Колко пари харчите на месец за храна

• 95 636
  • 2 236
  •   1
Отговори
# 2 010
А аз, като ям почти всичко да знаете какво става...

# 2 011
И аз отчитам ръст на сумата за храна - 100 лв отгоре на месец спрямо сумата за храна през март например. Нямам село, пълни фризери и храната се купува за момента.
Това с селото и пълните фризери безплатно ли го броиш ?
Аз имам село, и фризери имам, но отделям от времето си всеки ден за да имам храната, която да съхранявам във фризерите , да сама съм решила да е така и в магазина да влизам за броени неща. Само горивото до моята храна ми е 4 лв на ден.  Не ми е безплатна, напротив, но зная какво слагам на масата. Останалите неща преди седмица ги написах около 100 лв за седмица, значи пак се стига до 800 - 1000 лв на месец за четири човека. Но не е безплатна.
 И ако на duhi_puhi манатарките са и безплатни ( благородно завиждам, но признавам си гъбки само от магазин хапвам) то на мен и хобито риболов благодарение на което имах две вечери ми е разход защото отиват едни 5-6 лв за захранки и стръв. Единственото безплатно са 10 -те пакетчета коприва набрани пролетта.

# 2 012
Ами за някои е безплатно, понеже родителите го гледат,а младите прибират отгледани зеленчуци и разфасовано месо, даже готово в пликче за фризера.
Не ми се е случвало, за жалост:), но има и такива примери.
Храната е поскъпнала, да. Не знам с колко е повишението за нашето семейство, но само киселото мляко е 30-40 стотинки нагоре.
Доматите и краставиците и цените, които са цитирани тук, са много високи.
Вчера купих две краставици от кварталния магазин, понеже домати си имахме, 0,58 лв ми ги сметна момичето на касата.

# 2 013
Не го броя за безплатно, казвам го, за да се знае, че не използвам напазарувано/прибрано/складирано от по-ранен период. Т.е. сумата за храна отговаря на изядената такава.
Не подценявам/ омаловажавам/ обиждам ничии труд/време/усилия. Просто казах, че аз нямам такава опция в момента.

# 2 014
Ами за някои е безплатно, понеже родителите го гледат,а младите прибират отгледани зеленчуци и разфасовано месо, даже готово в пликче за фризера.
Храната е поскъпнала, да. Не знам с колко е повишението за нашето семейство, но само киселото мляко е 30-40 стотинки нагоре.
Вчера купих две краставици от кварталния магазин, понеже домати си имахме, 0,58 лв ми ги сметна момичето на касата.
Как преценихте,че е безплатно???Те като ги гледат родителите разходи няма така ли??,Що за съждение от ваша страна,домашното излиза скъпо с разликата,че знаеш какво ядеш.

# 2 015
  • София
Скрит текст:
Как преценихте,че е безплатно???Те като ги гледат родителите разходи няма така ли??,Що за съждение от ваша страна,домашното излиза скъпо с разликата,че знаеш какво ядеш.
За съжаление някои наистина разсъждават, че е "безплатно", т.к. не дават и лев за закупуване на разсад/семена, нито за последващото отглеждане. Тези разходи ги поемат родителите и на "децата" им излиза без пари. После се 'праскат' колко евтина била храната, ама фризера от село, плодове, зеленчуци, мед и някои ядки също.

# 2 016
  • sofia
На мен са ми безплатни ягодите, малините, черешите, вишните и крушите... ама тая година се роди от всичко по много. Брането им е зор, че не можеш да отлагаш, когато ти е удобно.
Даже в момента крушите мъжът ми ги събира в бидон, щото нямат изяждане (сортът им не става за консервиране и са нетрайни).
Дворът си е благодат, ама пак не става без усилия и отделяне на време.
Иначе и гъби не купувам, като уцелим добра година и сме имали време за обикаляне (разходки).

# 2 017
Някои домашни неща наистина излизат безплатно. Овошките в селското шато са засадени преди повече от 50 години. Засаждаме и нови, но един брой фиданка струва 2-3 лева. От време на време режем клони и всяка есен мажем с вар. Не пръскаме никога. Така че, първоначалните и последващите разходи за домашни плодове са нищожни. За орехи и лешници, също.

# 2 018
  • sofia
Уиш, ами брането? Satisfied
В старата ми работа много се радваха като им занеса нещо, ама никой не се възползва от поканата да дойде да си набере.
То не е лесно да се гъзурчиш из ягодите и да те дерат малините.

# 2 019
Да си набереш нещо са собствена консумация е по- скоро удоволствие. Не бих се сетила да го калкулирам.

# 2 020
Сетих се и за обратното - да те накарат да закараш майка  или баба до пазара да си купи левче по-евтини плодове и зеленчуци. И за нея си е далавера, защото не мисли ни за бензина, ни за времето ти. Ама обикновено си мълчим и не разкриваме какво стои зад далаверата.

# 2 021
  • София
Сега ми попаднаха брошури на Кауфланд и Лидл от 2017 г. На първо четене цените са като сегашните. Хляба и твърдия алкохол е по-скъп през 2020 г., но другото - мляко,  сирена, кашкавали, филета, сурово месо ми се виждат еднакви. Защо тогава харчим повече пари за храна?  Нито начина на хранене, нито бройката са се променили.

# 2 022
  • София
В Лидл техните стоки не са се вдигнали, но всички други млека, сирена, кашкавал, филе, сурово месо - е нагоре. Даже оня ден установих, че най-евтината наденица е с лев нагоре.
А, какво говоря! Онова бялото за мазане в Лидл и то се е вдигнало.

# 2 023
Сега ми попаднаха брошури на Кауфланд и Лидл от 2017 г. На първо четене цените са като сегашните. Хляба и твърдия алкохол е по-скъп през 2020 г., но другото - мляко,  сирена, кашкавали, филета, сурово месо ми се виждат еднакви. Защо тогава харчим повече пари за храна?  Нито начина на хранене, нито бройката са се променили.

Винаги съм си го мислила това - уж всяка година цените растат главоломна и официалната инфлация от 2-3 процента е смешна стъкмистика, а реално цените се вдигат с двойно и тройно отгоре, а всъщност успяваме да живеем. Това го слушам от десет или двадесет години и ако беше вярно нека всеки си представи какви щяха да са цените (елементарна геометрична прогресия).
Иначе е вярно, че преди 20 години със 150 лева пълнехме догоре една количка в Метро с какво ли не, а сега даваме същите пари за двойно по-малко. Да, ама тогава не купувахме скъп алкохол, сьомга и ципура, и от някои други неща се ограничавахме. Та ето от къде идва разликата според мен - усещането за огромен ръст на цените се крие в промяната на потреблението и в сезонните вариации на цените. И не ме разбирайте погрешно - не казвам, че няма инфлация, просто съвсем не е такава, каквато се описва по форумите.

# 2 024
  • Countryside
Инфлация има, но и потребителите се разглезиха, промоции, акции, 2в1 и т.н. Да не говорим, че преди 15г не бяхме чували за някои стоки, които едва ли не са жизнено важни днес. Но цените принципно вървят само на горе в дългосрочен план, а и всеки иска висока заплата. Е, как да стане с ниски цени? Високата заплата повишава крайната стойност на продукта. Поскъпва ток, бензин, цената се качва. Неизбежно е. Само дето доходите ни не се качват така както ни се иска. Ама нали гоним еврото...та така.

Аз мисля, че реално храната излиза околко 800-1000лв за 4 членно семейство с деца над 6г, на месец. И то без кой знае какви луксозни стоки. Не знам как някои ги правят тези магии по 200-300лв на месец...че и здравословно...

Общи условия

Активация на акаунт