Отговори
# 330
  • София
Мерси! Heart

# 331
Гимназистите вече нямат нужда от целодневен надзор, плюс това, че е доста по-евтино да се харчиш година-две за курсове и после да не плащаш 4 години. Има 10 държавни гимназии, които си заслужават.
Задочно следване във Великотърновския университет е логичната следваща стъпка. Дали Търново, дали Британия - все са велики, но Търново е по-древно!
Laughing

# 332
  • София
Ежко, ти от сутринта ли удари нещо спиртно Joy

# 333
  • София
Ми какво - прав е Ежко с коментара си. Както акцентът на предния пост е върху това колко пари могат да се спестят, логично за висшето образование, ако се следва фокуса на най-евтиното, в Търново едно следване ще излезе по-евтино от София. Наеми, транспорт, услуги - по-евтино е. Задочно ще е още по-изгодно вероятно заради възможността за започване на работа на пълен работен ден.

# 334
  • София
Задочното във ВТУ падение ли е?  В голяма степен става въпрос за пари и не забравяй, че след гимназия младежите са самостоятелни бойни единици. Малко са частните гимназии, кото могат да са конкурентни нна най-добрите държавни. Ако мога сходно качество и среда да осигуря в държавна защо да плащам за частна? Отделно не е задължително да студентства в чужбина бакалавърска.
Всеки решава кой път да поеме, но не ги отписвай държавните - в университетите седят заедно на банката.

# 335
Само човек, който не е ползвал услугите на частното образование може да продължава да твърди, че ще спести пари, ползвайки услугите на държавното.

# 336
  • София
Задочното във ВТУ падение ли е? 
ВТУ е по-евтино - нали това е акцентът.

Андариел, има отделна дискусионна тема, в която в свободна форма може да разсъждаваш по въпроса дали си струва да се плаща за частно образование.
Само човек, който не е ползвал услугите на частното образование може да продължава да твърди, че ще спести пари, ползвайки услугите на държавното.
+100

# 337
  • София
Не съм написала за спестяване, а за това, че децата влязоха в желана държавна и разходът за частна отпадна.

Аш фактите са си факти, независимо в коя тема се напишат. Проста икономика. И в тази тема се обсъжда, че много деца от ЧУ кандидатстват за добрите държавни, както и се обсъжда, че частните гимназии имат да догонват най-желаните държавни. В момента от частните най- амбициозни са тази с немски и пчмг. Така че, напълно в темата съм.

Последна редакция: ср, 28 авг 2019, 08:14 от Andariel

# 338
+100
+10000
В голяма степен става въпрос за пари и не забравяй, че след гимназия младежите са самостоятелни бойни единици.
Как мога да забравя, когато големият син тази година стана такава?
Човекът погледна програмата на специалността на запад, погледна я в СУ, пресметна Еconomic Value Add от това да е 30-тина години напред с материала (без да забравя, че може да учи и самостоятелно в СУ - иначе щеше да сложи 50 години). После превърна същото ЕVA в NPV, oтчитайки риска и лихвата по студентския заем и си отдъхна, че не се налага да прави компромиси с нивото на образование.
Като цялата горна сметка, както и обоснованото самочувствие, че ще се справи на Запад (щото вече го е доказал на практика), надали щяха да са възможни, ако идваше от ДГ.

# 339
  • София
Аз също не гледам на избора на гимназия през призмата на това колко ще плащам. Хванала съм се на хорото, ще плащам. Има още време при мен за този избор, но към днешна дата, ако не е НЕГ или СМГ (което при щерката няма да стане), предпочитам частна гимназия. След 5 години ще видим как са нещата.

# 340
  • София
То затова човек си проучва нещата. Тъй както не би си записал детето в кое да е училище, така и невсяка специалност си заслужава, независимо дали тук или в чужбина.

Именно - има няколко държавни, които си заслужават, а ако не стане и семейството има ресурс - частна. Но пак да си заслужава.

# 341
Андариел, добре завърнала се!

На този етап до 7 клас съм твърдо на позицията, че ЧУ няма разумна алтернатива, ако детето не иска да учи математика. И дори и тогава алтернативата на държавното взема превес при мен.
След 7 клас не е точно така. Но ако частните гимназии засилят качеството още повече, за мен лично освен АК ще има и други мотиви да предпочета частното пред държавното както и до сега. И ако дай Боже все така можем да си го позволим без драми.

Но трябва да отбележим, че не си заслужава да се плащат тези пари за кое да е ЧУ.

# 342
То и в началното образование не си струва да се плаща за кое да е ЧУ. Макар че, типично по български, всички ЧУ струват горе-долу еднакво. Но щом си продължават дейността, значи за всеки влак си има пътници, макар и образно казано билетът за железницата София - Варна да струва колкото билета Париж - Марсилия, независимо, че вторият влак взема разстоянието 4 пъти по-бързо и при съвсем друг комфорт;)

Апропо, японците като чули колко време пътува влакът от София до Варна и решили, че България е по-голяма от Китай.

# 343
Фанси,
Съществува и варианта ДГ да СНИЖАТ качеството. Ако вече не са го направили.

# 344
Съществува и варианта ДГ да СНИЖАТ качеството. Ако вече не са го направили.

Да стискаме палци. Ама надали! С този министър с амнезия за собствените му нареждания от преди година-две. Още ми държи от вчера заплахата.

Общи условия

Активация на акаунт