Студенти в Холандия/Нидерландия - 6

• 65 806
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
  • La casa de Mickey Mouse
Да, подава се  такъв формуляр, но не тук в НАП, а е нужен е на мястото, където ЗАПОЧВАШ работа и продължаваш осигурителния си стаж. Той е такъв - формуляр за продължаване на осигурителния стаж, а не за прекратяване....Издава се от предишното място (Държава) и удостоверява какъв осигурителен стаж си имал там), но той не е  приложим в конкретния казус, синът на потребителката няма защо да подава такъв в НАП зьа да удостовери, че е започнал работа другаде...
Когато и ако се върне в БГ, ще донесе формуляр издаден от холандците, че се е осигурявал там, за да му продължат стажа тук.
Би трябвало в Холандия да са му поискали такъв - явно не са. На дъщеря ми навремето й искаха в Германия и ходих да взимам от НАП, както и какви данъци е плащала през последните две данъчни години преди да започне работа в Мюнхен, за годишната декларация й искаше счетоводителят... За да й върнат от немските данъци.

Така че, освен моралните угризения, според мен, никакво задължение няма пред Вас да декларирате пред НАП, че вече младежа работи - по-скоро задължение имат холандците да му искат формуляра, при издаването на който нашенския НАП ще се светне, че това лице вече се осигурява другаде, и затова не си плаща вноските...
Така ми изглежда логично...

В Холандия не се изисква този документ. Освен тоа говорим за две различни неща - здравно осигуряване и социално осигуряване. При сключване на здравна застрховка в Холандия, никойне го интересува още колко здравни застраховки имаш. Това, че си имал здравна застраховка не означава, че си работил и имаш какъвто и да трудов стаж. Ако искате да си възстановите прекъснатите права (здравни) в Бг, подавате декларация, с коятодекларирате къде сте били здравно осигурен и в какъв период от време.

Mini, ти и друг път си поствала разяснения по този въпрос, за което аз лично съм ти много благодарна, даже този линк, който сега пак сподели, съм го включила в заглавния пост на темата. Точно следвайки стъпките по него със сина ми уж заявихме възстановяване на част от сумата преди 4 месеца и нищо не е получил.

Нека се обади по телефона на беластинга, те говорят английски и да се изяснят. Има някакъв проблем с апликацията му или нещо такова. Служителите са много учитиви. Не е нормално такова забавяне.Максималния срок 6 седмици. Да не говорим, че по новите правила, първо изплащат парите и после искат допълнително документи и ги разгеждат

# 256
МИНИ, определено, явно Холандците са си башка.... Според сайта на нашето министерство, целта на формуляра Е-104 , който важи за целия ЕС и Швейцария е , цитирам:

"В рамките на здравното осигуряване формуляр Е 104 се издава за сумиране на здравноосигурителни периоди, което дава възможност лице, което започне да се осигурява в друга държава членка на ЕС, ЕИП или Швейцария, да придобие здравноосигурителни права в резултат на признаване на предходния му осигурителен стаж.

При завръщане в България лице, което се е осигурявало в друга държава членка, представя в териториалната дирекция (ТД) на НАП формуляр Е 104 и придобива здравноосигурителни права след обработването на формуляра"
Край на цитата.

Как холандците го постигат това сумиране без формуляр, нещо не мога да се сетя, но явно го правят, не твърдя, че не е възможно, твърдя само, че германците си го искат и си правят сумирането. Щото ако го нямаше тоя формуляр, нямаше да й върнат там някакви пари, удържани автоматично за немска здравна застраховка, по време на стажа при тях, ама тя си имала българска....

Очевидно говорим за здравно осигуряване, при това познатото у нас "задължително", не доброволно. Ясно, че доброволни можеш да сключиш каквито решиш. Социалното е друга бира, споменах го по-горе, доколкото ходих до НАП за щерката и вадих документи и в тази област.... Там става дума за пенсии, осигуровки и т.н., което не е тема тук. Така че не бъркаме понятията, става въпрос за здравното, материализирано от българина в чужбина с европейската здравна карта, зад която стои българската здравна каса, за него.

# 257
ами то като се отвори Заявлението за онзи формуляр става ясно за какво е, Стефан просто не го е догледал или е пропуснал да му прочете описанието и е смесил осигурителни права за пенсия и здравни такива

всеки, който е бил здравно-осигуряван в друга ЕС-държава го подава този формуляр в НЗОК, като попълва данните на осигурителната институция в чуждата държава и за кои периоди е бил осигурен там, така че НЗОК по служебен път да го провери това и да му издаде нужния формуляр, по този начин месеците със здравно осигуряване в чужбина (EС) се зачитат и в България и се изчистват разните прекъсвания - това вече се прави в НАП като се занесе формуляра, получен от НЗОК след подаване на заявлението от линка

# 258
  • София
Да, убедена съм, че в немската тема се коментираше точно описаното от Антеа, затова и посъветвах Саш да се обърне към майките с опит да й разкажат в детайли какво , къде, в какъв срок се прави.. Точно тук, Стефане, си се подава формулярът. Simple Smile

# 259
Видях им формуляра на НАП.
Търсят от теб имената на застрахователите ти за периода, в който не си бил в България.
Надявам се, че не им трябва връзка с всички застрахователи за неограничени периоди назад . Ако са над 10 години и си имал 10 разл застрахователи, едва ли ги помниш всичките.

# 260
  • София
Въпросният формуляр се попълва само при окончателно завръщане в страната, с цел възстановяване на здравно осигурителния статус. Няма вариант да ги уведомиш предварително, че си започнал да се осигуряваш в друга държава. Това е за страните от ЕС, за другите се подава Заявление за напускане на страната по чл.40а, ал.1 от ЗЗО.
Това ми казаха в НАП, но понеже съм Тома Неверни, си пуснах писмено запитване. По-долу ви изпращам отговора, който получих.

"Уважаема г-жо ХХХ,

Ако спрямо лицето  в другата държава-членка е приложимо законодателството на съответната държава, за този период то ще бъде освободено от задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски в НЗОК.
Покриването на периодите в България може да се случи след окончателното завръщане на лицето, при включване в българската система за социална сигурност. За да бъдат покрити периодите посочени в съответния документ преди завръщането в България или за да се прекъсне начисляване на задължения въз основа на подадена декларация / например обр. № 7/ можете да представите един от следните документи в компетентна дирекция/офис на НАП по постоянен адрес.
-          Например удостоверение издадено на унифицирани бланки -  А1, Е 101, ЕЗОК, S041/Е 104, Е 106 или аналогичните документи по Регламент (ЕО) № 883/2004 и др.)
-          Друг документ/удостоверение, издаден от компетентна институция на държавата-членка, в който изрично е посочен конкретен период на задължително здравно осигуряване в съответната държава-членка.
Удостоверителните документи се прилагат към заявление /свободен текст/, с което се иска извършването на корекция в Регистър за здравен статус.   
Успешен ден!

Стилияна Проданова 
Дирекция "Информационен център"
Национална агенция за приходите
Информационен телефон на НАП: 0700 18 700"

На мен ми убягва смисъла от внасяне на ЗО в две държави едновременно, но това е мое лично мнение. Все пак се надявам да съм била полезна с поста си.

# 261
  • София
Sash,
на предната страница antea e дала точния линк и точния цитат
Скрит текст:
https://nap.bg/page?id=352

Цитат
А за българите, които живеят в страна-членка на ЕС?

За периода след 1 януари 2007 г.

За да се удостовери този факт пред Националната агенция за приходите, се представя формуляр, издаден съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност (напр. А1, Е 101, ЕЗОК, Е 104, Е 106 или аналогичните документи по Регламент (ЕО) № 883/2004 и др.). Може да бъде представен и друг документ/удостоверение, издаден от компетентна институция на държавата-членка, в който изрично е посочен конкретен период на задължително здравно осигуряване в тази държава-членка. В този случай на основание чл. 55, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс е необходимо същият да бъде придружен с точен превод на български език, извършен от заклет преводач. Въз основа на данните, посочени в представените документи, месеците без данни за здравно осигуряване в България ще бъдат покрити и ще бъде актуализиран здравноосигурителния му статус.
Принципът е същия като за въпросното удостоверение от уни-то в Холандия, което подаваме всяка година. Само че начина е различен, че си има и формуляр - дали е Е104 или някой от останалите изброени... май все тая. Както виждате има и вариант пак да легализираш удостоверение от държава-членка...
Просто, за да удостовериш в България, че продължаваш да се осигуряваш здравно, подаваш документ, че се осигуряваш/застраховаш другаде и здравноосигурителните ти права се възстановяват и на местно ниво. Със задна дата.
Другият вариант е както ти го е описала Mini - когато се наложи си търсиш холандския застраховател.
Но в крайна сметка, според мен е добре да не се губи в България здравния статус, защото един ден ако тея деца решат да се върнат тук, ще трябва тогава тепърва да го възстановяват, а това ще е далеч по-сложно, т.к. ще е с натрупване за години наред....

П.П. А, Oceans ме е изпреварила... Сега видях, че точно същото са и отговорили. При това доста ясно.

Скрит текст:
Само да уточня който и да е от формулярите не се подава само при окончателно завръщане в страната. И те са написали, че
Цитат
може да се случи след окончателното завръщане на лицето
Предварително няма как, както и при учащите не е предварително. Принципно 95% от декларирането на каквото и да е в НАП е минимум в месеца, следващ възникналото обстоятелство. Предполагам, че просто трябва да е след като започнеш да се осигуряваш другаде. А те със задна дата възстановяват здравния статус. Може за някои да е по-правилно и удобно чак като се прибереш в България за постоянно... Но важното е, че е въпрос на избор....

Последна редакция: пн, 30 сеп 2019, 22:23 от kaly69

# 262
  • София
Много благодаря на всички за развихрилата се дискусия за здравните осигуровки/застраховки. На мен лично ми е полезна, надявам се и за останалите да е. Аз съм с впечатлението, че повечето от нашите студенти в чужбина работят, а тези въпроси не са били така обстойно дискутирани. Записах си да включа линк към важния документ в заглавния пост на следващата тема.
Аз все още си се притеснявам, че поради незнание сме допуснали период от 8 месеца, в които синът ми е с двойно осигуряване и обяснението, което са дали от НАП на Oceans въобще не ме успокоява, защото както разбирам, то се отнася за хора, които сами са си внасяли тук осигуровки и са отишли да работят в чужбина. Нашият случай е друг - да, оттук нататък като подам документа Е 104 ще бъда спокойна, че правата му не са прекъснати, но периодът преди септември остава дублиран.
На мен ми убягва смисъла от внасяне на ЗО в две държави едновременно, но това е мое лично мнение. Все пак се надявам да съм била полезна с поста си.
Разбира се, че няма смисъл внасяне. Но студентите не внасят тук, държавата се грижи за здравноосигурителните им права.

# 263
  • La casa de Mickey Mouse
Разбира се, че няма смисъл внасяне. Но студентите не внасят тук, държавата се грижи за здравноосигурителните им права.
А тези пари държавата ги взема от данъкоплатеца

# 264
затова най-правилният начин да се представят в НАП удостоверения за студенти в чужбина е като изтече самата учебна година, тоест да им покрият здравните осигуровки със задна дата, абсолютно недоумявам как изобщо ги приемат сега през септември и оправят статуса до края на следващата година, след като съвсем е възможно междувременно да почнат да работят или да прекъснат следването

# 265
затова най-правилният начин да се представят в НАП удостоверения за студенти в чужбина е като изтече самата учебна година, тоест да им покрият здравните осигуровки със задна дата, абсолютно недоумявам как изобщо ги приемат сега през септември и оправят статуса до края на следващата година, след като съвсем е възможно междувременно да почнат да работят или да прекъснат следването

Прекъсване на следването може да стане във всеки един момент и не е нужно да се оформя документално, а най-често не се и оформя така. Просто студентът не се явява на изпити или не ги взема. Но той е записан за студент през съответната учебна година с посочени начало и край и има статута на студент през целия перид, с което НАП се съобразява. Няма и как. В крайна сметка студентът може да вземе изпити и по-късно, и през лятото. Докато не приключи учебната година той си се води студент и там, където учи, и у нас, въз основа на официалния документ, издаден от съответния университет.
Ако не преминава в следващ курс и/или не запише такъв за следващата учебна година, тогава е логично едва за нея вече да няма статута на студент.

# 266
ами не е точно така, статус за бъдещ период на никой не му е гарантиран, изглежда само за студентите в чужбина се случва и то благодарение на това недоразумение за предварително приемане на документите

ако един студент в България започне да работи, още същия месец в НАП ще се появят данни от работодателя му и съответно за него вече няма да се превежда вноската като за неработещ студент

почти съм сигурна, че университетите и те подават информация на месечна база за студентите си, така че ако някой прекъсне по никое време, също ще му спрат вноските от държавния бюджет

# 267
  • София
Аз смятам отида да питам на място в НАП. Каквото и да си разсъждаваме тук, ясно е, че всеки от нас се води по своя логика, която почти винаги е резонна, но това както знаете изобщо не важи за наредбите и правилниците - те понякога са лишени от всякакъв смисъл.

Последна редакция: вт, 01 окт 2019, 15:45 от Sash

# 268
ами не е точно така, статус за бъдещ период на никой не му е гарантиран, изглежда само за студентите в чужбина се случва и то благодарение на това недоразумение за предварително приемане на документите

ако един студент в България започне да работи, още същия месец в НАП ще се появят данни от работодателя му и съответно за него вече няма да се превежда вноската като за неработещ студент

почти съм сигурна, че университетите и те подават информация на месечна база за студентите си, така че ако някой прекъсне по никое време, също ще му спрат вноските от държавния бюджет

Статусът е към началото на учебната година. Човекът е студент за съответната учебна година и това е.
Няма нито едно основание да му се отнеме, в случай, че си е набил шута и за месец, примерно, си е отишъл вкъщи или не си е взел 2-3 изпита. Които може да си вземе в рамките на същата учебна година, догодина или никога.
Каква информация да подаде университета? Той самият има една - човекът Х се е записал за студент "за учебната ... година" и толкоз. Каква "месечна база"? Каква информация смятате, че води университетът всеки месец, като няма задължителни присъствени форми, отсъствия и отчети, които да променят този статус? Ако има - то ще да го пише. Аз не знам за университет в Холандия, който да води присъствена форма и да променя положението на студента на база присъствия и невзети изпити по месеци. Ако има - можете да споделите, разбира се.  Simple Smile За мен би било интересно, тъй като със сигурност в университета на моя син това не се прави.
За да сте сигурни и дори почти сигурни в нещо, първо вижте какво е това нещо.
В случая, аз съм винаги конкретна, говоря за студентския статус. Взех изрично отношение по този въпрос.
Започването на работа е нещо различно. То се оформя документално по различен начин и подлежи на различна регулация. Него не съм го обсъждала.

Аз ще отида да питам на място в НАП и после ще ви информирам какво са казали. Каквото и да си разсъждаваме тук, ясно е, че всеки от нас се води по своя логика, която почти винаги е резонна, но това както знаете изобщо не важи за наредбите и правилниците - те понякога са лишени от всякакъв смисъл.
Винаги бих почнала от НАП, а не от форум, по такива въпроси. В крайна сметка работата ми е със съответната служба, която освен по нормативни актове работи по вътрешни инструкции. Които, на това отгоре, се променят и често, но "за сметка на това" и понякога кардинално.  Sunglasses
Форумът е за сверка от време-навреме, човек да не е пропуснал нещо. Или да се присети да пита там, където трябва, да не изтърве някой важен срок или момент. Конкретиката я търся само на място.
 Peace
Скрит текст:
А, да, и всеки решава за себе си какво да направи, въз основа на получената от там информация, без да е длъжен да се отчита публично на непознати какво и защо прави.  

Последна редакция: вт, 01 окт 2019, 13:18 от Judy

# 269
естествено, че имах предвид българските университети - за подаването на информация за студентите им, съжалявам, че не е станало ясно - правех аналогия как е за студентите в България - че статусът им за осигуряване може да се променя всеки месец според това дали работят или учат, и не виждам никакво нормативно основание студентите в чужбина да са предварително осигурени за следващите 10 месеца, но както и да е, всеки е в правото си да разсъждава и да постъпва, както намери за добре

Общи условия

Активация на акаунт