Отговори
# 450
  • София
Според някои, вероятно - да, но, обективно погледнато, Шарки, не е така. Просто си минал една своя победа, която не се дава даром при равни други условия.

# 451
Аз пък още чакам за дефиниция и на "Запад", моля.

На Запад е там, където е приет синът на Ежко LaughingLaughing  
Отвъд шегата, на Запад в българския е влязло като синоним на богатия развит свят. Но в случая поради особеностите на образователния модел в Европа, от една страна,  и в САЩ, Канада и Австралия, от друга, и поради факта, че сме членове на ЕС, а не сме щат на САЩ или провинция на Канада/Австралия, в по-тесен смисъл го дефинирам като ЕС. Може да има вариации дали само старите членове или плюс Централна Европа. Подразбира се, че е без Източна Европа

Може си някой да ми дефинира "справя се" и "успява" на Запад.
Защото ми се струва, че да си завършил и да клепеш някъде там не е кой знае какъв успех.
А каква е твоята дефиниция за успех? Да идеш до Харвард само за да се омъжиш за богат евреин или да купиш на щерката висшето в някой световно неизвестен италиански/испански университет?

И когато го кажеш, изведнъж си четкаш егото.

Не, просто констатираш за себе си, че не си чакал мама с парите си да ти купи образованието и с връзките си да ти осигури хляба, а каквото си постигнал, е благодарение на собствените ти знания, умения и труд. На човек като теб, който се представя за self-made, това би трябвало да е добре известно.
Да говориш точно ти за четкане на егото от страна на други ми се струва върха на лицемерието, след всичките твои постове за скъпо образование, за скъпи имоти, за скъпи круизи. Ще кажеш, имам ги и се хваля, добре, но това не е нищо повече от четкане на егото, защото никой тук всъщност не се интересува и няма нужда да знае ти колко пари изкарваш, колко круиза си правила и колко пари си изхарчила за образование. Ти явно обаче имаш насъщна нужда да го кажеш. За какво друго, освен заради своето его...  

Последна редакция: чт, 29 авг 2019, 15:12 от Анонимен

# 452
  • София
А защо си мислите, че успехите на децата ни идват даром, само защото са в АК? Ами че и те се борят, полагат усилия, преборват себе си (пуберския мързел)?

# 453
А защо си мислите, че успехите на децата ни идват даром, само защото са в АК? Ами че и те се борят, полагат усилия, преборват себе си (пуберския мързел)?
Да бъдем честни, Шарки - някои неща ги авантят:
- не плащат данък "чиновническо безхаберие"
- ползват намаление когато плащат "чиновническа простотия"
- освободени са от "преоткриване на велосипеда и топлата вода"
С две думи относно успеха - не заслужават!

# 454
  • София
аз лично никога не съм изразявала подобно мнение, но предполагам, че не визираш мен.

# 455

Значи, не са съвсем подготвени за света деца, на които това им се пести. Тез неща ги има навред - и на "Изток", и на "Запад" и по останалите световни посоки и кълбета. Хубаво е човек от рано да се научи, че ги има, да ги разпознава навреме и да си изгради свой начин на работа с тези проблеми.

# 456
  • София
аз лично никога не съм изразявала подобно мнение, но предполагам, че не визираш мен.

Изобщо никой никога не е изразявал такова мнение, та доста се зачудих като го видях плеснато изневиделица.

# 457

А кой го е казал това? Написах, че децата от АК са там, където и децата от държавните гимназии с английски - можеш да го прочетеш назад. Не са при повечето  деца (не всички) от държавните гимназии с немски, защото нямат достатъчно висок немски за целта.
Никога не съм казвала, че АК е лошо училище, точно обратното. Вие с Ежко сте тези, които омаловажават чуждите постижения, ако са на деца от ДГ. Но явно човек е склонен да обвинява другите в това, което самият той прави.  
Тук говорим за успехите на деца от ДГ, които, според теб и Ежко просто не съществуват, ей така, само защото вие сте казали, че няма как да съществуват. "Такова животно нема…" Само че има. Доказано емпирично, многократно, за хиляди деца.  А че вие не искате да го признаете, е съвсем отделен въпрос. Предполагам, че така оправдавате някакви свои решения или лични липси. Ваша си работа.

Последна редакция: чт, 29 авг 2019, 15:09 от Анонимен

# 458
  • Русе
А защо си мислиTE, че успехите на децата ни идват даром, само защото са в АК? Ами че и те се борят, полагат усилия, преборват себе си (пуберския мързел)?
 Пропуснала съм да забележа такъв уклон в темата. Аз защитавам тезата, че ако детето ти не е в АК -не значи, че то е обречено на деградиране , че родителита са ограничени безхаберници или пък че ако е в АК, обезателно успехът и щастието му е в кърпа вързан, и си си изпълнил родителския дълг. Има си деца, които намират силна и плодоносна почва в това училище, но не мисля че всяко дете може да се реализира там

Последна редакция: чт, 29 авг 2019, 15:35 от A m b e r

# 459

Значи, не са съвсем подготвени за света деца, на които това им се пести. Тез неща ги има навред - и на "Изток", и на "Запад" и по останалите световни посоки и кълбета. Хубаво е човек от рано да се научи, че ги има, да ги разпознава навреме и да си изгради свой начин на работа с тези проблеми.
Това, че на света има кочини не значи, че човек трябва да бъде приучван от малък да живее в калта.

# 460

Това, че на света има кочини не значи, че човек трябва да бъде приучван от малък да живее в калта.

Защо "кочини"?
По такъв начин най-често работи администрацията във всяка една държава. "Бюрокрация" е система за управление и всеки администратор принципно е нормално да си върши работата, като не влага на 100% личен елемент. Дори на 50%.
Полезно е децата да си го знаят това от ранна възраст. Че после ще са като в небрано лозе.
От много години нито "Западът", нито Европа-та са някаква екзотична дестинация. Повечето сме и виждали как работи администрацията там, че сме работили и с нея.

Последна редакция: чт, 29 авг 2019, 16:35 от Judy

# 461
  • София
И аз не мисля, че някой от пишещите тук в момента (да речем последните 15 стр.) ще каже или е опитал да внуши, че изкласяването в Колежа е детска игра. Обаче неуместни коментари за егото на другите имаше няколко. За това не може да се изкривим душата. Но че е лесно в Колежа? Хмм ...

А коя е втората Попея?

# 462
  • София
LaughingМалеее...Понеже съм на Запад Stuck Out Tongue Closed Eyesв  момента с едно "неоправно" моме Nerd  от ДГ, няма да напиша друго освен че някои хора прекаляват...

# 463
Скрит текст:

Отвъд шегата, на Запад в българския е влязло като синоним на богатия развит свят. Но в случая поради особеностите на образователния модел в Европа, от една страна,  и в САЩ, Канада и Австралия, от друга, и поради факта, че сме членове на ЕС, а не сме щат на САЩ или провинция на Канада/Австралия, в по-тесен смисъл го дефинирам като ЕС. Може да има вариации дали само старите членове или плюс Централна Европа. Подразбира се, че е без Източна Европа

Защото ми се струва, че да си завършил и да клепеш някъде там не е кой знае какъв успех.
А каква е твоята дефиниция за успех? Да идеш до Харвард само за да се омъжиш за богат евреин или да купиш на щерката висшето в някой световно неизвестен италиански/испански университет?

Не, просто констатираш за себе си, че не си чакал мама с парите си да ти купи образованието и с връзките си да ти осигури хляба, а каквото си постигнал, е благодарение на собствените ти знания, умения и труд. На човек като теб, който се представя за self-made, това би трябвало да е добре известно.
Да говориш точно ти за четкане на егото от страна на други ми се струва върха на лицемерието, след всичките твои постове за скъпо образование, за скъпи имоти, за скъпи круизи. Ще кажеш, имам ги и се хваля, добре, но това не е нищо повече от четкане на егото, защото никой тук всъщност не се интересува и няма нужда да знае ти колко пари изкарваш, колко круиза си правила и колко пари си изхарчила за образование. Ти явно обаче имаш насъщна нужда да го кажеш. За какво друго, освен заради своето его...  

Дефиницията за успех е и обективна, и субективна. (Зависи от евреина.)

Успял е да си щастлив, обичан, да обичаш това, което правиш. Да имаш перспектива. Да имаш пари.

Не заплата 2000 - 3000 евро и 1200 наем. Или 2500 паунда бруто и наем 1000 на поне час път от работата. Не пиколо, рецепция хотел, сервитьор до Тауър, охрана или късаш билетчета някъде, елементарно счетоводство - броиш фактури, логистика  - блееш в компа, анализ и статистика - блееш в екселски таблици от 8 до 17 часа. Никакви дискотеки, селски кръчми, евтини екскурзии. Това го видях за един ден в Лондон. Прекрасни български деца. Е, мерси, може да си го носите Запада някъде.

Последна редакция: пт, 30 авг 2019, 14:24 от AnMary

# 464
Скрит текст:

Дефиницията за успех е и обективна, и субективна. (Зависи от евреина.)

Успял е да си щастлив, обичан, да обичаш това, което правиш. Да имаш перспектива. Да имаш пари.

Не заплата 2000 - 3000 евро и 1200 наем. Или 2500 бруто и наем 1000 на поне час път от работата. Не пиколо, рецепция хотел, сервитьор до Тауър, охрана или късаш билетчета някъде, елементарно счетоводство - броиш фактури, логистика  - блееш в компа, анализ и статистика - блееш в екселски таблици от 8 до 17 часа. Никакви дискотеки, селски кръчми, евтини екскурзии. Това го видях за един ден в Лондон. Прекрасни български деца. Е, мерси, може да си го носите Запада някъде.

И ти смяташ, че отиването на Запад изключва това? Ако е така, къде, според теб, трябва да отидеш, за да го постигнеш? И какво точно ще правиш на това място, за да го постигнеш (не да блееш в екрани, компютри или там каквото каза, че блеят)?  Да не говорим, че това да си обичан и обичаш няма нищо общо с мястото, на което си. Младежи са обичани и обичат навсякъде. И пак навсякъде не могат да намерят кого да обичат и кой да ги обича. Това не е до място, а е до съвкупност от много други фактори, включително и късмет.

Според мен, да градиш вижданията си за образованието и реализацията на Запад от един ден в Лондон е доста самонадеяно и далеч от реална оценка на ситуацията. И на тази база да направиш генералния извод кой къде да си носи Запада.  Но все пак чакам отговорите на горните въпроси, които може да изяснят механизма на оценката.

Относно пропорцията заплата/наем, в София положението не е по-добро. Е, ако тате/мама са богати да купят на детето един-два имота, тогава да, целият доход на детето си е за него, за лайф, заведения и дискотеки. Но не всички деца имат богати татковци, и за тях дали ще дават 50 % от дохода си за наем/ипотека в София или в Мюнхен, е все едно. А качеството на живот в Мюнхен  е далеч по-добро от това в София. И бързам да направя disclaimer - написаното няма нищо общо с личната ми ситуация, която не интересува никого.

Общи условия

Активация на акаунт