Кюретаж и забременяване след това - тема 81

• 23 526
  • 754
  •   1
Отговори
# 60
Сигнора, просълзи ме твоята история! Винаги в такива моменти ми се е искало да си поплачем заедно , макар и даа не се познаваме, отколкото да се избягва и да се казва, че сега не е удобно да я притеснявам. Аз съм много емоционална и понеже следях ноемврийските мами, ми стана много тъжно от станалото. Искам да ти вдъхна увереност за живот, като ти кажа, че съм насреща за каквото и да е разговори с теб. Бъди силна!

# 61
Лично аз също мисля, че е добре да се говори открито за тези неща, не само за аборти, а и за проблеми със забременяването, АРТ и всичко, свързано с това, както впрочем и за проблемите на онкоболните, инвалидите, хората с психически разстройства и др.  Някак не е нормално за мен (въпреки че не се считам за хомофоб) въпросите на гей общността например да се обсъждат открито, докато проблемите на други групи хора се отбягват, защото са неудобни и трудни за преглъщане. Чрез споделяне се обменя повече опит, а и хората лека-полека започват да го приемат като част от живота. За момента сякаш в обществото е разпространено мнението, че да имаш депресия или репродуктивни проблеми е едва ли не срамно и хората, незнаейки какво да кажат, просто те отбягват. Друг е въпроса, че някои двойки, особено мъжете, считат, че това са много лични неща, които не искат да излагат на показ, и не са готови да се подложат на хорското състрадание, съчувствените погледи и "окуражителни" думи. Може би, ако се говори открито за това и се възприема от обществото като нещо нормално, те няма да се чувстват толкова изолирани и сами в проблемите си. Също, според мен, би било много полезно за двойки, които имат проблеми със забременяването да има възможност за платен отпуск по време на опитите или за по-лек работен режим Аз имам късмет, че работодателите ми ме разбират и подкрепят, но вероятно не всички са така.

# 62
  • Варна
Всичко си е до човек. Ако някой явно те отбягва или злобее, или те гледа все едно си " прокажена" - явно е дошъл момента да разбереш, че това не са твоите хора. Мен повече ме дразни да ме гледат съжалително и да ми казват" е, нали вече си имаш едно дете" ... Все едно като имам едно дете нямам право да скърбя, нямам право да искам още деца ?!? Всеки си има път, важното е с кого ще го извърви. С една от най-близките ми приятелки много се промениха отношенията ни и ми е мъчно, много ми е мъчно. Когато аз разбрах, че съм бременна тя трябваше да направи медикаментозен аборт поради спряла сърдечна дейност в 6 г.с., а тя беше в 8-ма и това след 4-ти опит ин витро ... Опитах се да бъда до нея, но тя просто не ми позволи, може би защото бях тъкмо забременяла. Питах я как е, тя все ми отговаряше, че е добре и да гледам себе си, аз да съм добре ... После, когато се установи на първите ФМ, че бебето ми е с малформации и, че трябва да прекъсна бременността ми се искаше да умра, а тя ми каза нещо от сорта " искаше дете, Господ ти го даде", не осъзнаваше какво решение трябва да взема, не мога да я виня, но ми е много мъчно. Рядко се виждаме вече или си пишем. Тя е заета, аз съм заета, просто все едно нещо се "счупи" в отношенията ни. Тя беше до мен по свое му, не мога да искам повече, както може би и аз не съм била достатъчно до нея в него момент, въпреки че исках ...

# 63
Да, случват се такива работи. Аз също в момента не искам да общувам с приятелка, която е бременна (забременяхме почти по едно и също време). Тя не е виновна с нищо, просто аз нямам сили да контактувам с нея, пък и с много други хора, точно сега. Ще видим как ще се развият нещата. Все някой ден ще трябва да си подам носа извън черупката🙂

# 64
  • Благоевград
Благодаря ви за подкрепата! За съжаление от опит знаете точните думи, които могат да вдъхнат кураж.
Наистина усещам, че хората се притесняват да ни се обаждат. Моя много близка приятелка не ми е писала от 2 седмици. Имам нужда от нея. А тя не звъни, не пише. Тежко е. Другата ми близка приятелка има детенце на 2 годинки след много мъки и чакане, пише ми, но ми каза, че не смее да ми се обажда, когато е с детето й, за да не се разстройвам. Но я уверих, че това няма значение, аз обожавам детето й, и предпочитам да ми се обажда, отколкото да не ми се. Третата ми приятелка плака с мен по телефона, а тя е много "тежък" човек и не показва емоции. За 15 години 2 пъти съм я виждала да плаче пред хора. Вторият път беше, когато й разказвах за случилото се. Тя ми каза следното: "Когато те изпишат, не се изолирай, звънни ми, ще дойда да те взема, ще отидем някъде, ще си мълчим, ако искаш, ще си говорим, ако искаш, ще дойда с теб, само за да не си сама, ако ти се говори - ще говорим, но дори и само да стоим заедно на пейка и да си мълчим, аз ще съм с теб". Стана ми много мило от нейните думи, осъзнах колко много ме обича и държи на мен.
Знаете ли, докторите в МД направиха всичко възможно за мен и детето ми. Вливаха ми антибиотици, казали са на близките ми, че ще направят всичко възможно, за да ми запазят органите. Нямам нито един шев или разкъсване. Все едно не е било. Коремът ми почти се прибра, но имам някакви крампи в коремните мускули и това ме убива, защото в първия момент си мисля, че усещам бебето и в следващия ме удря шамар, че там няма нищо.
Семействата ни си имат достатъчно проблеми, майка ми само ми казва да не плача, да оставя душичката на детето в покой. Как става това?
На 1 юни се подхлъзнах на плочките у нас, паднах по дупе. Изживях страхотен стрес, но тогава нямаше проблем. След 2 седмици мехурът се е спукал ей така, от нищото. Очаквах, че в патологията ще се изолира бактерия, не се е. Нито помен от проблем. Моята репродуктивна АГ каза, че при поликистоза много често яйцеклетките са увредени. Но как да разберем това? Чувала за съм за едно изследване ПИД и й го казах, каза, че сега не се препоръчвало. Евентуално още при един аборт, тогава. Как да преживея още веднъж такова нещо? Ще направя всичко възможно, за да се изследва каквото трябва. Няма да се оставя така.
Правех всичко, каквото ми казаха лекарите. Всичко. Бях толкова стриктна, пазех се страшно много. Но имах много стрес през цялата бременност. Никой не ме пощади психически. Предшния ден преди транфсера ми връчиха предизвестие за освобождаване. До ден днешен съм без работа. Не успях да си намеря до 4 месец, а след това вече започна да ми личи и не съм търсила. То няма и кой да ме вземе бременна.
Кумовете ни имат две малки дечица, прекрасни. Искат постоянно да се виждаме с тях, да излизаме. Ние сме си близки, но в момента нямаме толкова нужда от такива контакти. Те искат да ходим по детски площадки, за да си играят децата им, а нас това ни убива. Не се усещат. Скоро имат рожден ден, родени са в един месец и там ще е пълно с деца, ще има и две бременни. Обмислям дали да отидем. Не мога да ги гледам, ще се разплача. Знам, че е грозно, знам, че всеки си има път в живота, но е много скоро.
Не зная психологът колко ще помогне. Не зная колко е добра в такива консултации, ще видим. Но най-мразя да започне някой да ми казва статистика. Еди кой си преживял еди какво си, ама виж сега. Пък знаеш ли за еди кой си, и той сега си има деца. Не ме интересува. Наистина. Интересува ме как да се справя с моята болка. Много ми е рано да ми казват виж този, виж онзи, успели са. Аз в момента съм на етап търсене на отговори защо се е случило това. Когато дойде моментът за новите опити, може би ще попитам как се е справил този или онзи. Не сега.
Знаете ли, за миг не се възгордях, че съм забременяла. Не съм си слагала снимки във фб. Криех, докато не започна да ми личи много и се виждаше. Избягвах да отговорям на въпроси за бременността, някак ме беше страх. Само се молех да е добре детето. Нищо не ме интересуваше друго.
Когато след 2 дни детето още не се беше родило, започнах да му говоря. Сбогувах се с него. Казах му, че той е изключително много обичан от мен и баща си. Че е бил много добро дете и съм щастлива, че избра мен за негова майка. Време е да си отиде. Време е да отиде при Бог. Че там е хубаво, там ще бъде щастлив и да ме чака, че някой ден ще се срещнем отново. Вярвате ли ми, докато не го пуснах, той беше още жив. След известно време спрях да го усещам. Липсва ми страшно много.

# 65
  • София
Момичета, когато имате нужда от помощ, кажете го на приятелите си, не очаквайте те да се сетят. Няма как другите да знаят вие от какво имате нужда.

# 66
Тина,толкова много съжалявам за случилото ти се.Толкива е тежко наистина,въпреки,че аз също загубих бебето си,но в по-ранен етап,някак наистина не може да се разбере какво е на самия теб.Яз дори не бях пила сърчице,дори нямам снимка на живия ембрион,а на този вече без пулс...
Тежко е много и ни боли всичко по своемо.
Не знам как ще ме разбереш,но тъй като при мен знаеха само сестра ми,най-добрата ми приятелка и близка позната на семейството нямам по едно време ми дотягаше да ми пишат всеки ден как съм след случилото се Просто исках да престанат,да продължа напред и да не ме съжаляват.Знам,че са с мен,но именно от това аз НЯМАХ нужда.Зстова и при следваща бременност мисля да не им споделям ,те са далеч от мен,няма как да ме видят и съм сигурна,че няма да ми се разсърдят че не съм споделила.Както ти казват останалите,може би приятелите ти не искат да те обременяват,защото в такъв момент каквото и да казват и те и ние ,просто няма смисъл.Децата ни ги няма .Но живота е пред нас и ние трябва да се борим и да не се оставяме мъката да ни отнема от дните,които са преброени и трябва да ги изживеем по възможно най-добрия начин.
Пожелавам ти да си намериш работата,която ще те удовлетворява,ще те разсейва от случилото се и ще ти помогне да се възстановиш напълно .След това ти желая успешна нова бременност до финал .Бъди силна,ние сме жени и винаги успяваме!!!

# 67
  • София
Сигнора, един въпрос не свързан с аборта. Когато ти връчиха предизвестието, знаеха ли, че са в напреднал етап на инвитро процедура? Защото закона те защитава по това време

# 68
Тина, не знам дали няма да ти се стори глупаво, но си мислех, че може да пробваш да пишеш в дневник нещата, за които мислиш в момента. Поне на мен ми олеква като го правя, а и в писмена форма човек може да каже неща, които не смее да изрече на глас. Преди време, когато почина моя близка роднина, започнах да пиша писма до нея, в които и казвах това, което не успях да и кажа приживе. Не е кой знае какво като утеха, но и не вреди, малко поне облекчава ситуацията.

# 69
  • Благоевград
Сигнора, един въпрос не свързан с аборта. Когато ти връчиха предизвестието, знаеха ли, че са в напреднал етап на инвитро процедура? Защото закона те защитава по това време

Знаеха устно. Писмено не бяха уведомени, защото жената на шефа ни беше отговорник кадри и тя ме пускаше за прегледите без да прави проблем. Болничният след трансфера дори не е за трансфер. За пункцията си взех отпуск 1 ден, защото съвпадна за петък и до понеделник бях добре и си отидох на работа. Аз съм юрист, знам какви стоят нещата и че можех да сезирам Инспекцията по труда, но не пожелах да се занимавам с тези неща, защото докато изтече предизвестието, вече знаех, че съм бременна и не исках негативни емоции. Те ме освободиха поради намаляване обема на работа и ми преведоха обезщетение за 1 месец в размер на 1 работна заплата. Уволниха 5 човека общо. Не е лично срещу мен, просто така съвпадна.

А за приятелите - тази моя близка, с която сме от деца, много добре знае, че имам нужда от нея, но просто не пита как съм. Не се интересува. Няма нужда да натрапваш чувствата си на човек, който не иска да ги чуе. Вдигна се от Бургас за София, за да се види с гадже, но не можа да дойде от Бургас до София 10 дви, в които бях в болница, за да ме види и подкрепи. Жива и здрава да е.

Имам чувството, че всеки изминал ден вместо да се чувствам по-добре, плача повече. Нормално ли е? Мислех, че като минава време, човек се възстановява, а при мен тъгата е повече.

# 70
  • Dope Reach
Тина, нормално е. С ММ разучавахме различните степени на тъгата, през които минават хората, особено при загуба на близък.
Всичко започва с отричането и изолацията. Отказваш да приемеш случилото се, животът изглежда безсмислен. Това ни пренася през първата вълна емоции и болка.
След това идва гневът. За това, че започваме да усещаме истинската реалност и не сме готови за нея. Той може да бъде насочен към различни хора и да има различно проявление.
Следващата степен е задаването на въпроса "ако". "Ами, ако бях реагирал по-рано? Ако бях опитал нещо друго?" Счита се, че естествен спътник на тази степен е вината.
Четвъртата степен е депресията. Най-силните чувства в този период са тъгата и съжалението. Можем да подпомогнем депресията, като придобием нова надежда.
И последната е приеманието. Със сигурност е трудно да се стигне до нея. Понякога може да си мислим, че сме я достигнали, но да се върнем към предишна степен.

# 71
  • София
Нормално е да тъжиш. Когато ти се плаче - плачи, не преглъщай сълзите 🤗
А такива приятелки... прав им път.

# 72
Скрит текст:
Здравейте!
Включвам се при вас за помощ и подкрепа, тъй като и ние загубихме бебето си.
От малка съм с нередовен цикъл заради ПКЯ, а по-късно открита и ИР. В годините са ме лекували с противозачатъчни и ми казаха, че като дойде момента за бременност, да потърся репродуктивен специалист. Така и направих. От 2016 г. октомври се опитвах да забременея. Правихме няколко стимулации с Клостил, но се оказа, че не се пукат фоликулите. Имам неуспешна инсеминация точно заради неспукани фоликули и на 8 март 2018 г. ни казаха, че сме за ин витро. Цяла година спестявахме пари, защото фондът не покрива стерилитет поради ПКЯ и ИР. Декември 2018 г. започнахме стимулация с инжекции, но от 3 ден и 2 дни преди пункцията фоликулите претърпяха обратно развитие и прекратихме опита. Началото на февруари започна нова стимулация само с Кломифен от 5 ден и се образува един фоликул, от който извадиха 1 яйцеклетка и тя се оплоди. На 20 февруари беше транфсера на 5 дневен ембрион и на 28 разбрах, че съм бременна.
Бременността се развиваше чудесно, нямах абсолютно никакви оплаквания, никакви контракции, единствено проблеми с урината и бъбреците, но аз съм с хронично заболяване и се очакваше, че ще се задълбочи.
На 15 юни получих бъбречна криза, веднага започнах антибиотик, предписан от нефролог, но имах болки 2-3 дни, въпреки болкоуспокояващите. Няколко дни по-късно, ставайки сутрин, в тоалетната изтече някакво течение, но помислих, че съм се изпуснала без да усетя. Забърсвайки се, видях доста усилено течение, но помислих, че от антибиотика съм получила гъбички, както обикновено се случва. Сложих си Гиназол и за 2 дни течението доста намаля. На 20 бях на ФМ при доктор Чавеева. Бебето беше добре, отговаряше си точно на седмицата, плодният сак изглеждаше добре, течността беше добра. Прегледът мина прекрасно. Измериха трансабдоминално шийката и размерът беше добър.
На 17 юли отидохме на следващия си преглед и преглеждайки бебето, докторката от ЖК установи, че върви 1 седмица назад. Тъкмо същия ден влизах в 24. Каза, че нещо не му вижда къде са му краката. Споделих, че съм имала течение и т.н. и ми каза, че иска да ме прегледа вагинално. Легнах и няма да забравя погледа й. Веднага взе проба за води и се оказаха положителни, както каза, че имам и 3 см. разкритие и вижда крачето на бебето в шийката. Постъпих по спешност в Майчин дом след около половин час и там установиха, че съм с 4 см разкритие. Веднага ме включиха на системи за задържане, но казаха, че шансът е почти никакъв тази бременност да се задържи. Вечерта взеха решение да пуснат окситоцин и да дадат ход на раждането. 3 дни раждах. Влели са ми над 10 банки окситоцин, но нито контракции, нито разкритие. В четвъртък ми спукаха водите. Бебето беше още живо. В петък се събра ЛКК и установиха, че бебето изостава с 2 седмици и няма шансове да оцелее. Слагаха ми инжекции за белите му дробове да се развият, но ми обясниха, че най-вероятно, ако оцелее, ще има 100 процента увреждания. В петък следобяд вече почти не усещах бебето, преглеждаха ме на всеки 2 часа за разкритие и в петък в 22.55, нощта преди Илинден, нашият син се роди починал. Едва 500 гр. и 32 см.
Лекарите там направиха всичко възможно за мен и за него, но той просто нямаше шанс. Не пожелах да го видя и да взема телцето му. Изпратиха пъпната връв за изследване заедно с плацентата. В четвъртък си взех резултата и там не пише нищо. Няма установена причина за настъпилия аборт. Казаха ми, че най-вероятно е от инфекцията в бъбреците, заедно със слабост на маточната шийка.
Много ми е трудно. Минаха 3 седмици от тогава. Аз лежах 10 дни в МД, ходих като призрах по коридорите. След раждането ме качиха в патология, където беше пълно с бременни жени. Дори не исках да ходя в коридора, стоях си в стаята, за да не ги виждам.
Съпругът ми беше прибрал бременните ми дрехи, а за бебето бяхме купили шапчици, чорапки, една дрънкалка и ръкавички. Той беше скрил всичко, за да не ги виждам. Не знам как не съм разбрала, че изтичат околоплодни води. 3 седмици детето е било така. Също така, усещах, че ме рита ниско долу, в шийката, но мислех, че е нормално, защото става по-голям и силен. Не съм имала никакви други оплаквания.
Във вторник съм записала час за семеен психотерапевт, за да видим как ще се чувства и съпругът ми с такава консутация, ако на него не му е ок, ще продължа само аз. Тепърва започвам да виждам съжалителни погледи, започнаха обаждания на наши близки, които са разбрали какво се е случило и влизаме в един обяснителен режим, какво, как.
Очаквах с патологията да имам отговор на въпроса защо се случи това на мен, но отговор няма. Много ми е тежко. Душата ми гори. Толкова много искахме това дете, толкова го обичахме и му се радвахме. Той ме разбираше, когато му говоря и реагирае с ритници. Аз го усещах още от 13 г.с., въпреки отговорите на лекарите, че е невъзможно. Напротив, възможно е. Сега ръката ми несъзнателно отива на корема ми, но там вече няма нищо. Синът ни го няма.
Не знам как да се справя с това. Тази седмица съм особено разтроена. Плача всеки ден. Снощи исках да видя бебешките дрешки и като ги видях, стана по-зле. Мислех да ги отнеса в църкавата, защото те са за датето, но нямам сили да отида и да се разделя с тях.
Докторите в МД и моята в Щерев ми казаха, че следващият път ще трябва да се направи серклаж и че трябва да нямам никакви инфекции, когато забременея. Как се лекува хронична инфекция на бъбреците? Нямам отговор.
Покрай нас всичките ни приятели са с деца. С една от двойките разликата в термините ни беше 1 ден. Сега останахме само ние, сами в мъката си, защото никой не разбира какво ни е. Успокояват ни, че така било за добро. Кое му е доброто в средата на 6 месец да загубиш детето си? Че ще си имаме ДРУГО бебе, че на много хора се случва и го преживяват. Какво значи друго дете? Да не би това да са чифт обувки!? Да, много хора са го преживели, но аз нямам нужда от статистика. Имам нужда от надежда, че ще преминем през това.
Не знам как да се справя. Душата ми гори, боли ме сърцето и не мога да повярвам, че се случи. Държа се само заради съпруга ми, но наистина сме сами в болката си. Сигурна съм, че доста от приятелите ни знаят, но само 2 до сега се обадиха да ни подкрепят. Другите не. Болно е да си сам в такъв момент. Не е нужно да казват гръмки думи, просто да ни кажат, че съжаляват и са до нас в това, през което преминаваме.
Казаха ни, че вероятността да забременея спонтанно е голяма. Аз не вярвам, защото до сега никога не съм имала спонтанна овулация, обвивката на яйчниците е дебела и това няма как да се промени. Фоликулите не се пукаха дори след поставяне на Хориомон. Казаха ни, че препоръчват пазене между 8 м. и 1 година.
Искам да се излекувам. Много се страхувам, че ще изпадна в депресия. В деня преди трансфера ми връчиха предизвестие и съм без работа от февруари. Търсех работа, ходех на конкурси, но нищо не стана. Сега съм у дома. Без работа. Сама по цял ден, защото мъжът ми работи. Всички са на работа или са с децата си. Нямам с кого да общувам и да се разсейвам.
Нямам покой. Нямам причина да се успокоя като знам какво се е случило. Нямам и надежда, че нещо добро ще се случи.
.                              Мила,искрено съжалявам за загубата ви.Едвам прочетох поста ти докрая,защото сълзите се стичат от очите ми и ми замъгляват виждането.Охх,незнам какво да кажа,освен Господ да ти дава сили да можеш по бързо да се възтановиш повече психически.Кураж си давай и бъди силна.Това е болка и то голяма,минах и аз по този път и всички ние които сме тук сме минали.Изживей си го мила,изживей си я тази болка както ти си знаеш,така по лесно ще минава времето докато дойде онова време за хубавото което предстои.Ще видиш ,че този ден ще дойде,когато ще се радваш на здраво бебе.Всички ние тук чакаме този божествен ден и не сме загубили надежда да вярваме,че ще дойде.Прегръщам те и бъди силна.

Последна редакция: пн, 19 авг 2019, 03:12 от AnMary

# 73
Кураж на всички! Нека слънцето , отново грее в нашите души, в сърцата ни. При нас минаха точно 3 месеца от аборта , заради тризомия ( в 20 г.с.) , все още търсим причините.
И аз имам /имах приятелка , която след случката се видяхме само няколко пъти, тя забременя и изведнъж спря да ми пише (вече 2 месеца). Иначе гледам в социалните мрежи качва снимки, че ще става мама, как е било най-хубавото чувство да станела мама за втори път и т.н. Но от 2 месеца , нито ми е звъняла, нито нищо! Обидена съм й много. След моя аборт, само след 1 седмица ухилена от щастие ми се похвали, че е бременна, вярно стана ми много мъчно, защото моето бебче го нямаше вече, поревах си, отново се изправих. Но тя, уви, прекъсна връзка с мен. Не знам защо, не знам каква е причината. Може би чака от мене, аз да я питам как е, как е бебчо, но това ли е редно??? Нима очакват от нас да се зарадваме. Вярно, те не са виновни с нищо. Но защо съдбата така ни изиграва, най-добрите ни приятелки са бременни, щастливи, а ние не сме.... сме.......... Усещам се понякога, че ставам злобна към хората, не мога да се спра, усещам, че завиждам на всички бременни, майки с колички .......... Не искам да съм такава, отказвам да съм такава, но не мога да се спра? А вие изпитвате ли такива чувства Sad
Тежко ми е още, че се раздаваме на хора, които всъщност не заслужават.
Момичета само ние знаем какво ни е!

# 74
  • Dope Reach
Лара, аз мисля, че е нормално. Особено, ако не е помислено за теб - как ще реагираш, дали няма да те разстрои и огорчи... Вярно е, че те нямат представа през какво минаваме. И че обидата е грях. Но тактичност, внимание, грижа - това се изисква.
Радвам се, че успях да споделя и продължавам да споделям с вас мислите си и терзанията си. Иска ми се да можехме да се срещнем и на живо, вероятно това би ни донесло още повече утешение...

Общи условия

Активация на акаунт