Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Студенти в Нидерландия - 7

 • 61 455
 • 881
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 936
Старите теми:
Скрит текст:

HushedMemoSmileAirplaneHouseBooksBikePeople BowDateSweat SmileNature SparklesHands ClapWear Mortar BoardTadaScrollMoneybagMoneybagMoneybag

Кандидатстване, информация, посредничество, изложения за образование
Study in Holland
UniFY
Integral
Изложение световно образование
CosmoStudyAbroad ориентиране
Образователна система за висше образование в Нидерландия - видове университети, степени на образование, съпоставка на образователната система в различните учебни заведения

За новоприетите – не забравяйте, че актът за раждане, който се прилага в документацията за записване, трябва да бъде многоезичен, във всяка община го издават и не е необходимо българският акт за раждане да се превежда.

DUO Правителствена администрация за управление на образованието
Студентско финансиране  DUO  
Скрит текст:
СТУДЕНТСКО ФИНАНСИРАНЕ

Студенти от други страни могат да кандидатстват за студентски финанси. Който не отговаря на критериите за националност за студентско финансиране може да се класифицира за заем за такси за обучение.


1.   КАК РАБОТИ

Ако сте записани в университет или във висше или средно професионално образование, можете да кандидатствате за студентско финансиране. Трябва да сте холандски гражданин или да имате същите права.

Основание
Вашето участие зависи от вашата националност или статус на пребиваване, възраст и курс.

Варианти:
Студентското финансиране за висше образование се състои от 4 компонента:
-   редовен заем,
-   продукт за студентски пътувания,
-   допълнителна безвъзмездна субсидия
-   заем за такси за обучение.
Ако учите курс в средното професионално образование, можете да получите и основна безвъзмездна помощ.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко студентски финанси можете да получите. Средствата за студентите се заплащат на 24-о число всеки месец.

Подарък или заем
Винаги трябва да си върнете заема. Продуктът за студентски пътувания и допълнителната безвъзмездна субсидия се превръщат в подарък, ако завършите в рамките на 10 години. В противен случай трябва да ги върнете


2.   ОСНОВАНИЕ

Независимо дали отговаряте на условията,  студентското финансиране зависи от вашата възраст, курс и националност или статус на пребиваване.
Кредит за учене през целия живот
Ако не отговаряте или вече не отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да се възползвате от кредит за учене през целия живот.

Възраст
Трябва да сте навършили 30 години в деня, в който започва да тече студентското Ви финансиране.
Ако вече получавате студентско финансиране, то ще продължи и след 30-ия ви рожден ден, освен ако не го спрете. След това не можете да го рестартирате.

Форма на обучение
Трябва да сте записани в редовна или дуална форма на обучение от поне 1 година. Курсът трябва да бъде официално признат в Холандия.
Студентите на непълна форма на обучение не се класифицират за финансиране.

Националност или статут на пребиваване
Трябва да имате нидерландско гражданство или разрешение за пребиваване тип II, III, IV от V. Ако имате разрешение за пребиваване тип I, използвайте графиката за националност, за да разберете дали отговаряте на условията.
Национална графика

Гражданин на ЕИП (Европейското икономическо пространство включва страните от ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) или швейцарски граждани
Ако имате гражданство на страна от ЕИП или Швейцария се класифицирате, ако живеете в Холандия в продължение на 5 последователни години или повече. Или ако вие или вашият не-холандски родител или партньор работите в Холандия най-малко 56 часа месечно. Препоръчваме ви да обсъдите това със служител в някой от нашите офиси.

Ако не отговаряте ли на изискванията за гражданство на студенти от ЕИП или Швейцария може да се квалифицирате за заем за такса за обучение.


3.   РЕДОВЕН ЗАЕМ

Вие решавате колко заем искате да вземете.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко можете да заемате.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем.
Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Размер на заема
Можете да увеличавате или намалявате заема си всеки месец чрез Mijn DUO.

Изплащане
Винаги трябва да си върнете заема. Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да видите кога колко трябва да платите.


4.   ДОПЪЛНИТЕЛНА СУБСИДИЯ

Ако отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнителна безвъзмездна субсидия. Допълнителната субсидия зависи от доходите на родителите ви. Използваме данните за доходите от преди 2 години.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете какъв е лимитът за доходите и колко допълнителна субсидия можете да получите.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнително субсидия едновременно. Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Вашата допълнителна субсидия е подарък за първите 5 месеца висше образование (или първите 12 месеца на средното професионално образование). Останалите ще бъдат превърнати в подарък, ако придобиете дипломата си в рамките на 10 години.

Непълна допълнителна субсидия?
Ако не получите право на пълната допълнителна субсидия, все още можете да заемете дефицитната сума като заем. Това означава, че всеки студент може да получава една и съща сума на студентско финансиране всеки месец.

Доходът на родителите намалява
Ако доходите на родителите Ви са намалели с най-малко 15%, те могат да поискат референтната година да бъде променена с по-скорошна година. Това може да означава, че се квалифицирате за (по-голяма) допълнителна субсидия. Ако това се отнася за Вас, моля, свържете се с отдела за обслужване на клиенти. Предпочитаме да ви обясним тази процедура лично.

Проблеми с родителите ви
Понякога родителите не могат или няма да си сътрудничат при предоставянето на данните си. В този случай можете да поискате DUO да изтегли данните за дохода си чрез формуляра - Verzoek inkomen ouders opvragen (Поискайте доходи от родителите - Този формуляр се използва, ако не можете да получите допълнителна сума, защото бащата или майката ви не иска да изпрати или изпрати данни за родител до DUO. След това DUO се опитва да разбере дохода на вашия родител (и)).

Можете също да поискате изобщо да не се разглеждат доходите на родителите си, например, защото имате сериозен и постоянен конфликт с един или и двамата. Ако това важи за Вас, моля, свържете се с отдела, който обработва тези искания, като се обадите на телефон: +31 50 599 83 43. Предпочитаме да ви обясним лично процедурата.


5.   ЗАЕМ ЗА ТАКСИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

Ако имате право на студентско финансиране, можете да кандидатствате за заем за такса за обучение.
Ако не отговаряте на изискванията за националност за финансиране на студентите все още може да се класифицирате за заем за такса за обучение или за съдействие към курсовите си такси.

Кандидатствайте, ако не отговаряте на условията за студентско финансиране
Ако не отговаряте на условията за студентско финансиране, трябва да отговаряте на следните две условия, за да се ползвате от кредита за такса за обучение:
-   Да сте под 30 години.
-   Да имате националност на страна от ЕИП или Швейцария.

Ако сте в университет или във висше образование, кандидатствайте с формуляра за кандидатстване за заем за такса. Ако учите средно професионално образование или образование за възрастни използвайте формуляра за кандидатстване за съдействие към курсовата такса.

Формуляр за кандидатстване за заем за такса
pdf, 224kb
Формуляр за кандидатстване за съдействие към курсовата такса
pdf, 152kb

През април служителите ни за обслужване на клиенти не са в състояние да обработват формуляри. От май заявката ви отново може да бъде обработена.

Кандидатствайте, ако имате право на студентско финансиране
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем за такси за обучение. Можете да кандидатствате за това и по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Винаги трябва да изплащате кредита за такси за обучение. Съдействието към таксата за курсове е подарък.


6.   КАНДИДАТСТВАЙТЕ

Преди да кандидатствате, уверете се, че знаете как работи студентското финансиране. Внесете го навреме, за предпочитане 3 месеца предварително.
Номер за обслужване на гражданите
За да кандидатствате за студентско финансиране, трябва да имате номер за обслужване на граждани, на нидерландски "burgerservicenummer" или "BSN". Автоматично получавате такъв, когато се регистрирате в нидерландска община.

Кандидатства се чрез Mijn DUO
-   Поискайте DigiD с потвърждение чрез SMS. С DigiD имате достъп до онлайн услугите, предлагани от холандското правителство. Ще получите код за активиране в рамките на 3 дни от искането си.
-   Кандидатствайте за лична OV-chipkaart. Когато имате право на студентско финансиране, имате право да ползвате обществения транспорт безплатно или през почивните дни, или през делничните дни. Продуктът за студентски пътувания може да бъде зареден само на персонална OV чипкарта.
-   Влезте в Mijn DUO, за да кандидатствате за студентско финансиране. Можете да влезете само с вашия DigiD.
Приложения към апликацията за заем от DUO:
-   Справка от работодателя на родител или копие от данъчната декларация - за доходите на двамата родители за предходните 2 календарни години (преведена на английски);
-   Акт за раждане (за да удостовери кои са родителите) (на английски или многоезичен);
-   Отделно справка от работодателя (банково извлечение за заплащането), че студентът е работил три месеца без прекъсване по 56 часа месечно.
Разяснения за студентското финансиране:  Britanica-blog-

Европейска здравноосигурителна карта  ЕЗОК - издава се безплатно в клоновете на банка ДСК
Полезна информация за спешна помощ - Central Doctors’ Service телефон +31 (0) 20 592 34 34
Болници - списък с болниците в повечето градове
Студентски здравни застраховки:
Правителствени разпоредби за здравното застраховане
Търсачка за застраховки
https://www.zorgverzekeringslijn.nl/english/
https://www.aonstudentinsurance.com/students/en/insurances/basichealthcare/
https://www.unive.nl/
https://www.loonzorg.com/students/
За възобновяване на здравноосигурителни права след завръщане в Българияформуляр Е 104


Студентска застраховка за гражданска отговорност към трети лица (полезна е при наемане на квартири)Liability insurance
сайт, който съпоставя и информира за различните застраховки и за … ователни компании
и тук съпоставят
сайт на информационен център гражданска отговорност

Начини за връщане на част от направените разходи:  
връщане на част от разходите за здравна застраховка Данъчна администрация на Нидерландия
връщане на част от разходите за наем на жилище Данъчна администрация на Нидерландия
отново за връщането на част от разходите за наем Справочен сайт

Справочен сайт за транспорт – планиране на пътувания в Холандия – маршрути, цени   9292
Карти за пътуване в обществен транспорт (влакове, автобуси, метро – всичко)   ov-chipkaart
за планиране на пътувания
за планиране на пътувания с влак
Съвети за пътуване и самолетни билети:
  търсачка Google flights   търсачка esky   търсачка kiwi   търсачка checkfelix
Скрит текст:
StefanB – Предпочитайте директни полети. С прекачване има изгодни оферти, но има и вероятност за издънки – изпускане на полета, закъснение на багаж и др. Имайте едно наум
Silent Smile - Когато търсите билети, задължително изтривайте Cookies на компютъра. Сайтовете запаметяват последните резултати и по този начин няма да ви дадат по-ниска оферта, от тази, която сте видели. Преди да търсите чрез сайтовете на авиокомпаниите или чрез търсачки, отваряйте сайта на летището, за да проверите кои летят на желаните дати.

Изпращане на колети до Холандия:
speedy (от врата до врата 31,5 кг – 50 лв.)
aramex (20 кг – 3-5 дни – 52 лв.)
Вариант са частните превозвачи, има ги за всеки отделен град – информация от познати на място.

По-големи банки в Холандия:
ABN AMRO   ING   Rabobank
Парични преводи:
Проект за намаляване на таксите за международни банкови преводи:    news.bnt    mediapool
Небанкови институции за парични преводи:   paysera   transferwise
Достъпни разяснения как се работи с преводи чрез Paysera, любезно предоставени от Ясмина (темата в bg-mamma за университети в Германия). Благодарим, Ясмина!
Скрит текст:
Ето какво трябва да направиш:
1. Отваряш сайта на Paysera и си правиш регистрация там. След регистрация ще получиш индивидуален номер на Paysera сметка (това е различно от банкова сметка).
2. Следвай инструкциите от Paysera за да се идентифицираш - искат копие на лична карта, снимка. По спомени можеше да се правят един-два превода преди идентификацията, не знам как е сега. Аз имам сметка от две години.
3. Преводите се правят по следната последователност:
3А). От акаунта си в Paysera получаваш инструкции за захранване на Paysera сметката си. Там ще посочиш, че ще захранваш от друга банка , защото Paysera нямат сметка в Уникредит.
3Б). С тези инструкции си попълваш превода от твоята банкова сметка в Уникредит. Използвай интернет банкиране на Уникредит. Ако нямаш, сега е моментът да си активираш.
3В). След половин до един час сумата ще е налична по твоята Paysera сметка (проверявай редовно Paysera акаунта си). От тук нататък работиш само със сайта на Paysera.
3Г). Правиш обмен на валута - купуваш колкото евро са ти необходими. Преди това ще трябва да получиш еднократен код за потвърждение с цел сигурност.
3Д). Извършваш банков превод по сметката на студента от Paysera акаунта си. В рамките на работния ден парите пристигат по сметката му.

Няма никакви такси за превод, ако правиш до 30 превода на месец. Обменният курс също е изгоден.

Основни мобилни оператори в Холандия:
KPN   Vodafone   Telfort   T-Mobile   Tele2   Expat Mobile   Simyo   Lebara   Lyca mobile   AH Mobiel

-  За наемане на студентски  квартири могат да се ползват и групи във Фейсбук, като например тези в Хрьонинген:
Free Housing Announcements in Groningen (Group for students)
Groningen rooms
Относно проблеми с настаняването на новопристигнали студенти (Groningen)
Компания за съдействие на студенти при намиране на квартира, осн …  - Цветелин Велев

-  За намиране на обзавеждане и вещи втора ръка на символични цени могат да се ползват групи във Фейсбук, като например тази в Бреда:
Get rid of it in Breda!

-  За намиране на работа за студенти могат да се ползват сайтове, като:
indeed - сайт с обяви
randstad - посредническа агенция
adams - посредническа агенция

Полезна информация:
от Amelia опит от пътуване в Холандия
от Sash пътепис - на лов за квартира в Бреда
Програма Еразъм предложения и възможности за нашите студенти

Актуална карта за разпространението на COVID 19
Актуална карта за разпространението на COVID 19 в Нидерландия
Световна здравна организация  - секция Нидерландия

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 13:54 от bubanka

# 1
 • Мнения: 314
Здравейте, ликът за връщане на част от наемите за разходи на жилище не се отваря. В мен ли е проблемът или има някаква грешка? Благодаря.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 936
Здравейте, ликът за връщане на част от наемите за разходи на жилище не се отваря. В мен ли е проблемът или има някаква грешка? Благодаря.
Видях, и при мен не се отваря. Ще го проверя и ще го коригирам, благодаря

# 3
 • Мнения: 2 917
Благодаря за новата тема , Sash. Синът ми продължава да се бори със системата заради документ за "малък бизнес" или както там се казва. Иначе се справя много мъжки с предизвикателствата на живота сам,  в нова страна.  За прибиране говори за дати след 15,07. Планува да остане у дома месец, след което да се върне за да си изработи часовете за август.  Училището върви добре, той се занимава с пускане на сайт,   в който да презентира работите си.   Работи  много - и върху собствени проекти, и върху училищни. В свободното си  време тича да разнася храна.

# 4
 • Мнения: 24 092
Благодаря за новата тема.
Синът ми току-що ми се обади, че е одобрен за обмена за трети курс до година по първо желание и се радва. Но аз гледам как се развива картината с covid-19. Нищо не смеем да организираме от сега. Към момента той няма познати случаи на установени болни, но нещата са много динамични. Доколкото чета случаите основно са в южната част. Там поне бяха медицинските работници, при които бе установено. Как е по останалите места със заболяването в Холандия? Чува ли се нещо за затваряне на университети в момента?

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 16:04 от Judy

# 5
 • Мнения: 101
Здравейте!
За регистрация в общината ми искат акт за раждане на английски. От бюрото ми казаха, че най-вероятно в България могат да ми изкарат английски вариант без да се налага да превеждам и легализирам оригинала, тъй като сме член на ЕС. Това обаче малко ме съмнява, така че има ли някой, който знае повече по въпроса? Ако на някого му се е налагало да носи акт за раждане, превеждахте ли както си му е редът, или наистина има такава опция за издаване на английски от съответната община?

# 6
 • Мнения: 2 917
Здравейте!
За регистрация в общината ми искат акт за раждане на английски. От бюрото ми казаха, че най-вероятно в България могат да ми изкарат английски вариант без да се налага да превеждам и легализирам оригинала, тъй като сме член на ЕС. Това обаче малко ме съмнява, така че има ли някой, който знае повече по въпроса? Ако на някого му се е налагало да носи акт за раждане, превеждахте ли както си му е редът, или наистина има такава опция за издаване на английски от съответната община?

Отиваш в общината и вадиш чуждоезичен акт за раждане. Това е.

# 7
 • Мнения: 1 878
Дъщеря ми казва, че там не се вземат никакви видими мерки във връзка с вируса.

# 8
 • Мнения: 1 096
В крайна сметка решихме да не пътува.
България еър се съгласиха да преместят резервацията за други дати и ми се иска да са за дати подходящи за търсене на квартира.
Какво ще препоръчате юли или началото на август?

# 9
 • La casa de Mickey Mouse
 • Мнения: 1 238
В крайна сметка решихме да не пътува.
България еър се съгласиха да преместят резервацията за други дати и ми се иска да са за дати подходящи за търсене на квартира.
Какво ще препоръчате юли или началото на август?
Съжалявам за това което ще напиша, но юли е много късно за квартира. Не казвам, че е невъзможно, но изключително трудно. Няма да имате никакъв избор, или ако има акъв о ще е много скъпа картирата или на неподходщо място
Успех

# 10
 • Мнения: 1 096
Mini, благодаря!
Разбрахме се с България еър, ще преместим резервацията за края на май или първата седмица на юни.
От университета са потвърдили дата за онлайн изпит през следващата седмица.
Ще се опитаме да се разберем и с хотела.

# 11
 • Мнения: 97
Всеки ден звъня и питам какво става там и отговора е”нищо”.Някак по-спокойна ще съм ако е при мен.Затворят ли университета си я вземам и ще се изолираме двете.Не знам какво чакат още.

# 12
 • Мнения: 5 836
Аз пък съм по-спокойна да е там, не да пътува до летище, на летище (поне две), в самолет... Тук не мисля, че после мога да осигуря по-добра карантина Hands V а по време на пътя много рисково ми идва Close

# 13
 • ВАРНА
 • Мнения: 180
Благодаря за новата тема.
Синът ми току-що ми се обади, че е одобрен за обмена за трети курс до година по първо желание и се радва. Но аз гледам как се развива картината с covid-19. Нищо не смеем да организираме от сега. Към момента той няма познати случаи на установени болни, но нещата са много динамични. Доколкото чета случаите основно са в южната част. Там поне бяха медицинските работници, при които бе установено. Как е по останалите места със заболяването в Холандия? Чува ли се нещо за затваряне на университети в момента?

Дъщеря ми е в Ротердам. Утре трябваше да има изпит, но ми писа преди малко че са отменени всички изпити от днес до събота. За мерките от понеделник ще получат информация по-късно.

# 14
 • Мнения: 24 092
Това май е първата подобна мярка в Нидерландия, за кото чувам.

Общи условия

Активация на акаунт