Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Преместване на ученик от българско училище във Франция

 • 976
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 510
Моля,ако има живеещи във Франция да се включат.
Има голяма вероятност съпругът ми да започне работа във Франция.
Градчето е малко с местна гимназия ,на 200км от Париж.
Ако има запознати с френската учебна система ,моля да се включи ,а и с всичко полезно ,което трябва да се знае за държавата.
Единия ми ученик ще е в 4 клас,втория в 10 клас и третия в 12клас.
Въпроса ми е как стоят нещата с училищата?
Трябва ли на френско и на българско училище?
Доколкото знам трябва и на двете да се ходи.
Благодаря предварително на включилите се!

# 1
 • Белгия
 • Мнения: 253
Мъжът Ви да замине, а вие останете с децата в България още две години, докато големите завършат средно образование. После могат да учат във френски университети, ако държат да са там. През това време малкият да научи френски, за да може да се включи успешно във френското училище.
Български училища в чужбина обикновено има към посолствата, ходи се доброволно, най-често в събота.

# 2
 • Мнения: 510
Разделянето не е опция.
Питам как става преместването ,а не  съвети кой къде да остане(не искам да съм груба) ?
Много са семействата,които се местят,така че не сме прецедент.

# 3
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 15 127
Разбира се, че не сте прецедент, но аз сериозно ще се замисля дали да изкарам един тийн от средата му и да го хвърля в небрано лозе на чужда територия.
Бълг. училище е по желание.
Ако намериш акредитирано, може да го посещават по-големите деца, за да вземат българска диплома. Иначе няма кой да те задължи да го посещават. Доколкото знам и нивото доста варира.

Провери къде ще попаднат децата ти, ако не говорят езика.
Може да има специални класове само език да учат. Незнам как е във Франция.

# 4
 • Мнения: 510
Когато живееш в град без никакви преспективи ,в който има само западане и никакъв прогрес ,дилемата е голяма.
Мога да обяснявам дълго и широко ,защо и как ,но не е мястото и времето.
Плюсове и минуси ,колкото искаш .
Иска ми се да има лесен начин ,но няма.
Попитах някой дали е наясно с преместването ,защото заминаваме или всички или никой.

# 5
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 15 127
Аз те разбирам много добре.
Всеки родител иска най- доброто за детето/ децата си.
Затова ти казах да провериш къде ще попаднат, ако не говорят езика.
Да не стане от трън, та на глог.

В Германия ги слагат в интеграционни класове с “ новодошлите” и вярвай ми това не е много мотивиращо....

Попитай във френската тема как е организирано образованието, какво е важно при избора на училище. Въобще да те насочат...
Успех каквото и да решите

# 6
 • Deutschland/HE
 • Мнения: 2 208
Мъжа ти трябва да говори с училището в града. Много зависи на какво ниво знаят френски двамата големи, за малкия сигурно няма да е трудно, но големите са над 16г и може да не ги запишат изобщо, образованието до 16г е задължително и може да нямат никакво желание да им търсят курсове по френски . Моя приятелка заминаха за Австрия и затова не взеха сина си, който беше 10ти глас в математическа гимназия.

# 7
# 8
 • Наблизо
 • Мнения: 3 578
С уговорката,че не съм спец и вече не живея във Франция - жената по- горе ти в казала,че училището е задължително до 16.
Дванайствокласникът го остави да си завърши в България,защото със сигурност ще го накарат да повтаря поне 11 клас,ако не и 10ти,тъй като част от матурите минават в 11 клас по френската система.
10токласникът подобно,поради същата причина.Реално децата рискуват да загубят минимум 2-3 години в интегриращи класове и повтаряне.
Най-малкото дете няма проблем,защото е още прогимназия.
Имай предвид,че учебната година вече започна и особено за дванайстокласника просто няма да го запишат дори.
Наистина изчакайте или големите да дойдат като студенти,иначе ще е по-скоро от Трън та на глог за големите.
Успех.

# 9
 • Мнения: 89
Аз живея във Франция. Наистина,  в 11 клас се държи матура, резултатите от която са определящи за влизането в университет. Тук за много от университетите не се държи приемен изпит. последната образователна реформа засяга децата, които тази година навършват 16 години (синът ми е на толкова). Оценките от тази година - 10 клас, който тук се води “première “, също влизат в окончарелния бал. По мое мнение също ако се местите децата ще трябва да повторят поне съответния клас за да им се зачетат оценките за матурата. В 10 клас се държи матура по френски, по останалите предмети е в 11 клас. Аз бих препоръчала частна гимназия, където има повече шансове  да се съобразят с детето и да му помогнат да се аклиматизира.

# 10
 • Мнения: 3
Здравейте! Ние се преместихме във Франция август 2018г. Синът ни имаше завършен 5и клас, а на френски език знаеше единствено чуждиците навлезли в нашия език, т.е. не знаеше френски. Отидохме в общината и казахме, че искаме да го запишем в училище /на тази възраст - колеж/. От там ни пратиха на друго място, защото по- малките от него ги записвали в общината. Та отидохме на дадения адрес, обяснихме им положението, поизчакахме /обикновено се уговаря среща и тогава отиваш - имахме късмет/ и когато ни приех започнаха да задават обикновени въпроси на синът ми /как се казваш? къде живееш? от къде си? на колко си години? ..../, за да установят, че наистина не говори френски. Питаха ни кой клас е завършил в България и по една таблица установиха кой клас трябва да бъде във Франция. Той трябваше да бъде 2ра година в колеж /5и клас/, но ни попитаха дали сме съгласни да го пуснат 1ва година в колежа /6и клас/, за по лесно адаптиране и ние се съгласихме. Първата година изкара в клас за интеграция за чужденци / CLA/, втората година след зимната ваканция, го изместиха в редовен клас /януари/. В клас CLA учеше само математика и френски. От втората година навлязоха география, технологии, английски и физкултура. Сега, вече в 4и клас изучава френски, английски /първи чужд език/, испански / втори чужда език/, физика и химия, наука за живота и земята /нашата биология/, география и история, музика, изкуства, физкултура, технологии и математика. Бързо свикна, все още не познава българчета, от самото начало въпреки притесненията ходи с огромно желание на училище. Повечето учители са млади и "готини" /по думите на синът ми/.
 В България той изучаваше английски език и въпреки, че нивото му беше доста ниско, това му помогна в самото начало да общува с децата /една дума на френски, три на английски/. Учи целодневно, от 08:00 до 17:00 /понякога 15:30/, от 12:00 до 13:30 им е обяда. Имат столова, която се плаща на тримесечие /декемви- 270€, април- 180€, юли- 180€/. За да влязат да обядват маркират карти, ако не сте платили картата не им отключва. В сряда са до 12:00 и не обядват в училище. В училище могат да внасят единствено вода, нищо друго за пиене и хранене. Може да кандидатства за стипендия /изчислява се дохода на семейството/, отпуснатата сума се приспада от първата такса за столовата. На нас така първата година ни приспаднаха 200€. Втората и третата  /тази година/ ни отказаха стипендия.
 Миля, че бях изчерпателна. Все пак, ако нещо съм пропуснала или не Ви е ясно, напишете и ще отговоря.
 Успех!

Общи условия

Активация на акаунт