Замира ли институцията брак?

• 19 104
  • 624
  •   1
Отговори
# 345
Самият Братан ще разясни минусите. Joy
Недей, че тогава никой няма да иска да се ожени като мен. Някой по-оптимистичен и в розов период ще се справи със задачката много по-добре 😁

За твое учудване аз съм твърдо "за" брака, просто мисля, че в тази си форма не съвпада с моите интереси. Виж, църковният брак е нещо, което приветствам от сърце. За мен подписът пред някакви чиновници не значи много, но клетвата пред божествената инстанция е нещо, което ще спазвам стриктно и доброволно, дори и без се определям като религиозен.

# 346
Това си е до човешки качества - или ги имаш, или ги нямаш. За лоялността и съвкупност от качества говоря, иначе един подпис не променя отношенията.

# 347
Хич не се учудвам. Ясно ми е към какво се стремиш, ясно ми е, че ключовата дума на Рака е "семейство", иначе въобще нямаше да се кахъриш, че ти се вижда трудно постижимо. Но не разбирам това черногледство на 30 г. Аз винаги съм смятала, че хубавото предстои. "Най-тъмно е точно преди разсъмване." Nature Rainbow

# 348
За мен подписът пред някакви чиновници не значи много, но клетвата пред божествената инстанция е нещо, което ще спазвам стриктно и доброволно, дори и без се определям като религиозен.

Е ти така и многоженец може да станеш и то без да сгазиш никой закон.
Трудно ми е да повярвам, че има хора, които си мислят, че смисъла на брака е в клетвите и обещанията.

# 349
  • София
Аз пък не познавам мъже, които да не искат децата си, даже напротив. Имаме един случай даже, в който на познат приятелка забременя от него, но беше омъжена и детето се води на съпруга, а не на истинския баща. Той много тежко го прие, защото тя не пожела да се разведе и детето си остана с имената и в семейството на законния съпруг.

# 350
Въпреки че бях свидетел на развод с много усложнения,  не съм се отказала от брака. Аз го приемам като принципен въпрос - мъж,  дете, къщичка и заживели щастливо,  въпреки че може да се разделят и не е сигурно дали ще остареят заедно. Не съм и против разводите - лично обикалях съдилищата като свидетел,  тегаво е, но понякога няма друг избор. Аз за себе си не бих избрала фактическото съжителство по две причини - искам всичко да е "черно на бяло" и да си знам правата и задълженията; няма да се чувствам сигурна при такава връзка.  При браковете поне без съд няма да мине,  но предпочитам да мина всички драми със съдилищата. 

# 351
За детето със или без брак. Наскоро един случай с познат:
Неженен с дете, живеещ на семейни начала. Зарязва "жена си" заради любовница. Родата на жената няма какво друго да направи, освен да го псува до девето коляно.
През това време любовницата забременява и нашият се жени за нея. От любовница набързо му става законна съпруга, а бившата, която сигурно в началото също много е вярвала в красивите приказки за любов без подпис вече му е горе-долу никаква.
Предполагам, че ще го съди за издръжка.

# 352
  • Пловдив
И със сключването на брак е доказал, че няма намерение да зарязва новата. Wink

Бившата искала ли е от него да сключат брак?

П.П. Един случай и от мен. Живеещ на семейни начала, ражда му се дете. Той зарязва жената с малко дете и се жени, с брак, за друга. Няколко години нямат деца, май някакъв късен спонтанен аборт имаше само, след това им се ражда дете и преди то да е навършило и годинка, съпругът си хваща трета, с около 20 години по-млада. Съвсем истински случай, а го знам покрай развода с втората. Иначе втората твърдеше, а може и да е вярно, че не е зарязал първата заради нея.

# 353
УЖ, е доказал. Иначе не се знае знае ли се, при такъв семеен и бащински опит. За бившата не знам. Може всъщност и по-изгодно да й е било така в началото, тъй като е по-стабилна финансово.

Друг случай: приятелка ходи с мъж разделен с "жена си" с две деца. Нямал е брак с нея. Съди го за доста голяма издръжка. Онзи реве, че щял да се откаже от двете си деца. В същото време къпе приятелката с обещания за брак и за още куп дребни дечица.

Давайки тези примери, не поддържам нито една от тезите За или Против. Може и да се окаже права потребителката, която препоръчваше консултация с адвокат преди брак.

# 354
Аз продължавам да твърдя, че всичко опира до човека. Дали е отговорен, какво е отношението му към децата и към семейството като цяло. Защото и аз познавам един екземпляр, който има три деца от три жени. И с трите е имал брак. С втората е съжителствал почти седем години, след което са подписали. Развели са се една година след сключването на брак. Последната му жена (третата, която е причина за раздялата му с втората) има две деца от първия си брак, развела се е заради него. Чудя се ще има ли и четвърта?

# 355
Разбира се, на първо място са взаимоотношенията във връзката, т.е. наличието или отсъствието на подпис не ги променят, те са каквито двамата си ги направят. Но аз съм ЗА брака с подпис, защото това показва по-скоро ГОТОВНОСТТА на хората да се обвържат и това показва с действие  "Аз съм готов да градя живота си с теб". Не че човек може да знае какво би се променило или не след години, но смятам че който се дърпа и си намира обяснения просто се страхува да пристъпи към трайно обвързване. А и за децата е по-хубаво да са си в законно сем-во и с една фамилия. За мен това е по-важното а не бялата рокля и самото празненство.

# 356
  • София
За мъжа ми общото дете е по-сериозно обвързване от брака. Май съм извадила късмет 😁 (не, не го казва той, просто е такъв човек)

# 357
За мъжа ми общото дете е по-сериозно обвързване от брака. Май съм извадила късмет 😁 (не, не го казва той, просто е такъв човек)
И за моят също. Но той държи също всичко да си е законно !

# 358
  • Пловдив
Тереса, а какво точно значи да е "законно" или "незаконно" и какво става, ако "всичко" е "незаконно"?

Скрит текст:
Нали не си трол?

# 359
 Разбира се, че общото дете е много по-сериозно обвързване. Едно дете ви свързва завинаги, каквото и да стане. При развод без деца, всеки си продължава пътя и забравя за другия.
  Това за незаконните деца съм го слушала от колеги, нямащи 30... Направо бях онемяла, дори баба ми няма такива разсъждения.

Общи условия

Активация на акаунт