Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Студенти в Холандия/Нидерландия - 6

 • 51 701
 • 738
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 936
Старите теми:
Скрит текст:

HushedMemoSmileAirplaneHouseBooksBikePeople BowDateSweat SmileNature SparklesHands ClapWear Mortar BoardTadaScrollMoneybagMoneybagMoneybag

Кандидатстване, информация, посредничество, изложения за образование
Study in Holland
UniFY
Integral
Изложение световно образование
CosmoStudyAbroad ориентиране
Образователна система за висше образование в Нидерландия - видове университети, степени на образование, съпоставка на образователната система в различните учебни заведения

За новоприетите – не забравяйте, че актът за раждане, който се прилага в документацията за записване, трябва да бъде многоезичен, във всяка община го издават и не е необходимо българският акт за раждане да се превежда.

DUO Правителствена администрация за управление на образованието
Студентско финансиране  DUO  
Скрит текст:
СТУДЕНТСКО ФИНАНСИРАНЕ

Студенти от други страни могат да кандидатстват за студентски финанси. Който не отговаря на критериите за националност за студентско финансиране може да се класифицира за заем за такси за обучение.


1.   КАК РАБОТИ

Ако сте записани в университет или във висше или средно професионално образование, можете да кандидатствате за студентско финансиране. Трябва да сте холандски гражданин или да имате същите права.

Основание
Вашето участие зависи от вашата националност или статус на пребиваване, възраст и курс.

Варианти:
Студентското финансиране за висше образование се състои от 4 компонента:
-   редовен заем,
-   продукт за студентски пътувания,
-   допълнителна безвъзмездна субсидия
-   заем за такси за обучение.
Ако учите курс в средното професионално образование, можете да получите и основна безвъзмездна помощ.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко студентски финанси можете да получите. Средствата за студентите се заплащат на 24-о число всеки месец.

Подарък или заем
Винаги трябва да си върнете заема. Продуктът за студентски пътувания и допълнителната безвъзмездна субсидия се превръщат в подарък, ако завършите в рамките на 10 години. В противен случай трябва да ги върнете


2.   ОСНОВАНИЕ

Независимо дали отговаряте на условията,  студентското финансиране зависи от вашата възраст, курс и националност или статус на пребиваване.
Кредит за учене през целия живот
Ако не отговаряте или вече не отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да се възползвате от кредит за учене през целия живот.

Възраст
Трябва да сте навършили 30 години в деня, в който започва да тече студентското Ви финансиране.
Ако вече получавате студентско финансиране, то ще продължи и след 30-ия ви рожден ден, освен ако не го спрете. След това не можете да го рестартирате.

Форма на обучение
Трябва да сте записани в редовна или дуална форма на обучение от поне 1 година. Курсът трябва да бъде официално признат в Холандия.
Студентите на непълна форма на обучение не се класифицират за финансиране.

Националност или статут на пребиваване
Трябва да имате нидерландско гражданство или разрешение за пребиваване тип II, III, IV от V. Ако имате разрешение за пребиваване тип I, използвайте графиката за националност, за да разберете дали отговаряте на условията.
Национална графика

Гражданин на ЕИП (Европейското икономическо пространство включва страните от ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) или швейцарски граждани
Ако имате гражданство на страна от ЕИП или Швейцария се класифицирате, ако живеете в Холандия в продължение на 5 последователни години или повече. Или ако вие или вашият не-холандски родител или партньор работите в Холандия най-малко 56 часа месечно. Препоръчваме ви да обсъдите това със служител в някой от нашите офиси.

Ако не отговаряте ли на изискванията за гражданство на студенти от ЕИП или Швейцария може да се квалифицирате за заем за такса за обучение.


3.   РЕДОВЕН ЗАЕМ

Вие решавате колко заем искате да вземете.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко можете да заемате.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем.
Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Размер на заема
Можете да увеличавате или намалявате заема си всеки месец чрез Mijn DUO.

Изплащане
Винаги трябва да си върнете заема. Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да видите кога колко трябва да платите.


4.   ДОПЪЛНИТЕЛНА СУБСИДИЯ

Ако отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнителна безвъзмездна субсидия. Допълнителната субсидия зависи от доходите на родителите ви. Използваме данните за доходите от преди 2 години.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете какъв е лимитът за доходите и колко допълнителна субсидия можете да получите.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнително субсидия едновременно. Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Вашата допълнителна субсидия е подарък за първите 5 месеца висше образование (или първите 12 месеца на средното професионално образование). Останалите ще бъдат превърнати в подарък, ако придобиете дипломата си в рамките на 10 години.

Непълна допълнителна субсидия?
Ако не получите право на пълната допълнителна субсидия, все още можете да заемете дефицитната сума като заем. Това означава, че всеки студент може да получава една и съща сума на студентско финансиране всеки месец.

Доходът на родителите намалява
Ако доходите на родителите Ви са намалели с най-малко 15%, те могат да поискат референтната година да бъде променена с по-скорошна година. Това може да означава, че се квалифицирате за (по-голяма) допълнителна субсидия. Ако това се отнася за Вас, моля, свържете се с отдела за обслужване на клиенти. Предпочитаме да ви обясним тази процедура лично.

Проблеми с родителите ви
Понякога родителите не могат или няма да си сътрудничат при предоставянето на данните си. В този случай можете да поискате DUO да изтегли данните за дохода си чрез формуляра - Verzoek inkomen ouders opvragen (Поискайте доходи от родителите - Този формуляр се използва, ако не можете да получите допълнителна сума, защото бащата или майката ви не иска да изпрати или изпрати данни за родител до DUO. След това DUO се опитва да разбере дохода на вашия родител (и)).

Можете също да поискате изобщо да не се разглеждат доходите на родителите си, например, защото имате сериозен и постоянен конфликт с един или и двамата. Ако това важи за Вас, моля, свържете се с отдела, който обработва тези искания, като се обадите на телефон: +31 50 599 83 43. Предпочитаме да ви обясним лично процедурата.


5.   ЗАЕМ ЗА ТАКСИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

Ако имате право на студентско финансиране, можете да кандидатствате за заем за такса за обучение.
Ако не отговаряте на изискванията за националност за финансиране на студентите все още може да се класифицирате за заем за такса за обучение или за съдействие към курсовите си такси.

Кандидатствайте, ако не отговаряте на условията за студентско финансиране
Ако не отговаряте на условията за студентско финансиране, трябва да отговаряте на следните две условия, за да се ползвате от кредита за такса за обучение:
-   Да сте под 30 години.
-   Да имате националност на страна от ЕИП или Швейцария.

Ако сте в университет или във висше образование, кандидатствайте с формуляра за кандидатстване за заем за такса. Ако учите средно професионално образование или образование за възрастни използвайте формуляра за кандидатстване за съдействие към курсовата такса.

Формуляр за кандидатстване за заем за такса
pdf, 224kb
Формуляр за кандидатстване за съдействие към курсовата такса
pdf, 152kb

През април служителите ни за обслужване на клиенти не са в състояние да обработват формуляри. От май заявката ви отново може да бъде обработена.

Кандидатствайте, ако имате право на студентско финансиране
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем за такси за обучение. Можете да кандидатствате за това и по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Винаги трябва да изплащате кредита за такси за обучение. Съдействието към таксата за курсове е подарък.


6.   КАНДИДАТСТВАЙТЕ

Преди да кандидатствате, уверете се, че знаете как работи студентското финансиране. Внесете го навреме, за предпочитане 3 месеца предварително.
Номер за обслужване на гражданите
За да кандидатствате за студентско финансиране, трябва да имате номер за обслужване на граждани, на нидерландски "burgerservicenummer" или "BSN". Автоматично получавате такъв, когато се регистрирате в нидерландска община.

Кандидатства се чрез Mijn DUO
-   Поискайте DigiD с потвърждение чрез SMS. С DigiD имате достъп до онлайн услугите, предлагани от холандското правителство. Ще получите код за активиране в рамките на 3 дни от искането си.
-   Кандидатствайте за лична OV-chipkaart. Когато имате право на студентско финансиране, имате право да ползвате обществения транспорт безплатно или през почивните дни, или през делничните дни. Продуктът за студентски пътувания може да бъде зареден само на персонална OV чипкарта.
-   Влезте в Mijn DUO, за да кандидатствате за студентско финансиране. Можете да влезете само с вашия DigiD.
Приложения към апликацията за заем от DUO:
-   Справка от работодателя на родител или копие от данъчната декларация - за доходите на двамата родители за предходните 2 календарни години (преведена на английски);
-   Акт за раждане (за да удостовери кои са родителите) (на английски или многоезичен);
-   Отделно справка от работодателя (банково извлечение за заплащането), че студентът е работил три месеца без прекъсване по 56 часа месечно.
Разяснения за студентското финансиране:  Britanica-blog-

Европейска здравноосигурителна карта  ЕЗОК - издава се безплатно в клоновете на банка ДСК
Полезна информация за спешна помощ - Central Doctors’ Service телефон +31 (0) 20 592 34 34
Болници - списък с болниците в повечето градове
Студентски здравни застраховки:
Правителствени разпоредби за здравното застраховане
Търсачка за застраховки
https://www.zorgverzekeringslijn.nl/english/
https://www.aonstudentinsurance.com/students/en/insurances/basichealthcare/
https://www.unive.nl/
https://www.loonzorg.com/students/

Начини за връщане на част от направените разходи:  
връщане на част от разходите за здравна застраховка Данъчна администрация на Нидерландия
връщане на част от разходите за наем на жилище статия от блог, в която се обяснява как се процедира

Справочен сайт за транспорт – планиране на пътувания в Холандия – маршрути, цени   9292
Карти за пътуване в обществен транспорт (влакове, автобуси, метро – всичко)   ov-chipkaart
Международни карти за студентски намаления   isic
Съвети за пътуване и самолетни билети:
  търсачка Google flights   търсачка esky   търсачка kiwi   търсачка checkfelix
Скрит текст:
StefanB – Предпочитайте директни полети. С прекачване има изгодни оферти, но има и вероятност за издънки – изпускане на полета, закъснение на багаж и др. Имайте едно наум
Silent Smile - Когато търсите билети, задължително изтривайте Cookies на компютъра. Сайтовете запаметяват последните резултати и по този начин няма да ви дадат по-ниска оферта, от тази, която сте видели. Преди да търсите чрез сайтовете на авиокомпаниите или чрез търсачки, отваряйте сайта на летището, за да проверите кои летят на желаните дати.

Изпращане на колети до Холандия:
speedy (от врата до врата 31,5 кг – 50 лв.)
aramex (20 кг – 3-5 дни – 52 лв.)
Вариант са частните превозвачи, има ги за всеки отделен град – информация от познати на място.

По-големи банки в Холандия:
ABN AMRO   ING   Rabobank
Парични преводи:
Проект за намаляване на таксите за международни банкови преводи:    news.bnt    mediapool
Небанкови институции за парични преводи:   paysera   transferwise
Достъпни разяснения как се работи с преводи чрез Paysera, любезно предоставени от Ясмина (темата в bg-mamma за университети в Германия). Благодарим, Ясмина!
Скрит текст:
Ето какво трябва да направиш:
1. Отваряш сайта на Paysera и си правиш регистрация там. След регистрация ще получиш индивидуален номер на Paysera сметка (това е различно от банкова сметка).
2. Следвай инструкциите от Paysera за да се идентифицираш - искат копие на лична карта, снимка. По спомени можеше да се правят един-два превода преди идентификацията, не знам как е сега. Аз имам сметка от две години.
3. Преводите се правят по следната последователност:
3А). От акаунта си в Paysera получаваш инструкции за захранване на Paysera сметката си. Там ще посочиш, че ще захранваш от друга банка , защото Paysera нямат сметка в Уникредит.
3Б). С тези инструкции си попълваш превода от твоята банкова сметка в Уникредит. Използвай интернет банкиране на Уникредит. Ако нямаш, сега е моментът да си активираш.
3В). След половин до един час сумата ще е налична по твоята Paysera сметка (проверявай редовно Paysera акаунта си). От тук нататък работиш само със сайта на Paysera.
3Г). Правиш обмен на валута - купуваш колкото евро са ти необходими. Преди това ще трябва да получиш еднократен код за потвърждение с цел сигурност.
3Д). Извършваш банков превод по сметката на студента от Paysera акаунта си. В рамките на работния ден парите пристигат по сметката му.

Няма никакви такси за превод, ако правиш до 30 превода на месец. Обменният курс също е изгоден.

Основни мобилни оператори в Холандия:
KPN   Vodafone   Telfort   T-Mobile   Tele2   Expat Mobile   Simyo   Lebara   Lyca mobile   AH Mobiel

-  За наемане на студентски  квартири могат да се ползват и групи във Фейсбук, като например тези в Хрьонинген:
Free Housing Announcements in Groningen (Group for students)
Groningen rooms
Относно проблеми с настаняването на новопристигнали студенти (Groningen)

-  За намиране на обзавеждане и вещи втора ръка на символични цени могат да се ползват групи във Фейсбук, като например тази в Бреда:
Get rid of it in Breda!

-  За намиране на работа за студенти могат да се ползват сайтове, като:
indeed - сайт с обяви
randstad - посредническа агенция
adams - посредническа агенция

Полезна информация:
от Amelia опит от пътуване в Холандия
от Sash пътепис - на лов за квартира в Бреда
Програма Еразъм предложения и възможности за нашите студенти

Последна редакция: пт, 23 авг 2019, 15:13 от Sash

# 1
 • София
 • Мнения: 1 936
Добре дошли Flowers Tulip
Нека и тук, както досега, да запазим добрия тон и да ползваме темата за основната цел да споделим и научим колкото може повече полезна информация. Успех на всички наши студенти!
В тази тема добавих много полезната според мен търсачка за полети на Google, която ползвам отскоро, много ми харесва заради възможността да се задава филтър с няколко удобни близки летища, дати, цени и известяване по email при промяна в цената на зададения полет.
Ако имате някакви предложения за добавяне на ценна информация в първия пост на темата, сега е моментът да споделите. Първият пост ще бъде отворен за редакция 24 часа от публикуването, т.е. до 13:48 ч. на 24.08.2019. Надявам се всеки, който открие тази тема и тя е стигнала до не знам коя си страница, да се сеща да попрегледа този първи пост, в който ще открие доста информация и би си спестил разхождането по темата и задаването на периодично повтарящи се въпроси Wink

Последна редакция: пт, 23 авг 2019, 14:36 от Sash

# 2
 • Мнения: 23 245
Браво за темата! Много подредено и полезно е оформена.
Бързам да се разпиша, че ще я изтърва и после може и да забравя да я потърся, а понякога излиза интересна информация.

# 3
 • No Line On The Horizon
 • Мнения: 2 545
Дъщеря ми завършва тази година. Избрала е специалност в университет, с който повечето посредници не работят и обмисляме ранно кандидатстване до 1 януари 2020. Отделно специалността е към University College на Лайден университета (LUC The Hague) и имат отделни изисквания. Та сега се чудя има ли смисъл да се обърнем към посредник или сами да движим нещата. Обадих се в Интеграл, предложиха ми ранно записване до 1 септември без такса.

# 4
 • под Витоша
 • Мнения: 185
Запис и от мен с двама студенти в Холандия! Дъщеря ми ще бъде трета година в  University College Utrecht, а синът ми първа в TU Delft.😊

# 5
 • Мнения: 30 359
и от мен едно "холандче", което заминава след няколко дни

# 6
 • Мнения: 1 122
Поздравления за темата.Винаги има какво ново да научиш.

# 7
 • Мнения: 9
 Привет и от мен Hug Младежа вече е настанен,регистриран и с банкова карта...програма максимум! Продължавам да ви следя , започва втори кръг Stuck Out Tongue Winking Eyeсега е наред другият синковец...

# 8
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 373
Да повдигна малко предната тема. Определено има специалности, които НЕ се изучават в традиционен университет и тази на сина ми е такава - дотук е единственият, който съм срещала в тази тема, които не учи нещо, свързано с инженерство, гейм дизайн, бизнес, логистика, политика и т.н. учи физиотерапия. Навсякъде в света тази специалност се учи в равнозначното на колеж, вкл у нас (формално се води към МУ, но е във факултета по обществено здраве, а не в медицинския). И се излиза със степен бакалавър. Мастър може да се прави, но не те прави доктор, примерно. Така че хайде да не обобщаваме на едро как няма нещо, което да не може да се учи в класически уни.

Не сме избирали изобщо училищата с посредници. Ровихме си нета къде в Холандия се предлага, какви са изискванията и какво ни устройва финансово (не видях това да се споменава като фактор... а е важно. И има сериозна разлика между Грьонинген и другите за неговата специалност конкретно. Както имаше и някакъв частен уни в Амстердам, където беше 3 пъти по-скъпо от всички останали за същото). Фактор ми беше лично на мен и дали е близо до летище... ако зависеше от мен, по тази причина щеше да е във Фонтис в Айндховен, но никак не ми направиха добро впечатление като организация на кандидатстването. Грьонинген отпаднаха по два фактора - далече и значимо по-скъпо. И така остана Енсхеде, които принципно ни направиха най-добро впечатление като изисквания при кандидатстването и като коректност и яснота в процеса - за мен добрата организация за тези неща е адски важен фактор, защото обикновено по това си личи каква ще е организацията и в учебния процес.

По отн сравнението за тук и там -отлично знам как се учи съответната специалност тук, така че и дума нямаше да става да учи тук. Там е в пъти по-добре. Класацията на Саксион пак е значимо по-напред от бг вузовете за тази специалност. Гледала съм класации конкретно с обучението по тази специалност. Холандия не е чак топ, но е в приличните места, така че съм спокойна.

Не знам защо въобще ползвахме посредник. Реално единствените 2 неща, за които се обръщахме към тях бяха да хвърлят едно око на мотивационното писмо - казаха само да се включи едпо изречение защо конкретно приложен уни иска (макар че друга опция и без това няма) и после преведоха дипломата - от тях толкова ни е била помощта.

# 9
 • Мнения: 30 359
хедра, моето дете ще учи медицинска специалност

# 10
 • No Line On The Horizon
 • Мнения: 2 545
Аз затова толкова се чудя, дали да се обърнем към посредник. Не виждам каква друга помощ ще окажат, освен да погледнат мотивационното писмо, препоръката от учител и CV-to, като има формуляри за последните две, а за писмото има указания и насоки на страницата на специалността. Отделно има и ръководство с картинки как да стане регистрацията в системата на университета.

# 11
 • София
 • Мнения: 846
Да попитам вместо запис, бях чела, че е по-добре картата isic да се извади там, вместо от тук. Не помня защо.... Въпроса ми е вашите деца имат ли, за какво ги ползват и от къде се вадят там?
Другото което не ми е ясно е за ov-chipkaart. Предварително ли направихте регистрация или директно на място? Предполагам е по-изгодно да се пътува с нея. Персонална ли или не е по-добре да се вземе?

# 12
 • Стрелбище-в пряк и преносен см
 • Мнения: 609
В предната тема някой беше питал за застраховките. И аз доста се чудих дали и каква застраховка да направя на младежа. От това, което прочетох и след като се допитах до Ross, стигнах до следните заключения. Чисто медицинските застраховки за около 100 Е се изискват ако работиш или си на платен стаж. Докато само учат и притежават ЕЗОК, нашите студенти имат нужда от застраховка за пътуване и пребиваване, в която има медицински елемент, гражданска отговорност, инциденти и други рискове. Срещнах информация за AON, а след това прочетох, че Silent Smile е направила такава с покрите start+ и нейното проучване се покрива с моето. Не видях дали се е наложило да се възползват от нея. надявам се да не се е наложило.
Ако съм се ориентирала правилно, този пакет включва медицински разходи, които не са включени в ЕЗОК, включително зъболекар и другите компоненти по- горе срещу 0.83 евроцента на ден.
Ако някой друг е правил такава и се е наложило да я ползва по медицински и други причини, може да сподели.
За момента моят младеж има проблем да си намери читаво колело на не много висока цена. Взел някакво за подозрително ниска цена и то се разпаднало. Имате ли идея за място в Айндховен, откъдето може да се купи читаво колело- втора употреба с някаква гаранция?

# 13
 • Мнения: 1 818
Здравейте, ние ще летим за Амстердам в понеделник. Днес ще запазя апартамент в Airbnb до края на седмицата.
Дъщеря ми е заявила интерес към няколко студия в room, следим и чакаме дали ще се класира. Тъй като ситуацията е динамична, за периода след 1 септември ще търсим временна квартира или ще спи при приятели. Притеснена съм.
Откъде се купуват тези вериги за колело? Препоръчайте ми, моля!

# 14
 • Мнения: 1 915
Вериги има навсякъде където продават/ремонтират колелета, със сигурност около вас в квартала има. Може и в големите търговски вериги, разбира се.
ISIC картата по мое впечатление не върши особена работа в Холандия, поне не такава, каквато в Германия или Франция например, малко са местата, където студента има намаление с карта.

ОВ чип карта се вади на всеки автомат в метрото или на голяма спирка на трамвая, на който се купува билет или се зарежда ОВ картата. Плащат се няколко евро и взимате карта, зареждате я през дебитна карта или на автомата пак или през сайта им. Струва си, ако пътуваш повече, има намаление.... Има особености , трябва да се чекирате и на качване е на слизане, ако забравите е проблем, може да Ви свършат парите....
Персоналната (тя е с по-изгодни условия), мисля че можеше да се вади в офис (но не се сещам да съм виждал), или през сайта им, ако не бъркам , а з не съм си вадил, а девойката, каза ми, но нямам добър спомен...те я изпращат  по пощата.
Имат сайт, влизате. включвате на английски и четет всичко, което Ви интересува. Там можете и салдото да си проверита, както на всеки автомат при таксуване.

Общи условия

Активация на акаунт