Отговори
# 255
  • София
Мецане, чак пък обобщение как вкупом сме по-умни от немците.. И там като тук има всякакви - от много умни, знаещи, можещи до много ограничени откъм обща култура и знания хора, но със стабилни умения в едно конкретно направление. Може да си жичкаджия и нищо друго да не можеш, но поне това го правиш като хората, разбираш си от работата, последната е съвсем прилично заплатена, животът ти е спокоен...

# 256
На нашите поколения им е голяма общата култура по ред причини, затова изглеждаме по-умни от западните, сегашните поколения обаче ще настигнат американците.

Това за американците също ни е внушавано от време оно. Когато отидох за първи път, бях с нагласата, че ще срещна ужасни хора, ще попадна в гето, да се пазя на улицата и т.н.

Сигурно има такива места. То същото, ако ида и във Филиповци.

И сигурно има и ограничнеи хора, както има навсякъде по света, но определено срещах все мили и умни хора.

Говоря от лични впечатления.

Последна редакция: чт, 22 авг 2019, 08:14 от rosss

# 257
  • софия
Нотарис, не споря, изказвам и друга нагласа, но сега, с този си пост, определено ще започне спор. Та, управниците в крайна сметка си ги избира народа! Второ, мислене в посока “ ние сме много по-по-най-“ не само не помага, но и вреди много! Много се надявам да си прав за това, че сегашните поколения ще “настигнат американците” ( ако разбира се не го казваш в негативен план)
 Иначе, не споря и не искам да споря в грубия смисъл на думата, особено пък с Мецан. Напротив, приятно ми е да го чета, уважавам го като събеседник много, и точно затова (му) давам и друга гледна точка! Иначе, да, хората нявсякъде са всякакви и все пак има така наречения “масов” характер в определени възприятия, когато се излезе от частното, малкото мислене. Пък и това с управниците е поредното извинение, защо нещата тук не вървят. Нали сме съгласни че “там” също недоволстват от управниците си. Но в самото си възпитание имат нещо ценно, различно. Не знам как става, но имат фокус, ние “тук” сме малко разпиляни...:
Ако знаете само в Сан Франциско колко недоволстват от образователната им система....и колко нееъзможно скъпо е да си пратиш детето в частно училище.....Не го осъзнаваме, но всъщност тук е рай все още, за този, който не е мързелив и не се ограничава сам!
Казах ли “ добро утро” Simple Smile
Добро утро и хубав ден на всички!

И всъщност ако трябва да сме честни-нали от товс недоволстваме в нашата образователна система- чета ги и за висшУто какво пишат-софийски и ФМИ. Преподаватели, остаряла система, никаква практическа насоченост и т.н. Ами нали сме съгласни, че все пак доктори, професори,  академици и каквото ви хрумне се става с определено знания и опит! Значи има ги умните, а защо така става?! Ето за това говоря! Много сме умни, гордеем се колко сме начетени, ама виждаш ли на, то просто не става възхода на нацията!? Извинявайте, ама на това му се казва “ широко затворени очи”.

Последна редакция: чт, 22 авг 2019, 15:29 от Амели

# 258
Ами защото само си въобразяваме, че сме умни, затова.
И предходните, и сега живите поколения не се отличават общо ни с много акъл, ни дори с кой-знае колко голяма обща култура, като маса.
Който иска, разбира се, може и да се самозалъгва, че той и всичко негово - близки, съученици, поколение, сънародници и т. н., са нещо много повече от останалия свят, но това няма да направи от самозаблудата му реалност.

# 259
Амели, предлагам изобщо да не зачекваме темата как се взима титла в тази сфера. В България. Горе долу имам представа от две области, а от познати чувам, че това си е стандарт по принцип. Бившата катедра "Финанси" на УНСС и един от езиковите факултети на Софийския (покрай мой братовчед).

А това колко сме умни и начетени като нация е същото като древната държава Македония.

# 260
  • софия

Който иска, разбира се, може и да се самозалъгва, че той и всичко негово - близки, съученици, поколение, сънародници и т. н., са нещо много повече от останалия свят, но това няма да направи от самозаблудата му реалност.
И което е по-лошо, няма да му помогне особено!
Fancy, съгласна!

За ммодераторите на темата, благодаря, че сте ми обединили постовете. Написах втория отделно, просто, защото вече имаше “лайкове” на предния и не ми се стори правилно да добавям! Все още не ми се струва правилно, но щом така сте решили....

# 261
Амели, правилата са за да се спазват. Не се допускат последователни постове.
Лайковете се броят на друго място. Всеки потребител в рамките на 24ч може да редактира поста си. Можеш да редактираш обединения пост. Simple Smile

# 262
  • софия
Не, не, не искам. Просто се оправдах за различните постове.

# 263
  • София
Скрит текст:
Нотарис, не споря, изказвам и друга нагласа, но сега, с този си пост, определено ще започне спор. Та, управниците в крайна сметка си ги избира народа! Второ, мислене в посока “ ние сме много по-по-най-“ не само не помага, но и вреди много! Много се надявам да си прав затова, че сегашните поколения ще “настигнат американците” ( ако разбира се не го казваш в негативен план)
 Иначе, не споря и не искам да споря в грубия смисъл на думата, особено пък с Мецан. Напротив, приятно ми е да го чета, уважавам го като събеседник много, и точно затова (му) давам и друга гледна точка! Иначе, да, хората нявсякъде са всякакви и все пак има така наречения “масов” характер в определени възприятия, когато се излезе от частното, малкото мислене. Пък и това с управниците е поредното извинение, защо нещата тук не вървят. Нали сме съгласни че “там” също недоволстват от управниците си. Но в самото си възпитание имат нещо ценно, различно. Не знам как става, но имат фокус, ние “тук” сме малко разпиляни...:
Ако знаете само в Сан Франциско колко недоволстват от образователната им система....и колко нееъзможно скъпо е да си пратиш детето в частно училище.....Не го осъзнаваме, но всъщност тук е рай все още, за този, който не е мързелив и не се ограничава сам!
Казах ли “ добро утро” Simple Smile
Добро утро и хубав ден на всички!

И всъщност ако трябва да сме честни-нали от товс недоволстваме в нашата образователна система- чета ги и за висшУто какво пишат-софийски и ФМИ. Преподаватели, остаряла система, никаква практическа насоченост и т.н. Ами нали сме съгласни, че все пак доктори, професори,  академици и каквото ви хрумне се става с определено знания и опит! Значи има ги умните, а защо така става?! Ето за това говоря! Много сме умни, гордеем се колко сме начетени, ама виждаш ли на, то просто не става възхода на нацията!? Извинявайте, ама на това му се казва “ широко затворени очи”.
Амели, много хубави постове. Хванах се за болднатото и си мисля, че един от отговорите е - вероятно защото няма инвестиция в добър management? На всички нива …

Е, сега имаше представител от едно ниво, който се изцепи, че "мат'рЯлА", с който работи, му бил калпав, ама …. сега пак може да поспорим кой пръв - кокошката или яйцето

То това е тъжното в поста на Мецан - че много потенциал остава разпилян, поколенията идват и си отиват, циклим - аз лично така го изтълкувах.

# 264
Пък и това с управниците е поредното извинение, защо нещата тук не вървят. Нали сме съгласни че “там” също недоволстват от управниците си. Но в самото си възпитание имат нещо ценно, различно. Не знам как става, но имат фокус, ние “тук” сме малко разпиляни...
Нещата са по-сложни, Амели. Още от покръстването сме с различна култура с англо-саксите.
При тях са започнали със силно централизирания католицизъм, при нас - с децентрализираното православие.
При тях образованият елит е пишел на език, различен от безкнижното простолюдие, при нас образованието е било (относително) демократично, писменноста - на езика на народа.
И двата подхода си имат плюсове и минуси, в зависимост от обстоятелствата.
Обособеният английски елит е дал възможност на шепа нормани да завладеят Англия бързо и безпроблемно, като просто заменят господстващия елит със себе си. На нас пет века не са ни стигнали да станем турци.
Техните учени, политици и търговци са комуникирали свободно с цяла Западна Европа, нашите е трябвало да учат езици за целта...
Без немския орднунг концлагерите са били невъзможни (както и немската наука и индустрия).
При техните елити е организацията на хищниците - организирана глутница, с ясна йерархия. При нашия народ - на тревопасното стадо - всяка негова част е също толкова жизнеспособна, колкото цялото и за целта и да има водач - йерархията под него е размита.
Културни особености. А иначе - всеки е недоволен от управляващите го Simple Smile

Не го осъзнаваме, но всъщност тук е рай все още, за този, който не е мързелив и не се ограничава сам!
Не съвсем. По-свободни сме, но никой не инвестира особено в краварници, доилни апарати, ветеринари и специализиран фураж.
Казано иначе - имаме прекрасни възможности най-много до ниво гимназия (където не са необходими чак толкова инвестиции). Университетското образование обаче е друга бира. Изисква адски много пари (и не само).
И е утопия да бъде достъпно за всички. Даже по соца не беше.
А УПРАВЛЕНСКОТО образование изисква традиции, които ние никога не сме имали.

И всъщност ако трябва да сме честни-нали от товс недоволстваме в нашата образователна система- чета ги и за висшУто какво пишат-софийски и ФМИ. Преподаватели, остаряла система, никаква практическа насоченост и т.н. Ами нали сме съгласни, че все пак доктори, професори,  академици и каквото ви хрумне се става с определено знания и опит! Значи има ги умните, а защо така става?! Ето за това говоря! Много сме умни, гордеем се колко сме начетени, ама виждаш ли на, то просто не става възхода на нацията!? Извинявайте, ама на това му се казва “ широко затворени очи”.
Възходът на нацията изисква, орелът, ракът и щуката да теглят в една посока. Виж оцеляването на нацията може да изисква всеки да се спасява поединично и в различни посоки.

# 265
    Естествено, че всеки ще се спасява поединично. Тук това е било винаги правилната и единствено правилната позиция. Друга е невъзможна. За себе си съм отписал този народ да го бъде като общност когато и да било.
    Причините са от векове, от десетилетия и от днес. Няма смисъл да ги коментираме. Но и ние всъщност не сме държава, ние сме колония. Не решаваме нищо, нищо не зависи от нас. Остава ни да грилваме в ЛИДЛ (бляяя, бляяя), да бичим чалга и да им работим евтино.

"......... смок е засмукал живот народен,
смучат го наши и чужди гости!"

Ама не се впрягайте, Гърция е близо, ЛИДЛ още по-близо, по бул."България" има малко нов асфалт, а лихвите са ниски.

Последна редакция: чт, 22 авг 2019, 13:10 от Notaris

# 266
"
Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша."

"Но защо не съм Славейков,
да заплача, да запея:
"Не пей ми се, не смей ми се,
от днес вече ще да блея"?

Но защо не съм и Вазов,
"вярата" си да възпея:
че ще стане вълк овцата,
а певците като нея?!"

# 267
Има описани примерно в книгите на Сидни Шелдън, на Артър Хейли и други големи писатели невероятните зверства и безчовечност, които се извършват в американските затвори. В тези, които вършат въпросните безчинства, няма нищо човешко. Някак си ми се струва, че у нашия народ няма такова ниво на оскотяване.
За немците, всички знаем какви са ги вършили през хитлеризма, в многобройните лагери, като това според мен си е национална черта. Като психика, подчинение и липса на въображение не ми се струва да са се променили много. Защо французите или англичаните не са постъпвали така например. В края на краищата хитлер идва на власт по съвсем демократичен път, избран от народа на демократични избори. Относно лагерите при руснаците е същото - в лагерите на Сталин. И при тях има много безчовечност и дълги години, по време на царството на сталин и НКВД човешкият живот е нямал никаква стойност. В държави като Франция и Англия човешкият живот винаги се е ценял! Американците също не го ценят особено - колко много бомбардировки са извършили по чужди държави, включително и над София и колко невинни жертви са взели! Че и атомни бомби само те са си позволили да пускат - спомнете си Хирошима и Нагасаки. То не бе Гренада, Сърбия, Либия, Ирак, Виетнам, Корея, къде ли не са бомбили.
Освен това да се самоиронизира е присъщо само на силния духом. Не всички нации го могат. И не е само Славейков, а и много други - Алеко с "Бай Ганьо" например. Може и да има истина в стихотворението, но само силният духом си признава слабостите и ги вижда:

НЕ СМЕ НАРОД
Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...
Помежду си лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни...
Все нас тъпчат кой отдето завърне,
щот сме туткун, щото не сме кадърни...
Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
а всякому мерамът е развала...

Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.

1875

Последна редакция: чт, 22 авг 2019, 14:20 от Татко Мецан

# 268
  • Майничка
... В държави като Франция и Англия човешкият живот винаги се е ценял! ...

Да бе, ценял се е... последните два века. На малкия им пръст не можем да стъпим с религиозните им кланета, преврата на Кромуел, терора след Френската революция или колониалните изцепки. Да не говорим за робството.
Има и друго - и за католическа, и за протестанска Европа, пък и за Русия, погромите над евреите винаги са били средство за туширане на социални брожения. При нас този модел, по обясними причини, не е могъл да се развие (и слава Богу). Не че сме толкова толерантни, ама сме имали други дертища по онова време.

# 269
  • София
Херман Кох ми е сред любимите съвременни писатели. Според мен проблемите, които описва, далеч не характеризират само холандското общество. Много са му силни книгите заради начина, по който оставя читателите само да си правят изводи, нищо не им натрапва. И, разбира се, това води до различени прочит от страна на различните хора.
Проблемите в българското общество са несравнимо по-големи според мен. Но за съжаление си нямаме Кох, който да ги опише.
Уверена съм, че нещата, които споделя Рос за живота в Холандия, са действителни факти. Може да изглеждат захаросани, само защото са крайно необичайни за България, за съжаление.
Никой не е казал, че в Западна Европа проблеми няма. Wink

Общи условия

Активация на акаунт