи нуждата от проследяване от ортопед - питаше ни за актуални снимки, насочи ни към хирург от Горна Баня и за друг проблем (тук ще се повторя - Чонгов каза какъв според него е проблемът и точно това се оказа диагнозата,  като преди това бяхме ходили при д-р Кацарски от Пирогов и той не можа да постави правила диагноза. В Сколио центъра също не успяха, но и те като Чонгов не са лекари. В този контекста за мен Чонгов е доказан специалист и човек и се надявам да е запазил професионалната етика да работи в името и за доброто на хората, които му се доверяват).

# 519
  • Измир
Също не пренебрегвайте бързият разтеж в пубертета. Съответно и градусите нарастват.
С Шрот имахме период на задържане, но в даден момент просто излезе от контрол кривата на гръбнака.
Дъщеря ми я оперираха преди 3 и половина години. Ние също се борихме с Шрот, асиметрични упражнения, Боуен масажи, но за съжаление при 40 и повече градуса нямаше друг вариант освен операция.

# 520
  • В сърцата на моите трима мъже!!!
Здравейте!
Прочетох част от темата и през почивните дни ще продължа да чета.
Синът ми е на 12 год. След направена снимка в Бургас днес резултатът е: " Дясноконкавна сколиоза с център L3 / 11,75 градуса/. Изгладена торакална кифоза. "
Близки ми препоръчаха преглед в МЦ Ортомед, но докторът при който са ходили в момента не преглежда. Препоръчайте ми лекар.
Ще продължавам да чета, но според вас какво следва оттук нататък?
Светли празници пожелавам на всички!

# 521
Поизтървах дискусията напоследък.
Фифи не разбрах колко градуса и каква диагноза имаш?
Физикалните терапии могат да облекчат болката, виждала съм и възрастни с корсет. Носят го по-същата причина облекчаване, но възрастен със сколиоза няма как да се лекува консервативно, ако желае изправяне на гръбначния стълб имам в предвид. Там наистина варианта е операция. Във вашия случай с малко дете момента не е удачен въобще. Според мен правилно сте се насочили към Яблански (с него можете да изкоментирате варианти за оперативна корекция, каква, дали, кога) и Чонгов за да ви назначи упражнения, с които да облекчите болките ако има такива.
Относно разликата в упражненията, които назначават Чонгов и Сколиоцентъра, точно така е. Това са 2 различни школи. Сколиоцентъра са към немската школа, където всъщност е измислена тази терапия. Чонгов е към италианската школа, която взаимства основата на немската, но включва и други видове упражнения.
За надеждата какво да кажа, хубаво е да я има, но и очакванията трябва да са реалистични, а те няма как да са ако човек не е малко по-запознат/информиран. От много голямо значение е градуса, възрастта, степента на завършване на растежа. Много по-лесно се коригира, моделира ако щете гръбнак на дете преди пубертета, който все още е супер гъвкав, от гръбнак който вече е влязал в някоя от по-крайните фази на растеж, да не говорим ако растежът е спрял. Съответно и лечението зависи от същите фактори, възраст, градуси, гъвкавост на гръбнака.

# 522
  • Бургас
Здравейте!
Прочетох част от темата и през почивните дни ще продължа да чета.
Синът ми е на 12 год. След направена снимка в Бургас днес резултатът е: " Дясноконкавна сколиоза с център L3 / 11,75 градуса/. Изгладена торакална кифоза. "
Близки ми препоръчаха преглед в МЦ Ортомед, но докторът при който са ходили в момента не преглежда. Препоръчайте ми лекар.
Ще продължавам да чета, но според вас какво следва оттук нататък?
Светли празници пожелавам на всички!
София. В Бургас не мисля , че има специалисти , които да назначат правилна терапия . И аз съм от Бургас и все още не съм чула, някой някого да препоръчва.

# 523

Прикачвам това, което пише в амбулаторния ми лист.
В крайна сметка е по-добре да отида на преглед и да направя нещо за себе си, а не обратното. А заключението на рентгенолозите е - 1 степен сколиоза.

Др Чонгов не ми е обещавал и гарантирал, че с упражнения ще  се оправя, а ми каза, че ще ме прегледа първо и минимум ще ми покаже упражнение, с които да поддържам състоянието си.

# 524
Fiffi, болки имаш ли? Градус по Коб 13 на 30 години е нищо. Ако не те боли гърбът си живей живота и дишай спокойно, по време на бременност от хормоните връзките между прешлените се разхлабват и може затова да се е получило, лека гимнастика за стягане на гръбната мускулатура, Чонгов ще ти каже всичко.Успех и дано не те боли!

Общи условия

Активация на акаунт