Гръбначни изкривявания - сколиоза и кифоза! 2

• 104 760
  • 824
  •   1
Отговори
# 540
а Яблански какво предлага?
по рентгеновата снимка може да се види дали скоро ще спре растежа. не мога да кажа точно какво
(май по хълбочната ябълка, но може и да пиша глупост) но се вижда.
аз в тази ситуация съм за корсет. да, неудобни са но съм за презастраховане.
за изработката не мога да дам мнение, нашият беше много отдавна

# 541
  • Русе
Яблански смята, че костният растеж е почти завършен и предлага да продължим само с шрот терапия и след 6 мес. пак да отидем и ако станела за операция пак да го търсим. Смята, че вероятно градусите ще останат същите и това не би й пречило в живота, както и към момента нито я боли нещо, нито си личи кривината. Аз обаче не искам да се стига до операция, затова питам дали има деца, при които корсетът е дал резултат на такава възраст около 16 годишна.

# 542
  • Русе/ София
Моята дъщеря сложи корсет на 14 и нещо. Първо носи един около половин година - за кифоза, после 1 г нов - за сколиоза. Беше на 39 градуса миналата година- по рентгенова снимка. Сега е на 16 г. с цикъл от 9 месеца. Днес бяхме на преглед с този нов фотометрик апарат при д-р Чонгов. Показа 20 градуса. Според него има подобрение, костния растеж е спрял, но само нова рентгенова снимка ще даде реалните градуси за сравнение. Корсетите й са правени от Люба в Сколио центъра. Носи ги по 16- 18 часа дневно. Проблемът ни е, че времето за корекция намалява, шрот упражненията които прави всекидневно са от преди 2-3 години (преди корсетите се мъчехме да задържим 22 градуса само със шрот)... и никой реално не я следи дали корсета още действа, дали упражненията трябва да се сменят/ актуализират... Опитвам се да се свържа с д- р Ели Иванова за консултация и преглед, но засега без успех. Подготвила съм я, че до бала ще носи корсет.

# 543
  • София
Какъв е този фотометрик апарат? Това в кв. Стрелбище ли е? Моля за малко повече информация

# 544
  • Русе
Знаете ли за над колко градуса сколиоза се полага ТЕЛК за детето?

# 545
  • Русе/ София
Това успях да снимам. Има ФБ група по темата ни и там видях споделена тази информация. Няма облъчване и май съм го прекръстила - форметрик е... Извинявам се. В Горна баня- болницата по ортопедия.

Последна редакция: чт, 01 юни 2023, 20:40 от Elida

# 546
  • София
Благодаря, Елида. Ето какво открих:

Изследването с Форметрик дава най-близка оценка за наличие на сколиоза без рентгеново облъчване. С помощта на обикновен сноп безвредна светлина може да се направи анализ на гръбначния стълб на база топографията на гърба.
Форметрик показва 76 параметъра при заснемане само за 6 секунди. Множество научни проучвания показват висока степен на съвпадения между оценката с Форметрик и рентгеновата снимка.
Форметрик дава информация за:
-степента на сколиозата като измерва сколиотичния ъгъл;
-ъгъла на кифозата, лордозата и страничните отклонения;
-разликата в дължината на долните крайници.
Подходящо е за всички деца, за които има съмнения за гръбначно изкривяване, както и за деца, които имат сколиоза за проследяване ефекта от упражненията и корсетолечението без рентгеново облъчване.
Консултациите ще се осъществят с предварително записване по изготвен график.
Записвания на телефон: 0884717888
Място на провеждане: УСБАЛ по Ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“

# 547
Здравейте, какво препоръчвате за Пловдив. Дъщеря ми е на 6 години с лека асиметрия от дясно. Започва от понеделник физиотерапия. При нея има бърз растеж и го отдават на това. Но не са ѝ мерили ъгли, няма и снимка.

# 548
За Пловдив препоръчвам Чонгов в София. Вероятно няма да се наложи ходене повече от веднъж месечно.

# 549
Аз бих пътувала до София за др Чонгов, особено пък, ако става въпрос за детето ми, но се чака за час, поне аз чаках 3 месеца. През това време можете да минете през ортопед и рентген, за да измери ъглите и да постави диагноза.

Мен лично ме вика след 6 месеца (но предполагам е индивидуално) и после ще че насочи към специалисти в Пловдив.

# 550
Здравейте, какво препоръчвате за Пловдив. Дъщеря ми е на 6 години с лека асиметрия от дясно. Започва от понеделник физиотерапия. При нея има бърз растеж и го отдават на това. Но не са ѝ мерили ъгли, няма и снимка.
Задължително търсете вариант с проследяване в Пловдив. Пътуване до София-да, но ако няма кой да я следи в Пловдив, трудно ще се получат нещата.

# 551
Аз просто се чудя дали е нормално да се постави диагноза без снимка и мерене на ъгъла. Ортопед я постави, лекарката, която определя броя и вида на физиотерапията също каза, че няма нужда от снимка. А аз навсякъде чета за снимка и определяне на ъгъла.

# 552
  • Бургас
Според мен , не би трябвало да се поставя диагноза без снимка. Нито се знае какво е , нито колко е, нито от къде до къде е… каква физиотерапия ще се назначава !? Къде ще изправят, къде ще задържат?

# 553
Тя обясни, че при малки деца се вижда, защото са слабички. Направи карта за лечение. Не знам как. На око.

# 554
  • Бургас
Тя обясни, че при малки деца се вижда, защото са слабички. Направи карта за лечение. Не знам как. На око.
Особено при малки деца, така може да се задълбочи и то светкавично при неправилна терапия, че при мисълта, главата ме заболява от пишман-лекари.

Общи условия

Активация на акаунт