Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Студенти в Нидерландия - 13

 • 48 371
 • 743
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 207
Старите теми:
Скрит текст:


Кандидатстване, информация, посредничество, изложения за образование
Много полезен справочник за бъдещи кандидат-студенти
Study in Holland
UniFY
Integral
Изложение световно образование
CosmoStudyAbroad ориентиране
Образователна система за висше образование в Нидерландия - видове университети, степени на образование, съпоставка на образователната система в различните учебни заведения

За новоприетите – актът за раждане, който се прилага в документацията за записване, може да е преведен от заклет преводач или директно да извадите от общината многоезичен! И още уточнения:
Скрит текст:
Многоезичен акт за раждане (мисля, че е на 6 езика, но това няма голямо значение)
Кой може да го извади - без пълномощно детето, майката и бащата (хората, записани в акта Simple Smile), със нотариално пълномщно - всяко лице (например баба и дядо, но не само).
Къде се вади?
- ако е за първи път - в община/район, където е бил постоянният адрес на майката при раждане на детето.
Важно носете написани имената на латиница на детето, майката и бащата от личните им карти.
-следващо вадене на многоезичен акт за раждане - мисля, че може и от община/район по местоживеене /по адресна регитрация на детето сега (но не съм го пробвала лично).
Съвет: ние извадихме 2-3 оригинала (по 10 лв) - да има, ако някъде се наложи да остави оригинал или ако го загуби.
Скрит текст:
У нас за електронно правителство се говори само, когато се усвояват пари, но почти без реални резултати. Конкретно - ЕСГРАОН и БДС (база данни население, където пише раждания, сватби, разводи и погребения) е към МРРБ, а данните се събират от общините.  Личните документи са към МВР и двете бази данни не са свързани.
Системата за ЕСГРАОН е полу-автоматизирана - все още има т.нар картони. И за многоезичен акт за раждане, т.е. въвеждане имена на латиница се ходи "при картона" - постоянен адрес при раждане на детето, защото в общината не могат да ги видят в системата на МВР от личните карти.
Да се надяваме, че след 2-3-10 години ще свържат системите и тази глупост ще отпадне.
Превод на акт за раждане - това също е опция, особено ако месторождението и местоживеенето са далече едно от друго. Прави се от заклет преводач. Може да се преведе оригинален акт от раждането, но оригиналът ще остане закачен за превода. Може да извадите дубликат (така се нарича всеки следващ оригинал) срещу 10 лв. от община по постоянен адрес. Може да направите нотариално заверено копие, което има сила на оригинал (струва около 10 лв, май). Може да направите обикновено копие, да го заверите (пишете "Вярно с оригинала", име и подпис) и него да го дадете на преводач. С последното има лек риск някои институции да не го признаят, но се случва рядко.

DUO Правителствена администрация за управление на образованието
Студентско финансиране  DUO  
Скрит текст:
СТУДЕНТСКО ФИНАНСИРАНЕ

Студенти от други страни могат да кандидатстват за студентски финанси. Който не отговаря на критериите за националност за студентско финансиране може да се класифицира за заем за такси за обучение.


1.   КАК РАБОТИ

Ако сте записани в университет или във висше или средно професионално образование, можете да кандидатствате за студентско финансиране. Трябва да сте холандски гражданин или да имате същите права.

Основание
Вашето участие зависи от вашата националност или статус на пребиваване, възраст и курс.

Варианти:
Студентското финансиране за висше образование се състои от 4 компонента:
-   редовен заем,
-   продукт за студентски пътувания,
-   допълнителна безвъзмездна субсидия
-   заем за такси за обучение.
Ако учите курс в средното професионално образование, можете да получите и основна безвъзмездна помощ.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко студентски финанси можете да получите. Средствата за студентите се заплащат на 24-о число всеки месец.

Подарък или заем
Винаги трябва да си върнете заема. Продуктът за студентски пътувания и допълнителната безвъзмездна субсидия се превръщат в подарък, ако завършите в рамките на 10 години. В противен случай трябва да ги върнете

Много Важно!!! Има уловка в тези две финансирания. Допълнителната безвъзмездна субсидия (т.нар. Supplementary grant) се отпуска само през първите 4 години от момента на записване за следване. След като минат те, независимо през коя година сте започнали да я теглите, се спира. Например синът ми стартира този заем през втората си година от следването. Четири години след като заживя (и учи) в Холандия, я спряха. (Като междувременно се беше се преместил в друг универститет и беше отново втора година следване). Най-общо казано, той успя да се възползва от тази субсидия всичко на всичко 3 години. Същото е условието  и при продуктът за студентски пътувания, но там важи за първите 5 години от следването.

2.   ОСНОВАНИЕ

Независимо дали отговаряте на условията,  студентското финансиране зависи от вашата възраст, курс и националност или статус на пребиваване.
Кредит за учене през целия живот
Ако не отговаряте или вече не отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да се възползвате от кредит за учене през целия живот.

Възраст
Трябва да сте навършили 30 години в деня, в който започва да тече студентското Ви финансиране.
Ако вече получавате студентско финансиране, то ще продължи и след 30-ия ви рожден ден, освен ако не го спрете. След това не можете да го рестартирате.

Форма на обучение
Трябва да сте записани в редовна или дуална форма на обучение от поне 1 година. Курсът трябва да бъде официално признат в Холандия.
Студентите на непълна форма на обучение не се класифицират за финансиране.

Националност или статут на пребиваване
Трябва да имате нидерландско гражданство или разрешение за пребиваване тип II, III, IV от V. Ако имате разрешение за пребиваване тип I, използвайте графиката за националност, за да разберете дали отговаряте на условията.
Национална графика

Гражданин на ЕИП (Европейското икономическо пространство включва страните от ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) или швейцарски граждани
Ако имате гражданство на страна от ЕИП или Швейцария се класифицирате, ако живеете в Холандия в продължение на 5 последователни години или повече. Или ако вие или вашият не-холандски родител или партньор работите в Холандия най-малко 56 часа месечно. Препоръчваме ви да обсъдите това със служител в някой от нашите офиси.

Ако не отговаряте ли на изискванията за гражданство на студенти от ЕИП или Швейцария може да се квалифицирате за заем за такса за обучение.


3.   РЕДОВЕН ЗАЕМ

Вие решавате колко заем искате да вземете.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко можете да заемате.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем.
Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Размер на заема
Можете да увеличавате или намалявате заема си всеки месец чрез Mijn DUO.

Изплащане
Винаги трябва да си върнете заема. Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да видите кога колко трябва да платите.


4.   ДОПЪЛНИТЕЛНА СУБСИДИЯ

Ако отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнителна безвъзмездна субсидия. Допълнителната субсидия зависи от доходите на родителите ви. Използваме данните за доходите от преди 2 години.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете какъв е лимитът за доходите и колко допълнителна субсидия можете да получите.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнително субсидия едновременно. Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Вашата допълнителна субсидия е подарък за първите 5 месеца висше образование (или първите 12 месеца на средното професионално образование). Останалите ще бъдат превърнати в подарък, ако придобиете дипломата си в рамките на 10 години.

Непълна допълнителна субсидия?
Ако не получите право на пълната допълнителна субсидия, все още можете да заемете дефицитната сума като заем. Това означава, че всеки студент може да получава една и съща сума на студентско финансиране всеки месец.

Доходът на родителите намалява
Ако доходите на родителите Ви са намалели с най-малко 15%, те могат да поискат референтната година да бъде променена с по-скорошна година. Това може да означава, че се квалифицирате за (по-голяма) допълнителна субсидия. Ако това се отнася за Вас, моля, свържете се с отдела за обслужване на клиенти. Предпочитаме да ви обясним тази процедура лично.

Проблеми с родителите ви
Понякога родителите не могат или няма да си сътрудничат при предоставянето на данните си. В този случай можете да поискате DUO да изтегли данните за дохода си чрез формуляра - Verzoek inkomen ouders opvragen (Поискайте доходи от родителите - Този формуляр се използва, ако не можете да получите допълнителна сума, защото бащата или майката ви не иска да изпрати или изпрати данни за родител до DUO. След това DUO се опитва да разбере дохода на вашия родител (и)).

Можете също да поискате изобщо да не се разглеждат доходите на родителите си, например, защото имате сериозен и постоянен конфликт с един или и двамата. Ако това важи за Вас, моля, свържете се с отдела, който обработва тези искания, като се обадите на телефон: +31 50 599 83 43. Предпочитаме да ви обясним лично процедурата.


5.   ЗАЕМ ЗА ТАКСИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

Ако имате право на студентско финансиране, можете да кандидатствате за заем за такса за обучение.
Ако не отговаряте на изискванията за националност за финансиране на студентите все още може да се класифицирате за заем за такса за обучение или за съдействие към курсовите си такси.

Кандидатствайте, ако не отговаряте на условията за студентско финансиране
Ако не отговаряте на условията за студентско финансиране, трябва да отговаряте на следните две условия, за да се ползвате от кредита за такса за обучение:
-   Да сте под 30 години.
-   Да имате националност на страна от ЕИП или Швейцария.

Ако сте в университет или във висше образование, кандидатствайте с формуляра за кандидатстване за заем за такса. Ако учите средно професионално образование или образование за възрастни използвайте формуляра за кандидатстване за съдействие към курсовата такса.

Кандидатствайте, ако имате право на студентско финансиране
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем за такси за обучение. Можете да кандидатствате за това и по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Винаги трябва да изплащате кредита за такси за обучение. Съдействието към таксата за курсове е подарък.


6.   КАНДИДАТСТВАЙТЕ

Преди да кандидатствате, уверете се, че знаете как работи студентското финансиране. Внесете го навреме, за предпочитане 3 месеца предварително.
Номер за обслужване на гражданите
За да кандидатствате за студентско финансиране, трябва да имате номер за обслужване на граждани, на нидерландски "burgerservicenummer" или "BSN". Автоматично получавате такъв, когато се регистрирате в нидерландска община.

Кандидатства се чрез Mijn DUO
-   Поискайте DigiD с потвърждение чрез SMS. С DigiD имате достъп до онлайн услугите, предлагани от холандското правителство. Ще получите код за активиране в рамките на 3 дни от искането си.
-   Кандидатствайте за лична OV-chipkaart. Когато имате право на студентско финансиране, имате право да ползвате обществения транспорт безплатно или през почивните дни, или през делничните дни. Продуктът за студентски пътувания може да бъде зареден само на персонална OV чипкарта.
-   Влезте в Mijn DUO, за да кандидатствате за студентско финансиране. Можете да влезете само с вашия DigiD.
Приложения към апликацията за заем от DUO:
-   За доходите на двамата родители за предходните 2 календарни години (преведено на английски) - справка от работодателя (за наети) или от НАП „Удостоверение  за декларирани данни по ЗДДФЛ“ (за всички -. самонаети, безработни и наети). В НАП се подава искане за издаване на документ. Важно е да пишете, че е за Нидерландия (точно къде), за да сложат допълнителен зелен печат. Предимство - само 1-2 странци е и съдържа обобщени данни.  Не превеждайте данъчната декларация – излишно скъпо е;
-   Акт за раждане (за да удостовери кои са родителите) (на английски или многоезичен);
-   Отделно справка от работодателя (банково извлечение за заплащането), че студентът е работил минимум 56 часа за 1 месец или 50% от социален минимум, но в някои случаи е все още е три месеца без прекъсване.
Разяснения за студентското финансиране:  Britanica-blog

Европейска здравноосигурителна карта  ЕЗОК - издава се безплатно в клоновете на банка ДСК

Полезна информация за спешна помощ - Central Doctors’ Service телефон +31 (0) 20 592 34 34
Болници - списък с болниците в повечето градове
Facebook - страница на посолството ни в Хага

Студентски здравни застраховки:
Правителствени разпоредби за здравното застраховане
Търсачка за застраховки
https://www.zorgverzekeringslijn.nl/english/
https://www.aonstudentinsurance.com/students/en/insurances/basichealthcare/
https://www.unive.nl/
https://www.loonzorg.com/students/
За възобновяване на здравноосигурителни права след завръщане в България формуляр Е 104

Студентска застраховка за гражданска отговорност към трети лица (полезна е при наемане на квартири)- Liability insurance
сайт, който съпоставя и информира за различните застраховки и за … ователни компании
и тук съпоставят
сайт на информационен център гражданска отговорност

Сайт за връщане на част от направените разходи за здравни застраховки или наем (Health care allowance and Rent allowance)  
TOESLAGEN. Входът за кандидатстване е с DigiD. Но в сайта има и информационна част.
 - Обобщена информация, предоставена от fros Flowers Rose
Скрит текст:
Zorgtoeslag/ Финансова помощ за здравните застраховки в Нидерландия - За да кандидатсваш за тази помощ е необходимо:
•   да имаш базисна здравна застраховка (basiszorgverzekering) в Нидерландия (студентските здравни застраховки не попадат в тази категория);
•   да си на 18 или над;
•   да си от ЕС;
•   да имаш действаща застраховка, която да плащаш редовно
•   да имаш доходи под 31 340 евро;
•   спестяванията ти да не надвишават 118 479 евро;
•   да имаш регистрация в общината;
•   да имаш холандска банкова сметка;
•   да имаш BSN;
•   да имаш DigiD.

Huurtoeslag/ Финансова помощ за наем - За да може да кандидатстваш за тази помощ трябва:
•   да си на 18-23 години - цената на наема ти да е до 442 евро (без включени ток, вода, газ, интернет или данъци);ако си над 23 - цената на наема да е до 752,14 евро (без включени ток, вода, газ, интернет или данъци);
•   да имаш годишен доход до 31 340 евро;
•   спестяванията ти да не надвишават 118 479 евро;
•   да си от ЕС;
•   да имаш регистрация в общината;
•   да имаш холандска банкова сметка;
•   да имаш BSN;
•   да имаш DigiD.
•   Важно е при кандидатстване за huurtoeslag дали самият имот отговаря на изискванията на общината за тази помощ, които най-общо са:
Можете да получите помощ само за самостоятелно жилищно пространство, което е със собствена входна врата и задължително трябва да има:
-   самостоятелна дневна (спалня);
-    кухненски кът - мивка (свързана с чиста и мръсна вода) и изводи за газова или електрическа готварска печка;
-   самостоятелна баня или тоалетна
Помощ се получава и за стаи в студентски комплекси заварено положение (определени преди преди 1 юли 1997 г.). Информация за конкретен имот се получава от наемодателя или общината.

!Всички данни във валута се отнасят за 2021година!

Справочен сайт за транспорт – планиране на пътувания в Холандия – маршрути, цени   9292
Карти за пътуване в обществен транспорт (влакове, автобуси, метро – всичко)   ov-chipkaart
Пътувания с влак в Нидерландия
Сайт за пътувания с влак извън Нидерландия
Изключително полезна информация за няколко вида карти за остъпка за студенти, включително за транспорт, систематизирана и предоставена от fros Flowers RoseFlowers RoseFlowers Rose
Скрит текст:
ISIC карта, издадена в България – заявява се на адрес https://isic.bg/ и може да бъде издадена след като студентът има удостоверение за записване. Картата е дигитална, използва се през приложение, като има възможност за издаване и на физическа карта. Ако студентът желае да ползва 50% намаление на БДЖ, удостоверението се превежда от заклет преводач.
Има два вида карти:
-   ISIC - Дигиталната Международната студентска идентификационна карта ISIC (International Student Identity Card) е виртуалният аналог на единствения световно признат документ, доказващ статут на учащ. Тя е пропуск за хиляди преференции, специално договорени за учащите в цял свят. ISIC се издава и разпространява под егидата на UNESCO. Дигиталната ISIC карта се достъпва през мобилното приложение MyISIC за България и/или мобилното приложение ISIC Global app за света. Струва 20 лв. Валидност 1 година
-   ISIC + EYC = ISIC EYC е кобрандирана карта, съчетаващa всички функции на картите ISIC и EYC. Комбинирана карта, която предлага преференции за членове на две младежки мрежи. Освен мрежата на ISIC, дава отстъпка и за мрежата на EYC (European Youth Card) https://www.eyca.org/. Струва 20 лв. Валидност 1 година

ISIC карта, издадена в Нидерландия – заявява се на адрес https://www.isic.nl/
Отново два вида карти
-   ISIC виртуална, не се различава по нищо от виртуалната, издадена в България, струва 12 евро
-   Tripkey Mobility Card (OV-Chipkaart + ISIC-ID) https://studentmobility.nl/mobility-package/ Това е карта за мобилност, която ако се закупи, предоставя и дигитална ISIC card. Струва 15 евро и при заявяването й пристига на физически адрес в Нидерландия. Може да се заплати и с българска карта, т.е. не е ограничава плащане само в системата на iDeal. Предоставя възможност да са направи месечен абонамент срещу 4,50 евро на месец, което автоматично я превръща в OV Chipkaart. След активирането на тази карта може да се ползва всички видове транспорт в Нидерландия – влак, автобус, колело под наем. Получава се 15% отстъпка през уикендите и делничните дни извън пиковите часове за всички влакове в Нидерландия.

Карта за транспорт OV-Chipkaart
-   Неперсонализирана, която се закупува за 7,50 евро и се зарежда със сума, предвидена за пътувания
-   Персонализирана – издава се след като студентът вече има право на студентски продукт за пътуване, т.е. трябва да работи и да покрива изискванията

Персонализирани карти, с месечен абонамент
-   Tripkey Mobility Card – срещу абонамент от 4,50 евро се ползва като OV-Chipkaart за рейсове, като се получава и отстъпка 15% през уикендите и делничните дни извън пиковите часове за всички влакове в Нидерландия. Не се зарежда кредит, а се получава месечна фактура, в която са отразени всички пътувания. Плаща се чрез директен дебит, може да е вързана и към карта, която не е издадена в Нидерландия.
-   Карта NS Flex – карта за пътуване с влак, която е комбинирана с OV-Chipkaart за рейсове и колело под наем. Заявява се абонамент, който е няколко вида https://www.ns.nl/ns-abonnementen/flex/. Със заявяването на абонамента, се поръчва и персонализирана карта, която по този начин излиза безплатна (реално не за заплаща пластиката по този начин). За да се заяви, студентът трябва да има банкова карта, издадена в Нидерландия, защото плащането е само през системата на iDeal. Може да се заяви още докато студентът е в България и картата да пристигне на адреса, на който ще е в Нидерладия, но плащането на първия абонамент, трябва да се направи от някой с холандска карта, след като студентът си изкара банкова карта, се променя в акаунта сметката, от която се плаща абонаментът. Има няколко вида абонамент. Срещу 2 евро месечно може да се заяви абонамет за пътуване с 40% отстъпка през почивните дни с влак. Срещу 5 евро месечно - включва: 40% отстъпка извън пиковия час; 40% отстъпка през почивните дни; 40% отстъпка на официалните празници; 40% отстъпка за 3 пътници в извън пиковите часове. Може да се превключва на различни абонаменти, вкл. и абонамент без такса, за месеците, в които не се пътува.

За всички, които пристигат в Нидерландия и не са се ориентирали във видовете карти, а им се налага пътуване с влак има възможност за закупуване на първи билет за влак с отстъпка за 13 евро. Посочва се деня на пътуването и билетът може да се ползва целия ден, до която и да е точка в Нидерладния https://studentmobility.nl/product/ns-off-peak-discount/
След като се заяви този билет до няколко дни на посочения мейл се получава ваучер за остъпка. След като се получи ваучера се влиза в сайта на ns.nl и се издава билетът.

Съществуват и много варианти за остъпки през сайта на ns.nl Например деца до 18 години имат право да закупят двупосочен дневен билет, до която и да е точка в Нидерландия за 7,50 евро, след като си свалят приложението на компанията. Също така, ако студентът има абонамент NS Flex до трима пътника могат да пътуват с него и да ползват остъпките.

До 18 години почти всички музеи са безплатни, а за студентите на повечето места признават студентските им карти, за да се ползва отстъпка, но има музеи като Rijksmuseum, които искат да се идентифицираш с карта, в случая признават European Youth Card.

Съвети за пътуване и самолетни билети:
  търсачка Google flights   търсачка esky   търсачка kiwi   търсачка checkfelix
Скрит текст:
StefanB – Предпочитайте директни полети. С прекачване има изгодни оферти, но има и вероятност за издънки – изпускане на полета, закъснение на багаж и др. Имайте едно наум
Silent Smile - Когато търсите билети, задължително изтривайте Cookies на компютъра. Сайтовете запаметяват последните резултати и по този начин няма да ви дадат по-ниска оферта, от тази, която сте видели. Преди да търсите чрез сайтовете на авиокомпаниите или чрез търсачки, отваряйте сайта на летището, за да проверите кои летят на желаните дати.

Изпращане на колети до Холандия:
speedy
aramex
teahousetransport
Вариант са частните превозвачи, има ги за всеки отделен град – информация от познати на място.
Сайт на Нидерландските пощи

По-големи банки в Холандия:
ABN AMRO   ING   Rabobank
Небанкови институции за парични преводи:   paysera   wise
Достъпни разяснения как се работи с преводи чрез Paysera, любезно предоставени от Ясмина (темата в bg-mamma за университети в Германия)Flowers Rose
Скрит текст:
Ето какво трябва да направиш:
1. Отваряш сайта на Paysera и си правиш регистрация там. След регистрация ще получиш индивидуален номер на Paysera сметка (това е различно от банкова сметка).
2. Следвай инструкциите от Paysera за да се идентифицираш - искат копие на лична карта, снимка. По спомени можеше да се правят един-два превода преди идентификацията, не знам как е сега. Аз имам сметка от две години.
3. Преводите се правят по следната последователност:
3А). От акаунта си в Paysera получаваш инструкции за захранване на Paysera сметката си. Там ще посочиш, че ще захранваш от друга банка , защото Paysera нямат сметка в Уникредит.
3Б). С тези инструкции си попълваш превода от твоята банкова сметка в Уникредит. Използвай интернет банкиране на Уникредит. Ако нямаш, сега е моментът да си активираш.
3В). След половин до един час сумата ще е налична по твоята Paysera сметка (проверявай редовно Paysera акаунта си). От тук нататък работиш само със сайта на Paysera.
3Г). Правиш обмен на валута - купуваш колкото евро са ти необходими. Преди това ще трябва да получиш еднократен код за потвърждение с цел сигурност.
3Д). Извършваш банков превод по сметката на студента от Paysera акаунта си. В рамките на работния ден парите пристигат по сметката му.
Няма никакви такси за превод, ако правиш до 30 превода на месец. Обменният курс също е изгоден.

Основни мобилни оператори в Холандия:
KPN   Vodafone   Telfort   T-Mobile   Tele2   Expat Mobile   Simyo   Lebara   Lyca mobile   AH Mobiel
Международна студентска програма ЕРАЗЪМ. Сайт за издаване на ESN- cart по програмата.

ВАЖНО!!! Намирането на квартири в Нидерландия става вече изключително трудно, даже непосилно. Моля Ви, не чакайте последния момент! Проблемът е наистина сериозен!!!


Наръчник за намиране на квартира в Нидерландия старателно изготвен от biboranaHeartFlowers RoseHeart Моля Ви, прочетете го. Знам, че е дълго, но информацията вътре е изключително важна и полезна!!!
Допълнителни линкове за квартири - от предишните теми и няколко нови:
Скрит текст:
Много се ползват групи във Фейсбук, като например тези в Хрьонинген:
Free Housing Announcements in Groningen (Group for students)
Groningen rooms
Относно проблеми с настаняването на новопристигнали студенти (Groningen)
Компания за съдействие на студенти при намиране на квартира, осн … ;- Цветелин Велев
Полезен линк от wiki на студентската организация за настаняване в Айндховен
https://clawq.com/
Агенция за квартири в Амстердам: https://www.simplestay.nl
Маастрихт:
https://stu-we.com/housing/
В https://www.maastrichthousing.com също има, но свършват буквално за минути.
https://www.pro-housing.nl/en/
До всеки по-голям град има бунгала (прекрасни дървени къщички с две или три спални, кухня, баня, хол - напълно обзаведени), които Mini Mouse препоръчва като вариант за месец, два...  
https://www.roompot.nl/
https://www.oostappenvakantieparken.nl/
Изключително полезна информация публикува всеки от университетите в сайтовете си! Четете първо там!!!
И също много важно - пазете се от измамници! Можете да проверите кой е собственик на апартамента в имотния регистър на Kadaster чрез тази страница за € 2,95 евро на обект ТУК (оранжев бутон с надпис на холандски „bestellen").
И ето няколко много важни съвета за избягване на измами на холандския пазар за наеми отново благодарение на biborana. Прочетете ги внимателно!
Скрит текст:
•   Офертата звучи ли твърде добре, за да е истина? Тогава вероятно е така. Изключително рядко се срещат евтини квартири под наем в центъра на града. Бъдете особено бдителни, ако ви бъде предложена очевидно невероятна сделка. Ако се чувствате неудобно, ако нещата не изглеждат съвсем наред, обърнете внимание на това чувство и бъдете особено внимателни.
•   Не правете бизнес с наемодатели, които предлагат само имейл адрес, номер на мобилен телефон и/или страница във Facebook.Поискайте повече информация , за да установите с кого имате работа, като действителен служебен адрес или адрес на местожителство. Поискайте доказателство за самоличност, проверете го, направете търсене в интернет за това лице или компания. Имайте предвид, че копията на лични документи, изпратени по имейл, могат да бъдат фалшиви. Това често се случва в комбинация със заявки за превод на пари чрез Western Union.
•   Още веднъж повтарям линка за проверка в Kadaster за € 2,95 : https://www.kadaster.nl/producten/woning/eigendomsinformatie  (оранжев бутон с надпис на холандски „bestellen"). Ако собственикът и бъдещият наемодател не са едно и също, поискайте обяснение и, ако е необходимо, поискайте писмено разрешение, потвърждаващо, че наемодателят и/или агенцията действат от името на собственика. Ако живеете в Амстердам и се нуждаете от помощ за това, https://www.wooninfo.nl/vraagbaak/oplossen-problemen/meldpunt/ може да ви помогне.
•   Бъдете особено внимателни при наемането на имот, който не сте виждали. Ако не сте в страната, можете ли да помолите някой да огледа апартамента вместо вас? Колега, приятел, съученик и т.н.?
•   Преди да предадете големи суми пари, уверете се, че ключовете работят. Ако не можете да направите това сами, отново: може би можете да помолите приятели, колеги и т.н. да проверят апартамента. Имайте предвид, че дори това не е гаранция, но определено подобрява шансовете ви.
•   Ако е възможно, говорете със съседите. Познават ли апартамента? Знаят ли кой живее там? Всяка допълнителна информация може да ви помогне да прецените дали може да се има доверие на лицето, предлагащо апартамента.
•   Рекламите за апартаменти на уебсайтове като facebook, marktplaats.nl, craigslist или други рекламни уебсайтове не винаги са надеждни. Предлагат се много незаконни преотдавания под наем (моя бележка - за преотдаване трябва съгласие на собственика, а някои наематели нямат такова). В крайна сметка може да платите много пари, но все пак да бъдете изгонени или дори глобени.
•   Попитайте дали можете да се регистрирате в съвета на адреса („inschrijven“). Ако отговорът е не, това е червен флаг. Може да е незаконно преотдаване под наем или данъчна измама, или кой знае какво се случва.
•   Не позволявайте да бъдете притискани. Измамниците често бързат. Ще ви подтикнат бързо да подпишете договора за наем (защото уж има много други заинтересовани лица или защото трябва да напуснат страната, за да отидат на гости на болния си роднина, или каквото и да било). Изисквайте достатъчно време, за да оцените правилно ситуацията, имота и договора.
•   Измамниците понякога искат различни видове такси, както и депозит. Депозитите са законни, но често много други такси за агенции, административни, договорни такси и т.н. не са законни. Напоследък много наематели-чужденци успешно получиха възстановяване на таксите, дадени на агенции. Ако живеете в Амстердам !WOON може да ви помогне да си върнете такива несправедливи такси.
•   За предпочитане е да платите по банков път. Изискванията за други видове плащания, като преводи чрез компании като Western Union, Airbnb или плащания в брой (особено плащания без разписки), са друг червен флаг.
•   Ако трябва да плащате в брой, уверете се, че получавате подписана разписка. Изпратете имейли за потвърждение до наемодателя или агенцията. Осигурете  присъствие на свидетел, когато правите плащания в брой. Използвайте телефона си, за да запишете разговора . В него се опитайте да посочите ясно сумата, причината да плащате (като „това е наемът за септември“), назовете адреса на апартамента и получателя.
•   Като цяло: събирайте и пазате всичко, свързано с наема. Съхранявайте скрийншот на екрани на рекламата и пазете всички имейли.
•   Ако все пак сте измамени, незабавно се свържете с полицията и повдигнете обвинение. Опитайте се да създадете пълен и ясен файл (набор от документи и комуникация с изманика).
Източник: https://www.wooninfo.nl/english/how-to-avoid-housing-scams/
Местни данъци, които се плащат при наем на квартира
Скрит текст:
В Нидерландия всички занят, че това са лични данъци. В много случаи местните данъци не са включени в наема и се плащат отделно. Наемодателите не знаят, че ние не го знаем и не го споменават.
В края на февруари (или началото на март) се получава съобщение от служба BsGW за дължима сума.
Данъците, които се плащат от наемателите са:
- RIOG - водни/ВиК - за пречистване на вода;
- AFV - данък смет;
- HOND - данък куче (ако имате);
Ето калкулатор за местните данъци за всички общини в Нидерландия https://www.coelo.nl/index.php/wat-betaal-ik-waar/lokale-lasten-calculator
Полезни линкове:
Избор на личен лекар/стоматолог (само след сключена здравна застраховка в Холандия)
Сайт за клетки под наем за съхранение на багаж в Нидерландия
Полезен сайт за наемане на колела от pali78 Flowers Rose
Полезен сайт за преместване на багаж от chervenokoska_2 Flowers Rose
Полезна информация относно изгодни магазини в Нидерландия, предоставена ни от rosss Flowers Rose
Скрит текст:
Няколко съвета към новозаминаващите студенти :
-На нас ни е позната Икея, като място за пазаруване за дома, но Икеята не е изгоден вариант, а и се намира обикновено в покрайнините на града.
- За покупка на изгодна посуда ( чинии , чаши, прибори, салфетки), препарати, пособия за почистване, възглавници, завивки, чаршафи, дезодоранти, шампоани, някой лакомства, офис консумативи, закачалки и какво ли още не. Един от най-изгодните магазини е action
Все пак внимавайте с качеството, не всичко става. Но си има брандови продукти в пъти по-ниски цени.
Относно магазините втора употреба. Когато сте там на място, изпишете в google maps : tweedehands winkel или kringloopwinkel и ще ви даде най-близките до вас. Понякога може да има много хубави мебели на смешни цени. Тези магазини предлагат транспорт в рамките на града.
-  За намиране на обзавеждане и вещи втора ръка на символични цени могат да се ползват групи във Фейсбук, като например тази в Бреда: Get rid of it in Breda!

За намиране на работа за студенти могат да се ползват сайтове, като:
indeed - сайт с обяви
randstad - посредническа агенция
adams - посредническа агенция
Полезен сайт за консултантски услуги по европейското законодателство от pali78 Flowers Rose

ОТНОСНО COVID- 19
Актуална информация за COVID-19 от правителствения сайт на Нидерландия
Актуална информация за за определяне на правилата и условията за влизане на територията на Република България
E-mail на РЗИ за отмяна на карантина pek17@srzi.bg и director@srzi.bg /за София/
Актуална информация за разпространението на COVID- 19 в Нидерландия
Световна здравна организация  - секция Нидерландия
Евтин вариант за PCR-тест със сертификат в Нидерландия

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 23:24 от Каlista

# 1
 • Мнения: 194
Безкрайно сме ти благодарни Каlista  ,отново за усилията които полагаш за да продължим темите тук.А аз персонално за бързия ти отговор ,отностно заема !Сега съм една идея по-спокойна , а това значи много за мен  !Всъщност проверената и поднесена на готово от много майчета тук информация  е безценна!Благодаря на всички ви момичета , а на тези които  спамят,само да напомня ,че много от нашите деца са  я разбрали по трудния начин:blue_heart: .Целта ни тук е да направим живота на новите студенти и майки , малко по-спокоен./нашия не беше такъв/

# 2
 • Мнения: 1 357
Благодаря за новата тема Simple Smile
По отношение на ликовете от първия пост и фактът, че не се четат, въпреки огромната им полза мисля, че проблемът е в динамиката на събитията и промените. В този смисъл потребителите, които задават въпроси НЕ вярват в актуалността им. Затова, в повечето случаи въпросите са по-скоро за актуална информация, след изчитане на първия пост.
Ме знам как да помогна с таблицата, но мисля, че ще е полезно да имаме списък с агенции, лично проверени и изпитани, с описание на принципа им на работа. Освен това, списък по градове, кой къде е!
Дали може да се създават подтеми? Например, настаняване в Нидерландия, селективни процедури или нумерус фиксус програми, ... или подгрупа "Инженери в Нидерландия ", каквато група си направихме във вайбър и си говорим само за инженерни специалности ....

# 3
 • Мнения: 4 562
Уникално добре систематизирана информация, браво Калиста - блгодарности за труда.  Използвам възможноста да благодаря на момичетата които живеят в Нидерландия - Рос и Мики, които са неуморно зад казуса на всяка една от нас и детето й. Както и на активните дами в темата, които събират и поднасят информация извън личния си опит. Респект пред труда и емпатията ви, дами и Стефан.  Пожелавам нба всички новоприети бързо разрешаване нс квартирния проблем. и успешни студентски години, разбира се. Нидерландия е чудесна страна, и както казва синът ми като се заседи тук - липсва ми подредеността й, мамо,  добрите работни практики и манталитет. Само добро могат да научат децата ни в такава среда.

# 4
 • Мнения: 1 189
Благодаря за новата тема!
Моето момче трябва да се прибере на 02.07. ще работи и лятото, но поне ще си почине от училище.
Наесен обратно за още една година. Вече сериозно обмисля вариантите за магистратура, по всяка вероятност извън Нидерландия.
Неговата стая е наета през room.nl още в първи курс, ще си кара там и догодина.Като изключа първоначалните драми, не е имал никакви проблеми с тях.Далеч е от университета, но има удобен транспорт. Не кара колело.

# 5
 • гр. София
 • Мнения: 1 136
Благодаря ти от сърце, Kalista за новата тема! Simple Smile
Следя с интерес!

# 6
 • Мнения: 18
Благодаря за новата тема! Един въпрос. Има ли някакъв начин да се направят подтеми по градове? Ще бъде полезно и времеспестяващо. Общонационалната тема е огромно улеснение но всеки университет си има специфика. Да не говоря за битовите проблеми, които са различни във всеки град.

# 7
 • Мнения: 1 038
И аз благодаря! Ще поровя при първа възможност да посъбера и систематизирам различна информация - агенции, университети и прочие, като ще гледам да го систематизирам по градове Има начин за ексела, но нека натрупам базата данни и пак ще пиша.

# 8
 • Мнения: 296
Как мога да се включа във вайбър групата на инженерите?

# 9
 • Мнения: 4
Аз съм от новите тук, и съм прочела всичко до момента. Да споделя и опита си до сега относно търсенето на квартира в Арнем: Регистрирахме се в Камернет, наистина на голяма част от обявите никой не отговаря. Уредихме един оглед, и сина ми отиде на място там заедно с баща си.  Междувременно успяхме да уредим още един оглед, но и от двата резултата е, че са одобрени други кандидати. Посещение на място в агенции - оказа се безмислено, насочили са към онлайн реггистрация в агенциите и следене на обявите там. В момента през Камернет имаме отговор по още две обяви за оглед, но едната е днес, а другата в петък - съответно няма кой да отиде на място, сина ми вече се прибра в БГ. Та се чудя какъв е изобщо варианта - може би онлайн огледите вече не са актуални, както по време на ковид пандемията, и трябва да се случват на живо....а как да стане това, освен да стоим там вероятно поне месец....

# 10
 • Мнения: 4 562
Аз съм от новите тук, и съм прочела всичко до момента. Да споделя и опита си до сега относно търсенето на квартира в Арнем: Регистрирахме се в Камернет, наистина на голяма част от обявите никой не отговаря. Уредихме един оглед, и сина ми отиде на място там заедно с баща си.  Междувременно успяхме да уредим още един оглед, но и от двата резултата е, че са одобрени други кандидати. Посещение на място в агенции - оказа се безмислено, насочили са към онлайн реггистрация в агенциите и следене на обявите там. В момента през Камернет имаме отговор по още две обяви за оглед, но едната е днес, а другата в петък - съответно няма кой да отиде на място, сина ми вече се прибра в БГ. Та се чудя какъв е изобщо варианта - може би онлайн огледите вече не са актуални, както по време на ковид пандемията, и трябва да се случват на живо....а как да стане това, освен да стоим там вероятно поне месец....
Любка, доста деца българчета има в Арнем , сега ще започнат да се прибират за вакацията. Не може ли да наемете стаята на някое дете за месец, и бидейки там за по дълго време да  търсите спокойно до намиране. Едва ли има дете което да не е ок някой друг да му поеме месец от наема. Навремето така изпращах децата си на езикови курсове  в Мюнхен - едномесечен курс и пренаета за месец студентска квартира.

# 11
 • Мнения: 4
Аз съм от новите тук, и съм прочела всичко до момента. Да споделя и опита си до сега относно търсенето на квартира в Арнем: Регистрирахме се в Камернет, наистина на голяма част от обявите никой не отговаря. Уредихме един оглед, и сина ми отиде на място там заедно с баща си.  Междувременно успяхме да уредим още един оглед, но и от двата резултата е, че са одобрени други кандидати. Посещение на място в агенции - оказа се безмислено, насочили са към онлайн реггистрация в агенциите и следене на обявите там. В момента през Камернет имаме отговор по още две обяви за оглед, но едната е днес, а другата в петък - съответно няма кой да отиде на място, сина ми вече се прибра в БГ. Та се чудя какъв е изобщо варианта - може би онлайн огледите вече не са актуални, както по време на ковид пандемията, и трябва да се случват на живо....а как да стане това, освен да стоим там вероятно поне месец....
Любка, доста деца българчета има в Арнем , сега ще започнат да се прибират за вакацията. Не може ли да наемете стаята на някое дете за месец, и бидейки там за по дълго време да  търсите спокойно до намиране. Едва ли има дете което да не е ок някой друг да му поеме месец от наема. Навремето така изпращах децата си на езикови курсове  в Мюнхен - едномесечен курс и пренаета за месец студентска квартира.

Благодаря, G.D.! Ако има тук някой със студент в Арнем, който би преотдал стаята си за известно време, или по някакъв начин би съдействал за оглед, ще бъда благодарна да ми пише.

# 12
 • Мнения: 4 562
Влез във фейсбук групите, тук не пишат много  студенти. На добро бизнес предложение никой студент няма да откаже.

# 13
 • Мнения: 1 357
Като каза "бизнес предложение" се сетих за един пост от вчера на бъдещ първокурсник от Кроатия Simple Smile, който предлага една седмица безплатен престой на вилата му за този, който му намери стая Simple Smile Иииии,  вилата изглежда страхотно, а гледката е умопомрачителна!!! Бизнес! Simple Smile

# 14
 • София
 • Мнения: 3 764
Кодовете в Student hotel  в Айндховен работят! Запазих току-що, мисля...

Общи условия

Активация на акаунт