Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Студенти в Нидерландия - 8

 • 3 829
 • 81
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 278
Старите теми:
Скрит текст:

HushedMemoSmileAirplaneHouseBooksBikePeople BowDateSweat SmileNature SparklesHands ClapWear Mortar BoardTadaScrollMoneybagMoneybagMoneybag

Кандидатстване, информация, посредничество, изложения за образование
Study in Holland
UniFY
Integral
Изложение световно образование
CosmoStudyAbroad ориентиране
Образователна система за висше образование в Нидерландия - видове университети, степени на образование, съпоставка на образователната система в различните учебни заведения

За новоприетите – не забравяйте, че актът за раждане, който се прилага в документацията за записване, трябва да бъде многоезичен, във всяка община го издават и не е необходимо българският акт за раждане да се превежда.

DUO Правителствена администрация за управление на образованието
Студентско финансиране  DUO  
Скрит текст:
СТУДЕНТСКО ФИНАНСИРАНЕ

Студенти от други страни могат да кандидатстват за студентски финанси. Който не отговаря на критериите за националност за студентско финансиране може да се класифицира за заем за такси за обучение.


1.   КАК РАБОТИ

Ако сте записани в университет или във висше или средно професионално образование, можете да кандидатствате за студентско финансиране. Трябва да сте холандски гражданин или да имате същите права.

Основание
Вашето участие зависи от вашата националност или статус на пребиваване, възраст и курс.

Варианти:
Студентското финансиране за висше образование се състои от 4 компонента:
-   редовен заем,
-   продукт за студентски пътувания,
-   допълнителна безвъзмездна субсидия
-   заем за такси за обучение.
Ако учите курс в средното професионално образование, можете да получите и основна безвъзмездна помощ.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко студентски финанси можете да получите. Средствата за студентите се заплащат на 24-о число всеки месец.

Подарък или заем
Винаги трябва да си върнете заема. Продуктът за студентски пътувания и допълнителната безвъзмездна субсидия се превръщат в подарък, ако завършите в рамките на 10 години. В противен случай трябва да ги върнете


2.   ОСНОВАНИЕ

Независимо дали отговаряте на условията,  студентското финансиране зависи от вашата възраст, курс и националност или статус на пребиваване.
Кредит за учене през целия живот
Ако не отговаряте или вече не отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да се възползвате от кредит за учене през целия живот.

Възраст
Трябва да сте навършили 30 години в деня, в който започва да тече студентското Ви финансиране.
Ако вече получавате студентско финансиране, то ще продължи и след 30-ия ви рожден ден, освен ако не го спрете. След това не можете да го рестартирате.

Форма на обучение
Трябва да сте записани в редовна или дуална форма на обучение от поне 1 година. Курсът трябва да бъде официално признат в Холандия.
Студентите на непълна форма на обучение не се класифицират за финансиране.

Националност или статут на пребиваване
Трябва да имате нидерландско гражданство или разрешение за пребиваване тип II, III, IV от V. Ако имате разрешение за пребиваване тип I, използвайте графиката за националност, за да разберете дали отговаряте на условията.
Национална графика

Гражданин на ЕИП (Европейското икономическо пространство включва страните от ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) или швейцарски граждани
Ако имате гражданство на страна от ЕИП или Швейцария се класифицирате, ако живеете в Холандия в продължение на 5 последователни години или повече. Или ако вие или вашият не-холандски родител или партньор работите в Холандия най-малко 56 часа месечно. Препоръчваме ви да обсъдите това със служител в някой от нашите офиси.

Ако не отговаряте ли на изискванията за гражданство на студенти от ЕИП или Швейцария може да се квалифицирате за заем за такса за обучение.


3.   РЕДОВЕН ЗАЕМ

Вие решавате колко заем искате да вземете.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко можете да заемате.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем.
Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Размер на заема
Можете да увеличавате или намалявате заема си всеки месец чрез Mijn DUO.

Изплащане
Винаги трябва да си върнете заема. Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да видите кога колко трябва да платите.


4.   ДОПЪЛНИТЕЛНА СУБСИДИЯ

Ако отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнителна безвъзмездна субсидия. Допълнителната субсидия зависи от доходите на родителите ви. Използваме данните за доходите от преди 2 години.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете какъв е лимитът за доходите и колко допълнителна субсидия можете да получите.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнително субсидия едновременно. Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Вашата допълнителна субсидия е подарък за първите 5 месеца висше образование (или първите 12 месеца на средното професионално образование). Останалите ще бъдат превърнати в подарък, ако придобиете дипломата си в рамките на 10 години.

Непълна допълнителна субсидия?
Ако не получите право на пълната допълнителна субсидия, все още можете да заемете дефицитната сума като заем. Това означава, че всеки студент може да получава една и съща сума на студентско финансиране всеки месец.

Доходът на родителите намалява
Ако доходите на родителите Ви са намалели с най-малко 15%, те могат да поискат референтната година да бъде променена с по-скорошна година. Това може да означава, че се квалифицирате за (по-голяма) допълнителна субсидия. Ако това се отнася за Вас, моля, свържете се с отдела за обслужване на клиенти. Предпочитаме да ви обясним тази процедура лично.

Проблеми с родителите ви
Понякога родителите не могат или няма да си сътрудничат при предоставянето на данните си. В този случай можете да поискате DUO да изтегли данните за дохода си чрез формуляра - Verzoek inkomen ouders opvragen (Поискайте доходи от родителите - Този формуляр се използва, ако не можете да получите допълнителна сума, защото бащата или майката ви не иска да изпрати или изпрати данни за родител до DUO. След това DUO се опитва да разбере дохода на вашия родител (и)).

Можете също да поискате изобщо да не се разглеждат доходите на родителите си, например, защото имате сериозен и постоянен конфликт с един или и двамата. Ако това важи за Вас, моля, свържете се с отдела, който обработва тези искания, като се обадите на телефон: +31 50 599 83 43. Предпочитаме да ви обясним лично процедурата.


5.   ЗАЕМ ЗА ТАКСИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

Ако имате право на студентско финансиране, можете да кандидатствате за заем за такса за обучение.
Ако не отговаряте на изискванията за националност за финансиране на студентите все още може да се класифицирате за заем за такса за обучение или за съдействие към курсовите си такси.

Кандидатствайте, ако не отговаряте на условията за студентско финансиране
Ако не отговаряте на условията за студентско финансиране, трябва да отговаряте на следните две условия, за да се ползвате от кредита за такса за обучение:
-   Да сте под 30 години.
-   Да имате националност на страна от ЕИП или Швейцария.

Ако сте в университет или във висше образование, кандидатствайте с формуляра за кандидатстване за заем за такса. Ако учите средно професионално образование или образование за възрастни използвайте формуляра за кандидатстване за съдействие към курсовата такса.

Формуляр за кандидатстване за заем за такса
pdf, 224kb
Формуляр за кандидатстване за съдействие към курсовата такса
pdf, 152kb

През април служителите ни за обслужване на клиенти не са в състояние да обработват формуляри. От май заявката ви отново може да бъде обработена.

Кандидатствайте, ако имате право на студентско финансиране
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем за такси за обучение. Можете да кандидатствате за това и по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Винаги трябва да изплащате кредита за такси за обучение. Съдействието към таксата за курсове е подарък.


6.   КАНДИДАТСТВАЙТЕ

Преди да кандидатствате, уверете се, че знаете как работи студентското финансиране. Внесете го навреме, за предпочитане 3 месеца предварително.
Номер за обслужване на гражданите
За да кандидатствате за студентско финансиране, трябва да имате номер за обслужване на граждани, на нидерландски "burgerservicenummer" или "BSN". Автоматично получавате такъв, когато се регистрирате в нидерландска община.

Кандидатства се чрез Mijn DUO
-   Поискайте DigiD с потвърждение чрез SMS. С DigiD имате достъп до онлайн услугите, предлагани от холандското правителство. Ще получите код за активиране в рамките на 3 дни от искането си.
-   Кандидатствайте за лична OV-chipkaart. Когато имате право на студентско финансиране, имате право да ползвате обществения транспорт безплатно или през почивните дни, или през делничните дни. Продуктът за студентски пътувания може да бъде зареден само на персонална OV чипкарта.
-   Влезте в Mijn DUO, за да кандидатствате за студентско финансиране. Можете да влезете само с вашия DigiD.
Приложения към апликацията за заем от DUO:
-   Справка от работодателя на родител или копие от данъчната декларация - за доходите на двамата родители за предходните 2 календарни години (преведена на английски);
-   Акт за раждане (за да удостовери кои са родителите) (на английски или многоезичен);
-   Отделно справка от работодателя (банково извлечение за заплащането), че студентът е работил три месеца без прекъсване по 56 часа месечно.
Разяснения за студентското финансиране:  Britanica-blog-

Европейска здравноосигурителна карта  ЕЗОК - издава се безплатно в клоновете на банка ДСК
Полезна информация за спешна помощ - Central Doctors’ Service телефон +31 (0) 20 592 34 34
Болници - списък с болниците в повечето градове
Студентски здравни застраховки:
Правителствени разпоредби за здравното застраховане
Търсачка за застраховки
https://www.zorgverzekeringslijn.nl/english/
https://www.aonstudentinsurance.com/students/en/insurances/basichealthcare/
https://www.unive.nl/
https://www.loonzorg.com/students/
За възобновяване на здравноосигурителни права след завръщане в Българияформуляр Е 104


Студентска застраховка за гражданска отговорност към трети лица (полезна е при наемане на квартири)Liability insurance
сайт, който съпоставя и информира за различните застраховки и за … ователни компании
и тук съпоставят
сайт на информационен център гражданска отговорност

Начини за връщане на част от направените разходи:  
връщане на част от разходите за здравна застраховка Данъчна администрация на Нидерландия
връщане на част от разходите за наем на жилище Данъчна администрация на Нидерландия
отново за връщането на част от разходите за наем Справочен сайт

Справочен сайт за транспорт – планиране на пътувания в Холандия – маршрути, цени   9292
Карти за пътуване в обществен транспорт (влакове, автобуси, метро – всичко)   ov-chipkaart
за планиране на пътувания
за планиране на пътувания с влак
Съвети за пътуване и самолетни билети:
  търсачка Google flights   търсачка esky   търсачка kiwi   търсачка checkfelix
Скрит текст:
StefanB – Предпочитайте директни полети. С прекачване има изгодни оферти, но има и вероятност за издънки – изпускане на полета, закъснение на багаж и др. Имайте едно наум
Silent Smile - Когато търсите билети, задължително изтривайте Cookies на компютъра. Сайтовете запаметяват последните резултати и по този начин няма да ви дадат по-ниска оферта, от тази, която сте видели. Преди да търсите чрез сайтовете на авиокомпаниите или чрез търсачки, отваряйте сайта на летището, за да проверите кои летят на желаните дати.

Изпращане на колети до Холандия:
speedy (от врата до врата 31,5 кг – 50 лв.)
aramex (20 кг – 3-5 дни – 52 лв.)
Вариант са частните превозвачи, има ги за всеки отделен град – информация от познати на място.

По-големи банки в Холандия:
ABN AMRO   ING   Rabobank
Парични преводи:
Проект за намаляване на таксите за международни банкови преводи:    news.bnt    mediapool
Небанкови институции за парични преводи:   paysera   transferwise
Достъпни разяснения как се работи с преводи чрез Paysera, любезно предоставени от Ясмина (темата в bg-mamma за университети в Германия). Благодарим, Ясмина!
Скрит текст:
Ето какво трябва да направиш:
1. Отваряш сайта на Paysera и си правиш регистрация там. След регистрация ще получиш индивидуален номер на Paysera сметка (това е различно от банкова сметка).
2. Следвай инструкциите от Paysera за да се идентифицираш - искат копие на лична карта, снимка. По спомени можеше да се правят един-два превода преди идентификацията, не знам как е сега. Аз имам сметка от две години.
3. Преводите се правят по следната последователност:
3А). От акаунта си в Paysera получаваш инструкции за захранване на Paysera сметката си. Там ще посочиш, че ще захранваш от друга банка , защото Paysera нямат сметка в Уникредит.
3Б). С тези инструкции си попълваш превода от твоята банкова сметка в Уникредит. Използвай интернет банкиране на Уникредит. Ако нямаш, сега е моментът да си активираш.
3В). След половин до един час сумата ще е налична по твоята Paysera сметка (проверявай редовно Paysera акаунта си). От тук нататък работиш само със сайта на Paysera.
3Г). Правиш обмен на валута - купуваш колкото евро са ти необходими. Преди това ще трябва да получиш еднократен код за потвърждение с цел сигурност.
3Д). Извършваш банков превод по сметката на студента от Paysera акаунта си. В рамките на работния ден парите пристигат по сметката му.

Няма никакви такси за превод, ако правиш до 30 превода на месец. Обменният курс също е изгоден.

Основни мобилни оператори в Холандия:
KPN   Vodafone   Telfort   T-Mobile   Tele2   Expat Mobile   Simyo   Lebara   Lyca mobile   AH Mobiel

-  За наемане на студентски  квартири могат да се ползват и групи във Фейсбук, като например тези в Хрьонинген:
Free Housing Announcements in Groningen (Group for students)
Groningen rooms
Относно проблеми с настаняването на новопристигнали студенти (Groningen)
Компания за съдействие на студенти при намиране на квартира, осн … ;- Цветелин Велев

-  За намиране на обзавеждане и вещи втора ръка на символични цени могат да се ползват групи във Фейсбук, като например тази в Бреда:
Get rid of it in Breda!

-  За намиране на работа за студенти могат да се ползват сайтове, като:
indeed - сайт с обяви
randstad - посредническа агенция
adams - посредническа агенция

Полезна информация:
от Amelia опит от пътуване в Холандия
от Sash пътепис - на лов за квартира в Бреда
Програма Еразъм предложения и възможности за нашите студенти

Актуална карта за разпространението на COVID 19
Актуална информация за разпространението на COVID 19 в Нидерландия
Световна здравна организация  - секция Нидерландия

Предварително се извинявам, ако нещо не се е получило добре. Просто нямаше кой друг да открие нова тема и тъй като отдавна сме в нарушение на правилата, се заех аз.
Огромни благодарности към Sash за поддръжката на предишните теми Flowers RoseFlowers RoseFlowers RoseFlowers RoseFlowers RoseFlowers Rose
Буквално съм копи-пейстнала цялата информация, която тя е събирала толкова старателно.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2020, 19:02 от КалиБери

# 1
 • No Line On The Horizon
 • Мнения: 2 454
Дъщеря ми днес се регистрира в общината и са казали, че до две седмици ще й изпратят BSN. Няма свободни дати за среща в Ing Bank през сайта им, ако отиде на място без уговорена среща, след като получи BSN, ще може ли да подаде документи за студентска карта?

# 2
 • Мнения: 165
Дъщеря ми днес се регистрира в общината и са казали, че до две седмици ще й изпратят BSN. Няма свободни дати за среща в Ing Bank през сайта им, ако отиде на място без уговорена среща, след като получи BSN, ще може ли да подаде документи за студентска карта?

Пробвайте да изтеглите мобилното приложение на банката и да си заяви сметка и карта през него. Повечето банки вече препоръчват този метод.

# 3
 • Мнения: 1 784
Fros, няма да я приемат без предварително уговорена среща.

# 4
 • София-България, Израел - където си поискам
 • Мнения: 2 824
Благодаря за новата тема!
Здрава и успешна нова учебна година за всички!
Дъщеря ми вече една седмици имат присъствени часове, ще видим до кога ще е.

# 5
 • Мнения: 96
Благодаря за новата тема! Успех на първокурсниците Simple Smile В предишната тема видях, че се учат да готвят младежите. В Ютюб има един канал Готвене за начинаещи, много добре обяснява момчето и типични български ястия + някои по-завъртяни, но обяснени по лесен начин. Иначе за дреболии за стаите нека проверяват Action преди ИКЕА и юск, там са доста по-приемливи цените Simple Smile

# 6
 • Мнения: 5
За среща в Ингбанк, следете всеки ден. За първи път, когато опитахме да запазим час, ни даваше в някакъв клон в град близък до Айндховен. За офиса в града, койот ни беше най-удобен, пишеше, че няма час в близките две седмици. След два дни имаше свободен час в градския офис, който веднага резервирах. За съжаление още не ни беше дошъл БСН номера от общината и се наложи да го пренасрочи, но без проблеми ни дадена за след два дни. Просто следете!

# 7
 • Мнения: 2 498
Благодаря за новата тема. Нямам какво ново да споделя, но се вълнувам с всяка от вас и се радвам за напредъка на децата

Синът ми започна третата си година, за сега дистанционно. Учи, работи. Тази седмица билетите за Коледа би трябвало да са на оптимални цени - 90 дни преди полет .

# 8
 • Мнения: 214
И аз да се запиша в новата тема и да питам нещо. Дъщеря ми вече 6 месеца работи и учи. Беше кандидатствала в DUO за финансиране. Въпреки, че беше приложила справка за възнагражденията ми, я бяха изискали отново. Не знам не са я видели или какво. Преди това имаше и други неща, които бяха искали допълнително. Всичко е прикачила и изпаратила. Вече 5 седмици никакъв отговор, а по телефона чака по 1 час на линията и никой не отговаря. Цялата одисея продължава вече 3 месеца. Някаква идея/съвет как да се свърже и да процедира. Иначе ми обясни, че ако минат 8 седмици и не й отговорят може да изпрати харитиен файл на някакъв адрес и да иска компенсация, но не това е целта. Може ли някой тук да сподели опит с DUO и какво може да се направи в конкретния случай.
Благодаря!

# 9
 • Мнения: 7
Момичета, помощ! Със сина ми отидохме в квартирата след 6 месеца в  България. Чистене, препарати, всичко... Още първата нощ бяхме изядени от някакви буболечки. Аз спах на надуваем матрак, нов, донесен от България. Той на леглото си, но с чисти чаршафи, изпрани и донесени от БГ. Аз се прибрах, но той продължава да е в драма, лазят го през нощта и не може да спи. Поръчахме препарат, пръска няколко пъти с него и нищо. Писа на агенцията, защото няма директна връзка с хазяина, но оттам го посъветваха да смени матрака и да дезинфекцира. Но аз не съм спала на матрака, а пак ме хапаха. Нов матрак едва ли ще реши проблема, още не е купил . Не трябва ли хазяинът да извика фирма да опръска? Другите в къщата казват, че нямали буболечки. Sad

# 10
 • Мнения: 111
Здравейте. Ако има все още младежи/девойки без квартира в Хага, можете да ми пишете. Има две свободни места в къща с общо 5 човека. Къщата е на българин.Свободни са от 01.10 2020 г.
Иначе при нас най- различни изненади. Тази година вече започва и работа, и тренировки, и учене, но както се получи. Да попитам майките на децата, които работят. Дъщеря ми я накараха сама да си направи здравната застраховка и да представи номера на работодателя. Аз очаквах самия работодател да прави това, т.е автоматично да се превежда част от заплатата за здравно осигуряване, но сигурно греша.

Последна редакция: пн, 14 сеп 2020, 21:53 от Vania_k

# 11
 • Мнения: 1 019
Имаме следния казус:
Както бях писала синът ми си е тук, защото са дистанционно първия семестър.Вчера му потвърдиха, че се е класирал за квартира. Обмисля варианта да се премести следващия месец.
Имам въпрос свързан с работата, в момента работи за българска фирма, те са му потвърдили, че може да продъжи да работи за тях и от Амстердам.
В този случай може ли да кандидатства за финансиране?
Писал е на DUO, надявам се да отговорят.
Работата му е отполза, защото работи това, което учи и не ми се иска да спира, а се съмнявам в Амстердам да си намери такава работа през първата година.

# 12
 • Мнения: 165
Имаме следния казус:
Както бях писала синът ми си е тук, защото са дистанционно първия семестър.Вчера му потвърдиха, че се е класирал за квартира. Обмисля варианта да се премести следващия месец.
Имам въпрос свързан с работата, в момента работи за българска фирма, те са му потвърдили, че може да продъжи да работи за тях и от Амстердам.
В този случай може ли да кандидатства за финансиране?
Писал е на DUO, надявам се да отговорят.
Работата му е отполза, защото работи това, което учи и не ми се иска да спира, а се съмнявам в Амстердам да си намери такава работа през първата година.

Не е важно местоположението, а в коя държава плаща данъците. Ако ги плаща в България т.е. има български трудов договро, няма право на финансиране. За да получи такова трябва да плаща данъци в Нидерландия.

# 13
 • Мнения: 1 019
Silent Smile, благодаря! Аз казах същото на младежа:smile:

# 14
 • Стрелбище-в пряк и преносен см
 • Мнения: 590
Момичета, помощ! Със сина ми отидохме в квартирата след 6 месеца в  България. Чистене, препарати, всичко... Още първата нощ бяхме изядени от някакви буболечки. Аз спах на надуваем матрак, нов, донесен от България. Той на леглото си, но с чисти чаршафи, изпрани и донесени от БГ. Аз се прибрах, но той продължава да е в драма, лазят го през нощта и не може да спи. Поръчахме препарат, пръска няколко пъти с него и нищо. Писа на агенцията, защото няма директна връзка с хазяина, но оттам го посъветваха да смени матрака и да дезинфекцира. Но аз не съм спала на матрака, а пак ме хапаха. Нов матрак едва ли ще реши проблема, още не е купил . Не трябва ли хазяинът да извика фирма да опръска? Другите в къщата казват, че нямали буболечки. Sad
Много е вероятно да сте се обзавели с дървеници от вида, който наричат "bed bugs". Обикновено се внасят с някоя мебел или багаж или допълзяват отнякъде. За изхвърлянето на матрака са прави, те си правят гнезда в него и трудно се чистят. Останалата дървена част се пръска обилно с Айкън. Дрехите се пръскат и се прибират в плътно затворени пликове. Пръска се всичко от пода до тавана и около врати и прозорци. Всички шкафове отвътре. Оставя се час- два и се проветрява добре. След седмица- пак. Не ме питайте, откъде знам Sad
https://newfresh.org/preparat-za-hlebarki-balhi-darvenitsi-muhi- … aykan-10-cs-20-ml
Ако не се продава при тях, трябва да пита в някоя спец фирма за вредители. Мисля, че хазаина трябва също да поеме отговорност.

Общи условия

Активация на акаунт