Отговори
# 285
  • софия
Супвр голям офтопик правя, но не се стърпявам Sad
Мецане, цитата ти е трогателен, наистина!
Но в контраст с него веднага ми изниква  днешна ситуация с бежанци и за един Динко, ловящ ги по границата, който едва ли не се превърна в национален герой....аи още по непривтното за мен, че такива Динковци носят тениски с Ботев и Левски... Криворазбран патриотизъм!
Толкова за емпатията! Сега доброволно си слагам главата на гилотината!

Ежко винаги знае как да си разнообрази времето и да не му е скучно!

# 286
  • в страната на чудесата
Няма нужда наистина да коментираме частни случаи. Трябва да сравним реакцията на средностатистическия българин и англичанин към жена с количка, към болен, към познат в беда... отношението към педофилията и инцеста... За българина децата са много много по-ценни от стариците. Институциите са нефелни, друг разговор.
всеки познава изключения в една или друга посока. Няма нужда от литература или история. Ежедневието е достатъчно. Това, разбира се, не е в отхвърляне или защита на едните или другите. Идва ми малко в повече славославенето на Холандия или лошото отношение към хората и живота тук.
В крайна сметка завесите и стените паднаха, всеки е свободен да живее и учи там, където душата му се чувства най-добре. Няма нужда от оправдание за това. Няма нужда и от оправдание защо и как да похарчи парите на родителите си и своите. Положителни и отрицателни примери има за всичко. И нищо не доказват.

# 287
  • София
  Гледам, отплеснала се е темата, но и аз да се включа в спама.
  Точно снощи в книгата ми беше споменат Tuskegee experiment. Имаше пояснение кратко, но понеже ми се сори невероятно чудовищно, пък и книгата е фентъзи, реших, че е измислица. Днес го потърсих специално и се оказа истина. Умът ми не го побира! В съвременно общество, особено чувствително на тема демокрация, свобода на словото и расова толерантност, да съществува 40-годишен експеримент с хора. Приключил по случайност през 72-ра! Това не са концлагери, не са граждански войни и революции. Това е сега!

# 288
  • в страната на чудесата
Не е единствен. Трябва да потърсиш експериментите в УК с деца, заразявани с хеп
Все пак протестантската  етика създаде и хартата за правата на пациентите и хелзинкските декларации, които сложиха край на изкушенията от такъв характер. Май юга не си признава Simple Smile грешките

# 289
Идва ми малко в повече славославенето на Холандия или лошото отношение към хората и живота тук.
В крайна сметка завесите и стените паднаха, всеки е свободен да живее и учи там, където душата му се чувства най-добре.

Това предполагам са камъни в мойта градина. За щастие, казвам за щастие, защото си обичам България, поне половината време от годината съм напоследък в България, което неминуемо ме кара да правя сравнения. Има ги и в двете посоки. (Съгласна съм, че е досадно , ще попрестана)
Но за съжаление образователна , социална и здравна система са потресаващо далечни.

Оставям на страна доброто безплатно държавно образование.  Скоро научих за специализирани лицеи с допълнителни изпити,  с много повече занимания,- плащаш веднъж в годината, не е да не плащаш, но малко над една минимална раб заплата. И как да не правя сравнения.

Посипвам си глават с пепел и отивам да си трия офтопиците.

# 290
Мецане, в северните части на Гърция хич не ни обичат. Попрочети малко за зверствата на нашите войски. Не, че и гърците не са го правили. На Трикери са загинали хиляди български войници.

# 291
Знам, така е. Но повече от всичко на света обичам България, защото майка ми е българка, защото баща ми е българин, защото кръвта, която тече в жилите ми, е българска, защото езикът, на който съм проговорил, книгите, с които съм закърмен, са български. Защото стихотворението, което съм цитирал с възторг и благоговение като дете, е "Аз съм българче" на Вазов! Защото най-чистата, най-светлата и безкористна личност, живяла някога на планетата - Васил Левски - е българин, защото стихове на Ботев са издълбани на Сорбоната в Париж!...Защото няма по-хубави планини и море от нашите, защото дивната хубост на Рила по нищо не отстъпва на швейцарските Алпи, защото няма по-красива планина на света от Родопите, и най-хубавата ѝ част - високата, красивата, е в България! Защото няма по-хубаво море от българското - никой българин не харесва бетонирането, презастрояването, лошото обслужване - но никъде по света няма такива хубави, златисти пясъци, и да е хем море, хем планина - на северното Черноморие достигат източните разклонения на Стара планина, а на южното - Странжда! Другаде е или много студено (Германия и Полша), или много горещо- Гърция и Турция, като и в Гърция, и в Турция, и в Хърватия, е камънак! Прословутият плаж Конялтъ в Анталия, на който съм бил, е един метър кална ивица! Защото никой друг народ не е оцелял в такива екстрени условия цели пет века, защото преди турското робство сме били най-развитата държава в Европа, в период на разпад на феодализма - и това 13 век, а османската империя във възход на военния феодализъм. Защото сме дали българската азбука на света, на която пише не само огромна и все пак силна страна като Русия, но също и далечни нам народи като Монголия, Туркмения и Азербайджан! Защото тези букви са български! Защото, на кръстопът на великите сили, българинът е запазил прагматизма си и е оцелял, но също и емпатията; защото България е спасила 50 000 евреи от лапите на смъртта! Защото в началото на 20-ти век е първата електрифицирана държава на полуострова е България, защото 1900-та година в София има електричество, а  1901 година в София има електрически трамваи, никъде другаде няма на полуострова!  Защото киселото мляко е българско, защото българската роза няма аналог в света, защото сме благословена земя, където още Орфей е витал, защото никъде другаде по света на такава малка площ, колкото една шепа, няма и равнини със златисти жита, и море, и планини, и целия релеф, който има на света! Защото сме добър, толерантен народ, защото винаги сме плащали сметката и когато не сме виновни! Защото няма друга страна в света, чието бойно знаме никога не е пленено в сражения, защото Българският войник няма загубена битка - битките са ги губили политиците. Защото имаме трагична орис, че политиците ни нито преди, нито сега  не са били и не са достойни за нивото на народа. Защото....мога да напиша още хиляди страници.
Защото съм българин и се гордея с това! Защото никога не бих живял в друга държава. Защото обичам гледката на Витоша и Балкана, която се вижда от балкона ми, защото обичам нашето море, защото обичам планините ни, защото никъде другаде не се чувствам добре - благодаря на Бога, ходил съм достатъчно, бил съм на много места в много държави. И още на втория ден съм имал неистовото желание да се прибера в България.
И не е да не сме - ами че изобретателят на най-великото изобретение - компютъра, благодарение на което сега сме в 21 век и си общуваме дори и тук в този форум - Джон Атанасов - е българин.
И накрая да кажа - ами и форумът "бг-мама" - най-интелигентният, с дискусии на световно ниво, с всякакви гледни точки - форум в света, където хората ги е грижа за децата им. Никой никъде по света не си обича децата така, както българина - и доказателство за това е този форум. Гордея се, че съм българин, и че съм част от него. Никъде по света няма друг такъв - може да обсъждат прагматични страни, но така с обич, загриженост и ангажираност за децата, никъде по света не пишат, никъде не са толкова навътре в това, в проблемите на образованието, като се почне още от началното образование, никъде няма такива интелектулани дискусии, никъде, освен в България и тук, в този форум. Изконният стремеж на българина към образование, към добруване и закрила на децата, което според мен е прекрасно, го няма никъде другаде по света в такава степен, както тук.

Последна редакция: пт, 23 авг 2019, 11:11 от Татко Мецан

# 292
  • в страната на чудесата
Мецан размазващ!!!
Браво!

# 293
Любовта и родолюбието обаче не следва да ни превръща в слепци. Няколко от твърденията мога да оспоря. Тази фикс идея, че сме по, по и най не ни помага много. Поведението ни често е аналогично на македонизма в западната ни съседка. Удобно забравяме историята когато не ни изнася и хиперболизираме когато ни изнася. Ако искаме да си стъпим на краката, единствено реализмът и приемането на истината за кривините ни ще ни е от полза.

# 294
  • софия
Покрай Мецан ( който според мен се шегува съвсем умишлено) се сещам как като малка, в училище, бвх супер горда, заради една природна забележителност, защото ни учеха, че е едиснтвената по рода си! Няма друга такава на света! И следваха един куп прехласвания. Всички растяхме много горди с този феномен! И се появи интернетът!  

# 295
  • в страната на чудесата
Стига де. Мен пък ме изкефи този пост!

# 296
  • София
Изобщо не се шегува Мецан. Обаче реакциите на поста му са ... тъжни. Ако американец например напише такъв пост в американски форум, всички ще го аплодират, че и химна може да изпеят. Проблемът на българина не е прекомерното национално самочувствие, а точно от обратното - липсата на такова. Това ни е голям проблем. И винаги е бил /поне в последните 6 века/.

Последна редакция: чт, 22 авг 2019, 23:05 от sanaka

# 297
Сал от Левски и Ботев колко самочувствие да имаш?

# 298
  • софия
Нямам проблем с националното си самочуствие! По сертификатната схема със сигурност има С2.  А напоследък доста ми се случва да си общувам с американци-някои от които университетски преподаватели, журналисти...... ми доста добра представа имат за проблемните си дялове и доста красноречиво си позволяват да критикуват, да подлагат на съмнение и дори да се срамуват от определени неща в родината си....
Та в поста на Мецан ми харесва наивизма и вярата! Толкова! И после се сещам, че е вредно такова самозалъгване!

# 299
  • София
Самочувствието не може да ти се дължи на произход, защото е смешно. А е смешно, защото е средновековно. Аристокрацията на това "лежи".  Можеш да имаш самочувствие на база това, какво сам си научил и какво сам си постигнал.

Никакъв проблем нямам със самочувствието заради произходите си (както знаете, аз съм "мешана", от всичко най-лошо...хич даже не се срамувам). В сферата, в която работим, сме "златният стандарт" - цитирам думи на наш американски клиент. Но този "статус" сме постигнали със постоянно усъвършенстване  и качествена работа, а не с национални герои.

Общи условия

Активация на акаунт